Vzduchovky Hatsan

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Andy
Moderátor

Příspěvek od Andy » 23 kvě 2006 15:48

troj píše:proc se ale nikdo nezucastnite online-souteze??????????
Vdyt jsem to poslal... muzu za to ze podvodnik Sidewinder nechce uznat 22LR a 50m ? :mrgreen:

Uz mlcim :D

Jinak si myslim, ze Hatsany jsou kvalitativne na podobne urovni jako cina.

Cili to uz si clovek radeji koupi neco z ceske produkce.

Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 29 kvě 2006 15:28

Tak minulý týden jsem si řekl, že je už načase párkrát střelit do těch Sidewinderových terčíků. :wink:
Půjčil jsem si od taty Hatsana, přežil jeho řeči jak moc ho zrovna potřebuje a ať si koupím svojeho, přivezl na chatu, odměřil jsem pásmem 30 metrů, na staré kuchyňské dvířka přišpendlil tři terče pro nastřelení, k venkovnímu stolu dal větší špalek na sezení a pod vzduchovku starý vaťák jako oporu.
Po pár ranách jsem zjistil, že takhle by to nešlo. Hatsan diesloval jak kráva, rány jako z malorážky a i ty slabší rány na 30m v pohodě prostřelovaly tu desku, rozptyl velikosti dna plechovky od piva. Ta tvrdá spoušť, která se při zábavné střelbě nezdá být takovým problémem je pro přesnou střelbu fakt děsná, po pár ranách, kdy jsem si dával pozor na pomalé spouštění jsem normálně dostával křeč do prstu. :roll:
Bylo mi jasné, že pokud chci ty terčíky co nemají průměr ani 3cm trefovat, tak si budu muset zase vyhrnout rukávy v dílně. :wink:

První věcí bylo vyčištění pístu a těsnění od nánosů vazelíny, otec zřejmě zamýšlel zakonzervovat vzduchovku i pro několik příštích generací. :wink: Takže dieseling byl vyřešen.
Vetší oříšek byla spoušť. Ten odpor je opravdu dost velký a hned vám řeknu proč. Turek totiž v rámci boje s vysokými náklady a zvyšováním tržeb rezignoval na výrobu částí spouště z jednoho kusu oceli, ale "vtipně" to vyřešil nýtovým spojením vždy tří kusů vyseknutého ocelového plechu. Vzhledem k technologii výroby je jasné, že ty tři plechy nikdy nebudou sedět přesně na sobě pokud se ručně nedoladí.
Upozorňuji, než se do toho nadšeně vrhnete, že už jen úplné rozebrání a složení Hatsana není zcela triviální záležitost jako u Slávie a všechny úpravy děláte na vlastní riziko (zvlášť broušení součástek spouště).
Jak to vypadalo předtím můžete vidět na první fotce. Zkusil jsem to vzít pilníkem a k mému potěšení se skoro vůbec nechytal, je tedy vidět, že jsou ty plechy aspoň kvalitně zakaleny a jedná se o opravdovou ocel, tím je zaručena trvanlivost mechanismu. Tak jsem to vzal bruskou a pak to ještě na pásovce vyleštil skoro na zrcátko.
Dále potvrzuji, jak už tu někdo psal, že ten šroubek na seřízení délky chodu spouště je tak krátký, že vůbec (!) neprochází jazýčkem, takže jakékoliv jeho šroubování nemá na délku chodu absolutně žádný vliv. :evil: Dal jsem tam tedy místo něj delší šroubek, pak už to šlo štelovat snadno. Dal jsem to dokupy a hurá k terčům. :wink:
Rozdíl ve spouštění byl jako nebe a dudy a po dieselingu taky ani stopa.
Spoušť už jde hladce a krátce, ale ten odpor je pořád trochu silnější než by se mi líbilo. Ještě by se mohla vyměnit nebo zkrátit pružinka co tlačí nahoru ten hák co zachytí píst. Je zbytečně silná a má na odpor spouště značný vliv. A taky bych mohl upravit úhly chodu mechanismu, to by asi bylo nejlepší, ale do toho se nechci pouštět na vzduchovce, která není moje. Taky by se mi mohlo stát, že bych musel ty součástky vyrábět celé znova. :wink:
Co jsem nastřílel uvidíte na online soutěži u Sidewindera.
Docela u toho foukal vítr, dokonce jsem musel občas počkat, když byl poryv opravdu silný. Rozptyl se dá i za těchto podmínek udržet v těch třech centimetrech. Ten výkon a dvojnásobná hmotnost diabolky má na střelbu venku v přírodě a na větší vzdálenost opravdu značně pozitivní vliv. Obzvlášť mě mrzí ten jeden úplně minutý terčík, moh jsem se vklínit i mezi větrovky. :? :wink:
No tak příště... :lol:
Přílohy
spoušť_opracování.jpg
spoušť_před.jpg
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
LEON

Příspěvek od LEON » 29 kvě 2006 18:58

No pekne to vypada.Uz se tesim na ty nastrely az je uvidim.Jo a mimochodem nevim jestli si to psal jaky Haftan to byl?
IC3.M@N

