Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 21 kvě 2008 21:36

Ad1) ale ano.. protoze vliv zbrane je radove mnohem mensi, nez vliv strelce.. (samozrejme nemuzeme pocitat zbrane typu CZ 511, nebo ZKM 452 Std. + strelivo SB)

ad2) Byl to jen priklad, aby kazdy pochopil, ze v nekterych polozkach ma strelec vliv na vysledek z 99% a zbran ten zanedbatelny zbytek..

ad3) Ktere 4 myslis? .. ted v HK budou:
...rukojmi (tam to beru)
...obrazce (tam to beru take)
...terce BR, kde na super umisteni staci i dve devitky (devitka ma 13mm - takze puska by musela umet do 24mm opsane kruznice - to ta Tva 456 urcite umi jeste min!)
...tácek (Tva puska urcite umi zasahovat 16mm velkou zalepku!
...strelba po zatezi (tam mas s opakovackou takovou vyhodu, ze tim dozenes ztratu z prvnich dvou polozek :)
...kolecka (pokud vis presne, jak presnou mas pusku - a dokazes to prodat, tak muzes kolecka klidne vyhrat)

Tak kde jsou ty 4 polozky na hranici moznosti zbrane? :)

ad4) to, jake pusky se umistuji na prvnich mistech, nikdy nemuze hovorit o soutezi.. o soutezi hovori, jak se ty pusky na sva mista dostanou .. a pokud to je v polozkach, ktere simuluji praci odstrelovace (rukojmi, BRnaTimer, tacek, zatez, kolecka) pak je preci fuk, jakou to bude zbrani ne?

Tyto souteze asi nikdy nebudou perfektni simulaci odstrelovace .. to ani nejde. Ale blizi se tomu mnohem vic nez ostatni souteze - a to je fajn!

A ted at si kazdy vybere..

Kdyz chce sportovni strelbu, ktera proveri hlavne strelce .. vybere klasiku
Kdyz chce taktickou a zabavnou strelbu, ktera proveri vse .. pak je tu nase MaO
No a kdyz chce ultra presnou strelbu, ktera proveri vybaveni .. pak je tu BenchRest

Ale uz dost teorie .. ma slova se potvrdi v praxi treba uz tuto sobotu - prijede totiz Balda, s klasickou ZKM 452 Varmint bez uprav, ktera podle Vas nema sanci .. a natrhne vsem tercovnicim pr... :lol: :lol:

PaF

Příspěvek od PaF » 21 kvě 2008 22:07

Panove, vim, ze si vykoleduju "prijed" a pak mluv. Asi na to taky dojde. Harpplayer mi hodne pomohl, ikdyz mi taky ukazal nedostatky, ktere jsem sam vubec neodhalil.
Poprve pojedu na zavody ho GC 14.6. Minule se mi tam moc libila jedna vec, ktera by Vas priblizila odstrelovacce. U rady situaci se tam nestrili na body ale na zasahxmimo. Body jen u velkych vzdalenosti 100, 150m na relativne velke terce. Tez strelba uz na 10m ma neco do sebe.
Debaty o zvyhodneni tercovnic je asi zbytecna u takove polozky jako jsou sirky. To je myslim se 456 dost loterie.
Nemam vysledkove ambice, chci se jen naucit strilet s optikou, mam 456 a asi u ni zustanu, dokud ji vyrazne neprekonam vykonnosti (tj. navzdy). Presto vysledkove listiny z MaO hovori o vyhode zbrane, myslim, jasne.
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 21 kvě 2008 22:15

