Je to dobr? ku?e?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
For MartinT: Přesně jsi mé stavy vystihl.
Včera jsem poprvé střílel a 6 šípů padlo. Ale kdybych jich tam měl 20 tak jich padne 20 protože v tom "zápalu a vzrušení" bych asi nedovedl přestat.Střílel jsem s kámošem ale ten také viděl kuši poprvé v životě. Šípy mají na konci plošku. Asi koupím u Cermana. Tam to vychází celkem dobře. A myslíš, že alu šíp je odolnější? Jo a napadá mě, že jsem hýbal s tím plíškem co má držet šíp. Trochu jsem ho prohl aby šíp mohl zasunutý aniž bych musel plíšek ručně nadzvednout. Jestli to není tím. Ale snad ne.

Barnett Delta Storm - Excalibur Vari Zone - jednodílná montáž
Gamo CFX 4.5mm 16j - Optisan Viper 10X44 CSB
Re: Je to dobrá kuše?
co se týká toho voskování,už to tady popisoval MartinT-je třeba vzít kousek kůže(ne koženky),já jsem například ufikl kousek starého koženého opasku.předně navoskuješ omotávku,potom ji chytíš do toho kousku kůže a trochu zmáčkneš,no a jezdíš po omotávce sem-tam,až se vosk úplně tím teplem,které vzniká třením,roztaví.funguje to opravdu skvěle.no kolik šípů koupit,to je těžké,já například jsem hned poprvé ztratil myslím dva,nebo tři šípy,zkončily někde v zemi
.no z té první sady mi zůstaly ve finále jen 4 funkční a bylo jich 10
.teď střílím kinetiky laser2-karbonové,no a taky jsem už o 5 přišel.čili na to,kolik šípů,musí každý přijít podle sebe.ta úmrtnost šípů záleží taky na tom,jaké šípy máš a jak se dokážeš trefit.já třeba duralovým šípem nechtěně trefil strom,no a šíp tam zajel asi 10cm,nešel ven ani za boha,musel jsem ho ulomit.pak třeba u nekvalitního olepení letky ufrnknou už při prvním výstřelu.ty asi používáš 17ti palcové šípy,ty duralové tak stojí mezi 75-100kč,jak kde,ale nevím jestli se tu dají sehnat karbonové v této velikosti,ale určitě půjdou udělat.karbon má proti duralu tu výhodu,že takový šíp se nezkřiví,když tak praskne.na druhou stranu i toto může být nevýhoda,lehce zkřivený dural se dá narovnat,karbon umře.no a co se týká toho záchytného systému tětivy,tak to nevím,jak to má vyřešeno barnett,ale počítám,že tam asi bude už větší vůle,proto musíš tu tětivu zatlačit,níž,aby trefila šíp.ale v tom asi jistě poradí někdo jiný,já jsem barnetta nikdy neměl.a ještě jedna věc,pokud budeš nastřelovat optiku,nedělej to "z ruky",jedině s oporou,jinak se žádných výsledků nedobereš.

HANYKING píše:Tak jsem dnes poprvé střílel s kuše. A hned jsem zničil 6 šípů!Došlo k tomu tak, že jsem vystřelil a tětiva jakoby netrefila šíp a práskla do křidýlka. 2X šíp zůstal v kuši. Vždy deformovaný. Několikrát vyletěl špatně. Vždy měl poškozené křidýlko. Pak jsem na to přišel a tětivu před výstřelem vždy stlačil dolů k drážce tak aby trefila šíp. Další komplikace je, že šípy občas vlítli do balíku sena a ulomili si křidýlka. Také nevím jak a jak často voskovat tětivu.
Otázka 1, je běžné, že tětiva špatně trefí šíp a ten deformuje?
Otázka 2, můřu křidýlka běžně zase přilepit?
Otázka 3, zakládá se šíp úplně k tětivě? Nebo se dává třeba 1cm před tětivu?
Otázka 4. tětiva se voskuje před každým výstřelem?
Víš čemu nerozumím, proč k tomu zakládáš jiný speciální téma?

