Je to dobr? ku?e?

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
MartinT
Re: Je to dobrá kuše?

Příspěvek od MartinT » 06 led 2011 10:53

Ohledne volby mista strelby z kuse, vyhnete se lesu - zadnemu myslivcovi nevysvetlite, ze jdete strilet do tercovnice i kdyz ji sebou tahnes. A ver, ze mit proti sobe ochrance lesa, ktery si prizve skupinu "branit a chranit" je mnohem horsi, nez poznat jen samotne "branit a chranit" ;-)

Kdyz jdu ven, chodim na louku/pole, kede vidim siroko daleko a neni to hned vedle baraku a silnic, aby jsi nelakal cumily.

Nastesti mam moznost luko/kusostrelnice a moznost dojit si pro radu za zkusenejsim je k nezaplacen

Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
spitamen

Příspěvek od spitamen » 07 led 2011 10:23

zdravim vas,mam takyto problem s tetivou,resp. s omotavkou(stredovou)mazem ju casto,asi po druhom, tretom vystrele,vystrelene cca 50krat a na jednom mieste sa mi posunula tetiva asi o 1mm(je to na mieste pod jednym zo zubov mechanizmu)a vidno vlakna tetivy..nieje to dost skoro na takyto problem?mali ste uz nieco take?co som robil nespravne ze sa to stalo?a ako to vyriesit?vela otazok..hmhm..
spitamen

Příspěvek od spitamen » 07 led 2011 10:40

napadla ma takato vec..dal som ramena do pripravku na uvolnenie tetivy a na volnej tetive som to nejako poposuval..lenze co dalej..nebude sa to teraz stale posuvat?mozem strielat takto dalej..ufuf..
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 07 led 2011 18:14

Martin T.- s těma místama souhlas,já mám to štěstí,že tam kam jezdím na venkov je pár stavení,takže přejdu přes silnici na louku i s terčovnicí a můžu střílet,pozemky jsou církevní,a asi nikoho by nenapadlo někoho na mě volat,třebaže už mě pár lidí mělo šanci spatřit.A když dorazí všichni chataři(všech sedm :D )tak můžu střílet na oploceném pozemku,40m na trénink stačí.
BTW Martine,zas taková"ovce"(začátečník)nejsem,samozřejmě že jsem kontroloval dotažení ramen,a střílení bylo jak s pevným fixem,tak z pytlíku s pískem.Opravdu jsem se systematicky snažil vyloučit vše,Exc šípy nemám,střílím carbon Kinetiky,a kuše NENÍ Excalibur,ale Stinger.Prostě jsem po všem laborování a přemýšlení došel k tomu,že to může být snad jen tělem-žlábkem kuše.Ale PROBOHA jakto????Co může být na takovém kousku kovu tak diferentní,že by to mělo na větší vzdálenosti létat tak do ....???Předpokládám že to bude strojně opracované,jak je tedy možné udělat chybu při výrobě drážky?Tomu nerozumím,vrtá mi to hlavou.
Spitamen-co se stalo?Koupil jsi si zbytečně silnou kuši! :D Omotávka byla málo dotáhnutá,pokud je to v místě,v kterém zachytávájí zuby tětivu(jindy by to asi ani nemělo být)tak bych fakt nestřílel,zničíš si jádro-vlákna tětivy.
I když nevím proč jsi si hrál s tětivou když je sřelená 50x :? ,tak mě napadá proč se to stalo-bud si jí dal obráceně než byla,nebo jsi ji dal dobře,ale"neutáhl",jak bych to řekl,je-li omotávka motaná ve směru hodin.ručiček,a ty jí při nasazení neotočíš stejně,nebo na druhou stranu,omotávka se rozjede skoro hned,protože se"neutahuje".Snad jsem ti to popsal dobře a zkušenější tady mi moc nevynadaj :D
Slavia 634 4.5mm + Nikko Stirling Air King 4x32 AO Gold Crown
Hatsan Ranger 99 5.5mm + Walther 6x42 AO
spitamen

Příspěvek od spitamen » 07 led 2011 19:22

tetiva mi prisla od predajcu zalozena,ja som ju vobec nemal dole,pripravkom som ju len uvolnil,ale neskladal.medzeru som zbadal pri voskovani a hned prve co ma napadlo bolo ze sa omotavka prederavila,no ked som ju ocistil od vosku na cisto,som zbadal ze je ta omotavka posunuta.tetivu som vobec nedal dole,ostala uvolnena na ramenach,teraz neviem preco sa to stalo..mohol som urobit nejaku chybu pri voskovani?resp.pri otacani tetivy pocas voskovania,otacal som ju raz do jednej,raz do druhej strany.alebo by mohla byt od vyroby slabsie namotana?fakt netusim...
thor6

