konstruk?n? prvky revolver?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 06 črc 2008 13:32

Maldigola:Myslel jsem tím že byl ukončen vývoj SA revolveru,jako nejmodernější a nejlepší zbraně své doby,jako zbraň už byl prostě předstižen jinými koncepty,i když se dál vyrábí pro lov,sport a prostě pro ty co mají tuto koncepci rádi,válka se Španělskem snad byla v letech 1899-1900?Nebo tak nějak ne?Pokud vím do r. 1899 se děly jen nějaké "policejně-armádní"akce,v pohraničí a tak....

Blbec nikdy nepochopí, že je blbcem skutečně, pravdu o tom, že je blbcem, blbci říkáš zbytečně.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 06 črc 2008 13:54

no,píšou,že hlavně byly u 23000 přeživších revolverů zkráceny na 150mm ze 190mm jako výsledek zkušeností americko-španělské války.Takže jsem měl za to,že se tam s tím bojovalo,ale jelikož jsem u toho nebyl,přít se nemůžu.
Oheň!Oheň přišel jsem vrhnout na svět a jak si přeji aby se vzňal!
Ježíš,Luk.12,49.
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 06 črc 2008 14:49

Pokud vím,původní délka byla 7,5 palce,pak došlo ke zkrácení na 5,5 palce během oprav zbraní,které např,popadaly ve střetnutích s indiány(bojovala hlavně jízda)na zem a měly poškozené ústí,tak vznikl,tzv. dělostřelecký model,neboť renovované zbraně byly předávány ,jednotkám,pro které nebyly hlavní zbraní,třetí standartní délka,4,75 palce byla civilní verzí které používali profesionální pistolníci,je např.zachován dopis Bata Mastersona,ve kterém si objednává revolvery na míru,tohoto provedení.Mimochodem nejoblíbenější civilní náboj pro SAA byl 44-40 a ne 45LC,kterou používala armáda.Pak se ještě vyráběly modely bez vyhazovače s různými dékami hlavně(Buntline Special) a podobně...Ale Americko-Španělská válka byla opravdu až na přelomu 19 a 20 stol.
Blbec nikdy nepochopí, že je blbcem skutečně, pravdu o tom, že je blbcem, blbci říkáš zbytečně.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 06 črc 2008 15:18

je dobré přijít věcem na kloub,takže v tomto případě cituju knihu Hogg,Pistole celého světa,str.82,kde stojí,že:.." mezi léty 1898 a 1903 se 21300 přeživších revolverů vrátilo do továrny na repasi,při níž jim byly zkráceny hlavně na pět a půl palce(150mm).Změna patrně vyplynula ze zkušeností získaných v americko-španělské válce."
Předtím jsem vyvozoval,že za úspěchem Coltu SAA bylo jeho rozšíření kvůli válce USA-Mexiko.
Tedy opravuji,že za úspěchem Coltu SAA bylo jeho rozšíření v jiné válce.Prostě obrovská armádní zakázka .Podle výše uvedeného zdroje to bylo mezi léty 1873-1891 celkem 36060 kusů.
...mě by spíš zajímalo,jak na ty hlavně letovali mušky mosazí.Zahřát ocel na 800C to by asi tepelně zušlechtěná hlaveň nesnesla.Nebo to byla měkká trubka.Tomu by odpovídalo to poškození hlavně při pádu na zem.
Ježíš,Luk.12,49.
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 06 črc 2008 16:17

No právě Hoggovi bych nevěřil ani dobrý den,už proto že 5,5 palce není 150 mm a tu knihu v češtině redigoval blb který neměl o zbraních ani ponětí,jen si vezmi jak tam byly zdeformované některé obrázky,v době Americko-Španělské války SAA už zdaleka nebyl nejmodernější zbraní kterou Colt vyráběl,v té době už byly ne výrobě 20 let DA revolvery,A´t již Lighting,tak D.A Frontier který pocházel z roku 1890.nebo ještě dříve už přesně nevím,zkrátka ať to bylo cokoliv,co napomohlo úspěchu SAA,žádná tehdejší válka ve smyslu mezistátního konfliktu to nebyla...mimochodem sám udáváš ohromnou výrobu mezi léty 1873 až 1891 a to se opravdu neválčilo...
maldigola

Příspěvek od maldigola » 06 črc 2008 16:57

Trochu divné,že ten Hogg třeba nezmínil ty indiánské války.Američani je jako války označují,takže by to chyba nebyla,ale není to můj problém.
Mě na věci zajímá určité mystérium peacemakeru,spočívající v jeho nadčasové oblíbenosti.
Jedno z vysvětlení je masovost-armáda koupí,lidé poznají a použijí ve svých životech..
Druhé vysvětlení je tvar-lze se domnívat,že podobně jako láhev coca coly i tento peacemaker je vzor dokonalého tvaru-můžeme ho měnit,ale vždy k horšímu.Přitom to není tvar zcela ergonomický.Navíc působí klasicky asi jako řecko-římská stavba-jeho tvar je složen z několika klasických tvarů-válec,koule,obdélník,trojúhelník.Jiné tvary té doby jako třeba SW jsou poplatné své secesní době.Na rozdíl od SW ovšem strohá krása peacemakeru je dána funkcí.Připomeňme si platonské dialogy o kráse. Ale nad tím ať si lámou hlavu designeři.
Sám ho ve sbírce nemám,nedokážu se zbavit pocitu,že je to velká kapslovka
Ježíš,Luk.12,49.
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 06 črc 2008 17:00

