Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 23 kvě 2008 07:19

Zavadet neco ted v pulce sezony urcite nebudeme .. vse je jen diskuze k sezone nove - 2009.

To Harry: Kdyz jste dali za prvni misto 100b .. druhe 85 atd .. tak jste ale stale nezohlednili nijak ten rozdil, o kolik ten prvni porazil zbytek startovniho pole .. asi jsem to spatne pochopil - ale to mel byt zamer ne?

Jinak fajn pripominky .. zatim se mi jasne rysuje v hlave ta studena rana - tu musime zavest.

harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 23 kvě 2008 07:22

Když jsme tvořili pravidla pro tuto sezónu, dohodli jsme se, že další změny budeme řešit až pro další ročník.Studená rána by mohla být dost zajímavá, jen je třeba zajistit, aby byla "studená" pro všechny.Možná teď opět někoho naseru, ale když si domácí bouchne hoďku před závodem za bukem 5 ran, domnívám se, že se to projeví na první ráně do závodu. Já vím, že je to o důvěře. Jenže po té, co na minulých 2 závodech to někdo jinému fláknul několikrát do terče a vesele pokračoval dál do svýho, aniž by cokoli zahlásil, pojal jsem nedůvěru ke všemu, co nelze změřit. Někdo řekne - jsme přece fajn parta a vzájemně si věříme. To jo, ale ten co střílel do cizích terčů byl taky jeden z nás. Bohužel.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 23 kvě 2008 07:44

Jinak fšechno nejlepší Fráňovi xvátku, pevnou ruku a bystré oko s výjimkou všech sobot v roce. :lol: :twisted:
sportovec

Příspěvek od sportovec » 23 kvě 2008 07:54

Vše je o důvěře přesně tak. Na tomto principu mě už 20 let funguje živnost a myslím že dobře. Ale k té studené ráně a domácím. Já kdybych chtěl podvádět, tak si lauf nahřeju i když nebudu domácí :). Ale věřím, že z nás i nových střelců by se neuchyloval k takovým podvodům nikdo. A co se týká prodiskutování soutěží na rok příští, tak by bylo dobré, kdyby si každý na to datum připravil návrhy, změny a tam je sám zasebe přednesl. Změny na příští rok by mohly být výrazné, protože z mé strany se rýsuje 100m venkovní střelnice v lese. Ale vše je v jednání a na podzim budeme chytřejší. A ještě jedna věc. O budoucím vyvinu naší Mao já osobně budu diskutovat s kýmkoli, kdo si odstřílí aspoň jednu naší soutěž. Zdeněk.
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 23 kvě 2008 09:03

no pěkně jste se tu hoši rozjeli ani to radši nečtu bo to bych rovnou mohl přečíst nějekej román od Agáty :D Jinak jak někdo psal že trefit se nezáleží jen na perfektní zbrani s tím plně souhlasím ,sice to má o něco snadnější ale nejvíc vždy záleží na střelci a nábojích.

Sportovec: na 100m to bude dost zajímavé :twisted:
kdy máte něco v Praze ? Do Hradce se nedostanu :oops:
Na světě připadá jedna zbraň na každého dvanáctého člověka, otázkou je... Jak ozbrojit těch jedenáct ostatních?

[img]http://www.my-smileys.de/smileys3/axis-li-kill.gif[/img]
sportovec

Příspěvek od sportovec » 23 kvě 2008 09:16

další soutěž je 21.6. na Magnumu v Suchdole.
Harry

Příspěvek od Harry » 23 kvě 2008 09:22

Těch 100bodů bylo jakoby procentuálně 100% výsledek a ostatním se body dopočítávaly podle jejich procentuálního výsledku vzhledem k prvnímu. Vezmu-li jako příklad, že v určité disciplíně vítěz této disciplíny nastřílel řekněme 142 bodů, pak jeho výsledek je 100% (100b. do celkového hodnocení). Pokud by druhý nastřílel jen 119 bodů, pak je to 84% nejlepšího výsledku a má tedy 84b do celkového hodnocení. Pokud by třetí nastřílel 115 bodů, je to 81%, tedy 81 bodů do celkového hodnocení. A tak dále... Tím jsme se právě pokusili zohlednit jakým náskokem, nebo rozdílem kdo nastřílel... A jednotlivým disciplínám jsme přiřadili určité koeficienty, dle jejich náročnosti a obtížnosti - aby se projevil v celkovém hodnocení bodový rozdíl mezi jednoduchou disciplínou a těžkou. Neříkám že je to ideální řešení, ale nic lepšího jsme nevymysleli :)

Ta studená rána v Poříčanech je za 50b, to souhlasí. Myslel jsem tím, že studená rána rozhodne o tom, kdo se umístí v první desítce - kdo to nedá, těžko to pak může dohnat...