Sidewinder píše:Ad1) ale ano.. protoze vliv zbrane je radove mnohem mensi, nez vliv strelce.. (samozrejme nemuzeme pocitat zbrane typu CZ 511, nebo ZKM 452 Std. + strelivo SB)
Zakladem vsech testu je testovat vzdy jednu vec za stejnych podmine. takze jestlize testuji strelce, tak musi vsichni strilet se stejnym vybaveni a strelivem. nejlepe v hale.
mezi suhl a 456 je propastny rozdil nekolika radu. o tom nema cenu diskutovat. To je proste fakt. To snad uznas.
Sidewinder píše: ad3) Ktere 4 myslis? .. ted v HK budou:
...rukojmi (tam to beru)
...obrazce (tam to beru take)
...terce BR, kde na super umisteni staci i dve devitky (devitka ma 13mm - takze puska by musela umet do 24mm opsane kruznice - to ta Tva 456 urcite umi jeste min!)
...tácek (Tva puska urcite umi zasahovat 16mm velkou zalepku!
...strelba po zatezi (tam mas s opakovackou takovou vyhodu, ze tim dozenes ztratu z prvnich dvou polozek :)
...kolecka (pokud vis presne, jak presnou mas pusku - a dokazes to prodat, tak muzes kolecka klidne vyhrat)
vychazim z toho co jsem napsal pred tim. tj. vyrovnane discipliny jsou pouze ty kde vlastnost jedne zbrane je v dane discipline vyhodou a ta sama vlastnost je v jine discipline nevyhodou. Takze prvni 2 jmenovane jsou jasnou vyhodou Suhl, pak jsou tri neutralni (i kdyz si myslim ze zbran ktera je presnejsi, ma vzdy vyhodu) a pak je strelba po zatezi, kde je jasna vyhoda opakovaci a lehke zbrane a jednoranova tezska tercovnice je v absolutni nevyhode. Posledni
Sidewinder píše: ..kolecka (pokud vis presne, jak presnou mas pusku - a dokazes to prodat, tak muzes kolecka klidne vyhrat)
nevim o co ve strelbe na kolecka jde, ale pokud je to o tom, ze strilim tak dlouho dokud si verim a kdyz to prepisknu tak ztratim vse. tak cim presnejsi puska tim mensi kolecko trefim, jedine o co jde je zvolit taktiku a znat soupere. pokud mi flinta strili 2MOA tak mohu max. strilet na terc o velikost 29mm a budu jeste riskovat vitr. nevsiml jsem si ze tam mate nejake ukazatele. Takze ten kdo ma presnejsi pusku ktera mu strili 15mm bude strilet na jistotu, tak mi prestrili na kolecku o velikosti 20mm.
pokud se na to strili jinak, tak nevim.
Sidewinder píše: ad4) to, jake pusky se umistuji na prvnich mistech, nikdy nemuze hovorit o soutezi.. o soutezi hovori, jak se ty pusky na sva mista dostanou ..
No tomu sam neveris. Jestlize postavim do startovniho pole serie silnicnich soutezi vedle sebe F1 a subaru imprezu tak si Subaru ani neskrtne pokud udelam 4 ze 6 okruhu F1 okruhy a 2 a letisni plose s drahou vyznacenou kuzelama. Kdyz to udelam na opak, tak to bude obracene. A tak je to ve vsech soutezich.
Sidewinder píše: a pokud to je v polozkach, ktere simuluji praci odstrelovace (rukojmi, BRnaTimer, tacek, zatez, kolecka) pak je preci fuk, jakou to bude zbrani ne?
to prave ne, protoze neznam zadneho odstrelovace a ani jsem zadneho nevidel, co by pouzival velkoraznou jednoranovou tercovnici.
Sidewinder píše: Tyto souteze asi nikdy nebudou perfektni simulaci odstrelovace .. to ani nejde.
s jednoranovou malorazkou urcite ne.
Sidewinder píše: Kdyz chce sportovni strelbu, ktera proveri hlavne strelce .. vybere klasiku
Kdyz chce taktickou a zabavnou strelbu, ktera proveri vse .. pak je tu nase MaO
No a kdyz chce ultra presnou strelbu, ktera proveri vybaveni .. pak je tu BenchRest
Tady preci nevznikla diskuze o tom jake souteze, ale to ze 7kg vazici Suhlka je v podstate BR flinta F-class. tudiz ma hoooodne daleko ke zbrani odstrelovace.
Kdyby si na ni dal NF NXS a ocelove krouzky tak mozna neprojde s tou vahou ani v Olomouci na ligu odstrelovacu. udajne je tam limit 8kg (mozna je to jinde) a nekde je limit na odpor spouste. :-)
ty jsi z toho udelal diskuzi o tom ze vaha nic neznamena, ze tlusta tercova hlaven neni vyhoda apd.
mas pravdu, diskuze je o nicem. Vem si 456 a nastrilej s ni stejne co strilis se Suhlkou.
Sidewinder píše: Ale uz dost teorie .. ma slova se potvrdi v praxi treba uz tuto sobotu - prijede totiz Balda, s klasickou ZKM 452 Varmint bez uprav, ktera podle Vas nema sanci .. a natrhne vsem tercovnicim pr... :lol: :lol:
Urcite.

