TESTY presnosti vzduchoviek online terc,ci daco ine?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Ideální maximální rychlost je okolo 270-280ms. Větší rychlost znamená podstatně větší šanci na let ve spirále. Například při 240ms diabolka neletěla ve spirále vůbec, při 280ms už se občas stalo že spirálu chytla a při 310ms, už letěla ve spirále téměř každá diabolka. Při správném provedení ale i při 280ms se žádná diabolka pokud nebyla poškozena (opticky nutné hlídat) do spirály nedostala, ale nad tuto rychlost ano. Proč zrovna 270-280ms je hranice já říkat nebudu, ale dá se to dohledat v literatuře (malé vodítko , odpor vzduchu a rychlost v grafu).
Může to být způsobenou celou řadou věcí. Ale pokud použiju LW hlaveň bez tlumiče či kompenzátoru, tak nejčastějším důvodem je špatné zasouvání diabolky do hlavně. Diabolka se zasune příliš hodně nebo příliš málo popřípadě na jedné straně se zatlačí víc na druhé méně. Toto mám ověřeno řadou experimentů. Perfektní hlaveň při špatném nabíjení udělá spirálu i při 220ms a ta samá hlaveň při správném nabíjení spirálu neudělá. Polosprávné zasouvání se pak vesměs řídí pravidly o rychlostech mezi 240 až 280ms , tedy při nízké nic, při vyšší více při hodně vysoké téměř vždy.
U toho zasouvání se řeší desetiny či méně mm a to jak v rámci hloubky tak stranového vyosení. Pokud má puška v základu špatné zasouvání diabolky (nesouosost nabíjecího trnu s hlavní, či špatná hloubka nebo nesouosí zásobník ) tak můžete dělat prakticky cokoliv, ale nikdy to nebude ono. Někdy se může zadařit to nějak zkorigovat ale většinou ne. Nejhorší je si pak říct mám špatnou přesnost, tak to pořádně operu na výkonu abych to dohnal. Nejčastější výsledek je konec se střelbou nebo prodej pušky a koupě jiné.
Dalších věcí co to může z působit je celkem hodně. Například poškozená diabolka, špatná hlaveň obecně, špatné zakončení hlavně, nesouosost kompenzátoru/tlumiče s hlavní či obecně špatný návrh kompenzátoru/tlumiče.
Vše co zde říkám mám vymyšlené, ozkoušené a dlouhodobě testované, ale přesto nikomu přímo netvrdím, že je to tak a né jinak. Moje teorie mi zatím sedí jak po stránce teoreticko/vědecké tak i praktické.
Může to být způsobenou celou řadou věcí. Ale pokud použiju LW hlaveň bez tlumiče či kompenzátoru, tak nejčastějším důvodem je špatné zasouvání diabolky do hlavně. Diabolka se zasune příliš hodně nebo příliš málo popřípadě na jedné straně se zatlačí víc na druhé méně. Toto mám ověřeno řadou experimentů. Perfektní hlaveň při špatném nabíjení udělá spirálu i při 220ms a ta samá hlaveň při správném nabíjení spirálu neudělá. Polosprávné zasouvání se pak vesměs řídí pravidly o rychlostech mezi 240 až 280ms , tedy při nízké nic, při vyšší více při hodně vysoké téměř vždy.
U toho zasouvání se řeší desetiny či méně mm a to jak v rámci hloubky tak stranového vyosení. Pokud má puška v základu špatné zasouvání diabolky (nesouosost nabíjecího trnu s hlavní, či špatná hloubka nebo nesouosí zásobník ) tak můžete dělat prakticky cokoliv, ale nikdy to nebude ono. Někdy se může zadařit to nějak zkorigovat ale většinou ne. Nejhorší je si pak říct mám špatnou přesnost, tak to pořádně operu na výkonu abych to dohnal. Nejčastější výsledek je konec se střelbou nebo prodej pušky a koupě jiné.
Dalších věcí co to může z působit je celkem hodně. Například poškozená diabolka, špatná hlaveň obecně, špatné zakončení hlavně, nesouosost kompenzátoru/tlumiče s hlavní či obecně špatný návrh kompenzátoru/tlumiče.
Vše co zde říkám mám vymyšlené, ozkoušené a dlouhodobě testované, ale přesto nikomu přímo netvrdím, že je to tak a né jinak. Moje teorie mi zatím sedí jak po stránce teoreticko/vědecké tak i praktické.
Re: TESTY presnosti vzduchoviek online terc,ci daco ine?
mluvíš zřejmě o 4,5 a 5,5
6,35 by na tom teo. měla být líp nebo 

Liebe ist in der luft! Sudet agenci.
A proto se používá jiné střelivo na výkonné vzduchovky.Podle mě je to pro diabolku moc velký šok a deformuje se už v hlavni.Je to vidět na Tedových videích,kde ona diabolka letí tak nějak všelijak a je vidět,jak se od ní odráží světlo,takže může rotovat ve všech směrech.Muselo by se střelit třeba do vody,aby se vidělo,jaký má tvar.
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
Pro vyšší rychllosti má diabolka tvaru exactu blbý tvar. A vzduchovkové hlavně mají moc pozvolný twist, který diabolku neustabilizuje. Kdyby byl twist strmější, tak by se zase diabolky strhávaly v drážkách, protože je to měkké olovo. Pro ideální tvar pro vyšší rychlosti nemusíme chodit daleko, stačí se podívat na tvar střely pro kulovnice - ta vypadá úplně jinak než diabolka.
Nějakému "špatnému vkládání do hlavně" nepřikládám velkou důležitost. Trn diabolku zalisuje do hlavně, kde drží za hlavičku a sukénku, to ani blbě vložit nejde, pokud ten trn není nějak extrablbě vyosený. A třeba takový Steyr ani žádný trn nemá.
Nějakému "špatnému vkládání do hlavně" nepřikládám velkou důležitost. Trn diabolku zalisuje do hlavně, kde drží za hlavičku a sukénku, to ani blbě vložit nejde, pokud ten trn není nějak extrablbě vyosený. A třeba takový Steyr ani žádný trn nemá.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Taky myslim,že i sebevíc křivý trn nemá vliv.Pokud v komoře není podomácku vrtaná hrana do drážek a je tam kónický náběh,tak vývrt diabolce zase tak hrozný odpor neklade.
Narazit na špatný kus se stane.... ,ale je to určité procento blížící se pravděpodobnosti......
a jak sou na tom hlavně ST 