Stejně se všechno řeší tady ale ty máš obsedantní touhu to sdělit co nejširší střelecký veřejnosti, že?

Jinak pokud chceš poradit tak to budeš muset zdokumentovat, nafotit, jak zůstane tětiva po výstřelu, jak šíp, který křídlo je poškozený atp. Jak si popsal, že ji musíš stlačit tak chodí vrchem přes šíp? Ideální jak ti radí Martin, najdi si v okolí někoho kdo tomu rozumí (což asi bude problém, to chápu) ale recepty tohoto druhu po diskuzním fóru nejsou to pravý ořechový. Delta má skládací ramena, tam může bejt taky problém, v drážce může bejt problém-máš šípy správnýho průměru?? Je toho moc. Jenom tě chci varovat, tyhle výstřely naprázdno tvoji zbraň dost dramaticky poškozují-trpí nejvíc ramena a tětiva-bejt tebou tak neprodleně vyměním minimálně tětivu, musela dostat kouř jako prase, mrkni na uložení ramen a hlavně už s touhle závadou NESTŘÍLEJ!
MartinT-ahoj,člověče,měl jsi pravdu,u toho šípu,co mi ustřeluje o 20 čísel,jsem našel trhlinu v olepení,je to asi uprostřed,dělá něco přes 1 cm,před tím jsem si ji nevšiml,v tom místě jsem ji fakt nečekal,no asi se to holt stává.
Jo a tu pseudooptiku vyhoď střílej radši přes klasický mířidla, tahle záležitost je na dvě věci 

no ta optika vypadá jak na válečnej Mossin Nagant
,mazec.
Thor6-co to máš za šípy?Ty dělal nějakej lempl
Jinak kluci moc to tady řešíte,chce to jít a střílet a střílet,trochu u toho přemýšlet a výsledky se budou dostavovat,nemyslím třeba hned střelecký,ale pronikání do problematiky.Bo když se tady na každý stránce 2x řeší že výstřel bez šípu je MOOOC špatně pro ramena a tětivu a Hanyking tu vesele popisuje skoro ukázkovej"dryfire" a nepozastaví se nad tím...
A abych přispěl svou troškou do mlýna-to co Hanyking trápí je jak naznačil Martin u Barnettu vlastností,četl jsem jak to řešili střelci na US forech,stejně jako pojistku.Ale zas dalších X lidí na Barnett nedá dopustit i v kladce.Je to těžký.Ale result byl takový,že to podskočení šípu byla vina spouštáku-snad ti to k něčemu bude.

