TESTY presnosti vzduchoviek online terc,ci daco ine?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
tak to mam i v jedne krabicce!2 hloubky sukynek(5,52 heavy)
Re: TESTY presnosti vzduchoviek online terc,ci daco ine?
A můžete někdo zvážit rozdíl v pořadí 12121212?
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
Já to nevybírám z krabičky, vybírám to přímo od stroje. Vybírat to z každé krabičky si nedovedu představit.milius píše:Kubajzz:Toto jsem četl,ale nějak se obávám koupit jako ty 50 tisíc diabol na základě výběru z jedné krabičky.Znamená to,že 5,8,13,17 nebo 24tá krabička odpovídá té,podle které jsi vybíral?Nebo rozptyly těch hoších sérií si už nepamatuješ?Nemůže se stát,že při testování máš štěstí na krabičku?
Já takhle koupil jen 10 krabiček podle té nejlepší vybrané z několika různých sérií.No a další krabička z těch vybraných už tak dobře nechodila.

Prostě vyberu nejlepší sérii a té pak vezmu hodně. To je jediný osvědčený způsob jak mít nejlepší střelivo. Takhle vybranými diabolkami střílí třeba Martin, Radlukaj, Vláďa, já a vlastně celý HFT team a nevím, že by měl někdo problém s přesností kvůli střelivu. Série je série, to je prostě nejdůležitější. Když je dobrá, tak lítá dobře ze všeho. Na jednotlivé zbrani taky záleží, ale zkoušel jsem střílet série z více různých pušek a prakticky vždycky jsem ohledně série došel ke stejným výsledkům.
Pak je ještě jeden způsob jak vybrat to nejpřesnější třeba pro benchrest - vybere se nejlepší série a z té si pak každý diabolky ještě jednotlivě převáží a roztřídí - ale to po mně nemůžete chtít.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
A nepleteš si "nástřel" se "soustřelem" ?Martin K píše:.......já to tvrdímVSCharlie píše:A pokud mi někdo bude tvrdit, že má stejný nástřel s diabolkami o průměru 4,50 jako 4,53, tak už mu nebudu věřit ani pozdrav !!!(. řekl bych, že spíš než na průměru, záleží na konkretní sérii...
jednou budeš mít lepší nástřel s 4,50 a jednou zase s 4,53 .......

Já totiž v té citované větě mluvím o nástřelu.....

Léčíme nákazu - "Pěkně KULKOU po KULCE".....
http://vscharlie.rajce.idnes.cz/
Nástřel se mění i mezi sériemi od jednoho průměru diabolky. Nástřel ovlivňuje prakticky cokoliv od série až po teplotu a ostatní vlivy.
Jenom pořád podotýkám, že se bavíme o milimetrech na 50m. A jak říkám, nebudu řešit milimetry, když dělám chyby v centimetrech, tedy řádově větší - tedy aspoň co se HFT týká, u benchrestu je to jinak. I když chápu, že každý chce mít prostě to nejlepší střelivo, i když s tím pak sestřeluje jabka ze stromu (včetně mě).
Ještě chci dodat, že i ty jednotlivé série se v důsledku opotřebení a jiných vlivů v čase mění. Takže když ta série při testování lítá nejlépe, tak to ještě neznamená, že bude lítat nejlépe třeba o týden (měsíc) později. Prostě není to jednoduché, někdy z toho jde člověku hlava kolem.
Jenom pořád podotýkám, že se bavíme o milimetrech na 50m. A jak říkám, nebudu řešit milimetry, když dělám chyby v centimetrech, tedy řádově větší - tedy aspoň co se HFT týká, u benchrestu je to jinak. I když chápu, že každý chce mít prostě to nejlepší střelivo, i když s tím pak sestřeluje jabka ze stromu (včetně mě).

Ještě chci dodat, že i ty jednotlivé série se v důsledku opotřebení a jiných vlivů v čase mění. Takže když ta série při testování lítá nejlépe, tak to ještě neznamená, že bude lítat nejlépe třeba o týden (měsíc) později. Prostě není to jednoduché, někdy z toho jde člověku hlava kolem.

