Střelbu zatím popíšu jen zhruba, neměl jsem tolik času, abych dosahoval nějakých lepších výsledků.
Natahování zbraně dolní pákou je relativně snadné, páka drží pod muškou v plastovém pouzdře zacvaknutá pérovým mechanizmem, který je nutno před natažením odjistit tlakem dopředu (změna oproti Gamu CF a myslím i starším Hatsanům, kde se páka zatlačila směrem do pažby). Při natahování je aktivní pojistka napínací páky, která má ovládací knoflík před spouští – taková jakozlatá pecka-, pro navrácení natahovací páky je potřeba knoflík zamáčknout a s trochou síly natahovačku vrátit. Při střelbě vestoje je to jedno, ale vleže a s optikou je umístění pojistky a nutnost použití obou rukou dost nepraktické.
Vkládání diabolky je řešeno „jako bajonet“, tedy pootočením okolo osy zbraně se odjistí a tlakem dopředu otevře pístek, do kterého se zastrčí diabolka. Místa je tam dost, a pokud není nějak extrémně dlouhá optika se clonou, neměla by v nabíjení vadit. Jak je ten „bajonet“ řešen v hlavni nevím, jisté je, že se do ní zasouvá v místě, kde je hlaveň v soklu připevněná k pažbě, a že při čištění zbraně vytěrákem je cítit přechod mezi díly. Jinak rukojeť bajonetu je opět jakozlatá pecka, asi 1,5cm veliká.
Ještě k optice, šína je kalsicky 11mm široká, dlouhá asi 20cm vyvýšená s plochou horní stranou, a je v příčném směru přerušovaná, takže jsem musel trochu laborovat, abych umístil dvojdílnou montáž (mám Bushnell 4x32 R.I.M fire, s originální 2dílnou asi duralovou montáží) a antishock nějak kloudně. Ten antishock nemá svislý šroubek, jak je tomu třeba u Gama, je to vlastně jen jakoby uřízlá základna z montáže - po obou stranách těla doplněného gumou jsou přitažené ocelové chyty, aspoň že každý na dva imbusy (klíč byl součástí). Fakt je, že po asi 40ti ranách se mi ani antishock, ani montáž nepohnula, tak to asi funguje. Jinak pro to, abych mohl vůbec puškohled namontovat jsem musel sundat hledí pevných mířidel, ten plastový kousek drží na dvou křížových šroubech, otázka si 2 minut. Muška v optice vidět je, ale pouze při takovém úhlu pohledu, který považuji při střelbě v běžných pozicích hlavy za nepravděpodobný, takže ani relativně nízká montáž nevadí – naopak, i při ní se mi zdá, že musím hlavu moc kroutit nahoru, abych měl i dobře usazeno na rameni, i dobře viděl.
Pro začátek jsem vystřílel několik standartek, abych zjistil, že je vše v pořádku, puška funguje, a po vyčištění hlavně od tuny maziva ustálil rozptyl na pevná mířidla na 15m asi do průměru 5cm. Ve stoje, bez opory, potvůrka pořádně kope, to jsem vážně nečekal. Zatím bez rozebírání a jiných kejklů jsem zkusil poštelovat chod a odpor spouště: nastavení chodu spočívá v předstlačení lučíku směrem k mrtvému bodu, nic víc, nic míň. Regulace odporu je znatelná, pokud srovnám dvě krajní polohy šroubku, povolováním se má odpor snížit, utažením zvýšit. Ideální by asi bylo, kdyby tam ten šroubek nebyl vůbec, odpor je i při vyšroubovaném dost značný, zlatá ZV4ka. Jinak spoušť i kryt jsou plastové, spoušť má tendenci se při střelbě mírně prohýbat díky tomu silnému odporu. Výstřely jsou relativně hlasité, péro a píst dělají slušný rámus, a jak už jsem zmínil, puška dost kope, takže udržet směr je dost náročné jak z ruky, tak s oporou. Když už jsem u toho, díky tvarované pažbě se flinta sice dobře drží, ale díky její délce a váze orientované na předek dost zatěžuje záda a levou ruku, na delší střílení z ruky to opravdu není.
Výsledek velmi hrubého nástřelu a zvykání si na zbraň a optiku byl asi takový, že s JSB Exact Heavy na 15m obsadím všechny sidewinderové terče (z on-line soutěže zde na fóru, nebo sidewinder.wz.cz) +/- 3-8 bodů kus, několik ran šlo mimo terčíky, ale to jsem laboroval s opěrkou. Jinak průbojnost je zdrcující, terče jsem měl na OSB desce 12mm, a místo, kde při nastřelování šlo 3-5 ran do +/- 3cm se prostě rozpadlo.
Celkový dojem je asi takový, že už jsem střílel z lepších, ale taky zásadně dražších zbraní, stejně jako z horších. Je to veliká flinta, robustní a těžká, a vyžaduje opravdu pevné držení, není to nic pro střelce tintítka, takže přítulce budu muset koupit nějakou lehkou CO2ku, protože tohle by ji prostě vyskočilo z ruky. Provedení kovových částí je velice masivní, nevšiml jsem si žádných nedostatků, plasty odpovídají cenové kategorii a místu výroby, ovšem také na nich nevidím zásadní nedostatky. Trochu mě mrzí to ovládání pojistky zatahovačky, to je hodně nepohodlné, a skutečnost, že ať ji postavím a opřu jak chci, stejně se vždycky převáží, a opře se buď o optiku, nebo o nekrytou mušku. Achjo, holt bude stát v opěrce na skříni, aby každý viděl, co ho nemine, až přijde na nezvanou návštěvu
Časem ještě doladím míření a tu spoušť, a budu se zabývat hlukem, ale teď na to vážně není čas. Howgh.