CZ 805 a 5.56 NATO vs 7.62 NATO
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Patláš tady hrušky s jabkama.Něco jiného je trpaslík s nafintěnou malorážkou na střelnici a něco jiného je chlap v bahně a špíně v boji.Tam se tenhle křáp určitě nechytá.
Re: CZ 805 a 5.56 NATO vs 7.62 NATO
súhlasím s DeadMen-om.čo je na nej nevhodné? ráž?zaújmavé ,že si sami americkí vojaci sťažujú na ich 5.56 x 45,kubajzz-pokiaľ vidím doplnky si na to dať môžeš
Je to síce Vaša,česká vec ale tak trocha sa to týka aj Slovenska,lebo aj u nás sa politici radi pchajú do r*ti američanom,ale vlastne keď už máte ten BREN.... 

Možná by stálo se za to zeptat, proč 601. se radši, v dosti případech, tahá s nevyhovující a zastaralou hroudou železa než se suprdupr namáklejma zázrakama v 5.56 NATO.
Ani jedna z těch ráží není zázrak. Osobně bych si vzal 5.56 na střelnici, ale do války radši vz.43 (když už jde o tyhle dvě ráže) .
A jinak. Navěsit lze vším možným cokoli a kompatibilita ráže? V dnešní době spíš policejních zásahů to není zas tak velkej problém, jak to na první pohled vypadá, logistika to viditelně zvládá (viz např. naši vojáci v misích). Nemluvě o tom, že v místech současných konfliktů člověk spíš zakopne o bednu 7.62x39 než o 5.56 NATO.
Vono je to teda vlastně šumák, ale k té možnosti přerážování CZ805, troufne si někdo odhadnout cenu takovéhle konverze z CZUB? Já bych si tipnul, že CZ805 5.56NATO + konverze 7.62x39 by naší armádu vyšla dráž než dvě dobrý pušky pro danné ráže............
Ani jedna z těch ráží není zázrak. Osobně bych si vzal 5.56 na střelnici, ale do války radši vz.43 (když už jde o tyhle dvě ráže) .
A jinak. Navěsit lze vším možným cokoli a kompatibilita ráže? V dnešní době spíš policejních zásahů to není zas tak velkej problém, jak to na první pohled vypadá, logistika to viditelně zvládá (viz např. naši vojáci v misích). Nemluvě o tom, že v místech současných konfliktů člověk spíš zakopne o bednu 7.62x39 než o 5.56 NATO.
Vono je to teda vlastně šumák, ale k té možnosti přerážování CZ805, troufne si někdo odhadnout cenu takovéhle konverze z CZUB? Já bych si tipnul, že CZ805 5.56NATO + konverze 7.62x39 by naší armádu vyšla dráž než dvě dobrý pušky pro danné ráže............
A to jsi vzal kde že je to 250m? ono je to těžko odhadnutelný z nějaké kamery, zvlášť když tam má zoom a nevíš v jaké úrovni. Ale v jeden moment bylo vidět že tam mezi byla ještě nějaká řeka nebo rybník... Dle mého názoru to bylo ohodně dál než 250m. Jinak ty naše vojenské popry byli o velikosti dvoumetrovýho stokilovýho chlapa. Na 400-500m žádnej problém. alespoň jeden na jeden šuplík vždycky padl a to byl úspěchopen píše: Znám jednoho střelce co s 58 /pevná miřidla/ umí dobře odstřílet i toto:
-ty papíry vzadu byly cca na 250 m - 500m je podstatně dál.
Jules Winnfield a Vincent Vega:
- Na takovejhle kšeft bysme měli brát brokovnice. - Kolik jich je?
- Tři, čtyři... - Včetně toho našeho?
- To nevím. - Takže to znamená, že jich tam taky může bejt pět.
- Může. - Chtělo to brokovnici.
ono to tu docela patří:DeadMan píše:sice to tu nepatří a nevím jakou to má souvislost ale nebyl protože než jsem skončil na VŠ tak to zrušili (je mi 30)
ovšem není problém získat názory dnešních vojáků co jsou v terénu což má pro mne větši váhu než názory někoho kdo z toho ani nestřílí
jinak venkovních střelnic tu máme dost na to aby si to člověk ověřil jak to ve skutečnosti funguje
zeptal jsem se, protože tu hodnotíš věci z pohledu vojáka, tak mě jen zajímalo, jestli jsi praktik nebo jen další teoretik. Já sice nejsem profesionální voják, ale rok jsem si v zeleném odkroutil a ukrutně jsem tam trpěl v kanadách vz.60. Přitom tyhle kanady má často na nohách kdekdo kolem, od bezdomovců po skinheady a jsou s nimi moc spokojení. On je ale trochu rozdíl koupit je v army shopu a obout si je dle libosti, nebo je dostat přidělené a vojáku starej se. No a mi to tvoje svatořečení vz.58 připadá, jako bys pořád vychvaloval ty kanady, co jsi koupi v army shopu. Nic proti nim, jsou to jinak solidně vyrobené boty. Nic proti vz.58, je to určitě solidní zbraň.DeadMan píše:nevidím na ní nic špatného z pohledu vojáka dle mého lepší než 5,56 NATO která nevyhovuje
Pořádná bouchačka je z plastu a oceli, a nosí se v kydexovém pouzdru.
2Cartman:
Američtí vojáci si stěžují na co? Ty jsi s nimi mluvil? Nebo to psali v nějakém bulvárním plátku?
A k těm doplňkům, já jsem tedy na rozdíl od vás na vojně byl a z Sa58 něco odstřílel, ale mohli byste mi sdělit jak jsem na to mohl dát nějaký ten doplněk? Hned si odpovím - nijak.
Protože ta puška na to připravená co? Ta puška na to připravená není.
Znám jenom takové ty pologarážové úpravy s vrtačkou, kdy bastlíř řeší jak to má být vysoko a co vlastně na to vůbec chce dát a nedejbože, aby na to chtěl dát zítra zase něco jiného...
Upravovat padesát let starou pušku je jenom znouzectnost a že se to děje, jenom svědčí o tragickém stavu osobní výzbroje naší armády, jinak je to holý nerozum.
Američtí vojáci si stěžují na co? Ty jsi s nimi mluvil? Nebo to psali v nějakém bulvárním plátku?
A k těm doplňkům, já jsem tedy na rozdíl od vás na vojně byl a z Sa58 něco odstřílel, ale mohli byste mi sdělit jak jsem na to mohl dát nějaký ten doplněk? Hned si odpovím - nijak.