VSCharlie:
máš pravdu, reagoval jsem na soustřel. každopádně si troufnu tvrdit, že i ten nástřel bude stejný. jak říkám, za 14 dní sem hodím výsledky testů z tunelu...
podle tebe, o kolik by se měl lišit nástřel mezi 4.50 a 4.53 ? vsadil bych se, že to bude stejné ( rozdíl v milimetrech ) jako u deseti diabolek 4.50
tím chci říct, že rozdíl deseti vybraných, převážených diabolek bude na 45 metrů v tunelu 8-10 mm ( Kubajzzem změřeno, vyzkoušeno ) a stejný rozdíl ( 8-10 mm ) bude dělat i nástřel mezi 4.50 a 4.53
. ale jak říkám, vyzkoušené to nemám, vydrž 14 dní a předvedu tu nějaký výsledek...
máš pravdu, reagoval jsem na soustřel. každopádně si troufnu tvrdit, že i ten nástřel bude stejný. jak říkám, za 14 dní sem hodím výsledky testů z tunelu...
podle tebe, o kolik by se měl lišit nástřel mezi 4.50 a 4.53 ? vsadil bych se, že to bude stejné ( rozdíl v milimetrech ) jako u deseti diabolek 4.50
tím chci říct, že rozdíl deseti vybraných, převážených diabolek bude na 45 metrů v tunelu 8-10 mm ( Kubajzzem změřeno, vyzkoušeno ) a stejný rozdíl ( 8-10 mm ) bude dělat i nástřel mezi 4.50 a 4.53

dycky STEYR
Jemu jde asi o to, že ty soustřely budou dost podobné, ale ty zásahy (nástřely) u jednotlivých druhů budou každý trochu jinde.
Já jsem teď v sobotu zkoušel na střídačku dvě série od 4,52 exactů (jednu novou a jednu starou, taky vybíranou) a obě dělaly na 30m krásnou jednu dírku, ale jedna série byla od druhé vždy asi 5mm na stranu. Kdyby byl rozdíl nahoru a dolů, tak bych tomu rozuměl. Ale na stranu, ne ...
Já jsem teď v sobotu zkoušel na střídačku dvě série od 4,52 exactů (jednu novou a jednu starou, taky vybíranou) a obě dělaly na 30m krásnou jednu dírku, ale jedna série byla od druhé vždy asi 5mm na stranu. Kdyby byl rozdíl nahoru a dolů, tak bych tomu rozuměl. Ale na stranu, ne ...

podle mě záleží jenom na serii a nezáleží vůbec na průměru...
budeš mít 2 serie 4.50 a každá ti bude dělat tu dírku o milimetr vedle, pak vemeš jednu 4,50 a jednu 4,52 a budou lítat stejně.
já jen chtěl říct, že na těch 45 metrů je rozdíl mezi jednotlivýma diabolkama stejného průměru z nejlepší serie cca 8 mm a u průměrné serie třeba 12 mm a větší rozdíl v jednotlivých nástřelech ty diabolky různých průměrů mít nebudou...
budeš mít 2 serie 4.50 a každá ti bude dělat tu dírku o milimetr vedle, pak vemeš jednu 4,50 a jednu 4,52 a budou lítat stejně.
já jen chtěl říct, že na těch 45 metrů je rozdíl mezi jednotlivýma diabolkama stejného průměru z nejlepší serie cca 8 mm a u průměrné serie třeba 12 mm a větší rozdíl v jednotlivých nástřelech ty diabolky různých průměrů mít nebudou...
dycky STEYR
Jo, podle mě taky na průměru nezáleží. Ony ty diabolky stejně ten udávaný průměr nemají, kdybys je přeměřil. Mám doma jedny 4,50 co chodí úplně super.
Jinak mi se asi jenom jednou podařilo na těch 50y dostat 10 ran do 12mm (opsaných), to je 7,5 mm CTC. Mimochodem právě tou sérií a právě z té doby střílíš i ty.
Jinak ty nejlepší dělají obvykle 15mm opsaných z 10ti ran. Tím myslím nepřevážené, rovnou z krabičky.
Jinak mi se asi jenom jednou podařilo na těch 50y dostat 10 ran do 12mm (opsaných), to je 7,5 mm CTC. Mimochodem právě tou sérií a právě z té doby střílíš i ty.

