P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Granát
Re: Předovky

Příspěvek od Granát » 24 bře 2015 03:43

Vidím živá debata :) Díky všem ! Na tu stránku jak si udělat nabiják, vytěrák, piston ze šroubu jsem už narazil. Je to inspirativní a určitě něco z toho si udělám, tedy až na ty pistony, to nechám soustružníkovi, už kvůli těm závitům jaké se tam vyklubou. Klíč na pistony už dělám pomaličku, protože jak tu psal předřečník, kombinačkami by se to nejspíš ožvýkalo a na komerční klíč po těch letech už nemají rozměry. :) Já na to ještě nesáhnul, času dost. Myslím, že když dokážu spočítat, nakreslit a postavit 2.5 m letadlo, že úplně levej a hloupej nebudu, i když mě teď asi budou víc bavit ty zbraně. Proto se tu tak vyptávám a ptám, protože o zbraních prakticky nic nevím a vida jaké přehršle hršelí informací se valí. Snažím se je zpracovat, roztřídit a vyfiltrovat ty nejfundovanější. Co se týká té střelby, tak prostě mám rád, když i staré věci fungují a pokud to tou tormentací projde, jakože nejspíš ano, podle toho co už vím, tak si z toho určitě párkrát vystřelím. A to i přesto, že té flintě je 173 let. Ten, kdo tu pušku vyrobil by měl jistě radost, že po takové době ještě bude šlapat. Přitom zjišťuji pomalu knížky o puškařství, případně o restaurování pušek ap. Musím tempo nákupů také zkorigovat s mými možnostmi, protože nic nemám a nakoupit to najednou bych asi neustál a tak čas zatím věnuji teorii, debatě zde a vytěžování netu. Dnes jsem se byl podívat na origo starý nabiják u známého, abych měl představu jak potom udělat repliku atd. A tak ještě jednou díky všem a mějte se mnou trpělivost. :D

kentan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kentan » 24 bře 2015 08:38

Hlavně zapomeň na tu radu se svářečkou..... Nikam nespěchej, nech to hodně dlouho máčet (měsíc, dva)v něčem, co je mastné a dobře vzlíná, udělej si přípravek (tvrdé dřevo) do kterého ty hlavně rovnoměrně chytíš do svěráku za velkou plochu (jinak je zkurviš) udělej si klíče na pistony a dnové šrouby s dlouhou rukojetí (a povoluj s citem.... když do toho budeš třískat, rozbiješ to). Potom, co vyndáš pistony a dnové šrouby to řádně odrez, nech vyrobit nové pistony a takto opravený svazek odnes na tormentaci do ČUZZaS. podle toho co řeknou, se zařiď dál.
http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
Wdog

Příspěvek od Wdog » 24 bře 2015 20:05

Granát:
kartáčky na čištění na ga10 (.75) si můžeš objednat z US e-shopu "trackofthewolf". Jistě, silný US dolar, drahé poštovné a místní ouřada vybírající desátek to prodraží, ale na pár drobností to asi neva. Zasílají do CZ, platba platební kartou. Nepošlou ti zbraně ani nábojnice, ale příslušenství pošlou.
Nabiják: v US se dělá tradičně hikorový, tady u nás asi jasanový, ale postačí i buková tyčka z Bauhausu. Na přední konec dáš mosazný rozšířený nástavec na dusání, na zadní konec dáš mosazný nástavec se závitem, na který ti budou sedět jak kartáčky na čištění, tak i vrut na vytažení zátky z hlavně při potřebě vybít bez výstřelu, tak i koncovka na provlečení hadříku. Když budeš kupovat kartáčky z US, tak si rovnou objednej i patřičnou koncovku na příslušný US závit. Nebo si ty koncovky vytoč z mosazi, a na US kartáček objednej jen redukci.
Až budeš tahat ven ty pistony, tak si nedodrbej hlavně. Pistony jsou spotřební materiál, a v historii tomu bylo taky tak, ale hlavně jsou základ flinty.
mujtaj

