Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Artifex
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Artifex » 09 říj 2008 16:24

Nevím jak Vy, kolegové ale já řemen nemažu, mazáním se snižuje tření a řemen břitvu neostří jen tak to šolichá.

Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
Dark

Příspěvek od Dark » 09 říj 2008 17:56

Když jsem dělal před nedávnem údržbu svých kožených věcí tak mě napadlo kápnout trochu Elaskonu – což je přípravek na bázi včelího vosku - i na kůži na které obtahuji břitvu. Kůže zvláčněla a vypadala mnohem lépe ale když jsem obtahoval břitvu tak mně trvalo mnohem déle než se ostří vytáhlo. Takže já budu pro příště s tím mazáním šetřit. Podotýkám však, že nepoužívám žádnou brusnou pastu.
Mazat tedy asi pouze tehdy když se nanáší brusná pasta jinak bych to nedělal.
Dark

Příspěvek od Dark » 09 říj 2008 18:02

to Mortimer ;
Toho jezevce na kterého jsi se ptal mám také. Jen jsem si jej nechal poslat z USA. Za ty prachy je to podle mě dobrý kup. Na našem trhu v podobné cenové relaci origoš jezevce neseženeš.Ručka je z nějakého lehkého lakovaného dřeva.
Mortimer

Příspěvek od Mortimer » 09 říj 2008 19:14

No jo, jenže já dělám novej řemen a tím pádem musím kůži nějak ošetřit, je tuhá a tvrdá, ještě není ani napajcovaná a tu křídu a popelem tam s něčím vetřít musím že? :)
A ccelkově vím že kůže potřebuje trochu mazat, jinak když vyschne tak zpuchří a popraská otázkou je hlavě čím...
Artifex
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Artifex » 09 říj 2008 20:55

Kůži namočit do vody, pověsit a zatížit, tím se napne a zhomogenizuje. Poté lehce naolejovat z obou stran, vetřít křídu/popel, dát zjemněnou brusnou pastu (vše je tu popsáno) a pajcovat, pajcovat, pajcovat jak se břitvám líbí a jak hrdlo a tváře ráčí (ohledně toho popela, vtíral jsem jen ten nejjemnější popel ze spáleného papíru a naprášek rozdrcený a prositý tej úplně nejjemnější popel z modelářských špejlí aby to bylo dostatečně jemné. Na jemnosti záleží, když tam bude nějaká hrubší částečka tak se může stát že bude vyštípávat jemné ostří pokaždí když přes ni břitva přejede.)
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Pajcování řemene

Příspěvek od Smékal Petr » 10 říj 2008 01:16

to Mortimer:
Na nově vyráběném řemenu, brusná pasta nechce držet a tak se rychle vydrolí a samotná kůže nebrousí. Kůže musí nejprve řádně nasáknout právě tím pajcunkem složeným z oleje + přísad. Teprve až řádně nasákne tak, že po zaschnutí se už ta brusná část pajcunku nedrolí protože je řádně zatlačená a hlavně zaleštěná flaškou, tak se dá řemen používat. Olej slouží jen jako částečné rozpouštědlo a spojí křídu, popel a brusnou pastu dohromady, a zároveň umožňuje dostat ty pevnější částice pajcunku do kůže. Nově napajcovaný řemen není žádná sláva, zasviní břitvu jak jetel a ještě se může stát, že nějaké žmolky mohou narušit ozdobné lepty. Proto je nejlépe to vyleštění flaškou několikrát opakovat. Taky je lepší použít pro začátek jen naředěnou a odstátou brusnou pastu. Za pár použití se řemen zatáhne a ztuhne a pak je na kolik generací.
Jaký řemen děláš, závěsný s oky, nebo napnutý na konstrukci?
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Mortimer

Příspěvek od Mortimer » 10 říj 2008 11:06

90% z toho co píšete jsem se už dočetl dříve, jen mi tu pořád píšete o oleji a zapomínáte na jakej olej což byla má původní otázka. :wink:

Řemen dělám závěsný z vojenského opasku, je to sice vepřovice, ale docela kvalitní s jemnou strukturou a navíc jsem ho měl doma. Jen je trochu vyschlej takže něčím ho musím trochu zvláčnět když je jak prkno tak to asi není ideální stav (voda v tomto nepomůže, ta to jen zhorší). :lol:

Co se týče leptů těch na břitvě nemám takže to mě netrápí.

