Vojenstvi - SA58 nebo M16? 7,62x39 X 5,56 NATO?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 16 úno 2006 12:01

Taky jsem si párkrát dojel do nemocnice na šití. :wink:
Řeknu ti ale že moje "bojeschopnost" byla přitom podstatně snížená a celou dobu jsem měl na mysli jak se dostat do nemocnice, nic jiného.

Jinak tohle celé nejsou žádné argumenty pro nějakou ráži.
Nebo chceš tvrdit, že palec ustřelený 7,62x39 bolí víc než ten ustřelený 223Rem?

Řekl bych to takto:
Při zásahu končetiny je jedno jaká je ta ráže, voják to pravděpodobně přežije, ale jeho schopnost zasáhnout do boje a na 100-300 metrů (nejčastější vzdálenost při boji ručními zbraněmi ve válce) zasahovat nepřítele je prakticky nulová. S prostřelenou rukou nebo nohou, navíc pokud byla trefena kost se mu ani nedivím. Zraněný voják se chce dostat do nemocnice a ne gěrójsky kosit nepřátele.
Při zásahu trupu nebo hlavy je nepřítel okamžitě vyřazen z bojové činnosti a opět je jedno jestli je to 223 nebo 7,62.

vito

Vojenství - SA 58 nebo M 16?7,62x39 x 5,56 NATO ?

Příspěvek od vito » 16 úno 2006 12:10

Dovolím si připomínku k jedné jediné větě v celém tomhle povídání. Napsat, že náboj 7,62 Tokarev je zaměnitelný s nábojem 7,63 Mauser není zcela korektní. Jsou rozměrově tak podobné, že jdou vzájemně zamněnit do komor obou zbraní, to ano. 7,62 Tokarev má však výkon zhruba o 30% větší než 7,63 Mauser a v tom je potíž. Jsou dokladovány havárie pistolí Mauser Model 1896 po použití nábojů 7,62 Tokarev. Podle CIP jsou to rozdílné náboje i co do zařazení.
Doogs

Příspěvek od Doogs » 16 úno 2006 12:12

Tohle nemá konce.Dejte si rande ve vojenském prostoru,na jedné straně 7,62 na druhé .223 a solte to do sebe,kdo přežije má pravdu.
nefico

Příspěvek od nefico » 16 úno 2006 12:30

Tohle nemá konce.Dejte si rande ve vojenském prostoru,na jedné straně 7,62 na druhé .223 a solte to do sebe,kdo přežije má pravdu.
... a nezabudnite na steblá trávy, nejaké tie konáriky a sem - tam nejaký strom... :twisted: :twisted: :twisted:
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Re: Vojenství - SA 58 nebo M 16?7,62x39 x 5,56 NATO ?

Příspěvek od Kubajzz » 16 úno 2006 12:37

vito píše:Dovolím si připomínku k jedné jediné větě v celém tomhle povídání. Napsat, že náboj 7,62 Tokarev je zaměnitelný s nábojem 7,63 Mauser není zcela korektní. Jsou rozměrově tak podobné, že jdou vzájemně zamněnit do komor obou zbraní, to ano. 7,62 Tokarev má však výkon zhruba o 30% větší než 7,63 Mauser a v tom je potíž. Jsou dokladovány havárie pistolí Mauser Model 1896 po použití nábojů 7,62 Tokarev. Podle CIP jsou to rozdílné náboje i co do zařazení.
To ano, záleží taky na laboraci. Normální 7,63Mauser by měl mít zhruba stejně jako 7,62Tokarev.
Já mám ale doma náboje 7,62Tokarev co je na krabičce napsáno "Vojenské střelivo. Zvýšený výkon o 25%!" Takže když vezmu, že normál je 700J tak jsem na 900J a to je skoro 44mag.
A to bych si vystřelit z nějakého starého Mausera nebo Parabely nelajznul.
A to se do samopalů používaly ještě silnější.
Pro místní paragrafové maniaky - není to s ocelovým jádrem.

