Je to dobr? ku?e?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
dnes som sa vratil z navstevy od sesternice a z jej manzelom sme sa trochu bavili o kusiach..vraj ma jeho kamos kladkovu kusu na ktoru ma zbrojak..to iste mi povedal aj jeden moj kamarat ktory sa chysta kupit kusu,ze na velmi silne kuse(ale nevedel mi povedat ake silne)treba mat zbrojak..a to iste mi tvrdila jedna predavacka u nas polovnickych potrebach...ako je to vlastne?nieco sa zmenilo?ja som cital ten zakon o zbraniach,no nic som tam nenasiel..tak neviem..
-
Re: Je to dobrá kuše?
spitamen, neni háhodou pravda že teplom sa materiál rozťahuje?pretože zvlnenie letiek má na svedomí trenie a teda teplo, vo vriacej vode sa to len zhorší logicky.
prečítaj si zákon o zbraniach a strelive, pasáž venovanú kategórii D a zistíš že to čo ti trepú sú kraviny.mne to tvrdili dokonca štátny policajti že potrebujem zbroják, pri predvedení na stanicu a následnom podaní sťažnosti na ich výkon, si našli aj konkrétny zákon
nedaj sa a never kravinám
prečítaj si zákon o zbraniach a strelive, pasáž venovanú kategórii D a zistíš že to čo ti trepú sú kraviny.mne to tvrdili dokonca štátny policajti že potrebujem zbroják, pri predvedení na stanicu a následnom podaní sťažnosti na ich výkon, si našli aj konkrétny zákon

nedaj sa a never kravinám
je to tak,mi to u nás taky tvrdil i prodavač v prodejně zbraní,prý na kuše od 150lbs musí být zbroják,samozřejmě je to kravina,vyzpíval jsem mu pak k tomuto svoje,ještě teď,když mně potká,raději přejde na vedlejší chodník
,pochvoid jeden.ale asi ty moje letky bude třeba vyměnit,no škoda.

spitamen-teda chlape,díky za dobrý nápad,říkám si,zkusím jeden šíp,tím už nic nepokazím-no a ono to funguje!!!!!!už jsem opravil všechny šípy.
Spitamen-Crossbowhunter mě předběhl.Čti trochu než se zeptáš,bylo to tady už nejmín dvakrát do jaké skupiny kuše patří.kdo by rozhodoval a měřil tu sílu-prodavačka v obchodě?Když má tedy na SILNOU kuši zbroják,má ta jeho kuše určitě průkaz zbraně ne?!Nevěř blbostem.
Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
Tak jsem dnes poprvé střílel s kuše. A hned jsem zničil 6 šípů!
Došlo k tomu tak, že jsem vystřelil a tětiva jakoby netrefila šíp a práskla do křidýlka. 2X šíp zůstal v kuši. Vždy deformovaný. Několikrát vyletěl špatně. Vždy měl poškozené křidýlko. Pak jsem na to přišel a tětivu před výstřelem vždy stlačil dolů k drážce tak aby trefila šíp. Další komplikace je, že šípy občas vlítli do balíku sena a ulomili si křidýlka. Také nevím jak a jak často voskovat tětivu.
Otázka 1, je běžné, že tětiva špatně trefí šíp a ten deformuje?
Otázka 2, můřu křidýlka běžně zase přilepit?
Otázka 3, zakládá se šíp úplně k tětivě? Nebo se dává třeba 1cm před tětivu?
Otázka 4. tětiva se voskuje před každým výstřelem?

Otázka 1, je běžné, že tětiva špatně trefí šíp a ten deformuje?
Otázka 2, můřu křidýlka běžně zase přilepit?
Otázka 3, zakládá se šíp úplně k tětivě? Nebo se dává třeba 1cm před tětivu?
Otázka 4. tětiva se voskuje před každým výstřelem?
Barnett Delta Storm - Excalibur Vari Zone - jednodílná montáž
Gamo CFX 4.5mm 16j - Optisan Viper 10X44 CSB
Hanyking-to je Barnett no
,ne vážně.Jestli dobře rozumím,tak ti tětiva podklouzne,šíp zůstane a tětina zku... letku.To se stává většinou když šíp špatně založíš.Šíp-končík musí být nadoraz,v kontaktu s tětivou.
