Je to moje přímá zkušenoist. Já jsem totiž vůbec neuměl střílet a ze všech diabolek mi nejlíp lítaly právě broky, naopak když jsem dal boxery, tak jejich rozptyl byl tak 3x větší než u broků. S oporou (o tuhou krabici) na 5m to lítalo zhruba stejně, možná i ty broky o nějaký ten mm líp, nebo to nebylo tolik vidět. Na 10m bez opory to však už bylo jasné, boxery lítaly všude kolem terče, ale broky do něj. Cenový rozdíl mazi horšíma diabolkama a boxerama je v obchodě jenom 10kč, takže boxery tehdy vyhrály a obchod mám půl kraje z ruky, takže jiné střelivo prostě nebylo. Mám ještě Gamo TS.10, ale ty lítají i s oporou prostě všude.
Po asi tisícovce broků, když jsem se po nich začal shánět jako po nejlepším střelivu, mi v CZUB doporučili diabolky z důvodu menšího opotřebení hlavně, tak jsem začal střílet boxerama (jiné nemaje) a světe div se, ony už lítaly stejně a po týdnu i líp než ty broky. Teď střílím Masterama (za 110Kč, o 10 Kč dražsí než Boxery) a po cca jedné krabičce jsem sice na dobré cestě, ale ještě pořád můj rozptyl je větší, než aby to mělo smysl přejít na přesnější střelivo. Boxerama se do hlavičky šroubu co mi drží terč ještě pořád trefím líp. Když se ale netrefím masterem, tak vím hned ještě než začnu hledat díru, že jsem se netrefil. Boxer ten přece jenom má rozptyl větší, takže lízne šroub často. Po zaplnění terče ho tak sundávám z papírové krabice, no někdy vystřílím pěknou díru než šroub odletí
Pokud cenový rozdíl tebou navržených diabolek za to stojí, tak by se mohlo přejít před exakty na ně, ale koupil jsem tam za 160Kč Exacty.
Nejhorší ale bylo, když jsem ze začátku zkoušel Mastery i Exacty, tak ty mi lítaly jinam, ale zhruba stejně - Master doleva dolů (velikost asi padesátikoruna) a Exact doprava dolů (koruna). Když jsem si dával moc pozor na postoj a úchop, tak občas letěla tam kam jsem mířil. To jsem se musel vždycky ujistit vystřelením Boxera, že je fakt optika v pořádku, protože ten mi šel "přesně".
Můžete si říkat co chcete, tohle je moje vlastní zkušenost a to mi prostě nevymluvíte, že je to jinak, protože jsem si to prožil. Kdybych začal hned s Exactama, tak bych asi nikdy se nenaučil střílet protože trefit se s exactem je pro začátečníka věcí náhody - učím se sám, žádný kroužek či odborná pomoc tady nikde není. Tento postup "po střelivu" mě vede k neustále přesnější střelbě a čím dál menším terčíkům (aktuálně 6x4 na A4), takže ano, považuji to za úspěch a hodnotnou informaci i pro ostatní co začínají střílet - začněte s brokama...
Slavia 634 4,5 r.v. 2012 + NikkoSt. MM 4x32 AO IR MD / BulletProject 6-24x50SFE
2 rozsévačky broků Gamo AF-10 + lovecké broky z kovohutí za 150/kg