Zaměnit to lze, ale nikomu to neradím. I když se to u nás běžně děje, vzhledem k ceně a (ne)dostupnosti náboje 7,63Mauser oproti Tokarevu.

EDIT: Oprava, psal jsem špatně 7,62Mauser (správně 7,63). :oops:
Naposledy upravil(a) Kubajzz dne 16 úno 2006 16:27, celkem upraveno 1 x.
Luke

Příspěvek od Luke » 16 úno 2006 12:42

Heh, takze Jince, Doupov, nebo Boletky? A co takhle v centru Prahy, at jsou svedci.
Tak ci tak, jeden z nas by se nevratil. A pokud by ten vitez byl chytry, tak by porazeneho uz nikdy nenasli.

To Kubajzz:
Jsou popsany pripady, kdy si v boji postreleny vojak ( rameno nebo stehno a cisty prustrel svalu ) sveho zraneni ani nevsiml. Strach, stres a adrenalin dela divy. Zkolaboval az po boji, kdy ho spolubojovnici ( prezivsi ) na zraneni upozornili.
Jedina zaruka, jak okamzite zabit, je hlava, srdce a velke tepny okolo a mozna jatra a ledviny. U techto organu je v 99% pripadu jedno, cim ho trefis. Ale treba plice, tam uz to jedno neni. Tam je treba poradna duzna.

To nefico:
Neboj, kdyz tam zadny konariky nebudou, nejake vysazime, nez zacnem.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 16 úno 2006 13:47

Jsem pro Václavák, nechce se mi chodit daleko. Ještě k tomu pozveme Novináře, ať o tom napíše nějakého objektivního sólokapra. Oba můžem držet v ruce větvičku, ať ten problém rozlousknem.
Jeden z nás by se nevrátil, ale bylo by mi po Lukeovi smutno... :lol:

2Luke:
Myslíš, že když nepřítele trefíš na 200 metrů do plic z 223Rem, tak bude pokračovat v boji?
To jsme sklouzli k terminální balistice a o tu ve válce nejde. Ve válce dneska jde maximálně o to kropit nepřítele a tím mu znemožnit pohyb do doby než mu tam přiletí pár pozdravů z dělostřelecké baterie nebo z letadla či vrtulníku. A proto ta statistika z Vietnamu, kde 1mrtvý=250 000 vystřelených nábojů.

Jinak pro zájemce:
http://shop.vmcustom.cz/data/raniva_bal.pdf
Hydrodynamický efekt (ano, tak se to jmenuje) - kapitola 1.4.2.
Pro Lukeho - praktická kapitola 3.2. - je vidět, že ranivý efekt mají obě ráže stejný, dokonce možná je na tom 223Rem líp, ale znovu opakuji, že pro vojáky je to jedno.

Jinak všechny ty TKO, RSP, KO atd. atd. jsou více méně nanic, protože každý si tam vymýšlí koeficienty jak ho napadne a slouží jen k popsání univerzálního pravidla tam, kde žádné neexistuje. Ale dobře se na ty tabulky dívá. :wink:
Luke

Příspěvek od Luke » 16 úno 2006 14:31

Heh, zas tak lehky cil nejsem. Hlavne to ve vsech tech prostorech docela znam. Opevnim se na Valdeku a ukaz se.

Jo, ten clanek znam, nectl jsem ho pred najkou dobou. S tim hydrodynamicky efektem jsem byl vedle, spletl jsem si to s docasnou dutinou, omlouvam se za blabol.
Akorat nevim, jestli ten clanek je to prave pro nasi debatu. Kdyz v tom clanku posuzuji reakci zvere po zasahu, tak je to zasah loveckymi strelami 223 Rem a 7,62 * 39mm. Ne vojenskymi. Lovecke strelo neznam, ale rekl bych, ze to sakra neco jineho.
Lugerman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lugerman » 16 úno 2006 15:04

Kubajzz píše:Nepřítel s ustřeleným palcem u nohy nestřílí, ale svíjí se bolestí po zemi. :wink:
Válka není ruský film o velké vlastenecké.