Mě ty opravy poškozených letek chvíli trvaly,nejdřív jsem sundaval všechny a šíp znovuolepil,i když byla špatná jen jedna.Pak se s trochou trpělivosti naučil vyměnovat jen tu poškozenou,a šípy fungujou na 100%.
A to co tady popisuješ je skoro čistej dryfire,pozor na to,ramena dostávaj pěknej štos!!!

Mě ty opravy poškozených letek chvíli trvaly,nejdřív jsem sundaval všechny a šíp znovuolepil,i když byla špatná jen jedna.Pak se s trochou trpělivosti naučil vyměnovat jen tu poškozenou,a šípy fungujou na 100%.
A to co tady popisuješ je skoro čistej dryfire,pozor na to,ramena dostávaj pěknej štos!!!
Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Jo tak to dělá. A zk.... i šíp.Uprostřed těla je šíp deformovaný. Musím přikoupit šípy. Kde je nejlepší je kupovat? A jak se maže ta tětiva?
juuj mladenci zle ste ma pochopili...jasne ze som im neveril..aj ked sa priznam ze cervicek zahlodal...ten zakon som presiel pismenko po pismenku od a po z..ale potreboval som 100% namiesto 99,9..preto som hodil ten prispevok..pri najblizsom nakupe v pol.potrebach to trosku vysvetlim tej tete predavacke,aby uz nesirila dalej zavadzajuce info...ta predavacka ma trosku podrazdila,pretoze sa dusovala ze na silne kuse treba papiere..mozno by som to urobil ako thor6,keby to bol chlap,ale je to baba,tak jej s nekonecnou trpezlivostou vysvetlim ako to v reale vlastne je..ved je predsa len predavacka a ako taka ma urcity vplyv na mnozstvo ludi ktori sa kazdodenne prezenu cez jej predajnu..nic nedokaze narobit vacsie skody ako nepravda..
HANYKING-jak napsal Bob9,je důležité,aby šíp byl úplně nadoraz k tětivě a taky dbej na to,aby stoprocentně seděl v drážce,zkus ho pokaždé palcem levé ruky jakoby trochu zamáčknout do drážky,ať máš jistotu,že opravdu sedí,jak má.deltastorm má 150lbs,tak nebude tolik ničit omotávku,jako 225lbs.voskuj jen tu omotávku.jak často-těžko říct,ale já na equinoxovi navoskuju a zažehlím kouskem kůže,až se vosk úplně rozteče,dám 5 ran a opět přežehlím tou kůží a po 10té ráně zas navoskuju a tak pořát dokola.počítám,ale že u tvé kuše to nebude potřeba tak často dělat,i když tím asi nic nepokazíš.taky není na škodu sem tam přejet tím voskem i drážku na šíp a vrch railu kolem ní taky.jinak nevím,na jakou dálku střílíš do těch balíků,ale je třeba si uvědomit,že ten balík je jakoby smotaný koberec a proto je lepší střílet do boku proti vrstvám,nikoliv proti té kulaté základně-tam šíp zahučí,jak nic,ono se to sice tu a tam stane,že šíp zajede právě i proti vrstvám až po letky,nebo úplně celý.já jsem takto střílel jen na 50 a 60m,na menší vzdálenost jsem měl už strach,že budu muset balík celý rozpárat
.co se týká šípů,pokud se ti deformují,tak asi používáš duraly,sice neznám délku,ale asi to bude 14-16 palců,mám dojem,že jsem takové viděl v nějakém internetovém obchodě za 50kč kus,byly to šípy určené pro 150ti librové kuše,zkus pogooglovat,určitě je najdeš.

Díky za odpovědi.
Šípy mají 42cm bez špičky. Kolik jich si mám koupit? Jaká je "úmrtnost" šípů při běžné střelbě? Tyto jsem kupoval ke kuši a za 10 jsem dal 1000Kč. Kdybych si koupil hliníkové tak vydrží víc?
To zažehlení tětivy kůží děláš jak?
Před každou střelou musím posunout tětivu dolů k drážce aby trefila tělo šípu a ne jen letku. Je to běžné?
