P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Loupeznik

Příspěvek od Loupeznik » 03 bře 2009 15:38

duffioso píše:tak me stacilo 25 ran a jeste jsem ho nevyndal :-(
Pouzivej medenou nebo grafitovou vazelinu,ale teflon taky nebude spatnej,mel by zabranit pevnym casteckam z prachu aby zalezali do zavitu.
Jo,a není to náhodou tím že si střílel tím pyrodexem? Pokud ti ten šroub nejde tak dlouho vyndat,tak ho odvrtej...

duffioso

Příspěvek od duffioso » 03 bře 2009 15:49

no pyrodexem to urcite nebude,protoze ten ma minimum pevnych castic po shoreni,ktere by to ucpaly.Napisu to takhle:Cernej prach je,50 procent energie a 50 tuhy odpad.U Pyrodexu je to asi 75-80 vykon a zbytecek je humus.Vyndany to jeste nemam,protoze se na me i pres urgenci u Brymove vys.ali a neposlali mi novej klic,ani sroub :-(
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
cernunos

Příspěvek od cernunos » 03 bře 2009 20:18

dufioso: stím šroubem to je teda k vzteku.Já už bych šílel.Snad ti přeci jen Brymová vyjde nakonec vstříc.Jen se tím potvrzuje,jaký mají přístup k zákazníkům(.Už ses ptal ve Zbraně Dawe?Třeba by ti byli schopní pomoct.
cernunos

Příspěvek od cernunos » 03 bře 2009 20:22

Jinak ktomu čištění dnového šroubu-já myslel,že je lepší ho nvyndavat jednou za čas,někde se tu psalo,že stačí tak po půl roce,aby se zbytečně neničil závit.Ted mám z vašich odpovědí opačný dojem.Ale zní to logicky,aby se skutečně nezapékaly zbytky prachu.Takže třeba po každém druhém střílení(50 až 60ran) radši vyndat,vyčistit a opět namazat?
Per Larsson

Příspěvek od Per Larsson » 03 bře 2009 22:47

Jestli to chceš vyndávat po půl roce, tak si na to nachystej autogen :P Přečti si tohle vlákno od začátku (i když už je délkou na dlouhé zimní večery).
Traditions™ Yukon Drop-Breech Action .50 + KonusPro 6x40
*Sverige - det härligaste landet i Europa*
Per Larsson

Příspěvek od Per Larsson » 03 bře 2009 22:57

Dokonce si jsem jist téměř na 99%, že ho nevyndáš ani po jednom střílení, když kvér odložíž bez kompletní demontáže, vyčištění a namazání.
cernunos

Příspěvek od cernunos » 04 bře 2009 08:58

No a myslíš že stačí tedy vyčistit,a když dám tu teflonovou pásku,tak nemusím už ten šroub ničím mazat?A mám ho předtím raději odmastit?
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 04 bře 2009 09:55

cernunos: Je úplně normální, že šrouby(jakékoliv) které se často rozebírají a zase šroubují se musí mazat! Je celkem jedno jakou vazelínu použiješ, ale ta s grafitem je asi nejdostupnější a naprosto vyhovuje. Teflonovou pásku je možné použít taky, ale já bych ji použil jen v případě že je v matici ten šroub dost volný. Mazat se musí i šroub nerezový. Teflonovoá páska se motá na suchý, nenamazaný šroub. Páska nahrazuje mazání i těsnění. Na namazaném povrchu šroubu by ti páska nedržela.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
cernunos

Příspěvek od cernunos » 04 bře 2009 12:33

Per Larson: Nebudeš tomu věřit,ale šroub se mi podařilo po dvou návštěvách střelnice(asi 50výstřelů) vyndat docela dobře,ikdyž trošku kladl odpor.Docela jsi mě vylekal ).Vyčistil jsem ho a máznul klasik vazelínou,tak jako předtím.Ten teflon tam zatím dávat nebudu.
cernunos

Příspěvek od cernunos » 04 bře 2009 12:39

Fandaks : s tím mazáním je to samozřejmě logické,jen nevím,že mi nedošlo,že by se tam ten šroub časem zapekl.Ale někde to někdo psal,že stačí vyšroubovat jednou za čas :roll: No ještě že jsem se včas zeptal :wink: Máznul jsem ho Mogul vazelínou,myslím,že bude plně dostačující.
Loupeznik

Příspěvek od Loupeznik » 04 bře 2009 13:14

Já jsem ho na poprvé taky nemohl vyndat.Teď mám ale odzkoušené že po 40 výstřelech jde ještě dobře vytáhnout,tak to dělám.Mažu jen WD 40 jinak nic a jde to potom pěkně.Ale já po těch 40 stejně rozebírám a čistím celou zbraň,takže je mi to jedno.Na brokovnici sem s čištěním kašlal a běhala mi po ní liška,takže nikdy více.Raději to komplet čistit po každém střílení :wink:
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 04 bře 2009 15:54

Dnové šrouby mají různé konstrukce a podle toho těsní více nebo méně před spálenými zbytky prachu. Moje předovka SCOUT má dnový šroub který těsní čelem a na osazení na konci závitu. Dosedne na protější plochy v hlavni a žádnej bordel na závity nepropustí. Ale mazat ho samozřejmě musím.

Jiný systém používá T/C na současné pušce TRIUMPH, kde dnový šroub stačí pootočit rukou asi o 90° a je venku. V místě kde má těsnit jsou 3 jakoby pístní kroužky a dovedou prý zachytit až 95% spálených zbytků. je to dobře vidět na této stránce až dole:

http://www.tcarms.com/firearms/triumph.php
John Taffin
Per Larsson

Příspěvek od Per Larsson » 05 bře 2009 16:17

U levných kvérů typu tracker, yukon etc. je ovšem jiná situace, těsnění obstarává přímo závit DŠ se všemi důsledky. Při "hustých"střelbách mi připadá, že není od věci ho zkontrolovat, ev. máznout i během session. Viz barvité příběhy kolegů na tomto vlákně :)
hadrburg

Příspěvek od hadrburg » 05 bře 2009 22:01

A u pušky Ardesa Pensylvania existuje šroub také? Koukám na to ukončení hlavně a nejsem si jistý jak to vyšroubovat, odšroubovat.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 05 bře 2009 23:11

hadrburg: Pensylvánka je klasická předovka a u ní se dnový šroub demontuje pouze v případě nějaké havárie a podobně. O to se vůbec nepokoušej a není to ani potřeba! Předovky in-line mají demontovatelný dnový šroub pro lepší čištění.
John Taffin
Odpovědět