Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
predator

Příspěvek od predator » 24 čer 2008 21:22

Tak už přestaňme řešit BR ve vlánu o MO. Kdyžtak si pánové založte téma o BR, které se může jmenovat třeba "Shiva vs ostatní" .

Ale mě by zajímal nějakej názor na to co jsem navrhnul. Udělat dvě "výkonnostní" kategorie v MO by vlastně nemusel bejt až takovej problém...Střílely by se ty samý položky, tím samým způsobem by se i hodnotily výsledky-ty b byly samozřejmě lepší u "vyšší" kategorie... :?:

"Dokud žiju, ani jedna fašistická kurva přes nás neprojde."
V.I.Čujkov
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 24 čer 2008 21:46

No to je take moznost, ale v soucasne situaci, kdy se sejdeme vetsinou v poctu cca 15-20 lidi .. to jeste delit na kategorie je nesmysl.. to by slo udelat, kdyby nas chodilo tak 40.

Ja si spis myslim, ze staci vyladit pravidla a vymyslet vhodne polozky, a bude to soutez, kde muze vyhrat kazdy, bez ohledu na vybaveni. Sice jak rika Shiva, vybaveni hraje roli vzdycky .. ale uz ted se stalo mnohokrat, ze strelec diky svemu umeni porazil presnejsi pusky .. a az dotahneme pravidla jeste dal, bude to jeste castejsi.

Takova polozka SMILES je toho perfektnim dukazem - tam je uplne fuk, jakou mas pusku. Staci mit pozorovak a byt schopnej a jde to. Ja jsem napriklad ted v sobotu jednoho z deseti smajlu dobre identifikoval, zamiril a netrefil .. slo to o 1mm nad nej .. a to diky tomu, ze jsem se na tu ranu tolik nesoustredil, kdyz je ten smajl tak velikej :lol: .. s odflaknul jsem ji .. a vo tom to je (a ma byt) .. a ne o tom, jaky mam strelivo a jakou zbran..
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 24 čer 2008 22:01

Já bych si tu MAO někdy rád zkusil, ale podle mě dokud se nebude střílet na různé vzdálenosti, tak to s odstřelovačkou nemá nic společného a bude to furt jenom takový ztížený BR.
To si myslím, že s odstřelovačkou má takový Field target společného mnohem víc.
Tím vám ale do toho nechci rejpat, i tak to musí být zajímavá soutěž.

PS. Teď jsem dal na chatě ze vzduchovky na 30m rukojmí na terč tištěný na A4 (mi se to nechce slepovat) za 95 bodů (možná za 100, kdybych měl kalibr). Terč sem hodím až se vrátím. :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
Ares
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ares » 24 čer 2008 23:18

Je to sice z velkorážných taktických závodů, ale mohli byste tam najít pár věcí, které by se daly překlopit do MaO, trochu by ji rozýbaly a pomohly by smáznout rozdíly ve zbraních ve prospěch kladení důrazu na umění střelce:

Sniper's Paradise

Tiger Valley - Team Sniper Match

Sniper Challenge Hide Cup 2005
http://www.dailymotion.com/relevance/se ... 5-01_sport
http://www.dailymotion.com/relevance/se ... 5-02_sport

Sniper Challenge Hide Cup 2006
http://www.dailymotion.com/relevance/se ... 6-01_sport
http://www.dailymotion.com/relevance/se ... 6-02_sport

Neříkám, že překlopit do MaO půjde všechno, ale jsou tam položky, které by se myslím daly
hind

