Britva

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:
Broušení a obtahování

Příspěvek od Smékal Petr » 19 lis 2008 22:51

Ahoj kolego Francku,
blahopřeji k obřadu holení který jsi zpečetil svou vlastní krví. Je to jednoduché, nechtěj hned od začátku od Břitvy žádné zázraky. Je to klasika, oba si musíte s Břitvou na sebe zvyknout. Nemá smyslu příliš dlouho brousit a ani obtahova. Lehce se Ti stane, že PŘEBROUSÍŠ. To je takový blbý stav, kdy máš opravdu nabroušeno, ale Břitva neholí. Lépe je pravidelně používat Břitvu a trochu obtahovat - pár tahů - a zase chvílí holit. Ono se to po čase poddá a uvidíš, jak postupně Břitva nabude ostrosti a ten vlas Ti přeřízne i docela pomalým pohybem. Prostě to chce čas. Neboj - v pohodě to zvládneš - už máš nastartováno. Přeji klidnou ruku a dobré ostří.

to Kubajzz:
K tomu co napsal kolega Dark, není co dodat, je to přesně jak píše. Ono se časem i ta "hrubá" zanese a zaleští, že není skoro poznat která je která. Jen ta bývalá hrubá déle drží pajcunk.

Zdravím Petr S.
357-Magnum - velmi dobrý argument pro uzavření příměří.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Nový mezi Námi

Příspěvek od Smékal Petr » 19 lis 2008 22:59

Ahoj HonzoS,
vítám Tě mezi námi a jsem rád, že jsi rozšířil naše řady. Na Tvůj dotaz ohledně holení proti srsti je jednoduhá odpověď. Proti srsti je jediný způsob, jak vyholit vousy úplně do hladka. Když holíš po srsti, sice to není tak citlivé, ale zase kousek vousu zůstává neuříznutého a pak hned po oholení škrábeš. Navíc né všechnu vousy rostou na tváři jedním směrem, a tak se stejně i když to třeba nechceš, holíš místy proti srsti. V klidu začínej po srsti, a až přijdeš na to, že se Břitvy nemusíš bát, tak to vyzkoušej nejprve na lících proti srsti, a když zjistíš že to jde, tak zkus teprve krk. a bradu až na konec. Brousit, obtahovat a holit začni v klidu naráz. Jedině tak poznáš jestli děláš vše dobře. Neboj - bude se Ti dařit. Přeji klidnou ruku a dobré ostří.
Zdravím Petr S.
HonzaS

Příspěvek od HonzaS » 19 lis 2008 23:12

Že je zapotřebí holit proti srsti vím. Jen s tou břitvou to nešlo. Ale jak říkám, potřebuje nabrousit - na břitvu je zřejmě tupá jak.... Vytánhul jsem ji z "odkladiště" a co si pamatuji (30+ let) se o ni nikdo nestaral. Pokusil jsem se ji obtáhnout na řemenu, ale evidentně to nestačilo. V sobotu jdu v Brně na výstavu nožů, tak doufám, že koupím břidlici.
Mimochodem, mám dva staré řemeny na obtahování. Je na nich sice pajcung, ale je rozpraskaný a nerovný. Neví někdo, jak ho obnovit? Našel jsem návody na přípravu nového řemene, ale o opravě starého jsem nic nezaregistroval. Díky.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Pajcunk

Příspěvek od Smékal Petr » 19 lis 2008 23:25

HonzoS,
ten tarý popraskaný pajcunk jde obnovit dvěma způsoby.
1) řemen namočit do teplé vody, nechat řádně rozmočit aspoň do druhého dne, pak mokrý řemen vzít kulatinou cca průměr 10 mm a začít ten pajcunk rozetírat a co se pustí tak dát pryč. Pak řemen stáhnout mezi dvě prkýnka, zavěsit a lehce zatížit tak aby byl rovně. Po zaschnutí dodat nový pajcunk a zaleštit.
2) do starého pajcunku kápnout čistý olej na šicí stroje, dobře rozetřít a kulatinou zkusit zaleštit. Pokud je to závěsný řemen, tak to má výhodu, že jej nechej hodně prověšený, a protahuj tu kulatinu aby se řemen propajcoval. Moc netlač, aby se Ti nezvlnily okraje řemenu.
Co se týká dlouho odložené Břitvy, skutečně funguje, že dlouho nepoužívaná Břitva se sama časem ztupí. Nevím proč, ale je to tak.
Další informace najdeš na www.rybina.com a také na www.britva.cz
Zdravím Petr S.
Dark

Příspěvek od Dark » 20 lis 2008 07:26

2Francek;
Jeden z kolegů břitevníků používá termín zaholení. Tzn, že ostří se dostane na vrchol ne hned po broušení a obtahování ale až po několikaterém holení a vono na tom něco je :-) . Nelze však také vyloučit chybu na straně břitvy. Pokud je výbrus hrubý již z výroby tak se s tím moc nenadělá ale také se tento problém objevuje u hodně používaných, původně dobrých starších čepelí. Pokud jsou zbroušené tak, že je narušena dutost výbrusu tak se s tím také nedá nic moc dělat a pak se může obtahovat do alelujá a ostří nevytáhneš a nevytáhneš :-) .
Dark

Příspěvek od Dark » 20 lis 2008 07:27

2HonzaS
Opravení pajcunku probral naprosto dokonale náš břitevnický guru herr Smekal :-) a těžko k tomu co dodat. Snad jen že pokud je krom pajcunku popraskaná i kůže řemene – což bych předpokládal - tak to bude chtít jemný smireček a brousit a brousit a ….. :-) .
Francek

