CZ 805 a 5.56 NATO vs 7.62 NATO
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
308 win. (7,62 NATO) je asi nejpraktičtější ráže na cokoliv. Ať jde o zvěř zvířecí ( nemyšleno na africkou těžkou zvěř) nebo lidskou 

Re: CZ 805 a 5.56 NATO vs 7.62 NATO
223 Rem. na srnčí se liší od vojenských 5,56mm NATO. Díky hydrošoku je smrtelná asi na 80% těla, takže je fakt hoodně účiná.
5,56 mm NATO má dva problémy. První je snadné vychýlení lehké střely v letu trávou atd. a nízká energie střely na větší vzdálenosti. Pokud v Iráků střelí teroristu například na 300m do neprůstřelné vesty, tak jim maximálně zamává a střílí dále narozdíl od 7.62mm které jim zpřeráží žebra nebo jinak vyřadí z boje. Proto i US Army testuje nové náboje, které tyto problémy řeší. Např. 6,8mm Remington.
7,62 NATO je proto v současnosti u těchto jednotek oblíbená.
5,56 mm NATO má dva problémy. První je snadné vychýlení lehké střely v letu trávou atd. a nízká energie střely na větší vzdálenosti. Pokud v Iráků střelí teroristu například na 300m do neprůstřelné vesty, tak jim maximálně zamává a střílí dále narozdíl od 7.62mm které jim zpřeráží žebra nebo jinak vyřadí z boje. Proto i US Army testuje nové náboje, které tyto problémy řeší. Např. 6,8mm Remington.
7,62 NATO je proto v současnosti u těchto jednotek oblíbená.
Kubis
Kubajzz píše:Škoda, že se v jiných armádách neptali odborníků z tohodle fóra.![]()
Třeba Američani a Rusáci by zjistili, že přezbrojují zbytečně...
američani i rusáci přezbrojili zbytečně, usa hledá nový náboj za .223 s větší a těžší střelou a rusko se v 5,45 x 39 jen opičilo po američanech aby náhodou nezůstali pozadu, bylo to politické rozhodnutí a sám pan kalašnikov byl proti mikrorážím.
CZ 85 COMBAT, SUHL 150+BSA 4-16x40 AO, PM Makarov, GLOCK 17, MOSIN 1891/30 Iževsk 1927, TOZ 35, ZKM 456,
tak tak, je nesmysl si myslet že ten "vývoj" probíhá konstruktivně, je to o penězích a 7,62x39 je oproti 5,56 nato lepší prakticky skoro ve všem.
bych jim dal airsoftky, je to lehký, nekope to, kadenci nastavím jakou chci, unesu v poho x000 střel a hlavně vypadá to hustě
bych jim dal airsoftky, je to lehký, nekope to, kadenci nastavím jakou chci, unesu v poho x000 střel a hlavně vypadá to hustě
Nejde!Prostě NNe
Ještě že tu 805 dělají s přestavitelnou hlavní na 7,62x39.... aspoň se budou moct vybouchat ty zásoby a ty Nato šmejdy se ani nemusí objednávat 