Jinak ty nejlepší dělají obvykle 15mm opsaných z 10ti ran. Tím myslím nepřevážené, rovnou z krabičky.
To all..
Ano, bavíme se řádově o milimetrech, odhadem tak 4-5mm na 30m v 16J.
Pokud chci, aby mě šlo pár ran (dejme tomu že stačí dvě) "stejnou dírou", tak je ten rozdíl v průměru diabolky sakra znát.
Něco jiného je pak celkový soustřel více ran s diabolkami o rozdílném průměru, tam se pak do 1cm vejdeš s dobrou PCP vždy.
Vzdávám to, byl jsem "ukamenován"...
Kdyby jsem ale na vejšce řekl svému profesorovi vnitřní a vnější balistiky, že průměr střely (nebo třeba vodící obroučky, to je jedno) , nemá vliv na dráhu střely a tím i nástřel, tak z fleku dostanu "kuli" a bude mi to připomínat ještě u státnic.
(Jednoho takového jsem zažil. Tomu jsem pro změnu poukázal na to, že má menší konstrukční chybu, spíše nedomyšlenost v odměrovém mechanizmu 152mm SHKH 2S1 (jeden hydraulický zámek navíc), která za určitých podmínek může způsobit jeho "ztržení". Celou dobu studia mě pak "neměl rád", naštěstí ho u státnic ostatní profesoři přehlasovali.
)
P.S: To Kubajzz
Samozřejmě tobě může tato série lítat perfektně, ale jak dobře víš, co "chutná" jedné hlavni, nemusí být dobré pro jinou.
Jinak by bylo zbytečné prováddět ty testy a pak vybírat nejlepší sérii pro danou PCP.
A já mám poslední dobou na série vyloženě smůlu.
Nejlepší byla série co jsem měl, když jsem se Steyrem začal střílet. Od té doby nic moc, navíc začaly černit prsty, jako ty "Kovohutě".
Ano, bavíme se řádově o milimetrech, odhadem tak 4-5mm na 30m v 16J.
Pokud chci, aby mě šlo pár ran (dejme tomu že stačí dvě) "stejnou dírou", tak je ten rozdíl v průměru diabolky sakra znát.
Něco jiného je pak celkový soustřel více ran s diabolkami o rozdílném průměru, tam se pak do 1cm vejdeš s dobrou PCP vždy.
Vzdávám to, byl jsem "ukamenován"...

Kdyby jsem ale na vejšce řekl svému profesorovi vnitřní a vnější balistiky, že průměr střely (nebo třeba vodící obroučky, to je jedno) , nemá vliv na dráhu střely a tím i nástřel, tak z fleku dostanu "kuli" a bude mi to připomínat ještě u státnic.
(Jednoho takového jsem zažil. Tomu jsem pro změnu poukázal na to, že má menší konstrukční chybu, spíše nedomyšlenost v odměrovém mechanizmu 152mm SHKH 2S1 (jeden hydraulický zámek navíc), která za určitých podmínek může způsobit jeho "ztržení". Celou dobu studia mě pak "neměl rád", naštěstí ho u státnic ostatní profesoři přehlasovali.