Myslim ze uz neni o cem mluvit. pravidla i soutez jsou super. O tom neni zadna, ze strilite dobre, o tom rovnez neni zadna.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
sportovec

Příspěvek od sportovec » 21 kvě 2008 22:42

Pani tak člověk si chce rýpnout do soupeřů kamarádů tím že trochu zolovnatel svůj nástroj a rozvine se z toho diskuse na pokračování :). A taky bych rád zdůraznil že nejsme dobří střelci ale výborní :). Nováčci jsou vítání i z řad Br. :).
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 22 kvě 2008 00:37

zdar kosi bratři : puvodne jsem nechtel reagovat bo su v Taliánsku ale.....
Jsem mozná jedinej jako ze BR střelec co práská i na MAO prostě mě to ba :wink: muj názor jestli to nekoho zajímá je : současná podoba MaO opravdu připomíná F-class ale beru to, že proste nejedu zbírat medaile ale dobře si střelit a pobejt s lontama co maj stejnej defekt :P a možná ochočit 456 co to dá.
BR je pro mě TOP kde do toho snad davám ze všech stran 100% a je mezi Mao snipery nekolik strelcu co o BR hovori jako o nemoci ale sami 60-80% polozek strili f-class. BR nestrili kdyz tak jednou třeba Sidw.
Rimfire v GC Otrokovice to uz má odtrelovačce hóóódně kousek a tam opravdu výhody terčovnic zaniknou.
Dobrou ráno jedu na Ferrari
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 22 kvě 2008 10:40