Příspěvek od IC3.M@N » 29 kvě 2006 20:01

Chtel bych si casem koupit nejakou novou vzduchovku. Byla mi doporucena Slavia 634 v porovnani cena/vykon. Ted jsem narazil jeste na tohoto Hatsana http://www.gunshop.cz/eshop/product_inf ... ts_id=1523
Jsem uplny amater ani nevim co je to ten kaliber 5,5mm :oops: , co na to rikate, nebude lepsi?
Lada

Příspěvek od Lada » 29 kvě 2006 20:26

2LEON

tuším hatsan 105
sasmio

Příspěvek od sasmio » 29 kvě 2006 20:46

Kaliber 5,5 znamena priemer hlavne/diabolky v milimetroch no 4,5 je lepsia
sasmio

Příspěvek od sasmio » 29 kvě 2006 20:47

No ale ked chces hatsana tak s pevnou hlavnou Hatsan 100 alebo Hatsan 105.
IC3.M@N

Příspěvek od IC3.M@N » 29 kvě 2006 21:11

Me je to fuk co to bude, cena je temer stejna. Co doporucujes ty? Slavii nebo Hatsan?
troj

Příspěvek od troj » 29 kvě 2006 21:12

IC3.M@N píše: co na to rikate, nebude lepsi?
NE
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 29 kvě 2006 21:16

To Sasmio: přijde mi, že ti uniká zásadní fakt a to je poměr cena/výkon. Gamo proč ne, ale na tom odkazu je za 12 000, za to si koupíš 4-5 Hatsanů a můžeš pomalu každej den v týdnu střílet jiným. Jinak co se týče kvality- Hatsan žádnej šlágr, ale že by Gamo bylo o tolik lepší...... Ty prachy bych do něj nevrazil, i když se mi vzhledově líbí. Za 2500,- na rekreační střelbu je Hatsan dobrá volba, ale možná bych volil 60s.
karols

Příspěvek od karols » 29 kvě 2006 21:58

sasmio píše:Kaliber 5,5 znamena priemer hlavne/diabolky v milimetroch no 4,5 je lepsia
Nemyslím si, že ráž 4,5, či 5,5 znamená priemer hlavne. Chodil som pred 10-timi rokmi na voj. školu v LM a čo mi utkvelo v pamäti je to, že by to mala byť nejaká vzdialenosť protiľahlých polí drážok(?) a teda má to súvis s drážkami.
Silencer
Moderátor

Příspěvek od Silencer » 29 kvě 2006 22:06

4,5 resp 5,5 (0.177 a 0,22) je ráže, tedy rozměr střeliva, tudíž v podstatě hlavně. Změř si digitální šuplárou diabolku nebo brok, mělo by to být +/- pár setin mm
IC3.M@N

Příspěvek od IC3.M@N » 29 kvě 2006 22:52

Aha, a co kdyz nacpu diabolku, ktera je na raze 4,5 do vzduchovky, co je na 5,5mm? bude to normalne strilet? Jeste teda kterou vzduchovku Slavii 634 nebo Hatsan 100 ci Hatsan 105??
Naposledy upravil(a) IC3.M@N dne 30 kvě 2006 12:48, celkem upraveno 1 x.
Pavel R

Příspěvek od Pavel R » 30 kvě 2006 07:15

no, z hlavně to vyletí, spíš vypadne, teď jde o to kam :?:
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 30 kvě 2006 08:50

karols píše:Nemyslím si, že ráž 4,5, či 5,5 znamená priemer hlavne. Chodil som pred 10-timi rokmi na voj. školu v LM a čo mi utkvelo v pamäti je to, že by to mala byť nejaká vzdialenosť protiľahlých polí drážok(?) a teda má to súvis s drážkami.
Ráže je ráže a je to průměr hlavně.
Co je lepší se nedá jen tak říct. Výhoda .177 (4,5mm) je, že je rychlejší.
Výhoda .22 (5,5mm) je v tom, že je dvakrát těžší, tím pádem ji tak neovlivňuje vítr, je lepší pro drobný lov a i celkově má tak nějak větší potenciál.
Jo, a bacha na tu Slávii 634. Co jsem slyšel od lidí co ji měřili rychlost na chronometru, tak zdaleka nedosahuje rychlost těch 240m/s, spíš něco lehce přes 200, což je kolem 12J. To jen potvrzuje, že je to pouze vytuněná 631-ka, protože těch 12J je přesně výkon, který se dosahuje u 631 s použitím tuningového setu.
IC3.M@N píše:Aha, a co kdyz nacpu diabolku, ktera je na kalibr 4,5 do vzduchovky, co je na 5,5mm? bude to normalne strilet? Jeste teda kterou vzduchovku Slavii 634 nebo Hatsan 100 ci Hatsan 105??
Diabolku 5,5mm dáš do 4,5mm hlavně leda kladivem.
Diabolka 4,5mm půjde do 5,5mm hlavně lehce, akorát nesmíš sklonit hlaveň směrem dolů. :wink:
Koukni se na fotku a bude ti to jasné.
Zleva: JSB Jumbo Straton .22, SB Standard .177, SB Match .177, SB Standard .22
Přílohy
diabolky.jpg
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Odpovědět