Příspěvek od thor6 » 07 led 2011 21:32

spitamen-ahoj,no každopádně se ti ta omotávka rozjela moc brzo,já střílím z equinoxe a vystřelil jsem cca 600 ran a omotávka se mi rozjela a to jsem mazal tětivu po každém pátém výstřelu,tak si myslím,že tvá omotávka bude málo utažená.
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 08 led 2011 15:32

tak jsem se stal majitelem nového Exocetu!Byl jsem pro něj"venku" a kdyby jste viděli ty ceny kuší,tak by jste si trhali vlasy-jako já :lol: ,jen tak pro představu- Exomax 13.400,-(v přepočtu na dnešní kurz)
crossbowhunter

Příspěvek od crossbowhunter » 08 led 2011 19:56

tak ti gratulujem ku kvalitnému nástroju :wink:
spitamen

Příspěvek od spitamen » 08 led 2011 21:06

ma niekto skusenosti s tetivou fast flight rucne pletenou s kevlarovou omotavkou?
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 09 led 2011 10:28

nevíte někdo jaký průměr tubusu má optika vari-zone od EXC?Kvůli mont.kroužkům,jestli je to 25.4mm nebo 30mm,díky!
crossbowhunter

Příspěvek od crossbowhunter » 09 led 2011 14:29

prečo nekúpiš rovno originál a máš pokoj?
Bob9

Příspěvek od Bob9 » 09 led 2011 15:57

proč?protože běžně kroužky stojí na netu i 8x méně!A že bych neměl pokoj,když tam dám levnější se opravdu nebojím protože,si nedělám iluze,že jsou z Číny,stejně jako Vari-zone optika,takže pokoj bude mít hlavně moje peněžěnka,když za ně dám 5 GBP :wink: .
Jinak je to 1 palcovej tubus-už jsme to dohledal...
spitamen

Příspěvek od spitamen » 09 led 2011 22:29

ak vynechame moznost ze stredova omotavka tetivy bola od vyroby slabsie utiahnuta..mohlo by byt pricinou posunutia omotavky aj natahovanie kuse rukami?resp.ak by bola tetiva nerovnomerne natiahnuta,mohla by na jednom zo zubov mechanizmu posobit vacsia sila ako na druhom,prave na ukor toho druheho...kedze som pravak a teda mam pravu ruku samozrejme o nieco silnejsiu,mohol som tu pravu stranu vytiahnut o nieco skor..mozno je to zhoda okolnosti ale ta tetiva sa mi posunula na mieste pod pravym zubom...co myslite?ak odhliadnem od toho ze by slo o slabsie utiahnutie pri vyrobe,tak sa snazim prist na to ci chyba nenastala na mojej strane,aby aj druha tetiva nedopadla po 50 vystreloch podobne..
thor6

Příspěvek od thor6 » 10 led 2011 16:36

já myslím,že tím to určitě nebylo,taky jsem pravák a kuši jsem natahoval taky rukama a tětiva mi vydržela mnohem déle,spíš byla málo utáhnutá,nebo jak psal Bob9,byla nasazena opačně,takže se při výstřelu měla snahu povolit,jinak fakt nevím,z tvé strany asi k chybě nedošlo :roll: .
MartinT