Já zas radši těch nábojů víc a přesnějších.
Tak to ani náhodou. U nějakého toho postřelení už jsem byl a vím moc dobře, jak na to lidé reagujou. Samozřejmě u každé osoby je to jiné, ale obecně ustřelený prst, případně čistý průstřel svalu postižená osoba ve spoustě případů ani necítí a je schopna ještě dlouho pokračovat v činnosti. To samé platí i u řezných a bodných ran.
Adrenalin je holt skvělá věc.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 16 úno 2006 15:31

Co na to říct?
Ustřel si palec u nohy a potom mi pověz něco o adrenalinu.
AL

7.62*39 vs 223 Rem.

Příspěvek od AL » 16 úno 2006 16:55

Si tak pro mě je nejlepší střední náboj 7.62*39!!! Jo 223 má plošší dráhu letu, je lehčí, apod. Ale 223 je svinstvo co by mělo bejt genevskou konvencí zakázano je to lehká střela co v těle ztrácí stabilitu a ty učinky sou nechutný, taky stačí když potká po cestě trávu a letí to někam do pr.... . Co sem tak zaslech tak amíci už pokukujou o větším průměru střely a váze.
fredy

Příspěvek od fredy » 17 úno 2006 02:13

Je to tady pořad dokola , jeden propaguje 223 druhy 7,62 to mate uplně jedno , stejně armada usa zjistila že 223 je na ho... a v raci se k větši raži konkretně 6,8 mm. Tak už tu diskusi ukončite.
vito

Vojenství-SA 58 nebo M16? 7,62x 39 x 5,56 NATO?

Příspěvek od vito » 17 úno 2006 08:28

Pro Kubajzz: Pokud se mohu spolehnout na pány Hýkela a Malimánka / a podle mne nemáme u nás větší autoritu /, tak je základní laborace 7,62 Tokarev výrazně vyšší než základní laborace 7,63 Mauser. Myslím ale, že tato skutečnost není důvodem k nějakému sporu, zvláště když se bavíme o zcela jiných nábojích.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 17 úno 2006 09:52

2Vito:
JJ, máš pravdu, ze začátku byly takřka stejné, pak byl 7,63 pomalu vytlačen nábojem 9mmLuger (ten vlastně z něho vznikl, zkrácením nábojnice), ale v Rusku se vesele vyráběl dál, jako 7,62Tokarev s tím, že vzhledem k použití v samopalech do něho sypali víc prachu a v konstrukcích jejich pistolí se už počítalo s vyšším tlakem. Takže opravdu se dnes nejedná o stejný náboj.
Nicméně zaměnitelné jsou
- 7,63Mauser do pistole ráže 7,62Tokarev (CZ52, Tokarev TT) bez problémů
- 7,62Tokarev do pistole ráže 7,63Mauser (C-96) s rizikem

Mimochodem já jsem tím prostřelil disk od kola u auta, devítka tam skoro neudělala ani důlek.
Lugerman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lugerman » 17 úno 2006 13:20

Kubajzz píše:Co na to říct?
Ustřel si palec u nohy a potom mi pověz něco o adrenalinu.
Nemusím si střílet palec u nohy, abych o tom něco věděl. Pokud jsem dobře četl, bavíte se tady o postřelení vojáka v akci, který je tím adrenalinem nabitý víc než dost. Nevím co to má co společného s ustřelením si vlastního palce u nohy :) .
Netvrdím samozřejmě, že to tak bude fungovat u každého (adrenalin). Pár věcí už jsem teda viděl :( a když tady něco píšu tak neplácám naplano, ale většinou ze své vlastní zkušenosti.
Mimochodem bodné a řezné rány v akci jsem si zkusil i na vlastním těle :cry: a šití mám za sebou taky dost.
Odpovědět