Harry
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 23 kvě 2008 09:58

Nam se osvedcil system prumer z prvni poloviny vysledkove listiny. kazda 0,1b nad prumer dava 1b.
Takze celkovy ziskany pocet bodu se sklada ze 3 polozek (treti je prumer za pocet X)
1. jsou body za umisteni (1. = 100, 2.=90 atd)
2. jsou body za desetiny nad prumer
3. jsou body za cele body nad prumer X. (v MaO neaplikovatelne)
vyhoda tohoto systemu je ze v celkovem hodnoceni (liga) je vice vypovidajici.
Kdyz za tezkych podminek strelec nastrili 75b z moznych 100 a druhy nastrili jen 60b tak je potreba videt nejake porovnani a v celkovem hodnoceni musi tento vysledek mit vetsi vahu nez zisk prvniho mista pri bezvetrnem pocasi kde prvnich 5 lidi nasatrili neco mezi 97 a 100 body.
tento zpusob je zbytecny pri soutezich ktere probihaji jako jednotlive souteze, nikoli jako serie.
A nelze ho uplatnit pokud strili vice skupin na vicero strelnich. Tam nejsou zajisteny stejne podminky.
Studena hlaven
1hodina je dost dlouha doba na to, aby hlaven vychladla na tolik aby zmenila nastrel. bezny postup pri BR strelbe kdyz fouka hodne vitr a clovek neni tlacen casem, tak se ceka az se vitr sklidni. Mezi tim aby hlaven nevychladla se strili do nastrelu ci mimo terc ca 1rana/min. Zmena nastrelu je videt po nekolika minutach. Tim bych si hlavu nelamal.
urcite by se dal vymyslet mechanismus jak dostat vsechny flinty do priblizne stejne kondice, ale to si myslim ze je zbytecne.
Duvera je sice hezka vec, ale neda se na ni spolehat. Funguje jen do te doby, nez nekdo uzna za vhodne ji zneuzit. Proto se pisi smlouvy a delaji pravidla. Smlouvu nesepisujem proto protoze jsme nejlepsi kamaradi ale proto az nebudem. To plati stejne o pravidlech.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 23 kvě 2008 10:12

sportovec píše:další soutěž je 21.6. na Magnumu v Suchdole.
To bojuju na Doupově :(
Na světě připadá jedna zbraň na každého dvanáctého člověka, otázkou je... Jak ozbrojit těch jedenáct ostatních?

[img]http://www.my-smileys.de/smileys3/axis-li-kill.gif[/img]
Zapy

Příspěvek od Zapy » 24 kvě 2008 14:37

harpplayer píše:řešení, které nepoškodí nikoho, je vypsat 2 kategorie (podobně jako u velkorážní odstřelovačky):
Standard - opakovací nebo samonabíjecí puška s omezenými prvky (pažba, botka, opěrka pod ruku, hmotnost, možná i zvětšení)
Unlimited - bez omezení, resp. s minimálními omezeními
Pak je každého věc, ve které kategorii bude startovat.
MaO zatím nestřílím, ale po tom co mi dojde vybavení a potrénuju chci se jí začít zůčastňovat a popravdě je mi jedno v jaké podobě to bude, ale přemýšlel jsem nad tím co tady píšete a šlo by to udělat jednoduše, ale je to váš závod a já do toho nemám co kecat, ale pokud budete něco podobného řešit třeba se to bude hodit..

Nejméně bolestné řešení celé MaO by bylo udělat z výsledkové listiny 3.. Nechat celý závod tak jak je a jen výsledkovou listinu rozdělit na "jednoranku", "opakovačku" a "porovnání obou kategorií"..

Suma sumárum:
Celá změna spočívá v napsání 3 diplomů navíc a vytvoření navíc pár tabulek v Excelu
Ti co se nechtějí zůčastnit kvůli jednorankám a "špatnému umístění" už nebudou mít žádnou překážku, ti co se umisťují na 8. místě se začnou umisťovat na "bedně" a budou spokojeňejší ( přece jen né každého baví končit stále nejlépe na např.5 místě )a budou se vracet..
Ti co májí doma jak jednoranku tak opakovačku se mohou zůčastnit s oběma zbraněmi a nebude jim to kazit umístění s jednorankou a zároveň mohou svoje schopnosti porovnávat opakovačka vs opakovačka a zamezí to případným dohadům..
A zůstane tu i celková výsledková listina (to co je teď), která těm kteří chtějí být na špičce umožní tenhle pocit udržet a nebude shazovat jejich ego a zároveň je to krásné porovnání obou kategorií..

Věřím, že by tahle drobná změna by natáhla více lidí, a nádhera vašeho závodu v tom že je bez omezení zůstane nadále stejná a při vymýšlení nových položek se nemusíte ohlížet na to , aby nebyl jeden typ zbraňe ve výhodě či nevýhodě ...

