Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
milius - Příspěvky:3137
Re: Diabolky
Příspěvek
od milius » 15 led 2013 13:10
Kavy píše:Zbytecny obavy,olovo nemuze hlaven strilenim poskodit.
Obcas jsem strilel broky c.10 ,protoze c.11 jsou zrejme nadkaliberni a nesly nabit

Poradil bych ti lepsi broky Gamo,ale pri tve spotrebe bude lepsi velkoobchodni baleni.
Broky No.10 jsou ráže 4,46 a jsou pro vz.47 apd.
Broky No.11 jsou pro vzduchovky,stejně jako broky Gamo,které jsou ale tvrdší a kvalitnější.
Ta velká balení jsou určená pro plnění brokových patron,kdy si to myslivci sami přebíjí.
Jinak broky 5,5 přímo pro vzduchovku mám a dají se běžně koupit v polsku pod značkou Tomitex.
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
-
S634 - Příspěvky:292
Příspěvek
od S634 » 15 led 2013 13:58
Broky č. 11 je opravdu kumšt někdy zastrčit, ale všiml jsem si, že jsou hrbaté, zřejmě od hrkocání při přepravě, jak po sobě vzájemně skáčou. Některé jsou fakt hodně špatně nabít, ale stačí i s takto vyčnívajícím brokem zaklapnout hlaveň a je tam. Než mi to došlo, tak jsem si taky lámal nehet na palci, ale už dorůstá. Deformace broku je minimální, vzadu má pak nepatrný otřep, jaký to má vliv na přesnost jsem ještě nezjistil, protože se střílet vestoje pořád ještě učím a na vleže s oporou je buď sníh nebo bláto. Na 5m s oporou v domě to lítá do jedné díry, pokud s tím neškubnu - ale to hned vím že šel mimo.
Máte někdo zkušenost s těmi loveckými broky?
Slavia 634 4,5 r.v. 2012 + NikkoSt. MM 4x32 AO IR MD / BulletProject 6-24x50SFE
2 rozsévačky broků Gamo AF-10 + lovecké broky z kovohutí za 150/kg
-
milius - Příspěvky:3137
Příspěvek
od milius » 15 led 2013 16:51
Ty lovecký bych tam necpal.Zákon v myslivosti už zakazuje používání olověných broků kvůli kontaminaci půdy olovem. Takže pokud se toho drží,tak tam bude olova minimum a tudíž hůř pro drážky.Že jde brok do hlavně hůř,je normální.Má totiž větší a tvdší plochu pro zářez a vyrábí se kapáním olova z výšky přes kalibrovací síto.Proto jsou někdy hranatý.
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
-
Warthog
Příspěvek
od Warthog » 15 led 2013 16:56
A nebudou to olovo nahrazovat spíš zinkem? To sice sníží hmotnost, ale rozdíl v opotřebení vývrtu by měl být minimální.
Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
-
Warthog
Příspěvek
od Warthog » 15 led 2013 16:59
Tobbi píše:Vým že bylo postavený v USA několik 20 mm větrovek, ale nebyly nejvýkonější! Jen nějakých mizerných 850 J

U nás bylo postaveno asi tisíc větrovek v ráži 80 mm a pár desítek dokonce v 200 mm... Americký rekord je pak tuším 380 mm

Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
-
LuckyHit
Příspěvek
od LuckyHit » 15 led 2013 17:09
milius píše:Zákon v myslivosti už zakazuje používání olověných broků kvůli kontaminaci půdy olovem.
Nejsem myslivec, ale není to náhodou jen při střelbě u vodní plochy? Co jsem odposlouchal, tak třeba na bažanty chodí pořád s olověnýma, zato na kachyny už ne.
Grand Power K100 Mk7
Gamo CFX Royal .177 + Delta 4x32 AO
Slavia 631 .177
Weihrauch HW40 .177
-
Kavy
Příspěvek
od Kavy » 15 led 2013 17:22
Když jsem u těch polopravd,tak jsou broky na lov železné,hlavně hladké bez drážek.
Používají se u vodních ploch,protože to ryby,kachny... žraly ze dna.
To že jsem místo 11tek používal 10ky je právě kvůli tomu že 11ky jsem závěrem téměř propíchl než by skočil do hlavně.
Potom jsem objevil broky Gamo. Mají mnohem méně plošek.
Broky se dělají pdobně jako kuličky do ložisek střiháním drátu a postupným ohlazením v "bubnech".
Kuličky do ložisek jsou mnohem pečlivě opracovány a nakonec zakaleny,olověný brok končí obrobený ve stavu tisícihranu

