Derringer od fy Great Gun

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Queeg 512
Re: Derringer od fy Great Gun

Příspěvek od Queeg 512 » 29 črc 2012 20:50

COOK píše:Nějak jsem nepochopil ten lůj. Čekal jsem podobný matroš jako v oné tyčince na mazání čuně a ne v podstatě obyč sádlo, akorát že z krávy.
Já po tom pátral a vyšlo mě, že ta tyčinka na rty je o něčem jiném, připomíná spíš hotové mazání než ingredienci do něj:

Lůj: tvrdý tuk živočišný, zejména přežívavců, nalézá se v největším množství v dutině břišní a mezi svaly, obalen a prostoupen pletivem tenkoblanným. Obsahuje jako hlavní součástky tripalmitin, tristearin a triolein, pevné tuky (tristearin a tripalmitin) převládají – proto je lůj za obyčejné teploty tuhý. Nejdůležitější jsou lůj hovězí a skopový. Hovězí obsahuje 54% tristearinu a tripalmitinu, 46% trioleinu, má při 15° C hutnotu 0,952, taje při 40 – 46 °C, roztopený tuhne teprve, ochladí-li se na 27 – 35 °C; lůj skopový jest tvrdší a má poněkud (o 2 – 3° C) vyšší bod tání a tuhnutí; na vzduchu rychleji žlukne než hovězí. (http://leccos.com/index.php/clanky/luj)

Jelení lůj je určen ke každodenní intenzivní péči o rty a jejich ochranu před nepříznivými vlivy počasí. Tradiční výrobek, který zvláčňuje rty. Po použití jsou rty pružné, hebké a chráněné před povětrnostními vlivy. Ingredients Triglycerides Fatty Acides, Paraffin, Vaselinum Flavum, Paraffinum Liquidum, Caprylic/Capric Triglyceride, Parfum, D-Limonen, Linalool, Amyl Cinnamal, 2-(4-terc-Butylbenzyl)propanal, Coumarin, Hydroxycitronellal Eugenol, Citral (http://www.lekarnakvalitne.cz/index.php ... super.y=34)

Složení balzámu na rty mě v mnohém připomíná některé recepty na mazání, takže jeho nepoužitelností si nejsem jistý :shock: , nezkoušel to náhodou někdo? Skoro bych řek že i jo, o jelením loji se zde mezi předovkáři píše příliš často na zemi, kde lov jelenů předovkami není povolený ;)

COOK

Příspěvek od COOK » 30 črc 2012 08:44

Tak škvarky na dně mě nijak netankovaly, pokud jsem měl v plánu brzo opět střílet. Jen jsem to opucoval na hrubo, ale hlavně hlavně :mrgreen: vyrejžoval petrolejem. A nechal tak. Teď po větším střílení jsem ho prolíval horkou jarovou vodou a starý škvarky perfektně pustily samy. Až na ultra škvarky kolem pistonů. Zkusím to příště kolem něčím omatlat.

No ten moderní parfémovanej ropnej šit, co používá název Jelení lůj, nemá se starou klasikou nic společnýho. Ty starý nebyly navoněný a dá se v regálech narazit na cosi, co se klasice hodně podobá, ale na obale je psáno, že jsou na rostlinné bázi, ale hlavní složky jsou chemicky analogy klasickýho zvířecího loje.

Doma se mi povaluje "fotbalová" siréna poháněná stlačeným plynem ve spreji, kterou používám snad pouze k povzbuzování návštěv (130 dB) a po nasazení ventilu z jinýho spreje se dá použít k profukování pistole od vody a oleje. Jinak podobný spreje se stlačeným vzduchem se dají koupit běžně. http://www.zbozi.cz/?q=stla%C4%8Den%C3% ... p=produkty
KMOTR

Příspěvek od KMOTR » 30 črc 2012 11:43

pánové nezkoušel někdo mazání lojovou pastou,používanou zámečníky?používali jsme to na řezání závitů mazání řezného kotouče atd.
Přílohy
lojová pasta.jpg
lojová pasta.jpg (6.04KiB)Zobrazeno 1803 x
KDO NEPOZNÁ DOBRO OD ZLA A NEKLADE ZLU ODPOR,STÁVÁ SE JEHO OBĚTÍ !
Lukáš

Příspěvek od Lukáš » 30 črc 2012 12:12

jako prevenci škvarků u pistonů zkouším tep. odolnou vazelínu co kámoš používá na hydrauliky, nebo sprej Wolfracoat C spray s tep. odolností 1200°C výsledek- po 50ti výstřelech závity u pistonů a kanálky čisté.

Oleje na rostliné bázi bych nikomu nedoporučil strkat do zbraně..například různé olivové a repkové oleje obsahují vodu!
COOK

Příspěvek od COOK » 30 črc 2012 18:12

Závity a zátravky mě nezajímají, oškvařuje se tělo kolem pistonů.

Jaký je složení té pasty?

