Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:
První holení

Příspěvek od Smékal Petr » 17 lis 2008 00:42

Ahoj kolego Ramiresi,
blahopřeji k prvnímu oholení Břitvou. Je to přesně jak jsi napsal, úžasný pocit spokojenosti a svěžesti. Neboj se, Tvoje pleť si velmi ryhle zvykne a když použiješ po holení vodu s větším obsahem lihu, tak ani nezaregistruješ nějaké zarudnutí nebo dokonce pálení. Spíše naopak, zhýčkáš si tvář a pak až se budeš holit něčím jiným než Břitvou, tak už nebudeš tak spokojený. Pro začátek je lepší nechat pokožce delší dobu na zotavení. Jestli máš kamenec, tak jej v případě, že by Tě pokožka pálila při zapocení, namoč a použij. Uvidíš jak to pomáhá. Ještě jednou blahopřeji a přeji další spokojená holení.

Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Fórum na břitvě

Příspěvek od Radgost » 17 lis 2008 09:48

Pánové, během posledního týdne se mi vše na č šáhnu s.re pod rukama. :? Dva dny jsem se pokoušel znovupostavit fórum na břitvě do původní polohy. Bohužel bezúspěšně. Články (většinu) a fotky jsem zachránil tak z toho poskládám alespoň něco.
Baron

poprvé s břitvou

Příspěvek od Baron » 17 lis 2008 10:43

2 Ramires:

také Ti blahopřeji k první opravdové zkušenosti s břitvou; k pocitům které jsi cítil a které Tě provázet budou.
Kdo nezkusil - ten nepochopí a navždy se dobrovolně zřekl toho povznášejícího pocitu vyjímečnosti, souznění mysli a oceli, úcty k tradici jež byla vlastní našim dědům.
A věřím, že cítíš to co většina z nás břitevníků: 8) že břitva byla naše cesta k vymanění se z šedi průměrnosti a že nám nedává jen pocit dokonalého oholení, ale i něco víc, čeho obyčejné strojky nejsou absolutně schopny.

Svým způsobem Ti závidím "čerstvost" těchto zážitků, protože začátky jsou vpravdě nejpodmanivější!
Já osobně bohužel musel přikročit k tomu, že se břitvou holím už jen 1x - 2x týdně, abych to nezačal vnímat jako rutinu...

K tomu máš ale Ty daleko a tak Ti jen přeji vytrvej a užívej si to. :arrow:
Baron
Byl vyroben holící strojek s 5-ti břity!!
Kde to šílenství skončí...?!?
ramires

Příspěvek od ramires » 17 lis 2008 14:25

Děkuji panové ,samozřejmně i za všechny vaše rady názory a připomínky ne jenom v tomto fóru bez kterých bych do toho asi vůbec nešel. Přeji všem hodně zdaru :wink:
In vino veritas...
MUDR C

Dotaz

Příspěvek od MUDR C » 17 lis 2008 19:48

Radgost píše:Pánové, během posledního týdne se mi vše na č šáhnu s.re pod rukama. :? Dva dny jsem se pokoušel znovupostavit fórum na břitvě do původní polohy. Bohužel bezúspěšně. Články (většinu) a fotky jsem zachránil tak z toho poskládám alespoň něco.
Musím se na Britva.cz po jejím výpadku zaregistrovat znova, nebo platí - bude obnovena původní registrace ?

Děkuji za info
Zdravím + soucítím
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Registrace

Příspěvek od Radgost » 18 lis 2008 06:20

Prosím o novou registraci.
Francek

Pajcunk řemene

Příspěvek od Francek » 18 lis 2008 19:20

Tak jsem po nějaké době opět zde. Mé poslední příspěvky se týkaly toho jak se zbavit zoubků na ostří. Zbavil sem se jich pomocí 800 vodního smirglu, který sem řádně namočený přicucnul na břidlu a po pár tazích byly zoubky pryč. Pak samotná břidla a čekalo se na řemen. Jeho výrobu jsem před pár dny dokončiln a dnes se jal pajcovat ale nejsem si jist výsledkem. Přikládám tedy foto. Proím o posouzení konzistence pajcunku a také o zhodnocení nanesené vrstvy na řemeni. Mám obavu jestli jsem tam toho nedal moc. Pro jistotu jsem zatím pajcoval jen jednu stranu.
Přílohy
pajcunk.JPG
remen.JPG
remen detail.JPG
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Pajcunk

Příspěvek od Smékal Petr » 18 lis 2008 19:46

Ahoj kolego Francku,
tak jsem rád, že se Ti podařilo stáhnout ty zoubky na ostří. Jen je potřeba velice pečlivě hlídat aby jsi neubral příliš mnoho materiálu ostří. Nejkvalitnější kalení je právě na špičce břitu. Poznáš to později, jestli bude Břiva držet ostří. Pokud se Ti bude zdát, že příliš brzy přestane holit, a obtahování nebude stačit, tak je možné, že tento stav nastal a ubral jsi příliš mnoho. Věřím, že všechno dobře dopadlo. Ten pajcunk, který máš na misce, musíš hodně naředit olejem. Je potřeba aby to byla řídká - dost tekutá pasta. Když jí dáš na řemen hodně, tak se nic neděje. Stačí přebytek stáhnout dolů. S úspěchem se na to dá použít hodně dlouhý šroubovák, který je delší než je šířka pásku. Zlehka jedním směrem stahuj a utírej do Tolpapu a uvidíš jak krásně se část zatře do kůže a přebytek zůstane na šroubováku. Moc netlač, aby jsi nevytahal kůži. Nakonec zlehka utři Tolpapem a zalešti flaškou Leštilkou. Předpokládám, že pajcunk máš směs oleje, křídy a popele. Pokud tam máš i brusnou pastu, tak můžeš rovnou obtahovat. Pokud brusná pasta chybí, rozpusť (pokud není polotekutá v tubě) trochu pasty v malé skleničce od léků (výška cca 4-5cm) do poloviny naplněné olejem, špejlí rozmíchej a nechej usadit. Pak štětečkem nanes jen to nejjemnější s olejem co se usadí nahoře. Zaleštit Leštilkou a hurá obtahovat.
Zdravím Petr S.
Francek