Jules Winnfield a Vincent Vega:
- Na takovejhle kšeft bysme měli brát brokovnice. - Kolik jich je?
- Tři, čtyři... - Včetně toho našeho?
- To nevím. - Takže to znamená, že jich tam taky může bejt pět.
- Může. - Chtělo to brokovnici.
Tak já si tedy odpovím sám:harrykv píše:Možná jsem to někde přehlídl, ale nevíte někdo na kolik český stát příjde jedna CZ805 v plný výbavě?
podle tohoto článku jsem si spočítal cenu ČZ 805 pro AČR.
1,5mid / 8000 ks = cca 187.500,-Kč (za to mám sice horší, ale nový auto)
EDIT: Našel jsem jiný přesnější výpočet. I když je levnější je to stále velká cifraZDE
1,1mld / 7937 ks = 138.000,-Kč
Málem jsem upadl. Pořád si ještě myslíte že modernizace Sa Vz.58 by byla blbost?
Pro pořádek - oficiálně se uvádí: Cenu zakázky Kovařík odmítl zveřejnit. "Cena samotné pušky ČZ 805 je předmětem obchodního tajemství," Co to je za blbost?... jsem daňový poplatník tak chci vědět jak tendr za mé daně dopadl.
Naposledy upravil(a) harrykv dne 07 úno 2011 20:03, celkem upraveno 3 x.
Co na tom padesát let starém sapru probůh chceš pořád modernizovat?
Starou stodvacítku jsi taky nemodernizoval, ale odvezl do šrotu a koupil nové auto.
V tom výpočtu ti chybí ty granátomety + náboje a asi ještě něco (tuším, že ty noční optiky od Meopty). To ale nic nemění na tom, že je to předražené jak sviňa, protože M4 stojí 1000 dolarů... A granátometů a jiného příslušenství je k ní 3 (_|_).
Starou stodvacítku jsi taky nemodernizoval, ale odvezl do šrotu a koupil nové auto.
V tom výpočtu ti chybí ty granátomety + náboje a asi ještě něco (tuším, že ty noční optiky od Meopty). To ale nic nemění na tom, že je to předražené jak sviňa, protože M4 stojí 1000 dolarů... A granátometů a jiného příslušenství je k ní 3 (_|_).
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Jestli něco říká pan Kalašnikov je mi celkem ukradené, páč je veřejným tajemstvím, že je to nastrčená figurka a konstrukci AK47 viděl z rychlíku.PB píše:....
američani i rusáci přezbrojili zbytečně, usa hledá nový náboj za .223 s větší a těžší střelou a rusko se v 5,45 x 39 jen opičilo po američanech aby náhodou nezůstali pozadu, bylo to politické rozhodnutí a sám pan kalašnikov byl proti mikrorážím.
A k té Americe - já jsem zase četl, že v příštích 20 ti letech přechod na jinou ráži nechystají. I ten 6,8SPC což má být lehčí .308 Win vyletěl jako kometa, ale pak to uslo a kde nic tu nic, prý jich pár mají nějaké speciální jednotky, ale to nic neznamená, protože ty mají všeho mraky.
Stejný povyk byl jednu dobu, jak se vracejí k .45ACP, plno keců kolem, a nakonec objednali dalšího půl miliónu Berett 92...
Oni asi naše fórum nečtou, tak neví o co přicházejí.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Stará stodvacítka je přibližně stejně stará jako ČZ75... a tu bys taky hodil do šrotu?... tady to přirovnání k autům moc nepasuje. Zbraně jsou přece jen trošku jiná životnost a technologický pokrok u nich taký probíhá trošku pomaleji. Znovu opakuji, netvrdím že nejsou SA58 zastaralé, ale upgrade armády za tuhle cenu a v téhle době škrtů? Ten tendr docela jistě nebude v pořádku, ale jelikož je to domácí firma tak do toho nikdo nechce šťourat aby to nakonec nedostali ty FN. A já nakonec taky neKubajzz píše:Co na tom padesát let starém sapru probůh chceš pořád modernizovat?

-
Nevím co máte proti SA58 (a odrudám) , prakticky prostřelí cokoliv , žívotnost dobrá , a tedka k nevýhodám : to že někdo neumí uderžet SA58 při davce tak to je jeho problém ! takovému nepatří do ruky
,no občas se rozletí nebo nákeho arabáka klepne zavěr po palici
ale to bude spíše špatnou nebo vubec žádnou udržbou !
jinak co se týče ráže 5.56 , ta vzduchovku mám 5.5 checht a těpu zní akorát potkany cirka na 30 až 40 metru . a to i tak kolikrát ocasatej zdrhne i zdírou
. Takže podle mně tahle ráže je tak akorát dobrá na strašeni , ale je fakt že jsem zatím nemněl možnost střílet z raží 5.56 nato 

jinak co se týče ráže 5.56 , ta vzduchovku mám 5.5 checht a těpu zní akorát potkany cirka na 30 až 40 metru . a to i tak kolikrát ocasatej zdrhne i zdírou

