konstruk?n? prvky revolver?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
maldigola

Příspěvek od maldigola » 25 čer 2008 18:58

a poslední Tranteři.
..je vidět,že ze své prapodivné konstrukce T.postupně slevoval a zjednodušoval,až nakonec dospěl ke konstrukci celkem obvyklé.(Jak se říká-aurea via media)
Přílohy
1862-63-1.jpg
tranter double-trigger third.jpg
tranter fourth.jpg

Oheň!Oheň přišel jsem vrhnout na svět a jak si přeji aby se vzňal!
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 26 čer 2008 07:35

Winchester jak známo revolvery nedělal,protože dělal pušky.Prý byla mezi Coltem a W. dohoda,že pokud Colt nezačne dělat pušky,tak ani W.nebude dělat revolvery.A aby toho Colt byl pamětliv,W. zaměstnal konstruktéra revolverů z Coltovy továrny a ten pak konstruoval pro W. revolvery,které sice nikdy neměly být vyráběny,ale měly Colta přimět aby onu dohodu respektoval.
Náhodou jsem narazil na obrázky té věci --
Přílohy
winchester centennial.jpg
winchester centennial2.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
Dancek

Příspěvek od Dancek » 26 čer 2008 18:44

O dohodě týkající se výroby dlouhých a krátkých zbraní jsem také někde četl, ale bylo tam uvedeno, že byla uzavřena mezi Winchesterem a S&W. Pánové Smith i Wesson byli před založením vlastní firmy zaměstnanci firmy, kde se prosadil právě Winchester a snad tam dokonce měli i nějaký vlastnický podíl. Pokud je mi známo, firma S&W dlouhé zbraně skutečně nikdy nevyráběla, zatímco Colt vyráběl docela určitě alespoň revolverové pušky a pušky ovládané posuvným předpažbím (tzv. onanýrky, ten název se mi moc líbí). Zdá se mi tedy pravděpodobnější, že Winchester měl větší šanci dotlačit k dohodě bývalé zaměstnance své firmy, než konkurenčního Colta.

Dancek
Dancek

Příspěvek od Dancek » 26 čer 2008 20:55

Tak jsem to vyštrachal, dohoda mezi Winchesterem a S&W o výrobě dlouhých a krátkých zbraní je zmíněna na str. 77 knihy Vladimíra Dolínka "Zbraně divokého západu".
K Coltově výrobě dlouhých zbraní ještě doplním, na str. 24 stejné knihy je uvedena Coltova nabídka pušek ovládaných spodní pákou, tedy další typ pušky vyráběný Coltem. Obrázek je málo zřetelný, vyobrazené zbraně silně připomínají Winchesterovky. Z cizích jazyků znám celkem dobře pouze Slovenský, text pod vyobrazením zbraní mi tedy nic neříká.

Dancek
maldigola

Příspěvek od maldigola » 26 čer 2008 21:46

já jsem to vzal na této adrese http://www.lunashooters.at/Fachwissen/W ... fault.aspx
a dále v knize "Pistole celého světa",což ještě doložím,protože si nejsem zcela jist.
jjj-tak jsem to prověřil,o té údajné dohodě W.-C. se to píše v : Ian Hogg:Pistole celého světa,str.54
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 27 čer 2008 16:13

pánové,nezdá se vám,že sama myšlenka revolveru je nějaká divná?Chtít po kulce aby se protlačovala hlavní,když je za ní škvíra je přece blbost.
Smysl to mohlo mít u perkusu-kde je vzadu spousta místa pro otočný ozub,ale nábojnice se svým okrajem to místo zabere pro sebe,takže zůstane sotva pár mm kolem osy.Vpředu zase není místo na náběhový kužel a hlaveň je tu velmi tenká.Snad by bylo řešení použít lahvicový náboj jako je 7,62 T.-vpředu by bylo místo na kužel a vzadu ,protože není okraj na ozub.
To taková pepřenka,to by byla jiná radost.
Přílohy
RE1,199.jpg
C_Sharps_1859_Mod_1A_4_Barrel_Pistol_1_.jpg
C_Sharps_1859_Mod_1A_4_Barrel_Pistol_7_.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
Dancek