Vážení pánové, jakožto duševního fotra a zakladatele téhle soutěže mě začínáte trochu točit. Na začátku kdekdo frfňal, že tadyhle střílejí tohle, ale že tam mají takovýhle a onakýhle omezení a že by se vám to líbilo střílet takhle a a onakhle a že by to chtělo něco bez těch přiblblejch mantinelů. Dneska se je snažíte sami stavět.Po určité době otevřeného fóra (začte se podívat na začátek tohoto odstavce, jaký protichůdný názory jste byli často schopni vyplodit), jsem dal dohromady za pomoci přátel z N.Paky první soutěž, která měla být doplňkem toho, co se jste chtěli střílet a co se jinde nestřílí. Původní záměr byl střílet závod polohový s větším objemem střelby vleže prakticky bez omezení zbraní. Následně mi se soutěží začali pomáhat Swdr. a Honza a ještě později Zdeněk a Irma (díky všem za pomoc - bez nich bych už asi dávno s organizováním skončil), ale protože jste byli měkký a mysleli jste si, jaká je pro vás nevýhoda střílet v polohách, byl jsem nucen ustoupit tlaku P.T. střelecké veřejnosti a přestavět organizaci závodů tak, aby byla většina závodů a položek jednoznačně ležákových. A teď se zas někomu nelíbí, že jsou flinty moc přesný. Je logický, že když je většina disciplín ve stabilních polohách (a on málo platný odstřelovač převážně ve stabilních polohách střílí), že je třeba přesná flinta, ale k ní taky slušnej střelec. Tu střelbu po zátěži jsem do téhle soutěže dal jen proto, aby se opakovači a samonabíječi necítili diskriminovaní, jinak je podle mě o h..ně. Na střelnici chodím střílet. Kdybych chtěl chodit běhat, budu chodit na stadion. Pokud mi moje paměť slouží, vojenský odstřelovač vypálí z lépe nebo hůře vybudovaného stanoviště na konkrétní terč JEDNU VELMI PŘESNOU ránu a mizí. Policejní odstřelovač z perfektně připravené pozice vypálí rovněž JEDNU VELMI PŘESNOU ránu - na víc většinou nemá čas. Tak co blbnete se zásobníkovejma flintama. Soutěž, jak jsem již řekl, je koncipována tak, aby byla doplňkem k tomu, co se střílí jinde, tzn. více vzdáleností a mizivé a pohyblivé cíle můžete střílet v HK a v Mokré, event. v Holešově, "benchrestovou" vleže odstřelovačku si můžete s nejrůznějšími omezeními zastřílet v Horní Branné. Pokud chcete s flintama běhat, dejte se na biathlon. Možná mě teď někdo bude srovnávat s otcem H., ale při plném vědomí, v bdělém a střízlivém stavu vám sděluji následující: Pokud se někomu naše soutěž nelíbí, ať si zorganizuje si svou. Já jsem tahle slova otce H. spolu se jmenovanými (kteří rovněž poznali ústrky H.B) vzal jako výzvu. Pokud to taky zkusíte,brzy přijdete na to, jaký těžkosti je nutno překonat a kolik přípravy to vyžaduje. Možná si pak při soutěži ani nevystřelíte a když, tak se nutnost organizování jistě podepíše na vašem výsledku. Jsem zvědav, jak to koho bude dlouho bavit. A až přijde nějakej frfňal s podobnejma námitkama,jaký se tady začaly objevovat, pošlete ho do pr..le podobně, jako já do téhož místa odkazuji tímto textem frfňaly, kteří to A) ani nevyzkoušeli střílet, B) nezkusili nic podobného zorganizovat.
Pokud se můj výstřik emocí dotknul někoho ze současných organizátorů nebo účastníků, nebylo to mým úmyslem.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 22 kvě 2008 11:02

Nemyslim, ze nekdo vola po vetsim nasazeni strelby v polohach - to jsi asi spatne pochopil .. polohy jsou spis jako ozvlastneni a uz takhle (2 zavody ze sesti) je jich az dost..

Ja jen musim souhlasit se Shivou v te veci - ze v nekterych polozkach ("obrazce" jsou toho perfektnim dukazem) se z nasi MaO stava obycejny nudny BenchRest v leze - coz bych opravdu nerad.

Zavadet nejaka omezeni - to take neni ta spravna cesta..

Takze zbyva uz jen jedine, jak se priblizime vice k "odstrelovacce" - vymyslet takove polozky, kde bude vysledek zaviset vice na strelci, nez na zbrani.

Rad bych aby se pokracovalo v zapocatem trendu - strilet pod tlakem, na pohyblive cile a obcas i z poloh - a to nejlepe stale se stejnou zbrani a prislusenstvim, aby se cim dal mene vyplacelo strelcum vylevani pazby olovem, nebo instalovani specialnich prislusentvi - jako je stavitelna treti noha pro lezaka, nebo hak a palm-rest pro strelbu vstoje :lol:

Na zaver i za sebe opakuji: Pokud se můj výstřik emocí dotknul někoho ze současných organizátorů nebo účastníků, nebylo to mým úmyslem. :wink:
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 22 kvě 2008 11:42