Děkujeme za odborný názor který posunul naši diskusi zase o kus do předu přeji si na tomto fóru co nejvíce "odborníků".
nevím co pořád proti SA58 máte v čem je jako zastaralá v tom že je 100% spolehlivá? nebo že tam nejsou navěšené fičury jak na vánočním stromku a je tam málo plastů a railů?
a že je náboj 7,62x39 zastaralý no nenechte se vysmát kdyby jste mluvili s amíkama v Afgánu (a veterány z Vietnamu) tak by vám 5,56 NATO narvali víte kám
někdy mi příjde že ti co tady nejvíce vykřikují z toho nikdy nestříleli po tom co na tom byly provedeny úpravy za pár Kč
tahle je moje a věřte že nějaká AR15 se může se spolehlivostí jít tak akorát zahrabat stačí vidět instruktážní video od Magpul Dynamics kde je jen samé double feed atd. no prostě křáp
nemám nejmenší problém konkurovat komukoli s se supermoderní US sračkou za desetinu ceny
vše co vojáci potřebují tam jde dát a za polovic i míň
jinak koho by to zajímalo tak je tam kompenzátor od Zendla(puška se ani nehne) + oboustranné vypouštění zásobníku(levá šahá pro plný a pravá vypoští prázdný bez změny úchopu)
optika je POSP 4x24 která funguje i bez baterek (má červené podsvícení osnovy) a zároveň jde použít i mechanická mířidla pod optikou na bližší cíle tak mi Kubajzz řekni v čem je horší třeba než M16 nebo M4 když jsi takový odborník (úprava stála cca 10tis)
a že je náboj 7,62x39 zastaralý no nenechte se vysmát kdyby jste mluvili s amíkama v Afgánu (a veterány z Vietnamu) tak by vám 5,56 NATO narvali víte kám

někdy mi příjde že ti co tady nejvíce vykřikují z toho nikdy nestříleli po tom co na tom byly provedeny úpravy za pár Kč
tahle je moje a věřte že nějaká AR15 se může se spolehlivostí jít tak akorát zahrabat stačí vidět instruktážní video od Magpul Dynamics kde je jen samé double feed atd. no prostě křáp

nemám nejmenší problém konkurovat komukoli s se supermoderní US sračkou za desetinu ceny
vše co vojáci potřebují tam jde dát a za polovic i míň
jinak koho by to zajímalo tak je tam kompenzátor od Zendla(puška se ani nehne) + oboustranné vypouštění zásobníku(levá šahá pro plný a pravá vypoští prázdný bez změny úchopu)
optika je POSP 4x24 která funguje i bez baterek (má červené podsvícení osnovy) a zároveň jde použít i mechanická mířidla pod optikou na bližší cíle tak mi Kubajzz řekni v čem je horší třeba než M16 nebo M4 když jsi takový odborník (úprava stála cca 10tis)
SKS Simonov 45, CZ 858 Tactical 4P, CZ 858 Tactical 4V, Maverick 88, G17, G26, Ruger Mark IV Target, Derringer Great Gun 9mm 2,5", Slavia 634, Crosman 1377, Jandao Chase Star 225lb
jen taková hláška od Gabriela Suareze (amík který upřednostňuje AK před AR15 kvůli ráže a spolehlivosti a provádí instruktážní kurzy - pro ty co ho neznají ale je dost známy takže určitě víte)
napíšu to česky ale v originále to zní lépe
když vám vadí vyšší hmotnost ostré hrany jednoduchá mířidla atd. atd. tak možná nejste dost tvrdí na to aby jste stříleli z pušky tak to pak radši běžte hrát golf
sám tvrdí že pokud umíte střílet tak i bez kolimátoru jste stejně efektivní pokud víte jak na to
a třeba specnaz kde má kamarády a používá i jejich techniky při výcviku jsou s obyčejnou AK spokojeni a nepotřebují ke své práci třeba tohle (ať žijou hvězdné války
)
napíšu to česky ale v originále to zní lépe
když vám vadí vyšší hmotnost ostré hrany jednoduchá mířidla atd. atd. tak možná nejste dost tvrdí na to aby jste stříleli z pušky tak to pak radši běžte hrát golf

sám tvrdí že pokud umíte střílet tak i bez kolimátoru jste stejně efektivní pokud víte jak na to
a třeba specnaz kde má kamarády a používá i jejich techniky při výcviku jsou s obyčejnou AK spokojeni a nepotřebují ke své práci třeba tohle (ať žijou hvězdné války