Romantika brokárenské věže vzala za své už dávno jako parní stroj.
-
mari - Příspěvky:1043
Příspěvek
od mari » 15 led 2013 17:44
Miliusi trochu jsi to popletl. Olovene broky se nesmi pouzivat pouze pro lov vodniho ptactva. Nikde neni dano, zda u vody ci ne. Proste ze zakona, ac je to naprosta blobost a timto jeste vetsi se nesmi ani kachna strelit nekde na poli, kdyz se tam kveceru sletnou pro neco do zobaku.
Jinak se olovo smi pouzivat. Klidne muzes strelit lisku olovenym brokem na hrazi rybnika.
Jako nahrada se pouziva meka ocel, zinek, wolfram a dalsi.
Kavy: broky se opravdu vyrabi kropenim olova pres sita z brokarenskych vezi, ktere jsou vysoke cca 50m, az potom se dotvareji zpusobe jak popisujes.
-
Příspěvek
od S634 » 15 led 2013 21:01
Lovecké broky 4,5mm - mám toto složení od Kovohutí: materiál tvrdé olovo PbSb3,5%, tedy jsou z olova, jen jsou skoro o půl desetiny g lehčí. Takže to bude olověné. Ty Gamo jsou taky tvrdé olovo, složení neznámé. Zkusím na zkoušku vzít pixlu Gamo broků a ještě zkusím vyžebrat pár loveckých do obálky od kovohutí, srovnám to všecko a dám report, když jste to ještě nikdo neudělal. Mám totiž takový pocit, že ty lovecké by mohly být i přesnější, protože jsou tvrdší. Uvidím, kolik plošek které budou mít.
-
Tobbi - Příspěvky:1062
Příspěvek
od Tobbi » 16 led 2013 07:10
Ohledně těch broků to napsal správně Mari. Nad olověný broky stejně není

---
JJ máš pravdu, ale z ruky s nima asi nikdo nestřílel

...střeliva není nikdy dost!!!
Gun Power SSS .25
FX Royal Elite .25
FX Indepedence .22
FX Indy .22
FWB 601
-
Příspěvek
od S634 » 17 led 2013 14:49
Tak jsem se rozepsal a mám odpovědi (kráceno)
Od Kovohutí:
Po rozhovoru s vedoucím výroby, by vám PbSb3,5 broky pro střelbu ze vzduchovky nedoporučil. Po nějaké době by se Vám poškodila hlaveň. Pro střelbu ze vzduchovky jsou určeny broky č. 11.
Od Zbrojovky:
Osobně mám praktické zkušenosti (vedu střelecký kroužek) se vzduchovkami Slavia 631.
Vzduchovky staré až 35 let střílí pořád dobře. Mají každá přes 100.000 výstřelů.
Před pár lety jsme pouze generálkovali (lučík, šrouby, těsnění a pružiny).
Při použití klasických diabolek je vzduchovka prakticky nezničitelná.
Broky se díky plnému tvaru deformují hůř než diabolky, proto bude "opotřebení" vývrtu výraznější,
obzvlášť pokud se jedná o výkonnou vzduchovku Slavia 634. Broky z tvrdšího materiálu opotřebení ještě urychlí.
Vystřelení 50ti tisíc tvrdých broků (balík 25kg) pravděpodobně vývrt vzduchovky nevydrží.
Odhaduji, že "životnost" hlavně by klesla na cca 10 tis. výstřelů.
Vzduchovka bude nadále funkční, ale rozptyl se bude pochopitelně postupně zhoršovat.
Lovecké broky zřejmě nebudou zdaleka tak přesné a ve výjimečném případě by mohlo dojít i k zadření tvrdého broku v hlavni a poškození vzduchovky.
Lovecké broky se používají do brokovnic, kde jim nic neklade odpor (vývrt hlavně je hladký),
většinou je vývrt chromovaný a broky jsou navíc umístěny v plastovém nosiči...
Takže nejlepší jsou z hlediska životnosti diabolky a dostal jsem tip na:
http://www.promys.cz/apolo-argentina-di ... -4-5mm-177
Zdrcující kritika:
http://forum.gunshop.cz/diabolky-t5167-1815.html
A relativní pochvala:
http://forum.gunshop.cz/diabolky-t5167- ... ml#p220879
Zdá se, že když je dobrá dodávka, tak jsou i dobré, nevíte kdo je dováží, že bych šel rovnou ke kováři?
-
Kubique
Příspěvek
od Kubique » 17 led 2013 15:11
Mě připadá že zbytečně vymejšlíte. Já už bych dneska nic jinýho než JSB nekoupil. Kupovat diabolo za 20kč mi nepřijde rozumný, nic tim netrefíte a s optikou už vubec ne. Nedávno jsem dostal chuť na mechanický mířidla tak jsem si vzal slávku, diabolo standard a velkej terč asi na 30m. Pak se jdu podívat a netrefil jsem skoro nic, tak jsem jí dal JSB heavy a najednou jsem se trefoval. Tak jsem udělal testík na svojí CZ200, nedávno jsem to sem postoval
http://i.nyx.cz/files/00/00/09/03/90307 ... 013600.JPG Co z toho vyplívá? Že mám doma krabičku standardů kdyby jí někdo chtěl...
CZ 200 S HUNTER + Hawke Panorama
-
Příspěvek
od S634 » 17 led 2013 21:07
No jenže my máme velkou spotřebu, ve dny kdy děcka nejdou do školy, tak uděláme krabičku za den, sám udělám jednu za týden, no a to už chce nějaký velkoobjemový zdroj střeliva za výrazně nižší cenu. S oblibou střílím i potmě - bez baterky do sotva se rýsujících siluet terče nebo i s baterkou, přeci jenom ještě moc střílet neumím a za tmy když pořádně nevidím jak se kindá hlaveň, to chce se napřed naučit při světle.
Jinak tip kdo máte přisvětlený kříž a ten i při nejmenší intenzitě potmě září jako hvězda jasná - dejte tam už úplně vybitou baterku, která už v původním zařízení nejede (teploměr, dálkové oládání, kalkulačky...). Jinak samozřejmě se to dá rozdělat a přidat tam někam vhodně velký odpor, ale mám k takovým citlivým optickým zařízením, která nemám jak nastavit, respekt