Jenže tady jsme právě v rozporu. Já jsem původně měl v úmyslu závod koncipovat JEN jako polohový a pod tlakem jsem ustoupil současnému pojetí. Kromě toho, jsem dlouhou dobu tuhle disciplínu střílel 456 a rovněž pod tlakem konkurence jsem přešel na Suhl. Vzhledem k tomu, že jsem levák, byl jsem nucen zbraň přepažbit. Když už jsem ji přepažboval, je jasný, že si neudělám něco, co bych za čas musel znovu něčím doplňovat. Výsledkem je můj "speciál" se stavitelným kdečím, kterej možná někomu leží v žaludku. Jenže chlapci praváci, vy prostě přijdete do kšeftu,koupíte si flintu a jdete střílet. Pro mně, protože soudruzi v minulosti nějak na leváky zapomněli, to znamená hodiny přestavby. Kdybyste polovinu toho času věnovali své zbrani, máte z toho to samý. No a jestliže je někdo hloupej nebo si z nějakýho vlastního rozmaru koupí za hodně peněz zbraň, která je už svou konstrukcí neschopná konkurence a pak brečí, že nemá na bednu, sorry, ale něčemu takovýmu ustupovat nebudu. Každá změna mě stojí hromadu času i financí, takže pokud budou změny, možná to přispěje vývoji disciplíny, ale beze mě.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 22 kvě 2008 12:34

Polohovy zavod je nesmysl .. to bychom sli zase zbytecne smerem ke klasice 3x20..

Ted mame soutez podle mne moc pekne postavenou .. a proti specialum nic nemam, take jsem presel od ZKM 452 k Suhl150 z jasnych duvodu - a vyplatilo se..

Ale do budoucna bych nasi soutez chtel dal smerovat ke strelbe zabavne a takticke .. simulujici nektere prvky prace odstrelovace .. a ne tolik k obycejne strelbe na presnost.

Napriklad bych obohatil soutez polozkou "prvni rana" .. at si kazdy hned na uvod, jeste pred nastrelem, lehne a vystreli jednu ranu na terc - klidne na 8x5,5 a nebo radeji BR terc, kde by se hodnotilo i 10X .. co Vy na to?
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 22 kvě 2008 13:01

