Britva
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Já se holím břitvou od 16 let (nyní je mi 22). Mám stále svou první nerezovou solingenku s ebenovou střenkou od překupníka Palase. Nyní už vím, že je daleko výhodnější a efektivnější zajet do Německa, třeba do Messer Rödter, kam si brzy pojedu pro nové ostří.
Ohledně sdělování okolí jakým způsobem holím, jaké hodnoty vyznávám. Nikdy jsem s tím problém neměl a spíše toho využívám jako nenásilného trumfu, jak se odlišit od povrchních a průměrných mas. Ale to zajisté souvisí s mou osobností. Jsem vlk samotář, flegmatický samorost, minimalista s duchem samuraje a nadhledem buddhisty. I když jsem nekonfliktní a zcela necholerický, napadá mne jediné: kdo mnou opovrhuje a pohrdá, ať zhyne ve vlastní ubohosti. Koneckonců svět i lidstvo vzpomínají na nás, nikoli na davy.
Ohledně sdělování okolí jakým způsobem holím, jaké hodnoty vyznávám. Nikdy jsem s tím problém neměl a spíše toho využívám jako nenásilného trumfu, jak se odlišit od povrchních a průměrných mas. Ale to zajisté souvisí s mou osobností. Jsem vlk samotář, flegmatický samorost, minimalista s duchem samuraje a nadhledem buddhisty. I když jsem nekonfliktní a zcela necholerický, napadá mne jediné: kdo mnou opovrhuje a pohrdá, ať zhyne ve vlastní ubohosti. Koneckonců svět i lidstvo vzpomínají na nás, nikoli na davy.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Holení břitvou od 16
Ahoj,
holíš se břitvou od svých 16 roků. To je v dnešní době hodně nezvyklé. Zajímalo by mne, kdo Tě k břitvě přivedl a byl Tvým učitelem. A jestli mi můžeš sdělit, tak jak se holí muži v Tvém okolí. U nás převládala mezi muži břitva, a škrabka byla opomíjená, (el. strojky teprve začínaly). Ptám se proto, abych pochopil jak a jestli, okolí ovlivňuje způsob holení. Díky
holíš se břitvou od svých 16 roků. To je v dnešní době hodně nezvyklé. Zajímalo by mne, kdo Tě k břitvě přivedl a byl Tvým učitelem. A jestli mi můžeš sdělit, tak jak se holí muži v Tvém okolí. U nás převládala mezi muži břitva, a škrabka byla opomíjená, (el. strojky teprve začínaly). Ptám se proto, abych pochopil jak a jestli, okolí ovlivňuje způsob holení. Díky
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
K břitvě jsem si našel cestu sám, jelikož jsem vždy inklinoval k nesmrtelným věcem, rozuměj nezávislých na dalších výdobytcích člověka, fungujících samy o sobě či s přispěním lidské síly, provozuschopné ve většině prostředí. Strojek potřebuje elektřinu, škrabky stále nové žiletky...vedle nich jsou břitva a kus kůže nesmrtelné.
V mé nejbližší rodině se břitvou nikdo neholí ani neholil. Jediný o kom vím, že se břitvou holí, je můj vzdálený 70letý strýc. Začátky mého holení byly opravdu krušné, bolavé a krvavé. Dva roky mi trvalo, než jsem zjistil, že vlastně břitvu brousím špatně - brousil jsem ji zhruba jako nůž, na konci tahu protáčel ostří spodem (ne horem jak je správně) a potom se ještě divil, proč je má juchtová kůže na cáry. Ale vytrval jsem a od doby, kdy jsem začal, jsem se doposud neoholil ničím jiným než břitvou. Pokud chcete mít na "školních" akcích společnou koupelnu jen pro sebe, není nic lepšího než se začít holit břitvou:)
V mé nejbližší rodině se břitvou nikdo neholí ani neholil. Jediný o kom vím, že se břitvou holí, je můj vzdálený 70letý strýc. Začátky mého holení byly opravdu krušné, bolavé a krvavé. Dva roky mi trvalo, než jsem zjistil, že vlastně břitvu brousím špatně - brousil jsem ji zhruba jako nůž, na konci tahu protáčel ostří spodem (ne horem jak je správně) a potom se ještě divil, proč je má juchtová kůže na cáry. Ale vytrval jsem a od doby, kdy jsem začal, jsem se doposud neoholil ničím jiným než břitvou. Pokud chcete mít na "školních" akcích společnou koupelnu jen pro sebe, není nic lepšího než se začít holit břitvou:)
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Holení břitvou
Kdo poznal těžkosti samouků bez dozoru starších, ten ví co je těžký začátek s břitvou. S pořezanou papulou se vyptávat chlapů kde jsem udělal chybu, bylo vždy zábavné, ale jen pro ně
. Vyrůstal jsem od malička u bábinky, a ta o holení břitvou věděla, jen že ji kdysi děda používal, a tak jsem měl podobné zážitky jako Ty. U Tebe si zaslouží obdiv ta vytrvalost, se kterou jsi se propracoval k dnešním zkušenostem. Svou první břitvu jsem brousil stejně jako Ty (obracel spodem). Copak by nám asi řekl mistr mečíř, kdybychom mistrovský meč brousili na pískovcovém kameni z řeky. Dnes už víme co, jak, čím a hlavně proč. Teď už můžeme vnímat duši nástroje a jeden druhého se nemusíme obávat. Břitva je klidná, že ji nebudu ničit a já se nemusím obávat břitvy. Přeji klidnou ruku a ahoj.