Příspěvek od Francek » 18 lis 2008 20:10

Děkuji za rychlou odpověď. Pajcunk je jak jste správně odhadl směs křídy a popele. Podle rady přidám olej a pustím se znovu do leštění. Aby nedocházelo ke zbytečnému prohýbání řemene použil jsem tenkou destičku kterou jsem vložil mezi řemen a tělo držáku. Mohu tak i více tlačit při leštění. Bohužel brusnou pastu nemám ještě objednanou. Myslíte, že bez ní břitva nepůjde obtáhnout? V práci brusnou pastu máme je bílé barvy a polotekutá ovšem netuším jak moc hrubá je a nechci proto riskovat a nanášet ji na řemen aby potom neubírala moc. Pokusím se zjistit pokud na obalu není uvedena nějaká specifikace. Jinak objednám pastu jak tu někde byla uváděna od palase.
Btw. co se týče těch zoubků vždy po pár tazích jsem lupou s 20-ti násobným zvětšením kontroloval výsledek. Dnes jsem opět ostří skoumal a připadlo mi že tam ještě dva úplně drobounké zoubky jsou, tak možná ještě pár tahů bude potřeba..
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Pajcunk

Příspěvek od Smékal Petr » 18 lis 2008 20:18

Ta bílá brusná pasta obvykle bývá docela jemná, ale raději si to ověř. Té pasty je potřeba tak na malinkatou čajovou lžičku na celý život. Pasta z řemene neubývá, jen se zatláčí do kůže a tak se musí jednou za hodně dlouhý čas obnovit. Jinak typy past jsou pěkně popsané na www.rybina.com
Naposledy upravil(a) Smékal Petr dne 19 lis 2008 22:19, celkem upraveno 1 x.
Zdravím Petr S.
Dark

Příspěvek od Dark » 19 lis 2008 12:06

2 Francek;
Bílá leštící pasta se obvykle používá jako přípravná neboli lehce hrubovací před zelenou. Sice by její zrnitost mohla stačit ale přeci jen je hrubší než obvyklá zelená která se používá na finální doleštění. Poohlédni se v práci raději po té zelené která je také velmi častá a je jemnější.
Obtahovat na čisté kůži jde také ale jen pokud příliš nezměkla. Já to tak nějakou dobu dělal ale pak jsem to přehnal s mazivem á kůže přestala vytahovat ostří a kůže musela jít napajcovat alá Smékal. Jinak čistá kůže pouze vytahuje a rovná ostří ale napajcovaná i lehce brousí takže je s ní celý proces obtahování efektivnější.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 19 lis 2008 13:51

Asi mám blbý dotaz, ale ta kůže má být chlupama navrch?
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Dark

Příspěvek od Dark » 19 lis 2008 14:37

Měly by se dát použít obě strany. Má to však jedno specifikum. Do té hladké se nikdy nedostane tolik brusné pasty jako do té hrubé. Takže na nějaké pořádné broušení v pravém slova smyslu je lepší ta hrubá strana kůže – hrubá samozřejmě jen do určité míry:-). Na víceméně leštění a vytahování ostří bez úběru je vhodnější zase ta hladká strana. Osobně používám hladkou stranu a když už nedělá ostří jak má tak hned brousek. Někdo však mezi tyto dva kroky vkládá obtahování na řemenu s pořádným pajcunkem a zde by bylo právě místo pro tu hrubou stranu kůže.
Francek

První oholení

Příspěvek od Francek » 19 lis 2008 21:39

Tak mám právě za sebou první oholení břitvou. Obdržel jsem jednu malou ranku při holení "po" a tři ranky při holení "proti". Jinak zážitek parádní...to zjištění že to opravdu funguje je senzační. Ovšem dělá mi starost jestli je břitva dostatečně ostrá, protože to při holení trochu tahalo a škrábalo. Nevím jestli to při holení správně ostrou břitvou dělá totéž či jestli by to mělo brát bez jakéhokoli odporu...? Na řemen jsem přece jen nanesl tu bílou pastu (naředil s olejem a po odstání nanesl jen tu horní část) ovšem připadne mi že se toho moc nezměnilo proti včerejšku kdy jsem břitvu zkoušel obtahovat pouze na napajcovaném řemenu bez pasty. Dnes jsem brousil na břidle a pak řemen už s pastou (obtahoval jsem až 2 hodiny po nanešení pasty a vyleštění). Ovšem výsledek tak jako včera - vlas to nechece moc přeříznout ani při prudším pohybu. Tak teď nevím jestli se mám spíše věnovat broušení na brousku a nebo zkusit něco udělat s tím řemenem... :roll:
HonzaS

Příspěvek od HonzaS » 19 lis 2008 22:49

Tak jsem, inspirován touto diskusí, také vyzkoušel holení břitvou. Uznávám, že čtyřdenní porost zřejmě nebyl pro začátek ideální, ale i tak je mi jasné, že:
1) Nejdřív se musím naučit nabrousit břitvu, pak se teprve budu učit holit.
2) Nechápu, jak se někdo může holit proti srsti. I když, s ostrou přitvou to bude možná jiné.
Pozitivní je, že jsem se nepodříznul. Při mé obratnosti to je zázrak.
Odpovědět