Harpe, bud tak hodny a uklidni se. Nechci byt vztahovacny, ale jsem jediny ktery neni soucasti tvych zavodu, tak predpokladam, ze je to z velke casti urceno mne.
Pokud jsi si precetl pozorne pocatek diskuze, tak vznikl mou poznamkou o tom ze Suhl, jednoranova tercovnice, vazici 7kg se radi do kategorie zbrani pro BR tridy unlimited.
Nikde jsem tva pravidla nenapadl, protoze (pokud se nezmenily) tak jsou zatim nejlepsi pro taktickou strelbu. Samozrejme ze mam jednu dve vyhrady, ale stale jsou to nejlepsi pravidla, ktera by se mela s malymi upravami aplikovat i pro velkou odstrelovacku. Nakonec mam dojem ze jsem je nekde pripominkoval.
Prvni zminka o pravidlech padla od sportovce. Ktery tvrdi ze vaha zbrane ci profil hlavne neni zadna vyhoda a ze vy si na takova omezeni nehrajete.
Nezlob se na mne, ale to je proste desinformace. Pak se toho chytil Robert a v podstate ho podporil.
Koukam ze sami o tom mate rozdilne nazory. Nejhorsi na tom je to, ze to berete osobne.
Ted te urcite naseru, ale bud tak hodny, nevyjadruj se k problematice "vojensky ci policejni odstrelovac". Nerozumis tomu. A lidi co te berou jako kapacitu by tuto informaci, kterou pustis do sveta (mylnou) mohli brat jako pravdivou.
kdyz vyjmeme z cele problematiky a vybaveni pouze zbran jako takovou (totiz z toho vznikla tato debata) tak v zadne armade ci pollicejni jednotce na celem svete, neexistuje std. vybaveni odstrelovace, odstrelovaci puskou co je jednoranova. To jestli sniper potrebuje vystrelit jednu nebo vice ran, rozhoduje on a charakter ukolu, nikoli zbran. proto maji opakovacky a nektere jednotky maji semiauto.
Jak jsem rekl, berete to osobne a to je spatne.
Fakta jsou jasny a komu ne, tak by si o tom mel alespon neco precist.
jednoranova tercovnice vyvinuta na presne strileni na terc bude vzdy presnejsi nez opakovaci puska ve stejne kvalitnim zpracovanim.
K presnosti zbrane prispiva tlusta tezka hlaven, celkova vaha zbrane (cim tezsi, tim lepsi) a jasne citelna, dostatecne stelovatelna spoust. Tyto zbrane MAJI VZDY VYHODU pred zbranemi lehkymi, opakovacimi s tenkymi hlavnemi a tvrdou ci necitelnou spousti, ktera nejde sestelovat (typycke vlastnosti taktickych pusek, nejsilnejsi hlavne byvaji typu varmint a stelovatelne spouste do max. 1kg odporu)
Tyto vyhody budou vyhodami tak dlouho, dokud vaha zbrane, nemoznost rychleho prebiti a lehka spoust, SE NESTANOU NEVYHODAMI a to NENI O PRAVIDLECH, ale o tom jak je postavena soutez.
To jsou fakta, ktera zpochybnuje jen clovek, ktery tomu bud nerozumi nebo z nejakeho duvodu tomu rozumet nechce.
Me prispevky nejsou nikdy mysleny osobne ci jako znevazovani neci prace, jen se snazim poukazat na nektere (pro mne) nelogicke jevy ci dusledky. Snazim se o konstruktivni nazor.
Nerikam ze vase soutez je nudna, nebo ze si hrajete na snipery. ne je to vase soutez a je dobra. Jen mi pripada nelogicke, kdyz uz se snazim priblizit se odstrelovacum, tak pravidly zakazu to co je u odstrelovacu bezne vybaveni a stavbou souteze umoznim veci (zbrane) v primem rozporu s odstrelovacskym remeslem a to tak, ze zbrane ktere odpovidaji svou konstrukci proti temto zbranim nejsou konkurencne schopne.
Mas naprostou pravdu, ze vase souteze nestrilim.
me duvody jsem jiz napsal. Zaroven mi tento typ zavodu nic neda a nepomuse mi se vylepsit.
Kazdeho uspokojuje neco jineho. Mne uspokojuje BR strelba a to jak rim tak centerfire protoze to je ultimatni presnost, kde nestrilim proti ostatnim (alespon ja ne) ale sam proti sobe. Velkou odstrelovacku strilim pouze zavody, kde je mozne strilet bez omezeni a kde jsou kontrastni terce, ktere jsou videt v takticke optice. Ne jen v optice od zvetseni 24x a vice. To nema s odstrelovci disciplinou nic spolecneho.
Good shooting
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 22 kvě 2008 13:40

Shivo, mýlíš se, nejsi jediný. Ano, máš pravdu, nikdy jsem se jako odstřelovač neživil, ani jsem si na to nedělal a nedělám ambice. Domnívám se, že až na výjimky jsme na tom podobně všichni, kteří tuto soutěž střílíme. Rovněž souhlasím s tím, že malorážka nikdy nebude fungovat jako velká odstřelovačka. Je to dáno už jen konstrukcí střeliva. Když dám do zásobníku "velkorážové" plášťové střelivo, těžko ho mohu poškodit při zasouvání do komory tak, jako se to může stát u rozměrově malého náboje s olověnou střelou .22LR, takže tato zbraň má dostatečnou přesnost.Proto je (mimo jiné) možné a asi i výhodné použít "velkorážní" opakovačku pro práci odstřelovače. U malorážky to možné není, což jsi sám několikrát uvedl, takže chceme-li malorážkou střílet přesně, je jediná správná volba jednoranná zbraň. Proto je většina z nás má.
Možná beru některé záležitosti osobně, ale kdo z nás je tak nebere, že? Ale jistě by sis taky příliš ochotně nenechal kecat do svých BR soutěží, kdyby se někdo na Tvou soutěž přijel jednou podívat a něco si o tom přečetl na netu, byť by to byla kapacita Tvého formátu a byť bys ji uznával podobně jako já Tebe. Sorry, asi je dneska blbý datum...
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 22 kvě 2008 14:11