A co se týče popelu ze špejlí zajímavej nápad, ještě nějaká metoda kde vzít tu jemnou křídu?
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Olej

Příspěvek od Smékal Petr » 10 říj 2008 21:08

Tak hlavní odpověď - OLEJ NA ŠICÍ STROJE

A to že jej děláš z vojenskýho pásku je jen dobře, ten je z výroby činidly tak upravený, aby byl tuhý a pevný. Však taky kdo měl na vojně měkký pásek, tak ho měl za chvíli zkroucený jak nudli, a takovým páskem nabrousíš tak leda starý Blažkový jazyk, a ne Břitvu. :lol: Právě ty zdvojené konce pásku s drátěnými oky zabraňují aby se řemen podél nekroutil.

KŘÍDA - stačí obyčejná školní a ten popel z dřevěného uhlí dohromady s olejem, vytvoří takový zvláštní maglajz co nevysychá úplně, ale tak nějak :?: drží ten pásek ve stavu vlhkosti na který ta brusná pasta drží. Proč tomu tak je, nevím :wink: ale funguje to. :lol: A flaška ty zrníčka brusné pasty zatlačí do kůže a pak se to nedrolí. Když se Ti bude zdát, že to nebrousí - nevěř tomu - brousí a tak jemně, že se budeš až divit. Koukni na to nějakým super zvětšovákem.
Zdravím Petr S.
Vulcano

Příspěvek od Vulcano » 11 říj 2008 15:15

Zdravím pánové..rozhodl jsem se připojit do klubu holících se břitvou. Mé důvody jsou všelijaké..jeden z těch úsměvných například kadeřnice s břitvou v ruce, ale to bych snad ani moc nerozmazával:) Pak jsem také tak trochu tradicionalista a mám sklony vzpomínat na minulost a znovu objevovat její kouzla a krásy, proto mě před časem uchvátila břitva. Začal jsem pátrat po netu, nalezení tohoto fóra tak bylo jen otázkou času a už teď bych rád všem poděkoval za jejich příspěvky a důležité rady do života.
Pročtení fóra mi dalo dobrý teoretický základ, teď bych se rád vrhnul na praktickou část a tou první věcí je určitě nákup vybavení. Proto bych se rád zeptal, co si myslíte o setech tohoto prodejce na ebay:
http://stores.ebay.co.uk/Your-Shaving-N ... idZ2QQtZkm
Vím, je to za pár šupů, kvalita nebude asi nic moc, ale na druhou stranu já si při studiu nemůžu dovolit zaplatit 3 tisíce za set od Solingenu, do začátku si myslím že by to nemusela být tak špatná volba, navíc jsem z malého města, kde starožitnictví budu jen těžko hledat a známí při zmínce o břitvě jen kroutí hlavami..Proto přemýšlím o tomto "vše v jednom". Nebo máte jiné nápady? Rád si nechám poradit..
Tak to bude asi celé, čekám Vaše názory, případně palbu kritiky..
Baron

Příspěvek od Baron » 12 říj 2008 13:17

Vulcano:

vítám Tě mezi hrstkou vyvolených. Mezi těmi, kteří se rozhodli navzdory všemu povýšit zcela ordinérní záležitost holení na ...
... NĚCO VÍC!!!