Jak jsem předpokládal, zplodiny zápalek jsou toxický kvůli třaskavé rtuti a koukám, že i dalším těžkým kovům. http://www.sellier-bellot.cz/cesky/nontox-naboje.php Nontox perkusní samozřejmě nedělají, jen předražený jedovatý.
duffioso

Příspěvek od duffioso » 30 črc 2012 20:15

Traskava rtut se uz snad nepouziva,ne?Videl bych to na azid,nejakej chlorecnan-chloristan a skleneny prach,nebo neco podobneho.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
KMOTR

Příspěvek od KMOTR » 31 črc 2012 08:35

COOK píše:Závity a zátravky mě nezajímají, oškvařuje se tělo kolem pistonů.

Jaký je složení té pasty?

Jak jsem předpokládal, zplodiny zápalek jsou toxický kvůli třaskavé rtuti a koukám, že i dalším těžkým kovům. http://www.sellier-bellot.cz/cesky/nontox-naboje.php Nontox perkusní samozřejmě nedělají, jen předražený jedovatý.
Leštící pasty Pragopol jsou homogenní tuhé směsi tukových pojiv odlité do tvaru válce o průměru 70 mm.
KDO NEPOZNÁ DOBRO OD ZLA A NEKLADE ZLU ODPOR,STÁVÁ SE JEHO OBĚTÍ !
COOK

Příspěvek od COOK » 31 črc 2012 10:16

duffioso: No jak si můžeš přečíst, tak používá. Ale je drahá, tak se nastavuje azidem olovnatým a dalšíma blafama. Co tam dělá baryum a antimon, nevím. Vlastně baryum může být z dusičnanu barnatýho - okysličovadlo.

Jinak opatrně s rácháním derika ve vodě. Začaly rezivět všechny závity v mechanice (nenamazaný) a rychle i laufy. To jsem ho jen pokusně strčil na tři minuty do kastrólu.
ramires

Příspěvek od ramires » 31 črc 2012 11:56

"Jinak opatrně s rácháním derika ve vodě" :?: a proč to děláš :) , sundám boční desku,pistony,šroubek spodní hlavně,střenky,vytáhnu mechanizmus, pod tekoucí horkou vodou za pomoci štetečku vše vypláchnu, rozložím na hadru(flanelovou),co neuschne samo po vytažení z horké koupele vytřu, stlačeným vzduchem ve spreji vyfoukám závity,kanálky,hlavně,přepínač kohoutu, prostříknu olejem znova vytřu,pak naolejuji,složím,zabalím do hadry a hotovo :D :wink:
In vino veritas...
duffioso

Příspěvek od duffioso » 31 črc 2012 14:59

Skra,vsichni tu resite cisteni a me muj derick uz peknou dobu nestekal :-( a to jsem uz mesic doma :-(
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 31 črc 2012 18:29

Vodou čistím léta a OK, chce to rychle susit a mazat:-)
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
chacal

Příspěvek od chacal » 31 črc 2012 19:41

Tak tak horká voda na černoprach bohatě stačí. Je to dobou ověřený recept (např. válka za nezávislost + občanská válka a postupy západních průkopníků) a to i v těch nejextremnějších podmínkách.
Horká voda se dá doplnit např. Jarem (dobře maže a šůrovaní v hlavni jde lépe). Princip tkví, že zbraň je rozpálená a hned poté se suší a olejuje. Pak rez nemá šanci. Derr. má krátkou hlaveň a tak i s tím olovem (nánosem) by neměl být problém :wink:
COOK

Příspěvek od COOK » 31 črc 2012 19:53

ramires: Udělal jsem to jednou, protože se to tak dělá s perkusákama a bylo mi to i doporučeno. Příště budu už jen prolívat horkou vodou a ne ráchat. Navíc se na něm usadil kalcit, takže jsem ho musel štětcem potírat citronovkou... To hlavně nedělejte brynýru :mrgreen:
Dělat pokaždé rozborku mechaniky taky nehodlám. Cáknu olej a hotovo.

duffi: Však si zastřílej v koupelně ne? Vždyť je to zbraň na tři metry 8)
bobik

Příspěvek od bobik » 31 črc 2012 21:05

Derrika taky ráchám ponořenýho ve vodě a vše v pohodě. Dokud je derrik mokrej, tak reznout nezačne. Problem nastává, když na něm ta voda uschne. To pak lišku chytne rychle. Já to dělám tak, že jakmile derrika vytáhnu z jarový vody, tak ho jen tak zlehka a rychle otřu utěrkou a pak ho pořádně propláchnu WDčkem. Ten přebytečnou vodu ze zbraně vytěsní takže rez nemá šanci :wink:
chacal

Příspěvek od chacal » 01 srp 2012 17:02

Zkoušel někdo z vás střílet s Derr. tak jak se to předvádí na "youtube" :arrow: Great Gun Derringer - FegyverVideo.hu :?:
Tam do laufu (po 4 minutě) dává misku broků. Může to být dost dobré na krátkou vzdálenost (ca 2m od ústí), není třeba žádného míření. Předání energie shluku broků v "cíli" může být opravdu velmi zajímavé. Připravuji malý test :mrgreen: se sekaným olovem - viz foto. Pokud k tomu někdo něco má, budu rád když se podělí (i na SZ).
Přílohy
GGvsOL.JPG
Odpovědět