P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
bufallo

Příspěvek od bufallo » 23 úno 2009 16:49

k vyvrtu :
skus prezriet pozorne vyvrt proti svetlu, dalej skus aj ine strely, napr. Minie, alebo gulicku, ci je to v poliach alebo v drazkach, moznosti preco to robi je viac, ze by bol chybny vyvrt, tomu velmi neverim, hlavne sa pretahuju od komory k ustiu, takze skor by mohla byt opacna situacia, spodok vetsi ako ustie... aj ked inlajnky nemaju normalnu komoru, neviem ako je to ukoncene pri dne, nemam inlajnku, skontroluj ci nie su vytlacene hrany v poliach vyvrtu smerom do drazok, ci je uplne hladky vyvrt, poriadne premaz strelu a odskusaj, skus strelu dat do hlavne opacne, vyskrutkuj dnovy sroub a od spodku ju skus pretlacit vyvrtom, ak je pravda co pises, ze by mohol byt spodok mensi, strela by mala ist najprv tazko. potom uplne lahko, ak to bude robit tak isto, ze najpr lahko a ku koncu tazko, bude to tym ze sa otrie mazanie a olovo sa maze po vyvrte...
skus logicky pouvazovat, myslim ze sa to bude dat vysvetlit...
k zapalkam W209:
nasiel som zaujimavy test vykonu zapaliek W209 v inlajnke..
zbran, inlajnka kal.32, vaha strely myslim 47 gr, strela bola nabita do hlavne a odpalena iba zapalkou, merane cca 3 m pred ustim rychlost strely...
tu su udaje, (rychlosti striel v stopach za sekundu)... ak chcete m/s, vydelit cca tromi...

Winchester 209ML ........................221 f.p.s.
Winchester 209 Triple Seven ML.....244 f.p.s.
Remington 209 Kleanbore ML ........318 f.p.s.
Std. Winchester No. 209A ..............336 f.p.s.
Std. Remington No. 209 .................341 f.p.s.
Cheddite No. 209 ...........................347 f.p.s.
Federal No. 209A ...........................381 f.p.s.

pre porovnanie, dve zapalky Boxer
Winchester WSP "Small Pistol" ........116 f.p.s.
Winchester WSR "Small Rifle" .........143 f.p.s.

rychlosti striel:
vsetko zalezi od konkretnej zbrane, typu prachu, strely, mazania, zapalky, podmienok pri strelbe atd..
je toho po nete dost, ale pre nasinca velmi nepouzitelne, (testy s LC-kom som nevidel), nakolko je to pre prachy co u nas nie su... su toho aj cele knihy, napr. od Lymana, od S.Fadalu atd... najlepsie to ale chce hradla a bezny prach, v tomto pripade LC-ko a vsetko zaznamenat, kazdy detail, komponenty pouzite atd... aby to malo vypovednu hodnotu...

Per Larsson

Příspěvek od Per Larsson » 23 úno 2009 21:50

Srdečný dík všem za reakce a SZ ohledně vývrtu :)
Tak jsem to v té fujavici otočil do OV a zkoušel zbývající 2 yukony na prodejně z téže série. Dělají to všechny a ve stejném místě - 40 mm od dnového šroubu! Přesně tam začínají svary kostky pro našroubování pažby. Zkouška bufallovou metodou = nabíjeno á la zadovka => průkazné zúžení, ze střely se doslova ukrojí "prstýnek" olova a dál střela volně propadne k ústí.

Lynku, dnový šroub yukona je nemagnetický, tedy jasná nerezka.
Traditions™ Yukon Drop-Breech Action .50 + KonusPro 6x40
*Sverige - det härligaste landet i Europa*
bufallo

Příspěvek od bufallo » 24 úno 2009 14:11

tak to som rad ze si sa k niecomu dopracoval...
ale to zuzenie vyvrtu vplyvom navarania na hlaven je zaujimave...
hlaven ma dost silnu stenu, a navara sa to automatom, tak neviem...
ale Ardesa nieje bohvieco kvalitou, Amici asi na to este neprisli, aj ked beru vetsinu produkcie, ale oni radsej bachaju a nespekuluju okolo toho ako mi tu... ved som vravel, staci trosku filipa, pouvazovat, na vsetko ist s chladnou hlavou a dostaneme sa na kobylku problemu...
duffioso

Příspěvek od duffioso » 25 úno 2009 18:18

No mozna je to neprijemne,ale ja si myslim,ze to neni uplne na skodu,protoze strela je vzadu na prachu maximalne utesnena a vyuzije maximum tlaku plynu,ktere ji neobtekaji.Co si o tom myslis,bufallo?
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
bufallo