Zdravím Petr S.
Poděkování
mistr Smékal:
díky za podporu, vážím si toho! Pokud jen trochu budu moci napíšu. Zítra mi začíná bez nadsázky dlouhá a trnitá zkouška ohněm...
Dim-Trij:
no vida chlape! Není to tak dlouho, co jsi tu sondoval a ptal se a nyní se z Tebe vyklubal další nás kolega. Takže vítej do klubu výjimečných gentlemanů co mají styl. Tak jen piš, piš! Na svůj věk máš velmi vyzrálé a nečekaně vyhraněné názory.

á propos: jsi zastáncem nerezu, nebo jsi uhlíkovou ocel ještě na tváři neměl?
díky za podporu, vážím si toho! Pokud jen trochu budu moci napíšu. Zítra mi začíná bez nadsázky dlouhá a trnitá zkouška ohněm...
Dim-Trij:
no vida chlape! Není to tak dlouho, co jsi tu sondoval a ptal se a nyní se z Tebe vyklubal další nás kolega. Takže vítej do klubu výjimečných gentlemanů co mají styl. Tak jen piš, piš! Na svůj věk máš velmi vyzrálé a nečekaně vyhraněné názory.

á propos: jsi zastáncem nerezu, nebo jsi uhlíkovou ocel ještě na tváři neměl?
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
Kde to šílenství skončí...?!?
úhel sklonu (nikoliv skonu....)
Dobré dopoledne,
vrátím debatu o několi pater níže, k praktickým záležitostem. Rád bych se zeptal zkušených, pod jakým úhlem (míněno břitva - kůže) se holí. já to mám někde k úhlu 30´a méně.... nicméně jsem několikrát tahal v úhlu asi tak 10´ a bylo to velmi elegantní.
Díky
-----------------------------
Tak, břitvy už mám, teď ještě nějakou dobrou štětku ....
vrátím debatu o několi pater níže, k praktickým záležitostem. Rád bych se zeptal zkušených, pod jakým úhlem (míněno břitva - kůže) se holí. já to mám někde k úhlu 30´a méně.... nicméně jsem několikrát tahal v úhlu asi tak 10´ a bylo to velmi elegantní.
Díky
-----------------------------
Tak, břitvy už mám, teď ještě nějakou dobrou štětku ....