Příspěvek od MartinT » 13 led 2011 18:32

Ahoj, to s mezerou v omotavce je vlastnost. Nastane vzdy. Otazkou je za jak dlouho. U me beru jako "normalni/akceptovatelne", ze se to stane kolem 300 ran. Xkrat se mi to stalo i kolem tech 50 az 100 a vetsinou to bylo zapriceneno prave opacnym nakroucenim tetivy. Ten rozestup se projevi presne v mistech, kde jsou 2 zachyty tetivy, ktere drzi celou silu napnuti - u MAXe je to 225 liber. Ve chvili, kdy kdy stisknes spoust se tyto uchopy zvedaji a tetiva se vlastne zacne "odvalovat". Pokud je natocena opacne, nez by mela byt (aby se samoutahovala), je tam vetsi pravdepodobnost, aby uchyty vnikli mezi zavity omotavky. Kdyz jsem to potkal poprve, delal jsem presne to co ty, vydesil se, vyrazil na net a hledal. Narazil jsem na forum, kde radili prohlednout uchyty a jemne je vylestit smirkovym papirem. A ja spravne neuchopil pojem vylestit a ... trvalo hooooodne dlouho nez jsem skodu napravil. Urcite si prohledni uchyty. Me se osvedcila lakovana tuzka, kterou vlozis na misto tetivy a donutis mechanizmus se "zacvaknout". jemnym tlakem na tuzku vpred jakoby vystrelis a zkontrolujes lak na tuzce. Od vyroby tam nuze byt otrep. Dalsi krok je zamazat uchopy barvidelm (fixa napr), tuzku omotat papirem a test zopakovat. podivat se na papir, jak siroky je otisk obou uchpu. Jeste si uvedom, ze tuzka je rovna, ale tetiva se lame na hrane uchpu do docela ostreho uhlu s malym radiusem. Ukolem je rozlozit celou silu na co nejsirci plochu omotavky. V pripade, ze uznas za vhone udelat upravu, mer, ze je nevratna. Nepokousej se pouzivat nic hrubsiho nez smirek 800 a vice. edno hrabnuti sebejemnejsim pilnickem budes napravovat moooc hodin tim jemnejsim smirkem.

K oprave omotavky> take jsem se pokousel zavity "sestrkat" k sobe a vetsinou tento zpusob opravy vydrzi na par dalsich vystrelu. Hodne ti pomuze ji pretocit spravne, sestrkat a prevoskovat. Takto "nacnuta" tetiva potrebuje vetsi pozornost pri voskovani.

Pokus se uvedomit si, z voskovani neslouzi k mazani (dokonce je to opacne, vosk se pri vystrelu rozehreje a funguje jako lepidlo), ale slouzi ke zpevneni omotavky. Je treba dostat vosk do omotavky, ne jen mezi zavity, ale do vlaken omotavky. To se nejlepe (a zaroven bezpecnou cestou pro tetivu) docili bezpecnym teplem. Vezmi kousek kuze, v horsim pripade kus flanelu, nanes vosk na omotavku, kuzi/hadrik do ucka kolem tetivy a jezdit sem a tam, dokud to udrzis v ruce. Neni ucel si spalit prsty. Znova navoskovat a znova zazehlit. Udelej tohle vecer doma pred strilenim a neni treba to tak dukladne delat venku. Ano voskovani je dobra vec, ale vyrobce tim myslel dostat vosk dovnitr, ne navrch.

K vymene omotavky pristup NEJPOZDEJI ve chvili, kdy ta mezera bude vetsi nez polovina tloustky jednoho uchopu. To uz se uchop dostane na vlakna tetivy. Ty jsou nesmirne pevna na tah, ale nesmirne jemna na pricne poskozeni. Stejne tak na teplo. Zadna vychytavka s fenem, nebo nedejboze otevrenym ohnem, dokud nevis, co to znamena a udela.

Kup si omotavku (cca 480k a je to na desitky tetiv) a pripravek na omotavky (taky tak nejak a je to navzdy). Ano neco to stoji, ale omotas tetivu mockrat a ve finale te to vyjde mnooohem levneji nez tetivy. Navic je to presne ta chvile, kdy k tetive ziskavas vytah.

Ber omotavku jako spotrebak, stejne jako chladici kapalina do auta, nebo olej. Jedno ji basti, druhymu to vydrzi. Je to treba kontrolovat a cas od casu vymenit.

Nova omotavka je ""zabava na par minut".

Ke vsemu jsem utekl od kupovanych, strojove delanych tetiv, protoze jejich utazeni ma promenlivou kvalitu. A koupit tetivu za 600, dat 100 ran a jit ji premotat mi prislo moc drahe.

Za 1000 koupim klubo vlakna a nadelam z nich mooooc a moc tetiv a navic si muzu vybrat jestli vlamskou, nebo tradicni atd. Ale k tomu dojdes az za nejakou chvili

Martin
Excalibur Exomax 225lb + DigitalHunterDN
Air Arms TX200 HC + Falcon Menace 4,5-18x56 SLR MilDot
Crossman 1377 Clasic .177

Toto jsou pouze subjektivni nazory a pocity autora, bez moznosti objektivne hodnotit konsekvence.
Odpovědět