troj píše:Kubajzz píše:
I když v tom Polsku jsem držel v ruce půlmetrovou skleněnou Deltu 6-24x60 s korekcí paralaxy a 11-ti stupňovým osvětleným křížem za 4000,- ...
ne!NEE!!kubajzi netrap me!!proc si to nevzal??probuch....tak priste az pojedes tak ber jednu takovou Delticku pro me...no

Ta Delta mi vrtala hlavou, tak jsem se na ni informoval na polských fórech, umím docela dobře polsky. A nakonec jsem asi rád, že jsem ji nevzal. Prý to nemá dobrou kvalitu a po pár tisících ranách na silné vzduchovce to odejde do věčných lovišť. I když nějaký borec tam teď na soutěži s ním skončil třetí.
V tom Polsku to je vůbec zajímavé. Vzduchovky u nich totiž za komančů byly zakázané zbraně, takže oni tam nemají ve vzduchovkové střelbě zdaleka takovou tradici jako u nás, kde ze vzduchovky střílelo každé děcko. Zato teď, když to mají povoleno, tak tam vzduchovky zažívají neuvěřitelný boom. A to si vemte, že Poláků je nějakých 40 miliónů a nikdo z nich neměl doma vzduchovku jako naopak u nás každý. Je to velký nenasycený trh, vzduchovky a příslušenství a optika k nim se tam prodávají v pro nás neuvěřitelných počtech. Jen jedno z jejich fór věnovaných vzduchovkám má hodně přes 200tisíc příspěvků, je to výborný zdroj informací, dá se tam najít všechno.
Z toho taky plyne, že tam mají oproti nám několikanásobný výběr značek a desítky internetových obchodů věnovaných pouze vzduchovkám.
Nejdoporučovanější značka optiky tam je Bushnell, ale běžně se tam prodávají kompletní řady firem Burris, Leupold, Weawer, AGS, Simmons, Nikko, Nikon atd. Výběr o jakém se nám tady nezdá, stačí na netu hodit do košíku a do týdne je doma.
U vzduchovek to samé. Velice ceněné jsou tam Slávie, hlavně poměr cena/výkon, ale běžně se tam prodávají i kompletní řady BSA, Logun, Diana, Air Arms, Weihrauch a dokonce i Theoben atd. Opět se nabízí srovnání s námi, kde je v obchodě Slávia a čína, v těch lepších i nějaké Gamo a Hatsan.
Zajímavé je, že oni nerozlišují vzduchovku od větrovky, všechno je to wiatrówka.