Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
TELESCOPIC

Příspěvek od TELESCOPIC » 22 lis 2008 12:11

Přátelé břitevníci,
tak jsem si včera koupil svou první vysněnou břitvu. Přebíral jsem důkladně a spíše než racionálně jsem vybíral podle svého vkusu. No, protože se zatím tolik nevyznám, nedokážu posoudit jestli to byl dobrý kup. Každopádně, když se mi doslala pod ruce, hned mě čímsi okouzlila. Znáte to... :) Takže rychle nafotit a podělit se o obrázky se znalejšíma...

Budu rád, když mi napíšete svůj názor. Teďka se snažím dověďet se něco bližšího o "Carbonese Stahl".
Přílohy
celek.jpg
Na pouzdře: Václav Brázda, Praha I, Velká Karlova ul. č 30
Naposledy upravil(a) TELESCOPIC dne 22 lis 2008 14:34, celkem upraveno 3 x.

TELESCOPIC

Příspěvek od TELESCOPIC » 22 lis 2008 12:14

Břit
Přílohy
detail1.jpg
TELESCOPIC

Příspěvek od TELESCOPIC » 22 lis 2008 12:16

...
Přílohy
detail2.jpg
TELESCOPIC

Příspěvek od TELESCOPIC » 22 lis 2008 12:17

...
Přílohy
detail3.jpg
Artifex
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Artifex » 22 lis 2008 14:20

No tak vše co tento nápis vypovídá je to že tato břitva je z uhlíkové oceli :D
Glock 43, HK USP, CZ 27, 45, 50, 52, 75B, 44/81, 82, Derringer GG .45+9mm,
SVD 63, AKS74u, Brno mod. 4, Optima B12, M870
Sa vz. 26, 58, 61, UK 59, UZI, CQ-A1
Slavia 631, Slavia 634+Nikko Stirling 6x40AO, Crossman 1377
TELESCOPIC

Příspěvek od TELESCOPIC » 22 lis 2008 14:33

Ahá... No ja myslel, že uhlíková ocel se značí něco jako "Carbon steel grade" nebo tak ňák... Tak to mi taky mohlo dojít, že v tom žádný jiný hlubší smysl není :lol:
Dark

Příspěvek od Dark » 22 lis 2008 15:36

Z uhlíkové oceli bude určitě ale je zajímavé, že ten popisek je i na ručce. Takto si to značili výrobci břitev ale bylo by podivné mít firmu z názvem Uhlíková ocel ale také to není nemožné.
Jinak břitvička vypadá zachovale tak se pak ozvi jak dopadla zkouška ohněm a zda ti nepřibylo ostře řezaných rysů :-) .
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Nová Břitva

Příspěvek od Smékal Petr » 22 lis 2008 16:42

Ahoj kolego TELESCOPIC,
tak v první řadě Ti blahopřeji k zakoupení Tvé první Břitvy. Udělal jsi velice dobře, že jsi vybíral především srdcem. Navíc jsi měl docela šťastnou ruku a vybral sis velmi pěkný a zachovalý kousek. Má velice pěkně zachovalou čepel, a ostří vypadá že je rovné a bez škrábanců. Střenky jsou hlaďounké a bez poškození. Velikost mi připadá, že je 4/8 nebo dokonce 5/8 a výbrus je polodutý. Velkou přidanou hodnotou, je nápis na čepeli, "brousil Vojpich" Břitvy které prošly jeho rukama, skýtají záruku velmi dobře zpracovaného ostří. Brusič pan Vojpich je totiž brusičská legenda. Kolegové Ti k tomu zajisté přidají další informace a znalosti. Co se týká toho nápisu "Carbonese"Stahl . Tak si povšimni, že část nápisu na krabičce "Carbonese" je v uvozovkách a Stahl je jen holé. Tak se domnívám, že by to slovo mohlo být součástí pojmenování firmy, a slovo Stahl je jen doplňující. Můj celkový názor je, že jsi koupil velmi dobře, a nyní už jsi lapen "duchem" Břitevnictví a nezbývá Ti neš sem připisovat Tvé zkušenosti a pocity z užívání Tvé nové krásky.
Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Jindrich

Příspěvek od Jindrich » 22 lis 2008 17:08

Dobrý den,
zdravím všechny účastníky tohoto fóra a chtěl bych vám vřele poděkovat za vaše úžasné příspěvky.
Před rokem jsem zdědil po svém otci tři břitvy a jednu jsem už měl od kámoše z Čech, ale neholil jsem se s ní. Měl jsem ji schovanou ve svých "pokladech".
Asi před měsícem jsem byl se svou přítelkyní na výstavě samurajských mečů- v Hodoníně, obdivovat dokonalé ostří a pak mě tak napadlo, že i já mám vlastně pár takových "katan" doma...své BŘITVY. Užasné, že si je sám můžu brousit, využívat jejich osří a učit se tak novému-starému umění.
Právě díky vám se dozvídám plno nezbytně důležitých informací, které bych nikde jinde nenačerpal, poněvadž otec mě je nestačil předat a ve svém okolí neznám bohužel nikoho, kdo by se holil břitvou.
Takže ještě jednou DÍK a jsem hrdý na to, že můžu mezi vás patřit.
S pozdravem Jindřich
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Vítej mezi námi

