Vojenstvi - SA58 nebo M16? 7,62x39 X 5,56 NATO?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Střelec

Příspěvek od Střelec » 18 úno 2006 22:53

Kubajzz píše:AL sice píše blbosti, ale nakousl jednu zajímavou věc. Vzhledem k mezinárodním konvencím je vlastně zvýšená ranivost u vojenského střeliva nežádoucí. Proto myslím, že se tím nemá cenu zabývat.
Kdybychom chtěli zvýšenou ranivost, tak po sobě můžem pálit loveckými střelami Sierra aj., jistě s výbornými výsledky. To ale ve válce nemůžeme, takže je to jedno.

Jinak nějaké případy, že někdo postřelený ještě stihl někam vystřelit a dokonce i někoho trefit (i ve sportce občas někdo vyhraje), výsledek války nijak neovlivní. Tady je spíš na místě uvažovat stylem "milión mužů vystřelí miliardu nábojů".
Kubajzi, ta se pořád oháníš válkou. Řknu ti přesně co udělá voják, když to kopí do palce, a je úplně jedno jakou ráží. Bude se chtít dostat z linie domů nebo aspoň za frontu. V té diskuzi se opravdu jedná o úplné hov..
Myslím si, že si plný amerických filmů o válce, ktéré v poslední době jsou hlavně z produkce USA. Nechci nikoho hodnotit, ani se klanět s USA, NATO, VS, či kde čemu jinému, ale připadámi, že tady nepadlo jedno zamyšlení a fakt, že můžeme děkovat Bohu, že se nemusíme nikde válet v zákopech s kapsama plných .223REm nebo 7,62x39 a šít po sobě jak malí kluci a navzájem se zabíjet či mrzačit. Možná až si tohle uvědomíme, tak bude tahle diskuze pro mnohé z Vás úsměvným vtipem.

Lovec

Příspěvek od Lovec » 18 úno 2006 23:11

Střelec píše:...... že tady nepadlo jedno zamyšlení a fakt, že můžeme děkovat Bohu, že se nemusíme nikde válet v zákopech s kapsama plných .223REm nebo 7,62x39 a šít po sobě jak malí kluci a navzájem se zabíjet či mrzačit. Možná až si tohle uvědomíme, tak bude tahle diskuze pro mnohé z Vás úsměvným vtipem.
A ja som sa nazdaval,ze stale vedieme debatu v teoretickej rovine,o technologickom probleme... :roll: Hm,zrejme sa najdu aj militantnejsie typy...
Smazaný uživatel 111

Příspěvek od Smazaný uživatel 111 » 19 úno 2006 00:06

Kubajzz píše:Jste si jistí, že 7,62x39 má větší průbojnost než 223Rem?
Ten 223Rem má skoro dvakrát větší průřezové zatížení, tak nějak nevím.
Zkoušel to někdo?
Zítra to mužu do něčeho pustit ale max na 150m. pár set SS109 ještě mam a když zastihnu kolegu na střelnici tak mi pujčí CZH pro porovnání průbojnosti ----- jen nevim co použít jako terč :?:
Vietnam

Příspěvek od Vietnam » 19 úno 2006 01:01

Lovec píše:
Vietnam píše:Doporučuju si pročíst tuhle stránku.

http://www.ammo-oracle.com/body.htm

Mimojiné je tam zmíněno že při zavádění střely SS 109 pro M16 byla v FN vyvinuta střela která bude mít lepší průraznost na větší vzdálenosti.
Kupříkladu střela M80 (7,62 x 51 NATO) vypálená z M60 propálila jenom jendu stranu ocelový helmy M1. Střela SS 109 prošla oběma stěnama. Test probíhal na 600 metrů.

Rozhodně doporučuju přečíst.
Tento citat z tvojho linku hovori za vsetko:
"A semi-armor piercing 7.62mm caliber projectile, using second generation technology as the SS-109, would easily outperform the smaller SS-109 projectile in penetration tests at all ranges. With respect to barrier and fortification penetration tests, the 7.62mm ball projectile can consistently penetrate two test building blocks, while the SS-109 semi-armor piercing projectile cannot penetrate a single block."
Jo já nezpochybňuju větší výkon střeliva vz43 navíc tohle porovnání je rozhodně 7,62x51 což je prostě uplně jiná ráže. Hlavně mi příde zbytečný to furt porovnávat. Každá z ráží má něco do sebe. Jde o to jak se s tím dokážou poprat profíci. Znám dost lidí který používají M4 v "práci" a stížností člověk moc neslyší. Spíš žádný.
Jenom mi nedalo neodpovědět na to jak všichni házeli na AR 15 špínu s tím že se s tím nedá nic trefit a účinek je mizernej a podobně.
Lovec

Příspěvek od Lovec » 19 úno 2006 09:44

Vietnam píše: Jde o to jak se s tím dokážou poprat profíci. Znám dost lidí který používají M4 v "práci" a stížností člověk moc neslyší. Spíš žádný.
Jenom mi nedalo neodpovědět na to jak všichni házeli na AR 15 špínu s tím že se s tím nedá nic trefit a účinek je mizernej a podobně.
Jasne,je rozhodujuce,kto to drzi v ruke.Ze sa neda netrafit,a ucinok je mizerny.....je kusok nadsadene.Ale AR-15 ako taka je solidny nastroj.
jozsp111

Winner is ...... 7.62x39 !!!