Znám jenom takové ty pologarážové úpravy s vrtačkou, kdy bastlíř řeší jak to má být vysoko a co vlastně na to vůbec chce dát a nedejbože, aby na to chtěl dát zítra zase něco jiného...
Upravovat padesát let starou pušku je jenom znouzectnost a že se to děje, jenom svědčí o tragickém stavu osobní výzbroje naší armády, jinak je to holý nerozum.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
1) to že tu někdo sloužil rok povinnou ještě neznamená že je odborník tak se nesnaž snížit váhu mých argumentů tímhle laciným způsobem zeptej se někoho kdo byl třeba teď na misi
2) nesvatořečím SA vz. 58 jsou lepší zbraně (ale M16 nebo M4 to rozhodně není) ale tvrdím celou dobu že za méně peněz se z toho dá vytřískat víc než nabídne předražený BREN (nová útočná puška od Uherského Brodu pro mne není modernizace je to něco jako Pandur atd. při ceně cca 180tis za kus!)
3) puška SA vz. 58 jde bez problému za použití originálních továrních dílu (od puškařů a jiných firem které se tím zabývají) osadit čímkoli tak už si to konečně projdi a neplantej tady blbosti a to že to Kubajz neznáš tu ani nepiš akorát tím všichni vidí že tomu prd rozumíš ono nejsou jen garážové úpravy a já bych si taky doma na tom nic nedělal a to že tys v době služby na to nic dát nemoh mělo dva důvody jednak by ti to nedovolili a taky ty doplňky neexistovaly
4) takže co je na ní špatného? pořád melete dokola ráže a doplňky a je jasně prokázané že doplňky jdou lehce namontovat a nemusí se doma v garáži nic vrtat ono kdyby tu zakázku získala nějaká specializovaná firma taky by ty úpravy byly udělány odborně a ta vaše mrtvá ráže je rovněž nesmysl tady nejste na IPSC a slabý účinek střel 5,56 NATO byl mnohokrát prokázán i v odborných článcích
5) když už modernizace tak ať to stojí za to a né aby se zas někdo napakoval!
EDIT: Kubajz ono se to dá použít oběma směry ta tvoje snaha někoho shodit třeba takto: jak víš že si neztěžují ty jsi s nima mluvil?
2) nesvatořečím SA vz. 58 jsou lepší zbraně (ale M16 nebo M4 to rozhodně není) ale tvrdím celou dobu že za méně peněz se z toho dá vytřískat víc než nabídne předražený BREN (nová útočná puška od Uherského Brodu pro mne není modernizace je to něco jako Pandur atd. při ceně cca 180tis za kus!)
3) puška SA vz. 58 jde bez problému za použití originálních továrních dílu (od puškařů a jiných firem které se tím zabývají) osadit čímkoli tak už si to konečně projdi a neplantej tady blbosti a to že to Kubajz neznáš tu ani nepiš akorát tím všichni vidí že tomu prd rozumíš ono nejsou jen garážové úpravy a já bych si taky doma na tom nic nedělal a to že tys v době služby na to nic dát nemoh mělo dva důvody jednak by ti to nedovolili a taky ty doplňky neexistovaly
4) takže co je na ní špatného? pořád melete dokola ráže a doplňky a je jasně prokázané že doplňky jdou lehce namontovat a nemusí se doma v garáži nic vrtat ono kdyby tu zakázku získala nějaká specializovaná firma taky by ty úpravy byly udělány odborně a ta vaše mrtvá ráže je rovněž nesmysl tady nejste na IPSC a slabý účinek střel 5,56 NATO byl mnohokrát prokázán i v odborných článcích
5) když už modernizace tak ať to stojí za to a né aby se zas někdo napakoval!
EDIT: Kubajz ono se to dá použít oběma směry ta tvoje snaha někoho shodit třeba takto: jak víš že si neztěžují ty jsi s nima mluvil?