SKS Simonov 45, CZ 858 Tactical 4P, CZ 858 Tactical 4V, Maverick 88, G17, G26, Ruger Mark IV Target, Derringer Great Gun 9mm 2,5", Slavia 634, Crosman 1377, Jandao Chase Star 225lb
DeadMan: je zbytečné se s tebou hádat.
Tady platí pořekadlo každá liška chválí ten svůj ocas
Té tvé CZ858 k modernizaci na moderní zbraň jenom chybí pár věcí:
-pikantiny lišta na horní straně závěru pro kolimátor a standartní moderní optiku, noční vidění
-pikantiny lišta na dolní a horní straně předpažbí pro montáž Gripu či svítilny
-montáž pro granátomet
-lehké a průhledné plastové zásobníky
-nastavitelná pažba s tlumením zpětného rázu
-vyměnitelná hlaveň pro různé ráže a délky hlavní podle potřeby konfliktu a vzdálenosti střelby
-sklápěcí mířidla
- a hlavně to celé překopat na jinou ráži než na náboj 7,62 x 39, který už není vůbec dělaný na přesnost a potřebou střelby v současném konfliktu (Irák, Afgán) na 300 – 400 metrů je úplně mimo.
5,56 NATO není žádná výhra a má své mouchy, ale pořád je to lepší než náboj z AK konstruovaný pro střelbu do 200 m. Zajeď si na pořádnou střelnici a postav si terč figuru na 300 m a přeji hodně štěstí.
PS: nic proti SA 58 atd., je to kus historie, zbraň která předběhla svou dobu, výborně zpracovaná a vymyšlená zbraň, ale už má prostě fousy.
Tady platí pořekadlo každá liška chválí ten svůj ocas

Té tvé CZ858 k modernizaci na moderní zbraň jenom chybí pár věcí:
-pikantiny lišta na horní straně závěru pro kolimátor a standartní moderní optiku, noční vidění
-pikantiny lišta na dolní a horní straně předpažbí pro montáž Gripu či svítilny
-montáž pro granátomet
-lehké a průhledné plastové zásobníky
-nastavitelná pažba s tlumením zpětného rázu
-vyměnitelná hlaveň pro různé ráže a délky hlavní podle potřeby konfliktu a vzdálenosti střelby
-sklápěcí mířidla
- a hlavně to celé překopat na jinou ráži než na náboj 7,62 x 39, který už není vůbec dělaný na přesnost a potřebou střelby v současném konfliktu (Irák, Afgán) na 300 – 400 metrů je úplně mimo.
5,56 NATO není žádná výhra a má své mouchy, ale pořád je to lepší než náboj z AK konstruovaný pro střelbu do 200 m. Zajeď si na pořádnou střelnici a postav si terč figuru na 300 m a přeji hodně štěstí.
PS: nic proti SA 58 atd., je to kus historie, zbraň která předběhla svou dobu, výborně zpracovaná a vymyšlená zbraň, ale už má prostě fousy.
Naposledy upravil(a) Kubis dne 07 úno 2011 11:58, celkem upraveno 1 x.
Kubis
takže fičury jak jsem psal které jsou ve většině případů k ho.nu ale je to cool navěš si tam 3 kolimatory 4 noční vidění 20 baterek atd
jinak vše z tho co jsi jmenoval tam jde bez problému nasadit
a střelba na 300m jde normálně tobě né?
střílel jsi z toho vůbec nebo sis jenom někde něco přečet?
EDIT: jo a někdy ti ukážu jak se střílí bez gripu a to dost přesně jen to musíš umět držet a to v době profesionální armády by měl být základ není třeba stavět zbraně pro blbce aby s tím umělo každé nemohlo od toho to jsou profíci

jinak vše z tho co jsi jmenoval tam jde bez problému nasadit
a střelba na 300m jde normálně tobě né?
střílel jsi z toho vůbec nebo sis jenom někde něco přečet?
EDIT: jo a někdy ti ukážu jak se střílí bez gripu a to dost přesně jen to musíš umět držet a to v době profesionální armády by měl být základ není třeba stavět zbraně pro blbce aby s tím umělo každé nemohlo od toho to jsou profíci