Na Gecku mam ST/600 a chodi to s Jambo Heavy neco malo pres 300. Spiralu nepozoruji.
A k tomu mackani diabol pri nabijeni ........... kdysi davno me pri strileni z QB diabolky po spirale litaly. Udelal jsem si takovy testik. Nabil jsem, sundal hlaven a podival se proti svetlu. No a co by jste rekli? Ano, bylo to tam
Diabolka z jedne strany pulkruhu byla v hlavni tak tesne, ze zadne svetlo mezi hlavni a diabolkou neprochazelo (ani pres drazky ne), zato z druhe strany pulkruhu svetlo prochazelo. Problem jsem vyresil prechodem na FX.
A k tomu mackani diabol pri nabijeni ........... kdysi davno me pri strileni z QB diabolky po spirale litaly. Udelal jsem si takovy testik. Nabil jsem, sundal hlaven a podival se proti svetlu. No a co by jste rekli? Ano, bylo to tam

ve výsledkových listinách ale FX není vidět
pravda to je do 16 j 

To asi nebude tím, že by FX-ka střílela vyloženě špatně.
Ale spíše tím, že "za MOC peněz, nabízejí relativně MÁLO".
Tedy aspoň oproti jiným značkám.....
Na druhou stranu, když si nějakou doladíš jako "piku", nebo lépe řečeno - se ti to podaří, tak střílí excelentně..
Ale spíše tím, že "za MOC peněz, nabízejí relativně MÁLO".

Tedy aspoň oproti jiným značkám.....
Na druhou stranu, když si nějakou doladíš jako "piku", nebo lépe řečeno - se ti to podaří, tak střílí excelentně..

Léčíme nákazu - "Pěkně KULKOU po KULCE".....
http://vscharlie.rajce.idnes.cz/
http://vscharlie.rajce.idnes.cz/
Když zasunu diabolku do pušky jinak ,tak se mi to projeví až +- 4 m/s.
Ale jak se dá zasunout "jinak",když to dělá trn?Jedině nějaký smetí.Možná že setinový rpzdíl v průměru diabolky hraje roli v setrvačnosti za trnem,ale to je nepravděpodobný a to jsme stejně někde jinde.
JJ, jak jinak?
Leda nedovřít plně závěr bych si uměl představit.
Leda nedovřít plně závěr bych si uměl představit.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Napada me jedna moznost - ciste teoreticky. Jde o vzdalenost zasunuti dibabolky do hlavne vuci vstupnimu vzduchovemu kanalu. V pripade, ze by se diabolka nezasunula dostatecne hluboko, takze cast sukenky by se nachazela nad vstupnim vzduchovym kanalem a pri vystrelu by pocatecni tlakova vlna proudici pres kanal sukenku zdeformovala. Pricina muze byt nasledkem tuningu (prevrtano na vetsi prumer kanalu), nebo domaci upravou nabijeciho trnu, nebo prave nedotlaceni nabijeciho trnu. Pripadne jeste kombinace.
A protoze se obtizne kontroluje stav diabolky po dopadu, nemusi se na tento error prijit.
A protoze se obtizne kontroluje stav diabolky po dopadu, nemusi se na tento error prijit.
Jiřin pěkný:
jen malá oprava , ten vzduch asi tu sukénu nedeformuje, jen ji podfoukne a tím se ztratí část energie, která pak udělá ten rozdíl.
Takle jsem to odzkoušel a tak i zdůvodnil, jestli je to pravda na 100% to fakt nevím,ale logicky to zní.
jen malá oprava , ten vzduch asi tu sukénu nedeformuje, jen ji podfoukne a tím se ztratí část energie, která pak udělá ten rozdíl.
Takle jsem to odzkoušel a tak i zdůvodnil, jestli je to pravda na 100% to fakt nevím,ale logicky to zní.
Jestli ji to podfoukne, tezko rict ....... jeste je tam hlavicka a ta je pomerne pevna, pevnejsi nez sukenka. Ale te deformace bych se tak uplne nevzdaval
Olovo je velmi tvarny kov a k jeho deformaci staci i mala sila, zvlaste pak, kdyz se jedna o tenkou sukenku diabolky. Kdyz ta sukenka bude castecne zasahovat do vzduchoveho kanalu, a zasahne ji takva 80-90tibarova tlakova vlna, opravdu si myslis, ze ji to jen podfoukne? Ja bych rek, ze to tu sukenku namackne smerem dovnitr. Jak moc, zalezi na tom, jak moc by do toho otvoru zasahovala. Nicmene by pak uz rotace nebyla vyvazena o mohlo by tak dochazet ke spiralovite trajektrorii. V pripade, ze by byla takto diabolka deformovana, urcite by i hure tesnila v hlavni, pak by jista ztrata rychlosti mohla pripadat v uvahu.