SKS Simonov 45, CZ 858 Tactical 4P, CZ 858 Tactical 4V, Maverick 88, G17, G26, Ruger Mark IV Target, Derringer Great Gun 9mm 2,5", Slavia 634, Crosman 1377, Jandao Chase Star 225lb
kope to úplně stejně jako moje kosa od Zendla
SKS Simonov 45, CZ 858 Tactical 4P, CZ 858 Tactical 4V, Maverick 88, G17, G26, Ruger Mark IV Target, Derringer Great Gun 9mm 2,5", Slavia 634, Crosman 1377, Jandao Chase Star 225lb
tady třeba doplňky od FAB Defense (dělají i věci na GLOCK) pro ty kteří se bez těch plastových kokotinek neobejdou
a tak by se dalo pokračovat
příjde to někomu jako nabastlené doma? mě tedy né!

a tak by se dalo pokračovat
příjde to někomu jako nabastlené doma? mě tedy né!
[quote="DeadMan"]kope to úplně stejně jako moje kosa od Zendla
Mám na to teda jiný názor, ale pokud si to myslíš...
harrykv:přesně si to už nevybavuju /těch situací se tam střílelo 20/. Tato patřila ke středně obtížným.
Ta vzdálenost víc jak 270 m nebyla.
Mám na to teda jiný názor, ale pokud si to myslíš...
harrykv:přesně si to už nevybavuju /těch situací se tam střílelo 20/. Tato patřila ke středně obtížným.
Ta vzdálenost víc jak 270 m nebyla.
Tohle téma se úžasně rozjelo a jde vidět jak rozdílné názory můžou mezi námi být. Tahle diskuze je paráda. Některým se to možná nelíbí, ale svědčí to o rozmanitosti střelecké veřejnosti a tak to má být. Různé názory, různé pohledy, různé zkušenosti. Já se bavím. Možná by stálo za to, aby zakladatel tohoto vlákna Enzo, editem prvního příspěvku udělal rozsáhlou anketu třeba i s více možnými odpověďmi aby bylo vidět v číslech o tom co si v globále myslíme. Jaký názor mezi námi převládá.
Jules Winnfield a Vincent Vega:
to open: tak to jsi asi slepý a nebo nechceš vidět jako někteří tady co neustále ignorují věci které jsou prostě prokázané ale oni pořád tu svou písničku dokola jak přeskakující gramofon
a znovu připomenu že SA vz. 58 u mne není nejlepší zbraň na světě ale je to pro mne lepší volba než BREN (dle zákulisních informací se ani vojáci na to zrovna netěší ale tím netvrdím že by si chtěli nechat 58 to určitě né ale asi by volili jinak!)
když už tedy ta modernizace tak ať má smysl tedy na náboj který má budoucnost a to nemá ani 7,62x39 ani 5,56 NATO ale vidím to na 6,8 Remington SPC nebo 6,5 Grendel (armáda si neobjednala ani jednu konverzi) a tomu odpovídající zbraň (stačí si projít na youtube nějaké díly Future Weapons je tam i vkrásně vidět malou energii 5,56 oproti 7,62)
a znovu připomenu že SA vz. 58 u mne není nejlepší zbraň na světě ale je to pro mne lepší volba než BREN (dle zákulisních informací se ani vojáci na to zrovna netěší ale tím netvrdím že by si chtěli nechat 58 to určitě né ale asi by volili jinak!)