Příspěvek od Dancek » 28 čer 2008 21:39

Na konstrukci revolveru nevidím vůbec nic divného, naopak, byly to právě revolvery, které vytlačily z trhu pepřenky a vyrábějí se dosud. Revolver je podstatně univerzálnější zbraň, pepřenka byla použitelná spíš pro osobní obranu na malou vzdálenost. Vyobrazená pepřenka je novější, konstruována je na jednotný náboj, vybavena je zápalníkem který se při natažení kohoutu pootočil o 90° a odsuvným svazkem hlavní, ale většina pepřenek vznikla v době perkusních zámků a měla otočný svazek hlavní. Pepřenka tedy byla při srovnání s revolverem stejné ráže a stejné délky hlavně podstatně těžší, neskladná a střílela méně přesně. Vhodná byla spíš jako zbraň k obraně domu, do sedlové brašny nebo cestovního zavazadla. Velmi zjednodušeně, běžný revolver má 1 válec s 6 komorami a 1 hlavní, odpovídající pepřenka má otočný svazek hlavní s 6 komorami a 6 hlavněmi (komor a hlavní bývalo i víc). "Vakl" revolverového válce do určité míry eliminuje hlaveň revolveru napevno uložená v rámu, u pepřenky to "vaklalo" i s hlavněmi. Většina pepřenek byla bez mířidel, což jim na přesnosti střelby rovněž nepřidalo. Podtrženo a sečteno, kromě úniku prachových plynů mezi válcem a hlavní byly všechny ostatní výhody na straně revolveru. Milovníci historických zbraní mě asi budou chtít lámat kolem, ale pepřenku považuji za konstrukci revolveru, která nebyla dotažena do konce.
Nepochopil jsem : "Chtít po kulce aby se protlačovala hlavní,když je za ní škvíra je přece blbost. Smysl to mohlo mít u perkusu-kde je vzadu spousta místa pro otočný ozub...". Spára mezi válcem a hlavní je u perkusních revolverů i u revolverů na jednotný náboj a samotná spára ani její velikost nijak nesouvisí s rohatkou posunující válec. :idea:
Dovolím si nesouhlasit s názorem : "Vpředu zase není místo na náběhový kužel a hlaveň je tu velmi tenká". Hlaveň může mít téměř libovolnou tloušťku, tloušťka je omezena pouze šířkou rámu v místě, kde je hlaveň do rámu upevněna.
Náboje s lahvičkovými nábojnicemi se v revolverech používají už hodně dlouho, k těm starším patří .38-40 nebo .44-40 Winchester, které se používaly už v Coltech SAA.
Dancek
maldigola

Příspěvek od maldigola » 28 čer 2008 22:51

no,je to jen teoretická úvaha s tou spárou mezi bubínkem a hlavní-prostě jsem si představil,co by mi asi dnes řekli,kdybych s takovým nápadem přišel.Ale o to nejde-revolvery už mají svou tradici a taky oblibu.
K těm perkusákům jsem chtěl jen říct,že konstrukce perkusního válce je jaksi přirozenější ,kvůli místu na ozub.
Ta tenkost hlavně ovšem problém je a to tehdy,má-li revolver 4 komory-prostě tam není místo ani na osu,natož na náběhový kužel ani na ozub.
Z toho vyplývá u revolveru nutnost většího počtu komor menší ráže,než by odpovídalo možnostem válce.
Takže pokud větší ráže a malá zbraň,pak pepřenka.Samozřejmě platí,to cos napsal o té váze a vaklání-pepřenky ráže kolem 7mm už byly nepříjemně těžké,neumím si představit,že bych je nosil v kapse-a to jsem se o to upřímně snažil.
Domnívám se ovšem,že v ráži .22 by při délce 12cm a 4-5ti komorách měla pepřenka větší smysl,než revolver.
O těch lahvicových nábojích pro revolvery jsem nevěděl.
--marně se snažím vzpomenout,jak to bylo ve vztahu pepřenka-revolver.U obou se točí válec při natažení.To si patentoval Colt,ale ten pepřenky nedělal-tak kdo teda ?(zkusím to zjistit)
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 29 čer 2008 07:45

1.=jedna z pepřenek Bacon,mechanismus je jako u jiných Baconů dle pat.Gruler -Rebetay
2.=revolver -pepřenka patent Eliot,výrobce Remington
jelikož se tyto malé pepřenky objevují u výrobců revolverů a nikoli zpočátku vývoje,nýbrž i v době nabíjení jednotným nábojem,domnívám se,že jejich použití v této miniaturní velikosti má svůj smysl.
Dalo by se i spočítat ,jakou hmotnost nese před válcem třeba NAA mini revolver a jakou hmotnost by nesl v případě prodloužení válce na stenou délku.
Přílohy
bacon arms coPX-22cal-left.jpg
remington-eliot pepperbox rev. cena 520E.jpg
21,188.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
Dancek