Do balíků jsem střílel tak z 25m. Na víc jsem si zatím netroufal protože nejsem nějak sehranej s tím puškohledem (poprvé v životě jsem dnes střílel) a foukal vítr. I z těch 25m jsem měl problém trefit vždy A4.
Šípy mají 42cm bez špičky. Kolik jich si mám koupit? Jaká je "úmrtnost" šípů při běžné střelbě? Tyto jsem kupoval ke kuši a za 10 jsem dal 1000Kč. Kdybych si koupil hliníkové tak vydrží víc?
To zažehlení tětivy kůží děláš jak?
Před každou střelou musím posunout tětivu dolů k drážce aby trefila tělo šípu a ne jen letku. Je to běžné?
Do balíků jsem střílel tak z 25m. Na víc jsem si zatím netroufal protože nejsem nějak sehranej s tím puškohledem (poprvé v životě jsem dnes střílel) a foukal vítr. I z těch 25m jsem měl problém trefit vždy A4.

Ahoj, koukam, ze se to tu pekne rozjelo. K deformaci kridelek na sipu. Vsiml jsem si, ze vznikaji ze dvou duvodu. Prvni je jasne viditelny a logicky, kdyz sip zajede do tercovnice moc, tak to kridelko shrne, nebo utrhne. Tam nepomuze nic, nez je vymenit. Druhej duvod je mene viditelnej a s jeho "objevenim u me" mi pomohlo slow-motion. Je zpusobene rotaci sipu jiz v railu kuse. Sipy co se dodavaji s MAXem jsou rovne, nalepene s ofsetem a maji delku asi 4 palce. Tento sip se pri vystrelu otoci asi o 15 az 20 stupnu, a to uz je dost, aby se dostalo kridlo, ktere je v drazce do kontaktu s railem. To samo by nevadilo, kridelka jsou ze neceho mezi silikonema a plastem, le kdyz se k tomu prida treni, prusvuh je na ceste. Teplo, zmeknuti a let s mekkym kridlem je to, co se na nem podepise. Nepravit pricinu jde mensim kridelkem, ale bacha na stabilitu. Me se osvedcili ě a ctvrtpalcove quickspiny. Jsou kratsi, ale diku "nakopavatku" roztoci sip rychleji, takze mu daji stabilitu za letu. Ale take jsou silnejsi a nedeformuji se, tedy spise ne tak brzo.
S opravou vlneni je to mozne delat 2 zpusoby. Prvni je otevreny plamen napriklad zapalovace. Tato metoda je superrychla, jde udelat i outdorove, ale bude kridelka rychle nicit. Je treba cvik a grift. Dela se to rychle. A bacha u karbonu, kdyz se ho dotkne plamen, znici ho, jen to neni videt, takovy sip je strasne krehkej a nevis kdy se zborti. Druhou metodu mam radsi. Ta jde delat jen indorove a delam ji vodou. Jen neponorim sip do vody, protoze mam kerbony, ale nahrivam jej nad pustenou ryclovarnou konvici (mam starou, bez funkcni tlakove pojistky, o to vetsi bacha na ni musim davat). Nahreju dam od konvice na vychladnuti a znova a znova. Pri kazde navsteve se kridelko zbavi tak 50% zvlneni, proto je to treba opakovat a opakovat. Tato metoda dle meho nazoru ubira zivotnosti kridelek mnohem mene.
To ze ti ulitne sip na 50 metru o 20 centimetru ale nebude delat zvlneny kridelko. to spis bude jedno z nich odtrzeny od tela sipu. Treba i uprostred. To se mi cas od casu take stane. Zkontroluj si tohle. Nebo bude utrzenej kousek kridelka, to se stane, kdyz udelas wilema tella (sipy k sobe). Stejnej jev udela i nastipnutek koncik, do kteryho se tetiva opre nerovnomerne. A nebo take tetiva napnuta rukou - to je to, co jsem psal posledne na tema napinak. U me konkretne to dela jeste jedna moznost a to je mala mezera mezi railem a kostkou luciste, ktera pri skladani kuse dava moznost nekolme montaze luciste. Ale protoze kusi po kazde strelbe prevazim v rozdelenem stavu, naucil jsem se toto sledovat a adat si na to bacha. Verim, ze v pripade, ze mate kusi stale smontovanou a povoli se vam srouby drzici luciste, stane se toto aniz by jste to zaregistrovali.