My zkušení víme čem mluvím a Tobě přeji, abys co nejdříve pochopil na vlastní kůži. :)

K Tvému dotazu:

za sebe osobně ti nedoporučuji koupi těchto a podobných sad. Břitvy a ostatní příslušenství v těchto aukcích není vůbec vyfoceno.
Jedná se jen o nějaké stažené a zcela nerealistické obrázky, které se mohou významně lišit od skutečnosti!
Na vzhledu jako takovém pochopitelně až tolik nezáleží, ale dle konkrétního vzhledu lze zkušeným okem vypozorovat důležité informace ke zpracování a funkčnosti.
Jdi do něčeho co bude reálně a kvalitně nafoceno, toto je zajíc v pytli.
Domnívám se, že v odkazu nabízené břitvy jsou dobré jen na první osahání, ale z dlouhodobého hlediska jsou asi nevhodně zpracované.

Ještě zkus počkat na hodnocení ostatních zkušených a teprve pak se rozhodnout, aby to nebylo jen na mém úsudku. Já jsem totiž v tomto ohledu nedůvěřivý. :arrow:

PS: žádám si rozvést téma - kadeřnice s břitvou. :twisted: Piš, přeháněj... má fantazie už horečně pracuje... :roll:
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
Vulcano

Příspěvek od Vulcano » 12 říj 2008 16:09

Ahoj a díky za milé přivítání :)

Já ten set asi kupovat nakonec nebudu, nejspíš si koupím jenom řemen a břitvu potom zvlášť, nějakou solidní, ale max tak do 800,-

Když už jsem u toho, klidně napište nějaké typy. Ten Ebay mam docela prolezlý skrz na skrz ale to je jak hledat zrno mezi plevami:)

Á ještě dotaz..jak je to s prohnutím čepeli? Vadí, nevadí? Já mám pocit, že se to pak dá špatně brousit ne, když to je lehce prohnuté..a většina těch opravdu kvalitních je rovná jako prkno..

Á co se té kadeřnice týče. Je to celkem osobní záležitost, nevím jestli pochopíte :) ale tak: zkrátka vždy, když jsem byl u kadeřnice (hezká blondýnka ke čtyřiceti), pokaždé jsem čekal až budu skoro hotov, protože pak přišla ta chvíle, kdy vytáhla břitvu, zeptala se "Kotletky nechat?", já jen zakroutil hlavou a čekal se zatajeným dechem, ona ke mně přistoupila s břitvou v ruce, já pocítil její dech na krku..Bázeň, respekt, obdiv, vzrušení...a fik fik :) Žena s břitvou no :) No, nechme to být :)
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Vítej mezi námi.

Příspěvek od Smékal Petr » 12 říj 2008 17:34

Vítám Tě mezi námi kolegy břitkého ostří Břitvy.
Ta sestava ne ebay vypadá velmi lákavě, ale je to jen hezké na pohled. Počkej si až uvidíš nějakou "neumělecky" vyfocenou, která Tě zaujme jako dívka, na první pohled. Tam totiž jde opravdu o osobnost Břitvy a ne o lákavou reklamu.
Co se týká prohnutého ostří, dost to snižuje užitnou hodnotu Břitvy. jednak jsou s tím potíže při broušení, a hlavně se Ti ten oblouk může při nasazení a trochu zesíleném přítlaku prudce prohnout a šmik je na světě. :roll: Zkus se kouknout na Aukro

http://www.aukro.cz/search.php?string=b%C5%99itva
http://ostatni.bazos.cz/inzerat/2479572/Britva.php
http://ostatni.bazos.cz/inzerat/2324750/Britva.php
http://zdravi-ostatni.sbazar.cz/starozi ... 31543.html
http://aukce.atlas.cz/item445458276_bri ... ml#gallery
http://sberatelstvi-ostatni.sbazar.cz/s ... 09784.html

a tady už snad něco obkoukneš, co by se Ti mohlo hodit. Třeba ten Solingen za 99,- nevypadá úplně nejhůř, a ta Robuso taky. Břitva "kup teď za 400,-" vypadá sice zajímavě, ale není férově vyfocená a tak bych do ní nešel. Obě výše zmiňované nejsou bůhví jaké super kousky, ale pro začátek, na učení mi připadají docela dobré. Naučíš se je brousit, obtahovat a používat. No a pak po čase určitě potkáš tu "pravou". Řemen se nejprve rozhodni, zda chceš na pověšení, nebo na napínáku. Obojí má své plusy i mínusy, ale jina obojí obtahuje dobře.
Přeji Ti pevnou ruku a jistý tah a spokojenost se svým výkonem.
(taky málo krve) :lol:
Zdravím Petr S.
Dark