Příspěvek od bufallo » 25 úno 2009 21:31

pri vybuchu prachu zacinaju plyny obtekat strelu, hlavne v drazkach ktore vetsinou niesu cele vyplnene strelou az do okamziku kym akceleraciou a zotrvacnostou hmoty olova dochadza najprv k stlacaniu strely a jej natlacaniu do volneho priestoru okolo a vzajomne alebo postupne k jej rozbehu v hlavni... cim vyssia hmotnost tym sa meni pomer viac stlacania a opacne... a samozrejme najviac na tom ma vplyv tvrdost, respektive makkost olova....
take male rozdiely v priemere vyvrtu uz na zaciatku zozbehu strely, teda na konci alebo na dne hlavne myslim ze nemaju nejaky velky vplyv na vysledok strelby, na presnost to moze nieco znamenat, ked ako tu pisali, ze im odkrojilo male koliesko z obvodu strely, tak ta strela by mohla mat vetsiu volu vo vyvrte a tym teoreticky aj mensiu presnost...
ale vsetko su to podla mna len laboratorne rozdiely, pri beznej strelbe nepostrehnutelne... pred samotnym vystrelom z predovky je vela malickosti kde su rozdiely medzi ukonmi nabijania, komponentami, podmienkami ze zistit relevantne vysledky o rozdieloch v zasahoch pri takto poskodenej alebo rozdielnej hlavni oprotoi dobrej alebo lepsej hlavni je prakticky nemozne...
napr. cistota hlavne, rozdielna hmotnost a priemer strely, mnozstvo a typ mazania, hmotnost prachu, sila natlacenia strely na prach, chyba zamierenia, a tak dale, a tak dale...
ale samozrejme je to najlepsie vyskusat... :wink:
lenze, ak ti to bude lietat aj inde ako chces, nemusi to byt len tym vyvrtom, ale aj ostatnymi komponentami pouzitymi pri vystrele, ako som uz uvadzal skor.... howk... :lol:
Per Larsson

Příspěvek od Per Larsson » 26 úno 2009 10:21

Thanks, boys :)
Vyzkouším na ostro a uvidím. Doufám, že se mi z hlavně neudělá trojnožka, jak tu kdysi bylo na fotkách, když kdosi nabil předovku smokelessem :roll: Zaráží mě, že to dělaly všechny kusy z jedné série... že by technologická nekázeň? Prudké ochlazení po navařování?? S tím vykrojením prstýnku ze střely se to stane, jen když jsem zkusmo nabíjel odzadu, tj. do zúžení šlo první (nejširší) žebro REALu. Při normálním nabíjení to akorát jde na konci hodně ztuha. Možná to fakt moc řeším... pan Koňařík v OV říká, že Amíci používají tyhle kvéry tak, že do toho nacpou pyrodexu, co to snese (že vyplní to zúžení), fláknou jelena a na rok mají pokoj :o
Traditions™ Yukon Drop-Breech Action .50 + KonusPro 6x40
*Sverige - det härligaste landet i Europa*
Loupeznik

Příspěvek od Loupeznik » 26 úno 2009 11:14

Jsem ochoten dát svého YUKONA na pokusy.Mě to na konci nedrhne.Po celou dobu zasouvání střely to jde pravidelně,ale musí se mazat...
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 26 úno 2009 11:35

Každej svářeč, každej zámečník ví, že po svařování se materiál různě deformuje. U Ardesy to jistě vědí také. Pravděpodobně některý pracovník zapoměl tu krátkou část hlavně protáhnout spec. výstružníkem.

Druhá možnost je, že tuhle operaci už nedělají protože ten prostor vyplní prach kterého dávají pro lov 80 až 120 grainů. Dvě nebo tři tablety Pyrodexu to zaplní pravděpodobně taky. Pokud to nějak nedrhne při čištění po střelbě, tak se opravdu nic neděje.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
PatrikV

Příspěvek od PatrikV » 26 úno 2009 20:08

Při svařování může dojít k deformaci, ale asi neexistuje výstružník který by opravil drážkovanou hlaveň. Možná by stačilo více střílet a hlaveň se v té části opotřebuje a vypálí.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 26 úno 2009 21:11

Já jsem měl napsat že mám na mysli výstružník který protáhne jen průměr v polích a opraví ovalitu vzniklou svařováním. V drážkách samozřejmě ne, tam by to nemělo žádný smysl. Nenapsal jsem to bohužel zcela polopaticky. :)
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
Tatrband

Příspěvek od Tatrband » 26 úno 2009 21:28

Zdravím. Mám již nějakou dobu perkusní pistoli kentucky od ardesy, cal. 45, stoupání drážek 1:16, ale stále jí nějak nemůžu "naučit střílet", tak bych poprosil případné majitele o pro mě cenné rady-použité střely, mazání a jiné. Předem dík.
PatrikV

Příspěvek od PatrikV » 26 úno 2009 22:02

Fandaks píše:Já jsem měl napsat že mám na mysli výstružník který protáhne jen průměr v polích a opraví ovalitu vzniklou svařováním. V drážkách samozřejmě ne, tam by to nemělo žádný smysl. Nenapsal jsem to bohužel zcela polopaticky. :)
Pokud se střela správně zařízne do drážek tak ani oprava ovality moc nepomůže. A nejsem si jist, že by si výstružník rozuměl s těmi drážkami, jestli by se nezakusoval. Možná by jen stačilo namotat smirek na tyčku a lehce protáhnout - přeleštit. :wink:
cernunos

Příspěvek od cernunos » 03 bře 2009 13:20

Zdravím všechny ostrostřelce.
Potřebuji poradit.Dáváte někdo na dnový šroub teflonovou pásku?Rozmýšlím mezi ní a grafitovou vazelínou.Co myslíte ,že je lepší?
Loupeznik

Příspěvek od Loupeznik » 03 bře 2009 13:27

Já nedávám nic.Po 40ti výstřelech vytahuju dnový šroub a čistím.
duffioso

Příspěvek od duffioso » 03 bře 2009 15:25

tak me stacilo 25 ran a jeste jsem ho nevyndal :-(
Pouzivej medenou nebo grafitovou vazelinu,ale teflon taky nebude spatnej,mel by zabranit pevnym casteckam z prachu aby zalezali do zavitu.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
Odpovědět