Příspěvek od Francek » 20 lis 2008 16:08

Kolego Smékale a Darku díky za názor. Snad to s každým dalším oholením půjde lépe.
Dnes jsem se v železářství ptal bo zelené brusné pastě a nabídli mi to co je na obrazku. Chci se zeptat jestli je to ta správná zelená brusná která by se měla napajcovat na řemen?
A ještě jeden dotaz. Kůži na řemen jsem nebral z voj. opasku ale koupil jsem přímo pás kůže od brašnáře. Po napajcování se některá místa stala scela hladká na některých však ještě vystupuje onen jakoby chlup. Tak bych chtěl vědět jestli to je o.k. nebo jestli se mám snažit uvést celou plochu řemenu do hladka.
Přílohy
pasta.JPG
Naposledy upravil(a) Francek dne 20 lis 2008 18:11, celkem upraveno 1 x.
edelweiss
Administrator

Příspěvek od edelweiss » 20 lis 2008 16:11

Tu sem to nedal,tak to sem dám,řemen z aukra (už jemně ošetřený).
Přílohy
P1050389.JPG
P1050387.JPG
P1050386.JPG
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Tukan

Příspěvek od Tukan » 20 lis 2008 21:19

ahoj kolegové břitevníci.....je stále co se učit.....pajcunk, břitvu....už už jsem si myslel že to zvládám, ale ono ejhle......obtáhnu, holím a po pár tazích je břitva hrubá a tahá až to bolí, jakmile dojde na problematické partie kolem pusy a pod nosem...je to utrpení.......čím to je???? prosím poraďte..... dnes jsme s emusel potupně doholit gilette bazmekem.....ach jaké to bylo ponížení... :lol:
přitom po obtažení vlas přetne.....tak nevím
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Brzy tupá Břitva

Příspěvek od Smékal Petr » 20 lis 2008 21:43

Ahoj kolego Tukane,
těch příčin může být několik. Jako hlavní si myslím, že bude docela obyčejné "přebroušení". Zkus delší dobu jen obtahovat na řemenu a dokonce ani né moc. Při obtažení protáhni ostří přes nehet. Pokud drhne, bude vypraskané ostří nebo je tam grót. Ještě jako poslední, ale ne nejlepší, je možnost protáhnout ostří napříky přes prkýnko z tvrdého dřeva. Hlavně v tu chvíli NETLAČIT. Má to za úkol jen strhnout ten grót. Není to sice příliš šetrné, ale je to účinné. Dalším možným důvodem je, že už je příliš ubraný materiál ostří, (nevím jak je Tvoje Břitva široká) a tam už ta kvalita kalení nemusí být dost dobrá. Teď jsem si uvědomil ještě jeden velký HŘÍCH. Při umývání Břitvy se NESMÍ používat HORKÁ VODA !!!!!!. Zkuste se zeptat řezníka jak dopadnou nože umyté v horké vodě. S Břitvou je to naprosto stejné. Stačí takto zahřešit jednou a Břitva vyměkne. Zdá se to jako nesmysl, ale bohužel to funguje. Pro začátek zkus jen NEBROUSTI a obtahuj jen velmi málo.
Zdravím Petr S.
Radgost
Kontaktovat uživatele:

Horká voda

Příspěvek od Radgost » 21 lis 2008 06:34

S horkou vodou je to svatá pravda. Proto nože nepatří do myčky nádobí.
Dark

Příspěvek od Dark » 21 lis 2008 10:25

Safra, safra. To s tou horkou vodou jsem nevěděl. No, snad mě moje břitvičky nestačily změknout :-) .
2 Francek;
Pokud ti tu pastu prodali jako leštící – dokončovací tak je to ona. Z toho obrázku to nepoznám ale balení by odpovídalo. Teď už jen ji nastrouhat a rozpustit oleji.
S tím chlupem to bude horší. Ono ty chlupaté kůže se za surova seřezávají takovou jakoby škrabkou. Ty jsi tam však už dal pajcunk tak to ti člověče přesně neporadím. Skus ty chloupky i tak seříznout ostrým nožem nebo si na to vyrob – sežeň škrabku a pak znovu zalešti. Ty chlupy by tam neměly být neboť by se ti tam hromadit brusná pasta a to by nedělalo dobrotu.
Tukan

Příspěvek od Tukan » 21 lis 2008 10:29

v ostří je zoubek někde asi 5mm pod špicí, enbo koncem břitvy, v horké vodě jsme ji neumýval, spíš tam asi bude ten grot............fotka je tady asi tak 7 stránek zpět. je to ta Sheffieldka, je cekem masivní a je to moje favoritka......... neread bych se jí vzdal...už spolu máme vztah........tož tak
Radgost
Kontaktovat uživatele:

http://forum.britva.cz

Příspěvek od Radgost » 21 lis 2008 10:31

Takže fórum na břitvě (http://forum.britva.cz) je zase funkční.
Smékal Petr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smékal Petr » 21 lis 2008 19:56

Francek píše:A ještě jeden dotaz. Kůži na řemen jsem nebral z voj. opasku ale koupil jsem přímo pás kůže od brašnáře. Po napajcování se některá místa stala scela hladká na některých však ještě vystupuje onen jakoby chlup. Tak bych chtěl vědět jestli to je o.k. nebo jestli se mám snažit uvést celou plochu řemenu do hladka.
Ahoj kolego Francku,
jak to vyřešit s tím novým řemenem z nové kůže, jsem dnes popisoval na odkaze pro kolegu Darka.
http://rybina.ovfree.net/viewtopic.php? ... 1110#p1110
ty vlákna je potřeba dát pryč, jinak Ti budou způsobovat problému s hrnutím brusné pasty a taky můžou poškodit ostří, proto odstranit - vyhladit. Jak na to je popsaní právě na horním odkazu. Určitě se Ti to podaří a budeš spokojený.
Zdravím Petr S.
Odpovědět