Malorážku koupíš klidně za 3500,- v komisi, ale pokud si nechceš dělat ZP na Bčko, tak si kup Slavii 634, já ji sehnal za 3000,- nebo Slavii 631 s úpravama je taky slušná, ale rozdíl už není velký spíš si kup tu 634.Zapy píše:Dík za tip, ale na malorážku musim mít zbroják, ne že by na těch 35J bejt neměl,ale sem z vesnice takže dojíždět do města na střelnici se mi dvakrát nechce, kvůli těm pár střelám. Musel bych si udělat mysliveckej průkaz.....a vůbec moje finance jsou drobátko omezený. Mám Slavii 631 a 620, takže sem chtěl něco jinýho než zase slávii. Plast vůbec v oblibě nemám, dřevo je dřevo. Já myslel na těch 35J, jinak bych plast nechtěl ani za nic. Chtěl sem něco za rozumnou cenu s čim bych se na 30metrů trefil a mělo to sílu zněškodnit potkana...a jim podobnou havěť.
Vzduchovky Hatsan
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
tak to teda koukam....me driv nabizeli huntera 880 s pazbou z korenovice a ta pazba stala o 2000Kc vic nez normalni....ale turecky koreny sou holt turecky koreny,to se neda nic delat..Enfield píše:Tak si zajeď v březnu do Norinberku na IWU a jdi se zeptat turků za kolik ti prodaj kus ořechovýho dřeva z kořenovice, která má 800 let. Nebo se zeptej ve Ferlachu pokud víš kde to je.Silencer píše:To Einfield:
to myslíš vážně s těm 2000 Euro, nebo ti ujela ruka minimálně o jednu nulu? Tu flintu jsem v ruce neměl (předpokládám, že ty asi ano) ale vím téměř s jistotou, že něco pře 55 000Kč by takovej kousek dřeva nestál ani omylem. Možná z mahagonu vykládaný perletí![]()
Protože ta kresba na tom plastu u hatsana vypadá na dost luxusní dřevo.
Je vidět, že vůbec neznáš hodnotu dřeva.

ciste teoreticky-obe strely maji stejnou energii- 5,5 ma vetsi plochu tudiz pruraznost 5,5 je mensi ..obecne se udava 5,5 dobra jen pro lov-preda zvireti vic energie..treba kdyz trefis holuba tak ho to ponici daleko vic nez 4,5..ale podle me 5,5 s 16J je blbost..5,5 by mela smysl az tak 240m/s v nejlepsim pripade 320m/s a to uz se dostavame na 56J...Zapy píše:Máš pravdu ta slavie bude asi to nejlepší řešení, ale mě celkem zajímá ráže 5.5mm a to 634 nemá....4.5 x 5.5 - přesnost x průraznost máte s tim někdo zkušenosti???dik

Enfield: Na komoditních burzách cenu dřeva fakt nezkoumám. Neodporuju, že Hatsan nemůže mít pažbu z plastu, protože jsem ho v ruce neměl a nerejpal jsem do něj. Nevidím ale důvod proč by takováhle pažba měla stát 2000Euro. Nezlob se na mě, ale občas se dřevem dělám (pardon, ne teda zrovna s tureckým ořechem) a nevidím důvod proč by to nemohlo být odněkud z kmene. Nemusí to bejt x let starej kořen, kterej by asi ten majlant fakt stál. Jinak Turecko=levná pracovní síla a asi i suroviny (viz turecké hospodářství - mezinárodně to známý pojem
) Mimo jiné myslím, že Kubajzz tady psal o tom Hatsanovi, že ho kupoval a domnívám se, že psal o dřevěné rukojeti dobře zpracované. Závěr a tím bych toto téma uzavřel. Nevidím důvod, proč by ta flinta nemohla mít při té ceně dřevěnou pažbu, ať už je kdoví z čeho. Třeba u nich ořech je něco jako u nás buk a dub
a Slávka za 2800,- má taky pažbu ze dřeva s krásnou kresbou - nutno si vybrat.

Ten model 100 má pažbu z ořechového dřeva.
Kua, poznám dřevo od plastu. Nevím, co tady furt řešíte?
Kromě toho Turecko je s přehledem největší producent lískových ořechů na světě, takže tam s nějakým obyčejným ořechem nemají nejmenší problém.
Jinak doufám, že nikoho tady nenapadlo, že se na turecké vzduchovky používají nějaké výběrové kusy ořechové kořenovice (ano ty stojí i 5000€) a u nás se pak prodávají za 4tis korun. To bych musel pochybovat o jeho inteligenci.

Kua, poznám dřevo od plastu. Nevím, co tady furt řešíte?
Kromě toho Turecko je s přehledem největší producent lískových ořechů na světě, takže tam s nějakým obyčejným ořechem nemají nejmenší problém.
Jinak doufám, že nikoho tady nenapadlo, že se na turecké vzduchovky používají nějaké výběrové kusy ořechové kořenovice (ano ty stojí i 5000€) a u nás se pak prodávají za 4tis korun. To bych musel pochybovat o jeho inteligenci.

http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
To Kubajzz: Mě to nenapadlo, ale padl tady příspěvek, že ta pažba je z plastu, že takový kus ořechu s kresbou co mají na fotkách by musel stát 2000Euro. Podle mě pěknou kresbu může mít i obyčejný poleno, nemusí to bejt zrovna kořen z 500 let stré bonsaje baobabu 
To Einfield: Když jsi o tom plastu psal, měl jsi tu flintu v ruce a dělal jsi do té pažby dírky nebo zářezy, že jsi to tak znalecky posoudil? Ptám se jen proto, že nemám moc rád, když někdo píše o věcech, který nikdy neměl, nebo je viděl někde za výlohou. Jakkoliv můžou být moje příspěvky diskutabilní, tak se snažím psát o tom, co jsem vyzkoušel a co jsem fyzicky držel v rukou.