Baron: Držím palce ať o vše v pořádku zvládneš, gentlemane. Občas se tu objev ať o Tě nemusíme mít starost. Jinak když už jsme u těch věků tak je mi jednadvacet, břitvou se holím od sedmnácti a také jsem začínal sám bez podpory nikohož jiného než internetu. Naštěstí podkladů bylo dosti takže jsem se k tahání přes ostří nikdy nedostal. Zvolil jsem si tehdy břitvu proto, že od 14 (nekecám, v tercii na gymplu jsem byl zarostlý jako yetti a nosit knírek a bradku mi nepřišlo moc rozumné když kolem byly v podstatě ještě děti. Na foto na první občance v 15 jsem vypadal jak nějaký tatík
ale to jen na úvod
) Tedy v tomto blaženém věku jsem si zašel koupit nějaké škrabátko ale ejhle, dvě holení a ono to bylo tupé, škrabátko-násady drahé a co s tím (tenkráte byly, pánové, k dostání pouze škrabátka se třemi břity, no hrůůůza). V 16 jsem byl obdarován elektrickým čímsi na baterie... S těmito stroječky je hrůza pracovat, baterie většinou exly po půl roce každodenního nabíjení(protože mám něco jako turbovous, do dvou hodin po oholení píchám jakkoli do hladka se mi to podaří a do druhého dne mám strniště, do týdne plnovous i s bujnými kotletami), skončil jsem u kousku který fungoval přímo ze sítě který vlastním dodnes a občas použiji. No a tehdy jsem dostal od slečny se kterou jsem se v tu dobu rozešel břitvu. Asi to mělo být něco jako natruc "... se tím třeba podřež" ale přišel jsem jí na chuť a ač nekvalitní nerezka, vypiplal jsem si ji ku své spokojenosti (něco tak tupého jsem ještě neviděl
) Nu, a toť začátek mého příběhu brilantního ostří na pokožce...
Andreas: Zhruba 10-25° +/-, podle části obličeje, krk spíše menší úhel, obličej spíše větší...

Andreas: Zhruba 10-25° +/-, podle části obličeje, krk spíše menší úhel, obličej spíše větší...
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Věk a holení řitvou
Xerxes Artifex:
To se Ti to sbíraly vědomosti z ineternetu.
Když jsem se začal holit, tak už jsme měli místo monitorů dokonce 2 = slovy dva televizory na celou vesnici
a síťové spojení obstarávaly ženské co měly centrálu v kostele.
. Ale tím nechci ani v nejmenším snižovat náročnost Tvého učení se holit břitvou. Je vidět, že když se pustíš do nějaké činnosti, tak díky Tvé vytrvalosti dosáhneš velmi dobrých výsledků. Jinak to Tvé zarůstání způsobuje vysoká hladina testosteronu, ale klídek, kolem padesátky se prý ta hladina začne sama snižovat a tak Ti možná vydrží holení i o hodinu déle
. Vážně není co závidět. Sice nezarůstám tak rychle jako Ty, ale není problém abych milimetrovým strništěm zastavil planžetový el strojek co je přímo do sítě
.
Černění - vše jsem si zkopíroval - díky:idea:
Andreas:
Tak nějak to přichází samo jaký sklon použít, jen mám pocit, že čím více nakláním ke kůži, tím lépe to řeže a déle vydrží oholení.
To se Ti to sbíraly vědomosti z ineternetu.