Příspěvek od Dancek » 29 čer 2008 08:52

Domnívám se, že tenká hlaveň v místě přechodového kuželu problém není, u revolverů s pevným nebo výklopným válcem je velmi jednoduše řešitelná zvětšením vzdálenostím os komor od osy válce, pravda je, že se tím zvětší i průměr válce. U zlamovacích revolverů by to potíže nedělalo vůbec, osa válce upevněná zevnitř rámu by mohla být svým koncem upevněna přes rám až ve stěně silnostěnné hlavně. Kromě toho v zeslabení obvodu hlavně např. závitem nevidím až takový problém uvážíme-li, že hlaveň je v tomto místě obtažena a zesílena rámem.
Pepřenku ráže .22 ať už je těch 12 cm myšleno jako délka hlavní nebo celé pepřenky, bych k obraně rozhodně nenosil, takovou zbraň ať už předovku nebo na jednotný náboj považuji pro obranu za málo účinnou. Zrovna tak si ale myslím, že revolver stejných parametrů je pro obranu stejně nevhodný.
Legenda praví, že Colt se v mládí živil jako námořník a při sledování otáčení kormidelního kola ho napadlo řešení automatického otáčení revolverového válce. Na nějakém snímku jsem dokonce viděl dřevěný model revolveru, který údajně vyřezal sám Colt. Značná část historiků však zastává názor, že Colt pouze zavedl strojovou sériovou výrobu, čímž značně zvýšil počet vyrobených kusů a která jeho zbraně ve srovnání s jinými zlevnila. Přiznám, že přesně nevím co měl Colt patentováno, otáčení válce by to nemělo být, revolvery s rohatkou otáčenými válci vyrábělo v té době víc firem a že by Colt nechránil svá patentová práva se mi zdá velmi málo pravděpodobné. Vůbec si tím nejsem jistý, ale domnívám se, že předmětem Coltova patentu byl revolver s otevřeným rámem a silnou osou hlavně, která současně sloužila ke spojení rámu s hlavní.
Dancek
maldigola

Příspěvek od maldigola » 29 čer 2008 11:20

co se týká Colta tak to jsme tu probírali na začátku.Jeho patent platil 20let
a potom to dělalo více výrobců.Osa válce u méně komorového revolveru může být pevně zasazená do stěny hlavně,a pokud bys ji chtěl vytahovat,tak jedině odzadu jako to měl Kerr,protože kdyby zepředu,tak bys musel mít hlaveň tenkou jako komora.
Teď si vzpomínám na moderní pepřenku COP,dnes už se nedělá,firma tuším zkrachovala.
..jj k té sebeobraně-na co ti je velká bouchačka v šupleti,zbraň máš mít neustále u sebe,i když jseš v trenkách a tričku,dokonce i když tě zatknou a prohledají.Vždycky ji musíš mít! A v tom ti žádná devítka nepomůže.
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 30 čer 2008 18:33

Klausův revolver-není to asi náš pan prezident,tenhle se patrně inspiroval propiskou-když si rozděláte jakoukoli propisku,tak je to úplně totéž :lol: .Mimochodem-podobně jsou udělané tlačítkové vypinače,takže kdyby si tu chtěl někdo něco patentovat...
Přílohy
0010klaus 1986.gif
0010klaus 1986.gif (9.1KiB)Zobrazeno 4365 x
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 30 čer 2008 18:35

Kerr-když se vezme zámek z perkusní pušky a přidá se mu posunovač,tak vznikne Kerr-jednočinný revolver z války Sever-Jih,výroba Londýn,taky Eibar.Osa válce vytahuje se zadem,kohout jí vyhýbá.Kerr byl zaměstnanec Adamse a z jeho rodiny.patent je GB 1722
z July 28,1855,produkce od dubna 1859,přes 10.000 kusů.Ráže .36 a .44,5 ran.snad prý 2 verze-SA a SA/DA,jiní tu SA/DA popírají.Cena asi kolem 10.000,-USD.Většinou jsou rozbité.
Přílohy
kerrapartright1.jpg
kerrapartright1.jpg (8.9KiB)Zobrazeno 1392 x
kerrrearview1.jpg
kerrrearview1.jpg (7.01KiB)Zobrazeno 1396 x
kerr revolver-right.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 01 črc 2008 13:43

mangeot-comblaine
Přílohy
mangeot%20comblain%20autor%20richard%20cootmans-01.jpg
mangeot%20comblain%20brevet%20revolver-02.jpg
mangeot%20comblain%20autor%20richard%20cootmans-07.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 01 črc 2008 13:50

Moray-zajímavého vlastně nic,jen to rozkreslení je pěkné.
Přílohy
moray.jpg
moray%20pub-01.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
Odpovědět