To Einfield: Když jsi o tom plastu psal, měl jsi tu flintu v ruce a dělal jsi do té pažby dírky nebo zářezy, že jsi to tak znalecky posoudil? Ptám se jen proto, že nemám moc rád, když někdo píše o věcech, který nikdy neměl, nebo je viděl někde za výlohou. Jakkoliv můžou být moje příspěvky diskutabilní, tak se snažím psát o tom, co jsem vyzkoušel a co jsem fyzicky držel v rukou.
375m/s bych v razi 4,5mm mit nechtel..supersonicky tresk=>nepresnost strelby..Zapy píše:Na KOZAPu uvádějí technické parametry pro 16 J - 4.5mm 250m/s
5.5mm 175m/s
V technickém provedení pro 35 J - 4.5mm 375m/s
5.5mm 300m/s![]()
Tak teď by mě zajímal tvůj názor na 4.5 x 5.5 při tomto výkonu.
takze v tomhle pripade urcite 5,5..
Ale notak, to nemyslíš vážně...troj píše:...375m/s bych v razi 4,5mm mit nechtel..supersonicky tresk=>nepresnost strelby...
To nemá žádnou souvislost.
Malorážka a všechny kulovnice to mají taky.

Troj mel mozna na mysli prechod mezi NADzvukovou strelou a PODzvukovou strelou. Tam vznika turbulence.
Vetsina malorazkoveho streliva je bud lehce SUBsonicka nebo pak HYPERsonicka... cili hodne pres rychlost zvuku.
Zejmena sportovni je podzvukova (maximalne na hrane). Rekneme 330-320m/s
Mit naboj co leti 340m/s je z hlediska presnosti naprd.
U pusek je to zase o necem jinem, jelikoz strela po celou drahu letu (rekneme ze strilime do 300m) je stale vyrazne nadzvukova.
Vetsina malorazkoveho streliva je bud lehce SUBsonicka nebo pak HYPERsonicka... cili hodne pres rychlost zvuku.
Zejmena sportovni je podzvukova (maximalne na hrane). Rekneme 330-320m/s
Mit naboj co leti 340m/s je z hlediska presnosti naprd.
U pusek je to zase o necem jinem, jelikoz strela po celou drahu letu (rekneme ze strilime do 300m) je stale vyrazne nadzvukova.

Co se tady nedovím...
Tak v tom případě jsou nepřesné prakticky všechny malorážky s běžným střelivem 22LR (ne subsonic), neboť vylétají z hlavně nadzvukovou rychlostí a v 50 metrech už mají míň než je rychlost zvuku (ve 100 metrech rozhodně).
Já bych vzduchovku co je na 50 metrů nepřesná jako malorážka bral všemi deseti.

Tak v tom případě jsou nepřesné prakticky všechny malorážky s běžným střelivem 22LR (ne subsonic), neboť vylétají z hlavně nadzvukovou rychlostí a v 50 metrech už mají míň než je rychlost zvuku (ve 100 metrech rozhodně).
Já bych vzduchovku co je na 50 metrů nepřesná jako malorážka bral všemi deseti.

Rozhodne nekupuj vzduchovku v 5.5 !?!Zapy píše:Na KOZAPu uvádějí technické parametry pro 16 J - 4.5mm 250m/s
5.5mm 175m/s
V technickém provedení pro 35 J - 4.5mm 375m/s
5.5mm 300m/s![]()
Tak teď by mě zajímal tvůj názor na 4.5 x 5.5 při tomto výkonu.
- Drahšie strelivo
- Ťažšia strela ( skoro 2-násobne )
Tým pádom strele zbraň udelí menšiu úsťovú rýchlosť, ako v 4.5,
k tomu, gravitácia pôsobí väčšou silou
-Väčší priemer - väčší odpor vzduchu
Dôsledky z balistického hľadiska:
Balistika má viac ´´opadavý´´ charakter.
Strela je ale menej náchylná na okolné vplyvy.
Ďalej, väčší priemer má za následok väčšie prierazové zaťaženie,
(strela prenikne menej do ´´hĺbky´´)
Jediné plus 5.5 je lepší zastavovací účinok - ktorý má význam len pre lov.
Inak 4.5 doletí ďalej, má plochejšiu dráhu letu, nižšiu cenu,
lepšiu ´´prieraznosť´´ ...
TAU 200 BT + 6x40 __________ 6.5mm / 10m
o opísanej kružnici - JSB EXACT 4.51 / 0.547g
http://album.volny.cz/exactz/
o opísanej kružnici - JSB EXACT 4.51 / 0.547g
http://album.volny.cz/exactz/