Harp urcite myslel z nezucastnenych nejen Shivu, ale i Predatora a ja nevim koho jeste .. kdo tu pronasi nepodlozena moudra ..
Shiva píše:...v zadne armade ci pollicejni jednotce na celem svete, neexistuje std. vybaveni odstrelovace, odstrelovaci puskou co je jednoranova...
Stejne tak v zadne armade neni odstrelovac s razi .22LR .. a v nasi soutezi ji maji vsichni .. to je prave ta "simulace".. a kdyz jsme u toho - zatimco opakovacka pouzivana profi sniperem umi presnost 0,5MOA .. opakovaci malorazka ZKM, nebo dokonce samonabijeci puska v .22LR, tuto presnost neumi - proto je dle meho pro "simulaci" ve smyslu presnosti strelby mnohem vhodnejsi tercova puska - tak proc se jim branit?

Ale aby debata mela konstruktivni charakter - jake polozky navrhnete pro lepsi testovani odstrelovacskych schopnosti strelce?

Co rikate na tu "prvni ranu"?

Strelba na ruzne vzdalenosti - jeste lepe na nezname - to je jasna vec ..

Co treba tohle:
Streleci maji kazdy pred sebou pet tercu, majici cisla od 1 do 5. Rozhodci da povel "cislo" a píp Timerem .. a vsichni maji za ukol vystrelit na ten cislem zvoleny terc jednu ranu v danem casovem limitu .. a takto dokola treba 10x .. co Vy na to?
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 22 kvě 2008 14:13

Aha nez jsem to dopsal, je tu Harpuv prizpevek - tak vidis jak jsme se pekne shodli! :)
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 22 kvě 2008 14:37

Harpe, ja jsem v poho. ani se nesnazim nejakym zpusobem zasahovat do vasich soutezi. Jen jsem vyjadril podiveni. Ja si veci osobne neberu, pokud je nekdo osobne nezameruje. Tohle je myslim mineno osobne na mne.
kdyby se někdo na Tvou soutěž přijel jednou podívat a něco si o tom přečetl na netu, byť by to byla kapacita Tvého formátu a byť bys ji uznával podobně jako já Tebe.
Mne nevadi kritika, ktera ma hlavu a patu a je logicka. Pravidla BR jsou dana celosvetove a ja jako predseda asociace se snazim dbat na to aby souteze registrovane u CBRA (asociace) ci nami primo organizovane, byly striktne podle techto pravidel. Celkem neni o cem diskutovat. Vysledky jsou pak srovnatelne (az na povetrnostni podminky, coz mi vadi a proto jsme v ramci naseho vyhodnoceni, zavedli jiny bodovy system) na celem svete. BR existuje pres 50 let, jen u nas je to mlada disciplina na kterou hodne radoby odstrelovacu kouka skrz prsty. Mne by mozna vadilo (ale asi ne), kdyby nekdo zpochybnoval nasi praci, zalozeni asocicace, ucast na mezinarodnich vrcholnych soutezich apd.
co se tyce vybaveni zbranemi ci jejich konstrukci, je naprosta pravda, ze nabijeni ze zasobniku poskozuje strelu. No ale nejen co se tyce tvaru ale i jeji usazeni. A to nejen u malorazky. To se deje u vsech opakovacich zbrani. Proto se v BR proste pouzivaji jednoranove zavery.
Ale ty rikas ze jde o presnost, Robert se chce priblizovat odstrelovacum co nejvice. Takze z toho muze vzniknout jedine kompromis mezi tercovou strelbou blizici se BR strelbe a taktickou strelbou.
Pokud beres jako argument, ze strely pri nabijeni jsou deformovane a tim nemuzes dosahnout patricne presnosti, tak je to cele tak trochu spatne. protoze u malorazky je nejslabsi clanek prave munice.
Pokud chci delat opravdu odstrelovaci zavody, tak musim pouzit terce, jez jsou vhodne pro zbrane odstrelovacskeho typu. Nikoli pro jednoranove tercovnice.
Ja si myslim, ze v celku jsme za jedno, jen je "blby" datum. :-)
Good shooting
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 22 kvě 2008 15:00