Příspěvek od jozsp111 » 19 úno 2006 12:22

To kubajzz:

Nehovorím, že 7.62 sa neodchýli, ale omnoho menej, ako
.223, ide mi len o to. Vďaka väčšej hybnosti strely, už som to písal.
Pretože nikto sa nestrieľa na otvorenom priestore.
Ale každý sa skrýva. A na blízko má 7.62 lepší zast. účinok.
To je pre mňa dôležité. Teoretická balistická výhoda .223
sa nikde v praxi neprejaví.
:roll:
Lovec

Příspěvek od Lovec » 19 úno 2006 13:32

Balda píše:
Kubajzz píše:Jste si jistí, že 7,62x39 má větší průbojnost než 223Rem?
Ten 223Rem má skoro dvakrát větší průřezové zatížení, tak nějak nevím.
Zkoušel to někdo?
Zítra to mužu do něčeho pustit ale max na 150m. pár set SS109 ještě mam a když zastihnu kolegu na střelnici tak mi pujčí CZH pro porovnání průbojnosti ----- jen nevim co použít jako terč :?:
Neviem co mas k dispozicii,a co je to za strelnicu...Ale co tak naukladat do radu za seba povedzme hrube plechy (napr. 5mm platne) Alebo telef.zoznamy? :roll: Ochrannu helmu amickeho vojaka asi nemas,alebo...??? :lol:
Střelec

Příspěvek od Střelec » 19 úno 2006 21:42

Lovec píše:
Střelec píše:...... že tady nepadlo jedno zamyšlení a fakt, že můžeme děkovat Bohu, že se nemusíme nikde válet v zákopech s kapsama plných .223REm nebo 7,62x39 a šít po sobě jak malí kluci a navzájem se zabíjet či mrzačit. Možná až si tohle uvědomíme, tak bude tahle diskuze pro mnohé z Vás úsměvným vtipem.
A ja som sa nazdaval,ze stale vedieme debatu v teoretickej rovine,o technologickom probleme... :roll: Hm,zrejme sa najdu aj militantnejsie typy...
To doufám taky, že jsme v teoretické rovině. Viděl jsem toho dost. ALe tuhle debatu asi ničím jiným, než praktickými zkouškami nerozsekneš. Pokud neuděláš opravdu praktické zkoušky v průraznosti jednotlivých ráží, tak to nikdy nerozsakneš.
Jen tak mimochodem, věřil bys tomu, že na 50 m ráže .22LR prostřelí dveře u auta? (samozdřejmě že mimo výztuhy a na kolmo postavené). Tak si myslím, že pokud nezačnou pánové srovnávat obě ráže praktickou střeblou na neživé cíle, tak se nikdy tato debata nerozsekne. Pro mne je debata i teoretické úrovni, která ráže je na živou sílu ve válce lepší nějak pořád mimo mísu.
Lovec

Příspěvek od Lovec » 20 úno 2006 10:47

Střelec píše:Jen tak mimochodem, věřil bys tomu, že na 50 m ráže .22LR prostřelí dveře u auta?
:shock: Toto ma trosku zarazilo...Pripada mi to ako keby si moc skusenosti nemal.... :roll: :?:
Luke

Příspěvek od Luke » 20 úno 2006 10:53

U toho prustrelu tech dveri jsi byl nebo jsi to jen slysel? Musis dodat jakeho auta a jestli nahodou ty dvere nebyli shnile jak brambory.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 20 úno 2006 11:06

Mohu to potvrdit. Prostřeloval jsem to i já osobně.
22LR proletí dveřma od Š120 jako nic, a to skrz oba plechy.
Proletěly to všechny ráže co jsme tam měli, kromě přebitých 38Special Wadcutter.
Od té doby se směju, když vidím ve filmu jak se policajti kryjí za otevřenými dveřmi od auta - je to stejné jakoby před sebou roztáhli noviny.
Vietnam

Příspěvek od Vietnam » 20 úno 2006 11:10

Tak to je jasná a známá věc :o) devítka prolítně oběma dveřma zkrz. Mimojiný jediná věc za kterou se stojí za to krejt je motor a docela prej i kola. Prostřelit pneoumatiku a disk prej taky není prdel. no a proti slabším rážím PREJ stačej dvoje dveře se staženejma sklama. Ikdyž bych tomu moc nevěřil.
Olaf

223R

Příspěvek od Olaf » 20 úno 2006 11:13

Kubajzz ale policajta, který se skovává za dveře shnilé Š 120, jsi ještě asi neviděl. Oni ty plechy u aut na am. trhu jsou asi "jiné", a kolikrát vydrží daloko víc.
Lovec

Příspěvek od Lovec » 20 úno 2006 11:14

Kubajzz,reagoval som na to zacudovane preto,pretoze je samozrejme ze obycajne plechove dvere presije .22LR v pohode.Akurat mi prichodilo divne od strelca to vydavat za nejaku zvlastnost...O 9Luger ani nehovoriac.
Uplne off-topic ma napadla najkrajsia prestrelka (resp.jedna z najlepsich filmovych) Al Pacino vs. Robert DeNiro v HEAT.Urcite ste to videli....ovesany zasobnikmi do M-4 p prepade banky....Mozno samostatne tema?
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 20 úno 2006 11:32

2Vietnam:
Proti obyčejnému ocelovému disku na kole nemá devítka nejmenší šanci. Prostřelil jsem ho jen vojenským 7,62x25 (bez ocelového jádra) a to ještě taktak, pochybuji, že ta kulka měla po průletu ještě nějakou energii. Byla to jen rozevřená prasklina.

2Olaf:
Dones mi nějaké dveře z Chevroleta nebo Cadilaka, já to do nich klidně našiju. Ale pochybuji, že by to byl nějaký rozdíl. No, možná u té malorážky jo, ale stejně o tom velmi pochybuji.

2Lovec:
OK, jsem nepochopil ironii. :oops:
Jinak ta přestřelka je super.

2Střelec:
Souhlas s oběma posledními příspěvky.
Odpovědět