P.S: To Kubajzz
Samozřejmě tobě může tato série lítat perfektně, ale jak dobře víš, co "chutná" jedné hlavni, nemusí být dobré pro jinou.
Jinak by bylo zbytečné prováddět ty testy a pak vybírat nejlepší sérii pro danou PCP.
A já mám poslední dobou na série vyloženě smůlu.
Nejlepší byla série co jsem měl, když jsem se Steyrem začal střílet. Od té doby nic moc, navíc začaly černit prsty, jako ty "Kovohutě".
Léčíme nákazu - "Pěkně KULKOU po KULCE".....
Dle mě za toto může rotace diabolky. Vývrt je sice stejný, ale může být rozdíl i v průměru v rámci jiné série jiného lisu. Těsnější diabolka se pak díky tření může roztočit jinou rychlostí než volnější. Tipl bych že větší průměr diabolky bude více rotovat a půjde více na stranu, na kterou je provedenej vývrt hlavně. Teoreticky by se to dalo ověřit pomocí dvou hlavní, jedné s pravým a druhé s levým vývrtem. Zatímco u levé by byl nástřel s těsnější o 5mm vlevo, tak v pravotočivé zas o 5mm vpravo.Kubajzz píše:Já jsem teď v sobotu zkoušel na střídačku dvě série od 4,52 exactů (jednu novou a jednu starou, taky vybíranou) a obě dělaly na 30m krásnou jednu dírku, ale jedna série byla od druhé vždy asi 5mm na stranu. Kdyby byl rozdíl nahoru a dolů, tak bych tomu rozuměl. Ale na stranu, ne ...
Každopádně také bych čekal, že to půjde výškově rozdílně, ale když jsou stejně výškově při stejné váze a stejné rychlosti, tak za to může už snad jen ta rotace. Co na to hlavy pomazané?
Grand Power K100 Mk7
Gamo CFX Royal .177 + Delta 4x32 AO
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177
jednou jsme to na srazu zkouseli. diabolky udavane jako prumer 4.53mm prochazely kalibrovanou dirkou 4.51 jako po masle (hlavicka) . diabolky udavane jako 4,5 mm ani prd. oboje od stejneho vyrobce.
HW35, HW40, HW45, HW70
HW97 K - Nikko Stirling Gold Crown Airking 4-12x42
HW100T Carbine - Hawke Sidewinder Tactical 8.5-25x42
HW97 K - Nikko Stirling Gold Crown Airking 4-12x42
HW100T Carbine - Hawke Sidewinder Tactical 8.5-25x42
Podle mě rotace v hlavni bude stejná.To by se musela strhnout v drážkách.Spíš bude mít vliv rozdílné dno sukýnky.Přeci jen se vzduch opře jinak do trychtýře a jinak do hrnce.
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
to si taky nemyslímLuckyHit píše: Dle mě za toto může rotace diabolky. Vývrt je sice stejný, ale může být rozdíl i v průměru v rámci jiné série jiného lisu. Těsnější diabolka se pak díky tření může roztočit jinou rychlostí než volnější. Tipl bych že větší průměr diabolky bude více rotovat a půjde více na stranu, na kterou je provedenej vývrt hlavně.

každopádně si myslím, že už tu řešíme opravdu zbytečnosti, bo na 50 metrů ty diabolky prostě jednou dírou lítat nemůžou a nebudou

edit: sakra, vždycky než něco napíšu, tak mě někdo s tím samým předběhne a já vypadám, jako že to opisuju

dycky STEYR
Každopádně pokud se vyloučí vliv větru, tak na stranovej snos má vliv rotace.
Potom tedy ještě na to má vliv Coriolisova síla, tedy vliv rotace zeměkoule, ale tomu bych to za vinu na 30 metrů nedával a vylučuje to situace, že se střílelo ze stejného místa a zeměkoule svoji rotaci během změny série nezrychlila. Tím se zabývají ostřelovači.
To jestli může opouštět hlaveň různý tvar diabolky různou rychlostí rotace je věc druhá. Nemusí to však být nutně rozdílná rychlost rotace, ale i jiná série může mít těžistě v jiném místě. Diabolka přeci se jen neotáčí, ona osciluje (je to správný termín?) okolo svého středu. Je to tady na obrázku - http://www.ocs.cz/CD/Ostrostrelba/2.gif i tato rozdílná rotace má vliv na stranový snos.
Potom tedy ještě na to má vliv Coriolisova síla, tedy vliv rotace zeměkoule, ale tomu bych to za vinu na 30 metrů nedával a vylučuje to situace, že se střílelo ze stejného místa a zeměkoule svoji rotaci během změny série nezrychlila. Tím se zabývají ostřelovači.
To jestli může opouštět hlaveň různý tvar diabolky různou rychlostí rotace je věc druhá. Nemusí to však být nutně rozdílná rychlost rotace, ale i jiná série může mít těžistě v jiném místě. Diabolka přeci se jen neotáčí, ona osciluje (je to správný termín?) okolo svého středu. Je to tady na obrázku - http://www.ocs.cz/CD/Ostrostrelba/2.gif i tato rozdílná rotace má vliv na stranový snos.
Grand Power K100 Mk7
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177