Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:
Stařičká břitva

Příspěvek od Smékal Petr » 30 zář 2008 21:36

to Francek:
Ahoj, já Ti odpovím jen na část Tvých otázek. Tak především, Tvoje břitva už je opravdu moc opotřebovaná, rezivá do hloubky a hlavně velmi úzká. To jsou všechno důležité údaje pro to, aby jsi tuto břitvu uložil jako památeční, a pokusil se někde ve starožitnicví si koupit břitvu vhodnější k holení. To prohnuté ostří způsobil právě ten vybroušený kámen. Je vidět, že byl velmi často používaný a to způsobilo zůžení břitvy, opotřebování kamene a tím prohnutí ostří. Taky to zůžení poté způsobuje příliš velký úhel ostří, rychlé ztupení a zase nutnost brousit. Obthování je v takovém případě dost neůčinné. Takhle hluboká rez se už nedá vyleštit ničím. Sidol je sice velmi dobrý, ale jen na povrchové skvrny. Co se týká té střenky, mám břitvu z roku 1898 a její střenky jsou z nějakého umělého materiálu. Kdyby na Tvé byl přírodní materiál, tak mi připadá nejvíce podobný želvovině, ale to je jen můj odhad.
Co se týká údržby, je to jednoduché, mám malý hadřík napuštěný olejem, a po opláchnutí a vysušení, břitvu tímto hadříkem protáhnu. Malý fígl, dej si pozor aby Ti ve střenkách nezůstaly kapky vody, nádherně potom v těch místech břitva rezne :lol: (protahuji to Tolpapem do sucha.)
Taky si sežeň nový ROVNÝ brousek na břitvu. Tenhle si nechej na velmi jemné nože. Těm nevadí brousek do kulata.

Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Andreas

"umělá hmota" na střenky

Příspěvek od Andreas » 30 zář 2008 22:59

Dobrý den, pánové, syntetický kaučuk, gutaperča, se používá tak někdy od r. 1890 běžně na různé věci. Éra bakelitu začala v době druhé světové války, kdy u nás vznikl ten název "umělá hmota", nyní plast... Takže předpokládejme, že všechny břitvy válečné provenience již jsou osazeny nějakou formou plastu.
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 01 říj 2008 07:39

Bakelit jako materiál vznikl už možná před prní světovou válkou,alespoň mám dojem že jsem někde četl že RR Silvr Ghost z této doby měl bakelitovou rokojeť řadicí páky,také držadlo na táhlu závěru Schmidt.Rubin 1911 mi připadá podobné,jinak pokud se "projekt břitva" uskuteční,šel bych do toho...
Blbec nikdy nepochopí, že je blbcem skutečně, pravdu o tom, že je blbcem, blbci říkáš zbytečně.
Dark

Příspěvek od Dark » 01 říj 2008 08:29

to Francek;
Střenky tvé břitvy jsou téměř jistě z materiálu Celuloid. Tento materiál je znám od poloviny 19. století a již koncem téhož století byl velmi rozšířen. Už v tak ranné době byli schopni výrobci imitovat tímto materiálem násobně dražší slonovinu či želvovinu, že na první pohled nešlo poznat rozdílu.
Syntetický Celuloid je tedy s námi už docela dlouhou dobu a najít jej lze tedy i na 150 let staré břitvě, na 100 – 120 let starém kousku už je tento materiál naprosto běžný.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Celulouid versus želvovina

Příspěvek od Smékal Petr » 01 říj 2008 11:29

A proto já měl takový pocit, že to musí být želevovina :roll: Zase další vědomost :idea:
Nejhezčí je na životě, že člověk nasbírá tolik vědomostí, že nakonec mu k ničemu nejsou protože už je nestihne všechny použít :lol:
Zdravím Petr S.
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Hodnocení

Příspěvek od Radgost » 01 říj 2008 11:32

Pane Smékal, mohl by jste mi ohodnotit břitvu na obrázku. Zda má smysl ji kupovat kvůli holení.
Děkuji
Naposledy upravil(a) Radgost dne 01 říj 2008 17:26, celkem upraveno 1 x.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Břitva na holení

Příspěvek od Smékal Petr » 01 říj 2008 12:00

Ahoj Radgost,
Ta břitva vypadá na první pohled velmi zachovale. Odhaduji čepel šířky 4/8 a vypadá to na polodutý výbrus. Chtělo by to ještě snímek výbrusu a detail čepele, ale každopádně je to velmi pěkný kousek, který se pyšní velmi detailním zpracováním, zvláště to kování na střenkách. Kolega Baron Ti podle katalogu určitě zjistí toho výrobce a další detaily ohledně oceli. Už jenom podle zachovalosti té krabičky, která vypadá jako nová, to svědčí o velmi opatrném používání. Na holení je každopádně vhodná. Pokud vyloženě nemá nějak poškozené ostří, tak ji doporučuji.
Zdravím Petr S.
relka

pro Francek

Příspěvek od relka » 01 říj 2008 16:42

pro Francek. Váš kámen mi barvou připomíná Belgický brousek. To byla a je alespoň pro mne špička, sám mám "jen" břidlici. Ale asi by to chtělo někoho, kdo už ty kameny měl v ruce a umí je bezpečně rozpoznat. Jinak na 15 straně tohoto fora je odkaz na obchod s brusivem. Jsou tam i věci na srovnávání kamenů. Mozná by to vybrání šlo srovnat. Já sám jsem si brousek orovnával na kdysi populárním "superdisku". Položil jsem ho na rovinu a seshora ručně rovnal. Vybrání ale nebylo velké. U vás je probroušení podstatně větší.
Zdravím
Baron

