Vzduchovky Hatsan

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Kubo 630
muska

Příspěvek od Kubo 630 » 10 črc 2006 09:14

2MarS:
Aj ja som na svoj Hatsan 55 S namontoval puškokuk a tá muška my tam robila ,,ducha". Tak som sa rozhodol že ju dal dole. Tá časť ktorou sa koriguje horizontálna a vertikálna occhílka šla dole celkom ľahko. Nie ľahko, ale v porovnani s muškou to bolo jednoduchšie. Len tie skrutky, a hlavne ten imbus bol dotiahnuty na smrť. Tú krížovú skrutku som musel povolit jemným zásekom pomocou ostrého plochého skrutkovača. Tak som sa už zo značnými obavami pustil do mušky. Najprv som si myslel že ju jednoducho sklepem drevenym hranolčekom, no muška sa tvarila že sa jej to vobec netýka. Tak som ju skúsil nahriať pomocou teplovzdušnou pištoľou, no vobec. Skúšal som to tocit a vobec žiaden pohyb, ani milimeter, a to som už do toho dal poriadnu silu, lebo môj pomocník musel držať vzduchovku za pažbu. Tak som tú mušku modelárskou brúskou rozrezal pozdľž spodnej strany.Myslel som že teraz už pôjde dole iba prstami, ale kdeže. Ani hnúť. Tak som zobral zas ten drevený hranolček a najprv jemne a potom aj so silou som udrel na mušku. Je dobré si hlaveň niečím obaliť aby si ju nejako nepoškodil. Asi po piatich úderoch sa pohla asi o 1mm. !!!Sláva!!! No ďalej ani o vlas. To už som bol dosť naje...(dovaný) a tak som zobral sťahovák na loziská a ním som to stiahol dole. Až potom som zistil prečo to tak dobre držalo. Hlaveň má priemer 15mm, no na mieste kde je muška je zosústružená na priemer 12mm. Na tejto zosústruženej časti je vylisovaný tisíchran. Ten bol natretý nejakým lepidlom a mušku na neho nalisovali. Drží to lepšie ako keby to bolo prizvárané. Takže keď som dal dole mušku, zistil som že to vyzerá dosť zle kvôli tomu odskoku na konci hlavne. No to už mám vyriešené, pretože som si vysústružil na koniec hlavne niečo ako kompenzátor, vyzerá to presne ako tá sranda na konci hlavne na Gamo 1250. Ešte ju nemám osadenú, no len tak skúšobne som ju tam strčil a vyzerá to super. Musím ju ešte nastriekať na čierno, pretože je vyrobená zo silonu z krorého sa vyrábajú remenice, má priemer 25mm a dĺžku 100mm. Slúži to najme pre lepšie uchopenie pri naťahovaní. Pri odstraňovaí mušky veľa šťastia a trpezlivosti :)

sasmio

Re: muska

Příspěvek od sasmio » 10 črc 2006 09:21

Posli foto
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 10 črc 2006 16:06

Voris píše:Zdravím,
rád bych se prostřednictvím této diskuze obrátil na majitele Hatsanů mod. 100 a 105 s prosbou o radu. Po přečtení mnoha příspěvků na téma výběr vzduchovky jsem si našel svého favorita - Hatsan 105. Tato zbraň se mi zamlouvá zejména pro svou sílu a pevnou hlaveň. Avšak na Internetu jsem našel nářky zahraničních kolegů vzduchovkářů právě na sílu výše jmenovaných pušek.

Např. na polském fóru změřili výkon H100 na 8,8J:
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=213 ... 498622fc55
V diskuzi na nzairgunners.com vytýkají H100 mj. na úsťovou rychlost 210-220m/s (cal. 4,5mm):
http://www.nzairgunners.com/nzairgunfor ... .php?t=210

Zajímá mě, jaké jsou vaše zkušenosti s výkonem těchto pušek. Testoval někdo rychlost chronometrem? Dosahuje v reálu opravdu těch 250m/s (popř. 175m/s v ráži 5,5mm), jak se píše např. na stránkách Kozapu? Má pevná hlaveň znatelný vliv na přesnost střelby?
S výkonem není problém. Na chronu jsem to sice neměřil, ale těch 8,8J v Polsku musela být nějaká chyba nebo závada.
Pro zajímavost jsem minulý týden střílel do Zlatých stránek. Diabolka ze Slávie 630 se dostala na stranu 202.
Hatsan atakoval stranu 500 a to navíc v ráži .22(!), to myslím nepotřebuje komentář. :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Voris

Příspěvek od Voris » 11 črc 2006 22:06

To Kubajzz: Z jaké vzdálenosti jsi do těch Zlatých stránek střílel?