Příspěvek od Dark » 12 říj 2008 19:25

to Vulcano;
Tak ono se nelze divit skepsi pánů Barona a Smékala kteří doporučují raději starší kousky. Dnešní levné břitvy – nejen ty v sadách –se mnohdy vyznačují vachrlatou ručkou z levného plastu, v lepším případě nedostatečným (málo dutým) výbrusem který nejde pořádně nabrousit. V tom horším případě je břitva z nějaké nožové oceli což není moc dobré neb břitva vyžaduje nějaký ten Rockwel navíc :-) .
V zásadě však podobné sady jakou sis vybral nezavrhuju. Co jsem tak slyšel na různých fórech tak začínat s těmito sadami je docela běžné. Je pravda že žádná špička to nebude ale chvíli by to mohlo stačit. Aby se riziko špatné koupě minimalizovalo tak bych šel spíše do nějaké trochuznačky :-) určitě ne do podobného nonamu jaký sis vybral.
Stejně jako v jiných odvětvích si známé firmy vytváří další obchodní značku pod kterou se prodává jejich sortiment s podstatně nižší cenou. Kvalita je krapet nižší ale je to pořád děláno stejnými lidmi na stejných strojích takže úplný šmejd to nebude.
V provozech Dovo se třeba vyrábí sady Colonel Conk a tu jsem slyšel že si lidi chválí. Na ebay teď žádná s břitvou není ale myslím že se časem opět objeví.
Tukan

Příspěvek od Tukan » 12 říj 2008 23:01

Zdravím, zrovna jsem se doholil svou nabroušenou břitvou, sice jěště ne uplně celou hubu ale aspoň půlku......pěna ve sprayi se po čase nějak srazí a není to ono......budu muset koupit barbus a štětku....... jinak břitva už holila pěkně. Přišel jsme na to co psal. Mr. Smékal o obtahování. Nesmí se tlačit, jinak se ostří zakulatí a neholí. Čím lehčeji jsem obtahoval, tím líp to pak holilo...

Mám dotaz, pro pány Smékala a Barona. Co říkáte na břitvu na obr. na str. 35, kde jsem dával foto????
Je to opravdu Sheffield?? Nedá se moc dobře nabrousit, jěště jsem se s ní neoholil...... Ta ocel je tvrdší??? Díky za odpověd..dobrou....
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Břitva

Příspěvek od Smékal Petr » 13 říj 2008 09:36

Tukan:
Blahopřeji k prvnímu úspěšnému holení. Jsem rád, že rady zde uvedené se hodí v praxi. To s tím obtahováním jsi vystihl naprosto přesně, a s tou pěnou je to skutečně pravda, já to taky zažil a hledal jsem chybu v nabroušení, než jsem objevil, že to páchá ta pěna ve spreji. Co se týká té břitvy na obrázku, tak si myslím, že ji chybí brousek a to dost. pak teprve řemen. A asi to bude chtít párkrát zopakovat a ono se to podá. Břitva je trochu užší ale to by nemělo mít až takový vliv na jedno oholení. Rozdíl mezi širokou a úzkou Břitvou budeš pociťovat až po několika oholeních. Nespěchej na ni a uvidíš časem, že na delší vousy je právě ta úzká lepší. Široká je vynikající zase na kratší vousy a pěkně je vyholí do hladka. Když mám dlouhé vousy, tak je stáhnu nejprve úzkou, a pak jdu širokou proti srsti.
Zdravím Petr S.
Odpovědět