Příspěvek od Baron » 01 říj 2008 17:07

K té břitvě není co dodat, mistr Smékal podal přesnou a vyčerpávající odpověď. Snad jen že krabička vůbec k břitvě nepatří a značka břitvy je Clauberg Solingen, někdy uváděna jako Glauberg, což lze rozpoznat z nápisu na krčku břitvy.
Pod touto značkou se jich dělalo mraky, žádané a kvalitní byly ty, jež měly ve znaku dýmku. :arrow:

dodatek: střenka kování pravděpodobně nemá, je to jen malované či vsazené zdobení. Pár obdobných mám.
Naposledy upravil(a) Baron dne 01 říj 2008 17:21, celkem upraveno 1 x.
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Palas

Příspěvek od Radgost » 01 říj 2008 17:13

Jen tak pro informaci.
Dnes jsem mluvil s panem Palasem http://www.palas-m.cz a ten mi potvrdil, že na skladě má pouze břitvy s kat. číslem jeho stránek:
41 (všechny druhy), 42, 95 a 1885. Jiné břitvy nejsou a do vánoc zřejmě ani nebudou.
Francek

Příspěvek od Francek » 01 říj 2008 17:51

to Smékal Petr:
A myslíte že druhá strana toho brousku by se k broušení nehodila? Je v podstatě netknutá až na odštípnutý kousek na okraji. Ale předpokládám že tato strana bude vyrobena zřejmně z nějakého hrubšího materiálu ovšem naomak necítím mezi jednou a druhou stranou brousku žádný rozdíl.
A pokud nekde narazím na břitvu vzhledově přijatelnou ale s prohnutým břitem je tedy lepší ji nebrat? Nebo i taková břitva může ještě posloužit? Na foru jsem četl, že časem se ostří mírně prohne ovšem nevím co si pod slovem mírně představit.
Ještě k té údržbě. Možná trochu hloupá otázka. Na ten hadřík používáte jaký olej? Vím, že se tu na fóru hojně doporučuje olej na kola a šicí stroje ale připadne mi trochu nehygienické si tvář holit břitvou na níž je nanesen olej určený pro stroje ne pro pleť.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

olej na břitvu

Příspěvek od Smékal Petr » 01 říj 2008 19:57

Zní to sice dost nezvykle, ale olej na šicí stroje, nebo zbraňový Konkor se osvědčily zatím nejlépe. Jsou lehce dostupné a dobře řeší daný problém. Před holením použiju jeden lístek Tolpapu a břitva je zase čistá. Navíc na ostří se stejně dostávají částečky pajcunku a šmudlání z řemenu. Opět se vyplatí kouskem Tolpapu otřít. Po holení se tvář omývá a desinfikuje a tak to mikromnožství oleje nemá vůbec žádný vliv a pokožku.
Co se týká toho brousku, opravdu bych jej v tomto stavu už na břitvu nepoužíval. Hrubost brousku lze zjistit na kousku sklenice, na sucho stejným počtem tahů jednu stranu a vedle druhou stranou brousku a nějakým silným zvětšovákem kouknout na drsnost skla. Používám obrácený objektiv z promítačky - úplně přiložený k materiálu. Dá se tak rozeznat který je jemnější. Na břitvu patří opravdu jen ten nejjemněší.
Prohnutou břitvu NEKUPOVAT. Obvykle je to nedobrým zacházením na řemenu i brousku (velký přítlak).
Kam zmizela fotka ????
Zdravím Petr S.
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Broušení

Příspěvek od Radgost » 02 říj 2008 13:09

Trochu mne překvapilo, že se při broušení břitvy na kamenném brousku má tahat proti břitu, viz. link níže a ne naopak jako při obtahování.

http://www.shaving-shack.com/shop/catal ... sp-57.html
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Broušení na břidlici.

Příspěvek od Smékal Petr » 02 říj 2008 17:39

Tak to je pěkně ukázané. Škoda, že neukázali jak se drží rukojeť břitvy. Protože, to je při tom broušení taky dost důležité. Musí být rovným a přímým pokračováním čepele, aby nebyla síla k naklánění břitvy od kamene. Jinak já brousím tak, že neuhýbám břitvou do boku, ale jedu rovně po kameni a břitvu mám nakloněnou cca 30° a při obrácení břitvy ji pootočím, aby brus šel do "kříže" U jejich broušení to taky tak vychází.
Zdravím Petr S.
Mortimer

Příspěvek od Mortimer » 03 říj 2008 12:30

Zdravím, už nějakou dobu tu s vámi jsem, jen jsem nepsal. K holení břitvou mě přivedl zájem o vojenskou historii, taktéž o dobový život a vše co s ním souvisí a holení k tomu samozřejmě patří. :)

Takže jsem si sehnal jednu břitvičku, žádnej zázrak časem snad seženu lepší, potřeboval bych ji přebrousit tudíž by mě zajímala přesná adresa toho brusiče z Brna který tu již byl zmiňován...

A ještě mě napadlo když se tu někteří orientují ve výrobcích: je na ní značka tří propojených kruhů s velkými písmeny K D S...

Díky za odpověď.
Odpovědět