Příspěvek od mujtaj » 24 bře 2015 23:24

V ČUZZaS ti povedia nech donesieš celu pušku nie len hlavne s pistonami ;) tam si zajdi az na koniec. Dva mesiace to mačat v niečom? Dva roku odrazu nie? A naj v kyseline :D každy predpokladal ze si to skušal uz klučom vytočiť, tak sa nukali dalsie riesenia ak by to neslo... Ešte ma napadla utrazvukova čistička ak mas po ruke. Je to sice na nieco ine no myslim ze za skusku by to stalo. Okrem toho si myslim ze mas dost rozumu aj bez dalsich rad na to aby si poradil. ;)
kentan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kentan » 25 bře 2015 08:37

Mujtaj: Neraď když víš prd. V ČUZZaS ti otormentují i samotnou hlaveň předovky, musí mít piston, nebo zátravku. Nemá smysl složitě opravovat celej kvér, když by laufy stály za prd. Do kyseliny se namoč sám.
mujtaj

Příspěvek od mujtaj » 25 bře 2015 18:25

hej hej..
kentan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kentan » 25 bře 2015 22:52

No se nediv, když se doporučujou postupy odkoukané v PAT&MAT company... Pak lze třeba najít taky takhle "opravenej" kvér. No bylo to asi rychle a silně.
5207151740.jpg
Stylem sežer konzervu, zbytkem oprav pušku (možná tam je natlučená i ta lžíce...).
U věci, která zatuhávala a zarezávala X let se vyplatí nespěchat, nepoužívat hrubou sílu a pokud to jde, nechat působit přírodní procesy. Jakej je rozdíl v tom, jestli něco v klidu rozeberu za měsíc, dva, nebo rozlámu hned dnes večer? No nemůžu si říct A JE TO!.
Granát

Příspěvek od Granát » 25 bře 2015 23:01

Tak jsem jim napsal a uvidíme. Dám pak vědět. Ovšem zde píšou, že zbraň musí být ke zkoušce kompletní.
http://www.cuzzs.cz/cs/prijem-zbrani/
kentan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kentan » 25 bře 2015 23:24

Mě tam v klidu prohlídli a orazili samotnej origo lauf na Lorenzku - bylo tam tedy ještě původní osazení. Na férovku jsem řek, že víc nemám a podle toho jak to dopadne časem přistavim a posháním zbytek, nebo odložim do kouta....
Chtěli hlaveň, 2 střely a 2 kapsle. Jo a zaplatit.
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 30 bře 2015 18:47

Postavil jste někdy později celou pušku? A jak střílela. Považuju Lorenz pušku a pistoli za mnohem hezčí zbraně, než kterékoliv z US, nebo Německa. Snad ještě anglické ručnice....
kentan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kentan » 30 bře 2015 21:04

nepostavil, lauf čeká, až posháním další origo součástky.... Repliku už totiž mám a chleba nežere :)
xB.H

Příspěvek od xB.H » 01 dub 2015 10:26

chlapi nevite jak je na tom puska Kentucky rifle od Ardesy s zivotnosti? Mam moznost mit za 5 000Kc nestrilenou. Mel bych ji vicemene na obcasne strileni pro zabavu, zadne zavody a tak. Zpracovani je pro me dostacujici ale nemam moc predstavu o kvalite materialu. diky
kersanti

Příspěvek od kersanti » 01 dub 2015 12:39

Pokud se o ni budeš náležitě starat,tak tě přežije.
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 01 dub 2015 14:21

Kentucky, doplnil bych, v sobě fakt neskrývá žádné záludnosti. Osm drážek, stoupání 1:48 (zpravidla) nečiní žádné problémy s nastřelením. Postupem času, až člověk získá zkušenosti, se dá zámek rozebrat a všechny třecí plochy zaleštit. Spouštění pak jde snadněji.
Jediné, co mně nevyhovovalo, byla subtilní pažba. Ale tak to tenkrát bylo - všechno se táhlo na zádech po lesích, hlaveň byla delší, pažba minimální. Na snímku je postup nastřelní - za jednu návštěvu střelnice. Ty dva zásahy jsou konečné po získání navážky k danému flastru a kouli.
Přílohy
nastřelení Kentucky 45.jpg
Jim

Příspěvek od Jim » 01 dub 2015 16:51

S tou pažbou musím souhlasit, vybrání v botce je tak pro desetiletýho kluka, bez kecání. U normálně rostlýho chlapa se to nedá do ramene zapřít.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Odpovědět