Thor6-co to máš za šípy?Ty dělal nějakej lempl

A abych přispěl svou troškou do mlýna-to co Hanyking trápí je jak naznačil Martin u Barnettu vlastností,četl jsem jak to řešili střelci na US forech,stejně jako pojistku.Ale zas dalších X lidí na Barnett nedá dopustit i v kladce.Je to těžký.Ale result byl takový,že to podskočení šípu byla vina spouštáku-snad ti to k něčemu bude.
Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
Ten plisek je peknej previt. Jeho ukolem je pritlacit sip k railu. Sip nesmi byt volne a sip nesmi byt drzen moc pevne. Kdyz pod nej zasunes sip, a budes se jej snazit vysunout vpred, ale rovne ve smeru vystrelu, musis citit odpor, ale nesmi být neprekonatelny. Myslim, ze u me je to tak, ze vrchni hrana sipu je ve vysce cca 2/3 te male predni casti, vyhnute vzhuru. Ale to je u maxe, ktery ma tu pritlacnou pruzinu o nejake sile, ta tva bude jina, vyzkousej. Jeste si vzpominam, ze mi jeden moc sikovnej clovek radil test. Kdyz jses na louce, zasun sip, a otoc kusi hrotem dolu, nesmi vypadnout, ani kdyz s ni hrknes. Ale bacha, vzdy pocitej s tim, ze muze vystrelit.
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Takže by to mohla být vina spoušťového mechanizmu? A je to tedy známá věc? Až půjdu střílet tak před každým výstřelem to ohlídám a tětivu přitlačím. Uvidím jestli to udělá i potom. Snad ne.
Proč je ten puškohled špatný? Je jasný, že nebude top ale mířit se s ním dá. Vzhled přece nemá na funkčnost vliv. Koupil jsem tu kuši za 6 i z 10 šípama tak to odpovídá. Ale já jsem s tou optikou spokojen. Jen je divné to šroubovací kukátko.
Když to zhodnotím tak moje chyba byla, že jsem šel střílet a naměl pytel s hadrama. Pak jsem se nechal unést a stžílel do balíku sena dokud byli šípy.
Proč je ten puškohled špatný? Je jasný, že nebude top ale mířit se s ním dá. Vzhled přece nemá na funkčnost vliv. Koupil jsem tu kuši za 6 i z 10 šípama tak to odpovídá. Ale já jsem s tou optikou spokojen. Jen je divné to šroubovací kukátko.
Když to zhodnotím tak moje chyba byla, že jsem šel střílet a naměl pytel s hadrama. Pak jsem se nechal unést a stžílel do balíku sena dokud byli šípy.
Naposledy upravil(a) HANYKING dne 06 bře 2011 19:47, celkem upraveno 1 x.
Zadnej strach, ted uz vis, co priste udelat jinak. informace ke nezaplaceni. A diky tobe to vedi i lidi tady na foru. Ono to ted moyna prijde jasny, nebo zbytecny, ale vsichni si to tu zapamatovali a budou to umet u sebe pouzit
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Už mám pytel s hadrama tak snad zítra stihnu zastřílet. A od natahování kuše mě bolí chodidlo. To jak stojí v oku. je to normální? Nemají se nohy střídat?
-
hej, ešte do toho môžeš dať aj ucho, ruku, sem tam nos.
skús prosím ťa porozmýšlať nad tak primitívnou otázkou.
skús prosím ťa porozmýšlať nad tak primitívnou otázkou.
Hej střílel jsem s kuše poprvé a tak to vyhodnocuji. Co je primitivního nad tím když mě bolí chodidlo?? To opravdu nevím. Možná se to oko má dát pod patu. To mě teď napadlo. Ale nechci to řešit tak, že budu obhajovat relevanci mého postřehu. Každý dotaz začátečníka se ti bude zdát triviální když střílíš už dlouho.
-
nie, len sa mi zdá triviálne aby sa niekto pýtal na to či má vymeniť nohy, keď ho jedna bolí.
hanyking,to co si tu popisoval s tym chodidlom mi pripomenulo jednu vec,ked som sa v minulosti venoval taekwon-du..tiez sa tam stavali vselijake pripady poraneni z dosledku nedostatocneho rozcvicenia..napr.chodidla..krce apod.veci az po natiahnutie svalov a sliach..aby sme sa tomu vyhli tak sme sa postavili asi meter celom k stene ruky na stenu a panvu tlacit smerom k stene..chodidla musia ostat na podlahe cele...alebo mozes mat problem z presilenia svalu..pravidelnou strelbou sa ti svaly posilnia a zocelia...inak ja mam otazku tykajucu sa inzertov..uz par sa mi ich vytiahlo z trubky,no a jeden som nenasiel..istite niecim tie inzerty?pomoze zalepenie locktitom v oblasti kde inzert prilieha k trubke?alebo vytiahnuty inzert naklepat naspat a cca 2,3mm pred koncom tam naniest lepidlo a potom doklepat na doraz?
Dnes jsem šel střílet. Pytel hadrů už mám. Z 15-20 metrů jsem krásně 10 X šíp trefil do pytle. Ani jednou mi tětiva nepřeskočila. Pak jsem si všiml, že šíp je křivý. Narovnal jsem ho ale není to už 100%. Kolik ran tak šíp snese? Jaké šípy si mám koupit aby vydrželi? Jsou dobré hliníkové.