Jeste k tomu baliku slamy jako tercovnici, jeji problem je, ze kdyz do ni vleti sip, tak se stebla rozpadnou naprach a nekladou odpaor. Odpor kladou pouze stebla pred sipem, nikoli tak kolem nej. Hledejte tercovnici, ktera bude sip brzdit za telo. Tam je mnohem vic prostoru k odebrani energie, nez pouze u hrotu. Kdyz mas tuhou tercovnici, ktera bude brzdit jen hrot, je to pri dopadu sipu obrovska enargie, kterou musi zkonzumovat telo sipu. Kdyz je to karbon, praskne par vlaken, ale je jich tam par milionu, kdyz je to hlinik, trochu se zvlni/zdeformuje. Kdyz bude tercovnice mnekka, odnesou to kridekla, protoze ho to nedokaze zastavit vcas. Idealni (dle meho nazoru) jsou mekke gumy, ktere se hned po projiti hrotu obali kolem sipu a brzdi ho po cele delce pruniku sipu. Na drohou stranu par ran do obdobneho mista nadela v takoveto tercovnici ridka mista, kde sip pronika hloubeji a hloubeji. Superperfektni a neznicitelna tercovnice neexistuje. Existuji jen tercovnice, jejich oprava je cenove prijatelna a zpusobuje minimalni ztratu na sipech
S opravou vlneni je to mozne delat 2 zpusoby. Prvni je otevreny plamen napriklad zapalovace. Tato metoda je superrychla, jde udelat i outdorove, ale bude kridelka rychle nicit. Je treba cvik a grift. Dela se to rychle. A bacha u karbonu, kdyz se ho dotkne plamen, znici ho, jen to neni videt, takovy sip je strasne krehkej a nevis kdy se zborti. Druhou metodu mam radsi. Ta jde delat jen indorove a delam ji vodou. Jen neponorim sip do vody, protoze mam kerbony, ale nahrivam jej nad pustenou ryclovarnou konvici (mam starou, bez funkcni tlakove pojistky, o to vetsi bacha na ni musim davat). Nahreju dam od konvice na vychladnuti a znova a znova. Pri kazde navsteve se kridelko zbavi tak 50% zvlneni, proto je to treba opakovat a opakovat. Tato metoda dle meho nazoru ubira zivotnosti kridelek mnohem mene.
To ze ti ulitne sip na 50 metru o 20 centimetru ale nebude delat zvlneny kridelko. to spis bude jedno z nich odtrzeny od tela sipu. Treba i uprostred. To se mi cas od casu take stane. Zkontroluj si tohle. Nebo bude utrzenej kousek kridelka, to se stane, kdyz udelas wilema tella (sipy k sobe). Stejnej jev udela i nastipnutek koncik, do kteryho se tetiva opre nerovnomerne. A nebo take tetiva napnuta rukou - to je to, co jsem psal posledne na tema napinak. U me konkretne to dela jeste jedna moznost a to je mala mezera mezi railem a kostkou luciste, ktera pri skladani kuse dava moznost nekolme montaze luciste. Ale protoze kusi po kazde strelbe prevazim v rozdelenem stavu, naucil jsem se toto sledovat a adat si na to bacha. Verim, ze v pripade, ze mate kusi stale smontovanou a povoli se vam srouby drzici luciste, stane se toto aniz by jste to zaregistrovali.