V topicu "Jen o vzduchovkách" popisuje PB podobný test provedený Slávií 634 ze vzdálenosti 5cm. Výsledek Hatsana 100 v ráži .22 staví "silnou" Slávii s jejími 300 perforovanými stranami do vedlejší role (nej)silnějšího flusbroku ;-)
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 12 črc 2006 08:43

2Voris:
Asi těch 5-10cm. Položil jsem to na zem, nad to přiblížil vzduchovku a BUM. :wink:

634-ka je vlastně jen upravená 631-ka. Je o něco silnější, ale rozhodně to nemá těch udávaných 240m/s, realita je mezi 195-215m/s tj. 9,5 - 11,5J.

Pozor taky na to, že jsem střílel Stratonama.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Kubo 630

Ustie

Příspěvek od Kubo 630 » 13 črc 2006 19:21

Tak som to narychlo pofotil. Este to nieje hotove MarS-ovi som poslal viac fotiek. Ten ,,kompenzator" je vyrobeny zo silonu s priemerom 25mm a dlzka je 100mm. Bude cierny ako hlaven a viac nasunuty ako na fotke, zatial som nezohnal vrtak s priemerom 15mm.
Přílohy
Ustie 2.jpg
Kompenzátor 1.jpg
Kompenzátor 5.jpg
troj

Příspěvek od troj » 13 črc 2006 21:42

a kudy ti to odvadi ten plyn pred hlavni????
Kubo 630

Ustie

Příspěvek od Kubo 630 » 13 črc 2006 22:11

Nieje to v pravom slova zmysle kompenzator, nevedel som ako to nazvat tak som tam napisal kompenzator. V podsatate to ma za ulohu zakryt ten neesteticky kusok hlavne ktory sa objavil po ostraneni mieridiel a ma to taktiez zlepsit uchop hlavne pri nabijani, pretoze natiahnut hatsana chce skoro dvojnasobnu silu ako pri slavke. Na odvod plynu to nesluzi. Ak ti napadne vhodnejsi nazov tak povez, rad sa necham poucit. Skusim poslat foto, no fotim to mobilom a to nieje bohvie aka kvalita. Ten ,,uchyt" alebo ako to mam nazvat je dlhy 100mm , na hlaven ide nasadit 80mm a do zvysnych 20mm ktore presahuju hlaven je navrtana diera s priemerom 8mm, a to teoreticky sluzi ako kompenzator, no to nieje primarny ucel.
Přílohy
Vykres kompenzátora.jpg
Péta

Příspěvek od Péta » 14 črc 2006 14:53

A ze to slouzí i trochu jako tlumic hluku výstreluTy kujone? :lol: :lol: :lol:
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 14 črc 2006 15:31

Depak... je to jasne madlo.
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 14 črc 2006 23:30

Neni to tlumic vyslehu plamene? :wink:
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 15 črc 2006 19:47

Jestli je to madlo, tak fajn :D Ta modrá barva je efekt foťáku, nebo taky nějkaký tuning? (Arktická či podmořská úprava :-) Za týden budu mít doma odborně nainstalovaný kompenzátor z Aeronu na své S631 tak se pokusím dát sem foto. Zpřesnění střelby neočekávám, ale vzhledově to je pěkný. Trošku horší je cena téhle úpravy - kompenzátor + odborná montáž okolo 1000,- U Slavie též nevýhoda ztráty pevných miřidel - musí se pak upravit ten kolík na kompenzátoru, aby se "vešel" do hledí.
karols

Re: Ustie

Příspěvek od karols » 16 črc 2006 12:25

To Kubo 630: Nemáš tú hlaveň podľa tej prvej fotky nejako moc mimo osi smerom nadol(alebo nie je poriadne docvaknutá?). Akú má presnosť? Mám taký pocit, že všetky vzduchovky so zlamovacou hlavňou postihne po čase tento problém a na prvý pohľad je evidentný. Ja mám H 105 s pevnou hlavňou a v tomto zmysle si ho neviem vynachváliť, s presnosťou trebárs oproti slávii je to azda trochu horšie, ale to asi preto, že som ešte nepoužil poriadne strelivo( zatiaľ len boxer a štandart). Skúsim objednať exact alebo niečo podobné a potom sa hatsan vyfarbí.
Dodík

Příspěvek od Dodík » 25 črc 2006 23:16

Tak jsem si jen tak z legrace zjistil skutečnou rychlost na chronu u 105-ky v ráži 4,5 a výsledek mně překvapil , jednou příjemně a jednou nepříjemně.
Tak to horší je skutečná rychlost , ta se pohybuje od 223m/s do 232m/s podle typu střeliva ( čekal jsem o 10 víc )
Lepší zjištění bylo že střelba je velice konstantní , např. JSB Match 4,51byla rychlost 230 až 231m/s pouze jednou to bylo 232m/s (z deseti ran)
Populární Exacty 4,52 225-229m/s a stratony to samé.
taky mně překvapilo že na 15-ti metrch klesla rychlost zhruba o 30m/s.
Tak to je realita Hatsana 105 bez úprav na zvýšení energie.
troj

Příspěvek od troj » 25 črc 2006 23:31

pevna hlaven, konstantni energie..tak kde je zakopanej pes ze je horsi presnost nez stara slavka ???
Odpovědět