Příspěvek
od Pepan1 » 30 lis 2008 23:10
Ahoj!! Tímto bych chtěl přede všemi a ještě jednou mockrát poděkovat bhurtovi za výbornou práci, kterou pro mě odvedl. Hlaveň jsem pochopitelně osadil a okamžitě jsem začal testovat. Takže k přesnosti: na 6m v sedě s oporou a 4 pumpnutí rozptyl +-5mm, na 3 pumpnutí se přesnost zvýšila,ale ještě to nebylo ono (5 ti ranama jsem vysřílel kolečko o průmru cca 1cm) a pak jsem zkoušel čistě experimentálně na tuto krátkou vzdálenost jen 2 pumpy a výsledek? Bez velkého snažení na oněch 6 metrů bezproblémových 10zásahů do jednoho místa. Čili oproti původnímu stavu s původní hlavní, kdy rozptyl byl v řádu několika cm, jsem spokojen. Ale proč to vlastně píšu? Hlavně proto, že to poukazuje na ten fakt, že nepřesnost této flinty (v originále) je kombinací několika faktorů 1) malá tuhost hlavně , 2) špatné provedení hlavně ve smyslu vyosení drážek vůči ose hlavně (efekt podivně deformovaných diabolek, které z hlavně vylezou), 3) možné nakrucování tla pumpy v uložení v plastoém těle mechanismu salčovaného vzduchu
ad 1) by možná nevadil, kdyby se přes tuto málo tuhou hlaveň nepřenášela část ohybového momentu, který dokonale nepřenese tělo pumpy při pumpování (protože ani ta nemůže být naprosto tuhá a v jeden okamžik je poměrně dost namáhaná). Oba dva vlivy na nepřesnost se odstranily použitím tuhé hlavně a nové svařované objímky od Bhurta. Ale problém, který zůstává je ten, že při namáhání při pumpování, se tělo pumpy i s hlavní může nakrucovat v plastovém těle. To podle mě dokazuje, proč při menším počtu pump (zbraň se těsně před střelbou namáhala menšími momenty), vykazuje zjevně vyšší přesnost. A další zajímavost je, že když tu flintu vezmu a 4x pumpnu, nechám ji 30vteřin v klidu a pak vystřelím, tak pokud toto opakuju, získám taky lepší výsledky. Příjde mi, jako kdyby za tu dobu se pružností tělo mechanismu a tělo pumpy uvedlo zpět do výchozí polohy. To by rovněž mohlo vysvětlovat, proč se někomu zdá, že se mu odhylky periodicky opakují. Například dá 6 rad 4mi pumpami okamžitě za sebou, kdy první ránu měl záměrnou, výsledkem je jakýsi rozptyl (který se skokově mění), který si onen člověk analyzuje jako prapodivný, pak dojde vysílením jedince k časové prodlevě, během které si soustava - plastové tělo flinty vs tělo pumpy odpočine a pak opět je vystřeleno a to s výsledkem viditelně jiným, než co ukazoval předešlý rozptyl a toto, pokud člověk bude opakovat, tak tím se mu i tento magický výsledek opakuje. Je to podle prostě tím, že nic u týhle flinty není uplně vklidu a síly v ní dost pracujou a střelba z ní se stává opravdu alchymií. Pro mě je ale momentálně důležitý ten fakt, že velká část problému se odstranila výměnou hlavně, kdy je jednoznačně znatelná změna k lepšímu. Teďka už mě jen (doufám teda) bude stačit, když přímo na hlaveň osadím lištu a namontuji optiku přímo na hlaveň. To bude poslední krok, kterým "vysadím" vliv kroucení pumpy kolem těla a myslím, že výsledek bude víc než ok. Základem ovšem je tuhá kvalitní hlaveň a tu já díky bhurtovi mám!!!!!!!