Jeste k tomu baliku slamy jako tercovnici, jeji problem je, ze kdyz do ni vleti sip, tak se stebla rozpadnou naprach a nekladou odpaor. Odpor kladou pouze stebla pred sipem, nikoli tak kolem nej. Hledejte tercovnici, ktera bude sip brzdit za telo. Tam je mnohem vic prostoru k odebrani energie, nez pouze u hrotu. Kdyz mas tuhou tercovnici, ktera bude brzdit jen hrot, je to pri dopadu sipu obrovska enargie, kterou musi zkonzumovat telo sipu. Kdyz je to karbon, praskne par vlaken, ale je jich tam par milionu, kdyz je to hlinik, trochu se zvlni/zdeformuje. Kdyz bude tercovnice mnekka, odnesou to kridekla, protoze ho to nedokaze zastavit vcas. Idealni (dle meho nazoru) jsou mekke gumy, ktere se hned po projiti hrotu obali kolem sipu a brzdi ho po cele delce pruniku sipu. Na drohou stranu par ran do obdobneho mista nadela v takoveto tercovnici ridka mista, kde sip pronika hloubeji a hloubeji. Superperfektni a neznicitelna tercovnice neexistuje. Existuji jen tercovnice, jejich oprava je cenove prijatelna a zpusobuje minimalni ztratu na sipech
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
tak ja som osadil jeden sip letkami ktore plnia ulohu prirodnych pierok..a podla mna super..sip preletel alebo sa zapichol letkami do mecha a nedoslo k ziadnej deformacii letiek..pretoze pri dotyku letiek s mechom sa doslova prilahnu k telu sipu..len ich treba vytahovat v smere letu pokial ostane koniec sipu zaparkovany vo vnutri..inak robil som dnes bilanciu strelby...vystreleno cca 500 krat,z toho 400 sipov s natiahnutim kuse rukami a 100 krat cez lank.natahovak...vzdialenost 40m a 8 cm priemer farebneho kruhu..strielane v stoji bez opory a 9 z 10 je dnu..je jedno ci s rukami alebo natahovakom..len to treba plynulo a jednym tahom zatiahnut..Hanyking..mne dnes tiez praskol jeden koniec sipu...a to mam karbony..nastastie praskla len koncovka a trubka ostale neporusena..zajtra to v praci na bruske opracujem ,koniec zalejem sklennym silamidom..a som zvedavy..
To HANYKING. Hele tohle mi uplne koser neprijde. Je tu sice jista moznost, ze to je vlastnost, ale zni mi to divne. Je mozne, ze davas sip jinak, nez by jsi mel. U Excalibra se pouzivaj ploche konciky a jedno kridelko se dava do drazky tela kuse. Kdyz jsem zacinal, mel jsem 2 sady sipu, ale s pulmesickovym koncikem. Tam bylo treba jeste treba dat bach, aby koncik byl spravne natocen, nebo se stalo presne to, co jsi popisoval. Pak existuje jeste nemalo kusi, ktere pouzivaji stejny koncik, jako na luk, tan co se na tetivu "nacvakne". V kazdem pripade je treba, aby se pred vystrelem tetiva sipu dotykala. jen tak na sip bude tetiva pusobit od nuleve rychlosti a bude mit mensi sanci sip preskocit/obskocit.
Vim presne co prozivas. Poprve, sam a nejsi si jist vubec nicim. Nevis co delas spatne ty, co kuse. A ten adrenalin. Skus se s nekym, domluvit. Vyrazit ve dvou, kteri mate stejnou kusi a vzajemne se sledovat. Treba najdes nekoho, kdo bydli nedaleko. Nebo vyrazit na cumendu na strelnici. Mas takovou moznost?
Vim presne co prozivas. Poprve, sam a nejsi si jist vubec nicim. Nevis co delas spatne ty, co kuse. A ten adrenalin. Skus se s nekym, domluvit. Vyrazit ve dvou, kteri mate stejnou kusi a vzajemne se sledovat. Treba najdes nekoho, kdo bydli nedaleko. Nebo vyrazit na cumendu na strelnici. Mas takovou moznost?
2 Spitaman: Praskl ti karbon na konci? Urcite ne bruska. karbonovy sipy se rezou specialni pilou s obrovskejma otackama a navic specifickym, velmi ostrym kotoucem. Kdyz to vezmes na brusce, rozrhas strukturu karbonu, jen to neni videt. Co se nahrady konciku zalitim lepidlem, nedelal bych to. Najdi si muj prispevek v nedavne minulosti, kdy jsem popisoval, co se mi stalo, kdyz jsem vystreli se sipem, ktery mel poskozeny koncik. Kluci, za tu stovku to zdravi, nebo ty ramena na kusi vazne nestojej. Nech si ho jako trofej, a nepouzivej ho. Ja mam takovejch kolem 20.