Andreas:
Tak nějak to přichází samo jaký sklon použít, jen mám pocit, že čím více nakláním ke kůži, tím lépe to řeže a déle vydrží oholení.
Naposledy upravil(a) Smékal Petr dne 24 čer 2008 17:03, celkem upraveno 1 x.
Zdravím Petr S.
Checht, takže kostel byl takový router, co?
Neříkám že elektrický strojek nezastaví mé strniště ale když nemám třeba 3-4 dny čas tak to musím vzít nejdřív všechno zastřihávaček, pak strojkem... a jelikož se vždycky naštvu tak to vezmu pro jistotu ještě břitvou
Nojo, přítelkyně tomu říká turboměď (ačkoli vše mám kaštanové, bradku mám prudce měděně zrzavou a ten chomáček nad bradkou čistě šedý, jsem asi nějaký mutant
) Jinak neboj, já také začínal na černobílé televizi a zrovna teď jsem už měsíc bez informačních technologií v domácnosti, notebook umřel, začal jsem používat domácí PC, to taky umřelo tak toto píšu z mobilu (ještěže na něm chytnu domácí WiFi, jinak bych se už mohl na všechno vyssát třeba
)

Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
Dobrý den všem ve spolek!
Vedete tu zajímavou debatu o nástroji, kterým se oháním také já. A není to nahoda: vždyť můj děda byl vyučen holičem! Na stará kolena toho už musel nechat a navíc si vydělal jinde více, ale holič to byl znamenitý a odborník na břitvy, jakému není rovno.
Kéž bych znal vše co on...
Co mi zůstalo jsou vzácné vzpomínky a ještě převzácnější holičská pozůstalost.
Ač nejsem stár (táhne mi na Kristova léta), s láskou vzpomínám na chvíle s ním strávené, kterých jsem si tenkrát příliš nevážil.
A tak pro mne nepřicházelo v úvahu nic jiného, než vzít do ruky břitvu a vzdát hold tomuto úžasnému, jednoduše elegantnímu nástroji a také svému dědovi.
Zdravím Vás všechny, kteří udržujete málem zapomenutou tradici naživu.
Vedete tu zajímavou debatu o nástroji, kterým se oháním také já. A není to nahoda: vždyť můj děda byl vyučen holičem! Na stará kolena toho už musel nechat a navíc si vydělal jinde více, ale holič to byl znamenitý a odborník na břitvy, jakému není rovno.
Kéž bych znal vše co on...
Co mi zůstalo jsou vzácné vzpomínky a ještě převzácnější holičská pozůstalost.
Ač nejsem stár (táhne mi na Kristova léta), s láskou vzpomínám na chvíle s ním strávené, kterých jsem si tenkrát příliš nevážil.
A tak pro mne nepřicházelo v úvahu nic jiného, než vzít do ruky břitvu a vzdát hold tomuto úžasnému, jednoduše elegantnímu nástroji a také svému dědovi.
Zdravím Vás všechny, kteří udržujete málem zapomenutou tradici naživu.
- Smékal Petr
- Kontaktovat uživatele:
Další mezi námi
kolowrat:
Vítej mezi námi a jsme rádi, že s k nám hlásí stále více gentlemanů, kteří drží při životě jedno z velmi starých umění, které provází lidstvo dějinami. Protože jsi majitelem a i uživatelem hlicích nástrojů a nářadí po Tvém dědovi, moc nás zajímá jaké vzácnosti skrývá Tvůj poklad. Taky bude fajn, když zavzpomínáš na slova Tvého dědy a přidáš sem nějaké finesy, které nám ještě více zpříjemní holení. Ještě jednou Tě vítáme mezi námi a srdečně zdravíme.
Vítej mezi námi a jsme rádi, že s k nám hlásí stále více gentlemanů, kteří drží při životě jedno z velmi starých umění, které provází lidstvo dějinami. Protože jsi majitelem a i uživatelem hlicích nástrojů a nářadí po Tvém dědovi, moc nás zajímá jaké vzácnosti skrývá Tvůj poklad. Taky bude fajn, když zavzpomínáš na slova Tvého dědy a přidáš sem nějaké finesy, které nám ještě více zpříjemní holení. Ještě jednou Tě vítáme mezi námi a srdečně zdravíme.

Zdravím Petr S.