Sidewinder píše:Harp urcite myslel z nezucastnenych nejen Shivu, ale i Predatora a ja nevim koho jeste .. kdo tu pronasi nepodlozena moudra ..
Mozna by jsi se mel nad sebou zamyslet. co myslel a nemysle ci koho myslel a nemyslel Harp, je asi na nem vysvetlit. Myslim ze je dospely a nepotrebuje advokata.
a jestli mas duvod si myslet ze pronasim "nepodlozena moudra" tak my prozrad ktera.
Sidewinder píše: Stejne tak v zadne armade neni odstrelovac s razi .22LR .. a v nasi soutezi ji maji vsichni .. to je prave ta "simulace".. a kdyz jsme u toho - zatimco opakovacka pouzivana profi sniperem umi presnost 0,5MOA .. opakovaci malorazka ZKM, nebo dokonce samonabijeci puska v .22LR, tuto presnost neumi - proto je dle meho pro "simulaci" ve smyslu presnosti strelby mnohem vhodnejsi tercova puska - tak proc se jim branit?
Simulace odstrelovace pomoci jednoranove tercovnice je nesmysl. simulace by mela byt pomoci zbrane vybaveni, ktere odpovida sniperskemu vybaveni (i kdyz v jine razi) a simulaci sniperskych situaci.
Napriklad Airsoftaci (Airsoft team URNA) maji naprosto stejne vybaveni, trenuji stejne techniky a taktiku jako URNA akorat ze maji airsoftove zbrane. ty maji k simulaci odstrelovace ci cehokoli jineho podstatne blize nez vy.
Sidewinder píše: Co rikate na tu "prvni ranu"?
myslis na studenou hlaven?
Ano to je bezna polozka.
Sidewinder píše: Strelba na ruzne vzdalenosti - jeste lepe na nezname - to je jasna vec ..
To si myslim ze jen nesmysl, protoze pokud chces simulovat praci odstrelovace, tak budes pouzivat zbran pouze do takove vzdalenosti na kterou je zarucena nejaka jeji presnost. u malorazky je to 50m. takze co chces odhadovat na 50m?? chyba v odhadu vzdalenosti do 50m se schova v chybe munice a zbrane (452/456)
Kdyz budes strilet do 100m, tak aby soutez simulovala odhad vzdalenosti, musis mit na te vzdalenosti predmet jehoz miry jsou zname, aby si strelci mohli podle mildotu spocitat vzdalenost. Coz je zase celkem nesmysl.
pokud strilis na neznamou vzdalenost pouze odhadem, tak se strili na terc o velikosti cloveka a pocita se tzv. metna vzdalenest. to u malorazky je rovnez nesmysl.
pokud budes strilet do 100m tak potrebujes videt vitr, protoze ten zpusobi vetsi chybu nez spatne odhadnuta vzdalenost.

myslis na studenou hlaven?
Ano to je bezna polozka.
Sidewinder píše: Co treba tohle:
Streleci maji kazdy pred sebou pet tercu, majici cisla od 1 do 5. Rozhodci da povel "cislo" a píp Timerem .. a vsichni maji za ukol vystrelit na ten cislem zvoleny terc jednu ranu v danem casovem limitu .. a takto dokola treba 10x .. co Vy na to?
To stale dava vyhodu jednorankam. dej 5 tercu nebo 10 o velikosti 20mm a na dotyk do nohy strelec zacne strilet, v casovem limitu. A to hodne kratkem.
Good shooting
Odpovědět