když už tedy ta modernizace tak ať má smysl tedy na náboj který má budoucnost a to nemá ani 7,62x39 ani 5,56 NATO ale vidím to na 6,8 Remington SPC nebo 6,5 Grendel (armáda si neobjednala ani jednu konverzi) a tomu odpovídající zbraň (stačí si projít na youtube nějaké díly Future Weapons je tam i vkrásně vidět malou energii 5,56 oproti 7,62)
Prosím podívej se na tom videu na svoji horní polovinu těla,ruce jak to s tebou cvičí. Co myslíš, že bude v terči
až dáš zasebou dvě rychlé rány např. na 150m? Kultivovaný chod vidíš např.tady.To je fakt o něčem jiném.
To z 58 nedostaneš ani náhodou.
až dáš zasebou dvě rychlé rány např. na 150m? Kultivovaný chod vidíš např.tady.To je fakt o něčem jiném.
To z 58 nedostaneš ani náhodou.
No jo, jenže v té blbé M16 nelítají kusy železa nahoru a dolů jako v Sa58...
A taky tam nelítá další kus železa (píst) mezi každými dvěma ranami několikrát dopředu a dozadu... A nemá pažbu zalomenou jak myslivecká flinta... To se to pak střílí...
Jinak druhá rána z Sa58 ještě vcelku ujde, ale třetí už letí několik metrů nad terč, o čtvrté ani nemluvím. Krásně to bylo vidět na vojně na střelbách, když dvacet lidí najednou v lajně střílelo dávkama na terče, tak jsem jenom zíral do jakých neuvěřitelných míst ty kulky mnohdy lítají. A to byla svítící každá pátá. Něco jako římská svíce na Silvestra...

A taky tam nelítá další kus železa (píst) mezi každými dvěma ranami několikrát dopředu a dozadu... A nemá pažbu zalomenou jak myslivecká flinta... To se to pak střílí...
Jinak druhá rána z Sa58 ještě vcelku ujde, ale třetí už letí několik metrů nad terč, o čtvrté ani nemluvím. Krásně to bylo vidět na vojně na střelbách, když dvacet lidí najednou v lajně střílelo dávkama na terče, tak jsem jenom zíral do jakých neuvěřitelných míst ty kulky mnohdy lítají. A to byla svítící každá pátá. Něco jako římská svíce na Silvestra...

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
kubajzz:tak áno čítal som to na internete
mal som možnosť si puknúť z vz.58 ale ja skôr tie vzduchovky a tak.
na 1oo metrov na 1oo% zásah do pištoľ. terča 5/2o(nejako takto tuším
)inak len tak mimo tému:mám knihu 1000 historických,vojenských a športových zbraní(písané nejakým amíkom)sám by som to nekúpil už len pre to
ale dostal som to na vianoce.ale to som nechcel o AR-15(M16)Píše asi toto:tahle pokroková zbraň se osvědčila u amerických vojákú hlavně ve Vietnamu(!!!?
).....a takéto perličky
inak kubajzz to máš teda pravdu ovešiavať 5o-6o ročný kvér nemá zmysel-čiže odpadá aj m16
apropo m4 je tuším z roku 199o +- takže tam sa doplnky dávať nielen ,že môžu ale aj musia!(veď čo by to bolo za amerického vojaka bez vianočného stromčeka v rukách,s rozstrieľanou sovietskou hviezdou a digital kamuflážou)
ospravedlnte moju češtinu !
EDIT:áno kosa je troška horšie ovládateľná,ale niektoré gumy mali také štvorčeky z nejakého pliešku...

EDIT:áno kosa je troška horšie ovládateľná,ale niektoré gumy mali také štvorčeky z nejakého pliešku...