No Colt SAA,je jedinečný,asi podobně jako třeba Colt 1911,nic už po tom není takové jako dřív :o člověk si tyhle bouchačky většinou buď zamiluje,nebo odmítne...máš pravdu je to mystérium. :wink:Mimochodem,má k dispozici dvě zajímavé knihy,Venturino:Shooting Colt Single Action a Parsons:The Peacemaker and its Rivals,až najdu někoho,kdo je kvalitně a šetrně oskenuje,dám ti je k dispozici...
maldigola

Příspěvek od maldigola » 07 črc 2008 08:24

díky za nabídku,docela by mě zajímalo,jak si tam vysvětlují úspěch té zbraně.
..k dalším konstrukcím-Spencer hammerless safety-bohužel nemůžu najít patent,takže jen obrázky.DA mechanismus,aretace nahoře jako u SW.
Jde o originální řešení,nikoli o druh podvodu jak tvrdí tuším Žuk.
Přílohy
Spencer03L.jpg
Spencer04L.jpg
spencer 32cal-3inch-left.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 07 črc 2008 08:37

součástky revolverů Starr a Savage.
Přílohy
starr1.jpg
starr2.jpg
savage003.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 07 črc 2008 09:33

malý a kompaktní revolver Jacoba Shawa,existuje jediný exemplář s číslem 1.Otáčí se na čele válce a střílí spodní komorou.Aretuje rovněž na čele válce do důlků mezi komorami.
Přílohy
17,698-drawing1.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 07 črc 2008 10:13

součástky revolveru Starr.Jde snad o jediný revolver s axiální osou napevno spojenou s válcem.
Přílohy
starr parts1.jpg
starr parts2.jpg
starr parts3.jpg
Naposledy upravil(a) maldigola dne 07 črc 2008 10:20, celkem upraveno 1 x.
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 07 črc 2008 10:18

součástky SW SA/DA,nákres uveden dříve.
Přílohy
sw early top brake.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
maldigola

Příspěvek od maldigola » 07 črc 2008 10:47

peacemaker-některé součástky.Prý originální,ale ta tyčinka v nabíjecím zářezu kohoutu i ta jejich hloubka (proč tam jsou 2 zářezy?)se mi zdá jako Ubertiho patent.
..neodpustím si poznámku,že kdyby odpružili ten zub na kohoutu,nemuseli by složitě frézovat aretační západku aby byla odpružená.Mimochodem tvrdá pružina posunovače a tvrdé odpružení aretační západky ubírají na síle bicí vzpruhy,takže tento zámek prakticky nelze miniaturizovat-v určitém stupni miniaturizace buď nenatáhnete kohout nebo nevystřelíte náboj.
Přílohy
Originalunderside.jpg
OriginalSear.jpg
HandParts.jpg
Ježíš,Luk.12,49.
SINCITYMAN

Příspěvek od SINCITYMAN » 07 črc 2008 13:25

Co se týče úspěchu...už perkusní Colty měly navrch nad svými konkurenty a to díky neobyčejně promyšlenému způsobu výroby,jednalo se v podstatě o klasickou pásovku,už šedesát let před Fordem,mechanismus byl v zásadě stejný,takže jej všichni znali a jejich konkurenti nedokázali vyrábět tak rychle a v takovém množství.Konkurence pravidelně dotlačila Colta k modernizaci,ale on jí pak rychle předstihl množstvím a organizací jak výroby tak prodeje.Za téměř geniální považuji výrobu SAA v puškové ráži 44-40,kde použitím tohoto Winchesterova náboje pro pušky vznikla univerzální souprava pro civilisty,zvědy a tak.Kdo měl např 44 SW,tak musel tahat dva druhy nábojů...To spolu s armádními zakázkami způsobilo,že SAA bylo vyrobeno tolik jako všech jeho konkurentů dohromady.Třeba SW Schofield,nebo Model 3,jsou zbraně pro hračičky a fajnšmekry,velmi často se třeba stalo že voják který zpanikařil si svůj SW otevřel a vyhodil z něj náboje,tváří v tvář nepříteli,z Remingtonů,prý nešlo "fofrovat",ale to nemám ověřeno.Z druhé strany byl Colt jen málo úspěšný,co se dlouhých zbraní týče....co se týče armádních zakázek byl Colt úspěšnější v trvanlivosti při znečištění,kdy byly zbraně topeny v močůvce(prý),aby co nejvíce zkorodovaly...
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 07 črc 2008 14:58

Nezapomeň že po příchodu výklopného válce a SW v plné kráse,si už Colt více méně ani neškrtl.A v armádě2W na jeden zařazený revolver Colt připadly y4 modely SW.Takže tebou zmiňované období byl vrchol firmy Colt.
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Odpovědět