Třeba je to nesmysl, třeba se to bude hodit...
-- Life is pain --
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rimfireBR » 24 kvě 2008 15:56

zdravim, zatím co zápolíte na dnešní MaO tak se zotavuji z pracovní cesty u Talošů :? a mam pouze jednu dobrou zprávu pro harppa :wink: ve Ferrari jsem nafotil několik snímků :shock: No a mám i blbou zprávu především pro sebe a to : ani 21.6. se nebudu účastnit Mao :cry: :cry: velký smutek ale bohužel :( :evil: :evil:
Petin00
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petin00 » 24 kvě 2008 16:03

Tak já se na MaO dostavím hned jak to půjde.ZP už mám (dali mě ho dřív :wink: ) a zbran objednám už příští týden (453 Varmint) pak ještě dvounožku,optiku už mám a bude to vše.No a pak jenom nějaký to trénování,abych nevypadal jak úplný vůl :wink: :D
Harpplayer:Mohu se tedy pak k Vám do soutěže přihlásit?
Safik

Závody MaO 24.5.08

Příspěvek od Safik » 24 kvě 2008 21:26

Tak jak to probíhalo na závodech?
Podělte se o zážitky, foto terčů a tak.
Zvědavost je velká.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 24 kvě 2008 23:02

To Petin00: Jasně, že se můžeš přihlásit, rádi tě uvítáme v Praze.

Tak jsem možná přišel na objektivní důvod těch prvních dvou ujetých ran v disciplíně kroužky, prosím odborníky, aby tu možnost potvrdili nebo vyvrátili.
V nástřelu jsem vystřelil 3 rány jednou dírou 9 na 10 hod. Korekce byla jasná - 2x vpravo a 2x dolů. Nicméně další rána zůstala v těsném sousedství těch tří. Zopakoval jsem tedy znovu 2x vpravo a 2x dolů, resp. 5x a 5x a vrátil jsem se o 3 zpět.. Výsledkem byl zásah centr 10. Dokud zbraň byla na stanovišti střílela bez dalších korekcí "na flek". Po té, co jsem ji přenesl na stav, na němž se střílelo po zátěži, jsem měl pocit, že puška začala střílet doprava dolů, ale s ohledem na "rozpumpovanost" jsem tomu nepřikládal důležitost, ostatně stejně bych s tím nemohl nic dělat. Poslední disciplína - kroužky - potvrdila rozhozenost. Netrefil jsem o cca 3 mm 18 a následně asi o 1 mm ani 16. Rány byly jako přes kopírák v 5 hod. Cvaknutím 5x vlevo a 5x nahoru jsem se dostal zpět a zasáhl jsem 18, 20 i 25. Mám pocit, že při přenosu zbraně se "vymezily" mrtvé chody závitu korekcí způsobené možná zatuhlou vazelinou, možná nepřesností závitu. To podle mého názoru mohlo způsobit ty dvě fatální rány v poslední položce.
Když jsem si tohle v autě uvědomil, přefrčel jsem v Hradci křižovatku na červenou - doufám, že tam neměli kameru, jinak to bude hodně drahej závod.
Původně jsem si myslel, že mi do zbraně někdo mohl omylem strčit, ale tohle objektivní vysvětlení mi připadá přijatelnější. Teď ještě najít způsob, jak tenhle problém eliminovat. Jen mi prosím nikdo nepište, že mám vyměnit optiku. Zatím se mi tenhle "efekt" stal poprvé.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 25 kvě 2008 00:04

Vysledky i s komentarem najdete jako vzdy zde:
http://www.strelectvi.info/mao_soutez/

Z hlediska nasi predchozi diskuze je dobre, podivat se na vysledky Zdenka Hevery a take Baldy ..

Balda se letos ucastnil poprve a se seriovou ZKM 452 Varmint pekne zatapel vsem favoritum. V polozce druhe - "obrazce" - strilel skvele, ale dal si dve nuly na sestou hodinu, dle jeho slov "asi vlivem munice" .. coz znamenalo pad na desate misto. V polozce "Tacek" se mu take prilis nedarilo (vitr dnes tackum opravdu nepral) a tak zaznamenal jen dva zasahy a opet desate misto. I tak ale skoncil celkove paty se ztratou 16b na viteze - coz bylo nadosah.

Zdenek Hevera se ucastnil letos podruhe. Prvni svou MaO absolvoval v breznu take v Hradci a zde patrne sbiral zkusenosti - skoncil s velkym naskokem posledni!! U sve ZKM 456 si nechal vyladit tuhou spoust, koupil Lapua Mastery misto puvodnich Lapua Club a dnes byl treti - a to podle meho jen vlivem hure zvolene strategie v posledni polozce.

Neni to dostatecny dukaz, ze "odborniky" popisovany propastny rozdil mezi jednoranovou tercovnici a obycejnou opakovackou neni v nasi soutezi zdaleka tak propastny..? :?:

Mimochodem kouknete jake padly vysledky na BR terce na Timer .. dokonce 3 lidi 50b .. dalsi dva 49b - mezi nimi i zminovana opakovacka.. Strelci BR muzou zavidet..
Odpovědět