Příspěvek od Smékal Petr » 22 lis 2008 17:17

Ahoj kolego Jindřichu,
vítám Tě mezi námi kolegy a přátely Břitvomily. Velice mně potěšio, že jsi našel na zdejších stránkách potřebné informace, postřehy a různé návody, které se Ti hodily k životu s Břitvou v ruce. Jsem rád, že se naše řady úspěšně rozrůstají, a že toto málem zapomenuté umění, má tolik příznivců. Máme současně tři fora, na kterých si předáváme zkušenosti a názory. Kromě zdejšího Gunshopu to jsou
www.rybina.com a další je www.britva.cz
průběžně se setkáváme na všech třech a díky bohatosti příspěvků je zde spousta dalších informací. Ještě jednou - vítej mezi námi.
Zdravím Petr S.
Bonanza

Břitva

Příspěvek od Bonanza » 22 lis 2008 18:57

To Teleskpic: zaujal mne zejména leptaný nápis: brousil VOJPICH. Cca v létech 1975-85 jsem dával brousit břitva do Lověny Na Moráni, kd ejsem vždy paní dal dvacku a měl jsem jistotu, že bude brousit pan Vojpich, tehdy ještě otec. Po pár létech odešel do penze a brousil jeho syn. Ten však také po pár létech odešel do penze a po brusičských legendách pražských = páně Vojpiších se slehla země, a já se přestal holit břitvou, neb to , co dokázali nástupci těchto mistrů nebylo ani na řezání špeku. A to ještě chtěli za 1 břitvu 50,- ( v 90. létech). A brousit mne samotného nebaví. Vzdávám čest pánům mistrům brusičům.
Francek

Příspěvek od Francek » 22 lis 2008 18:58

to Smékal Petr: Váš odkaz na rybinu s návodem jak se zbavit dlouhého chlupu na kůži jsem si přečetl až už jsem měl kůži opravenou, shodou okolností jsem postupoval tak jak jste radil. Hrubý šmirgl, jemný šmirgl. Teď už mám řemen znovu napajcovaný a opravdu to vypadá lépe než před tím. Akorát čekám až se usadí brusná pasta v oleji abych mohl celý proces přípravy řemenu dokončit. Rozhodl jsem se, že tento řemen použiju jakoby na rozjezd, pokud u břitvy vydržím, a věřím že ano, tak si chci po nějaké době pořídit řemen závěsný, kupovaný. Snad to že bude kupovaný bude záruka kvality oproti po domácku vyráběnému, z kůže neurčité kvality.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

nový obtahovací řemen

Příspěvek od Smékal Petr » 22 lis 2008 19:07

Ahoj kolego Francku,
jsem rád, že se Ti povedlo upravit řemen podle svých představ. Ono kupovat nový řemen za dost vysokou cenu a nedržet ho při nákupu v ruce je taky hodně riskantní. Zatím si oživíš tento co máš, pozvolna si na něj zvykneš a teprve až budeš rozeznávat kdy a jak ti funguje, si pořídíš závěsný, ale to už budeš znát a vědět jak má taková kůže vypadat a co má splňovat. Také blahopřeji k restaurátorskému výkonu. Hurá na obtahování.
Zdravím Petr S.
TELESCOPIC

Příspěvek od TELESCOPIC » 23 lis 2008 14:43

Děkuju všem za zájem a zajímavé podněty! V první chvíli mě na té břitvě upoutaly ty jemné, světlé a vlnité proužky na rukojeti (oslovuje mě jednoduchost a ocením vkusně zvolené detaily, naopak nelíbí se mi přezdobenost a takový ten "luxusní look". Dále mě zaujalo to "brousil Vojpich" na čepeli :) Vaše odpověď, že pan Vojpich byl brusičská legenda mě moc potěšila. Jen to Carbonese Stahl bude tedy trochu nejasné... Zajímavé taky je, že ta ulice Velká Karlova, která je uvedena na pouzdru, dnes už neexistuje. Kdo ví, jak se jmenuje dnes... Docela by mě zajímalo aspoň přibližné stáří té břitvy. Jestli někdo ví něco o panu Václavu Brázdovi z Prahy I, toho času Velká Karlova ul. č 30, ať napíše :D

Jinak ještě pár slov jak jsem se k té břitvě dostal: Koupil jsem ji v pátek v jednom starožitnictví. Celá ta koupě byla čímsi zvlaštní. Na lov jsem se vydal pozdě odpoledne, začalo se stmívat a když jsem chtěl navštívit poslední krámek, začaly padat kroupy. Jakmile jsem se tam celej mokrej dostal, přivítaly mne dvě strašně milé starší dámy. Pamatovaly si mne z poslední návštěvy. Začaly se přehrabovat v tom romantickém bordýlku a vytáhly tři břitvy. No výběr to byl jednoduchý...Ještě mám od nich slíbenou ňákou pěknou holící štětku a snad i řemen...Samozřejmě, až je najdou... :) Takže teď mě čekají další neméně důležité povinnosti jako výběr či výroba toho řemene, pajcunk, brusná pasta, štětka z jezevčích štětin a nekonečný trénink! :lol:
MUDR C

Břitva nebo umělecké dílo ?

Příspěvek od MUDR C » 23 lis 2008 15:09

Pane Kolego Telescopiku

Vítej mezi námi. Tvůj příběh s nákupem Břitvy je pro Tebe osudový.
Chycen drápkem - chycen jest ptáček celý.

Trpělivost a milé zážitky s Břitvou přeji

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zde odkaz na výrobce designových Břitev u Londýna. Vyrábí toliko na zakázku. Jako krejčí ale s ocelí. Jedná se o One Man Business. Je to ještě Břitva na holení, nebo umělecké dílo náležící galerii...?

http://americanrazors.com/coppermine

Příjemný zážitek z fotografie...
Odpovědět