Příspěvek od hind » 25 čer 2008 01:47

vlastním ZKM 456 AERON + Delta 4-16x50 AO IR
qwer

Příspěvek od qwer » 25 čer 2008 07:45

Pěkně se to tady rozjelo. Nevím co ale stále řešíte? Malorážky pro střelbu ISSF používáte všichni, ať už v MAO nebo BR. Záleží na dílčích úpravách. Rozhodně mám pocit že tyto starší zbraně jsou dostupné každému. Koncipovat soutěž tak aby měl teoretickou šanci na úspěch příchozí s loveckou flobertkou je nesmysl. V BR sice existuje kategorie "lehká s optikou 6,5x", ale většina lidí stejně střílí kat. Unlimited. Je to každého volba s čím jde do soutěže dle daných pravidel. Někomu je sympatičtější 456-ka, někomu Suhl nebo SM-2. Také nechodím do závodu v LM60 se ZKM. Pokud soutěž MAO rozdrobíte na kategorie, vznikne s toho nezáživný trénink pár jedinců stejné výkonosti. Budte rádi že Vás chodí okolo dvaceti a že je mezi střelci skupina fandů a potencionálních nových účastníků. Možná by věci prospělo nenazývat malorážnou odstřelovačku MAO ale např. MTO (malorážná terčovnice s optikou). Možná by se tím zmenšili emoce které slovo "Odstřelovačka" vzbuzuje.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 25 čer 2008 08:26

Nějak mě to vaše handrkování přestává bavit kromě toho, že mám pocit, že si kdosi přisvojuje něco, co mu nepatří. Začínám zjišťovat, že poradní hlasy začínají být hlasy autoritativními a vzniká z toho pěkná anarchie. Koukám jako vejr, jak si někdo představuje demokracii - zřejmě jí nejsme schopni, takže se asi budeme muset vrátit zpět jisté diktatuře, ať se to někomu líbí, nebo ne. Nalistujte si laskavě o cca 60 stran zpět, kde zjistíte, že tuhle soutěž jsem před časem založil já se Sidewinderem a s ohledem na vzniklou situaci se taky jenom s ním se budu dohadovat o tom, jak budou vypadat pravidla pro příští rok. Všechny ostatní hlasy beru POUZE jako poradní a doporučující. Jakési vyjádření, že někdo bude kategoricky proti něčemu mě v podstatě nezajímá. Tato soutěž byla původně koncipována jako polohová tak, aby měli šanci všichni, kteří to s puškou umí a jen díky otevřenému přístupu ke hlasům veřejnosti, který vedl k maximu střelby vleže s požadavky na maximální přesnost se soutěž dostala tam, kde je teď. A ejhle, zas je to špatně. Takže je třeba to zase vzít pevně do rukou. Je mi jasný, že možná přijdeme o některé dosud skalní účastníky a možná i organizátory, ale to je každého volba. Klidně budu raději znovu začínat v 6 lidech, když budu vědět, že to má hlavu a patu. Oni se ti další třeba přidají, poznají-li že to má smysl. Při jasné, bdělé mysli a za střízlivého stavu bez ovládání emocemi Vám tímto sděluji, že bude-li vznikat kolem MaO, taková anarchie, jaká je naznačována ve výše publikovaných příspěvcích, raději z této soutěže dobrovolně odejdu. Ukrást si ji nenechám.
Naposledy upravil(a) harpplayer dne 25 čer 2008 08:31, celkem upraveno 1 x.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 25 čer 2008 08:30

Qwere, byl jsi rychlejší a teď to vypadá, že další příspěvek je namířen proti Tobě. Není, jen to tak opticky vypadá. Naopak s Tvými názory v 99,9% souhlasím. Znovu podotýkám, že soutěž se původně jmenuje Závod ve střelbě malorážkou s optickým zaměřovačem - termín "malá odstřelovačka" se ze slangu stal jakýmsi synonimem.
CZ_Iceman
Kontaktovat uživatele:

hmm

Příspěvek od CZ_Iceman » 25 čer 2008 09:00

Clovek se tu jeden den nepodiva a takova mela.... Jak jsem to tak procital tak nejak nechapu proc si tak jedete do vlasu ? Myslim si, ze co tady napsal Shiva ma hlavu a patu a je to zalozene na jeho zkusenostech a urcite to tady nepsal aby nekoho nasral, ale snazil se k tematu napsat svuj nazor. Ale to prece neznamena, ze kdyz s nim nebudu souhlasit tak tady rozpoutam flame a zacnu znevazovat soutez co strili atd.. Shiva zde na foru urcite spouste lidem (mne nevyjimaje) dobre poradil. Pravdou je , ze spousta lidi tezko nese jakou formou to tady prezentuje,ale to jeste nic nemeni na tom, ze ma more zkusenosti a temer vzdycky pravdu. Kazda disciplina (BR a MaO )je o necem uplne jinem, ale urcite se neda rict ze jedna je supr a druha uplne nahouby. Faktem ovsem zustava, ze BR oproti MaO, je opravdu vice o spickovem vybaveni,ktere ma "dopomoci" strelci aby ziskal vyhodu oproti ostatnim, protoze v Br jak jsem se dival na vysledky je vykonnost spicky na skoro stejne urovni a opravdu kazda malickost asi muze rozhodnout o vitezi. Ovsem vybaveni nekterych strelcu MaO se do znacne miry zacina blizit vybaveni pusek na BR a to nevim jestli je spravne, protoze lide kteri nechcou nebo nemohou investovat nemale penize prave do spickoveho vybaveni zacnou byt v nevyhode a to je muze casem demotivovat.
Budu se muset taky nekdy na nejaky zavod MaO prijet podivat abych to videl na vlastni oci , ale je to precejenom trosku z ruky.
Jeste k tem pravidlum: Urcite by byly zajimavym zpestrenim polozky strilene na ruznou-predem neznamou vzdalenost - tam by urcite spousta strelcu asi pohorela. Zase treba polozky strielne ze stoje by byla alespon pro mne tragedie (mam levou ruku po uraze sesroubovanou a 6kg tezkou pusku v ni asi nejak stabilne neudrzim... ) a nejsem si jisty ,ze by nekde v reale nejaky sniper strilel ze stoje byt opreny o tycku - tohle je podle mne Sci-Fi. Dale by mozna bylo vhodne zaradit nejakou behnu - tahle polozka vzdy "spolehlive" zamava vysledky atd. Napadu je moc , ovsem ne vzdy jdou vsechny realizovat.....

Ted k tomu vybaveni: Jeste donedavna jsem souteze strilel s ZKM456 v puvodni pazbe nijak neupravovana a nemyslim si, ze bych nejak byl v zasadni nevyhode oproti SUHL nebo SM-2. Vzdy jsem se umistoval v cele zebricku a nejednu Suhl jsem prestrilel. Nicmene to svedci mimo jine o tom, ze i skvela puska kterou Suhl bezesporu je nezachrani nekoho kdo neumi strilet (teda pokud suhlka neni vystrilena :)) a i s 456 se da sice za vetsiho usili "drzet dech" se suhlkama nebo jinou jednorannou tercovnici. Pravdou je, ze v nedelnim zavode jsem strilel s nove dodelanou SM-2 se kterou jsem predtim odstrilel max 150 ran a celkem v pohode bez nejakeho vetsiho treninku jsem ten zavod vyhral. Oproti minulemu kolu,ktere jsem jeste strilel s 456 jsem se zlepsil o 3 body a nejak sem byl pri strelbe vice v pohode. Nicmene Spider74 byl na druhem miste s 456 a nastrilel stejny bodový výsledek jako treti mistni "matador"s SM-2.
Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza » 25 čer 2008 09:22

Chlapi, tohle se už vážne nedá číst. Nerad, ale musím k tomu napsat pár drobností.
1) Láďo: řeš věci ohledně BR opravdu v jiných vláknech věnovaných se BR. Opravdu zbraním rozumíš jako málokdo, ale neustálé řešení MaO versus BR prostě nemá konce a začíná to ztrácet smysl.
2) Zdeňku: řešit to v rovině osobní fakt nemá smysl. Neznáte se navzájem a jsou to kecy o ničem.
3) Ivane: netvrď, že je MaO tvoje soutěž....díky...přinesl jsi pravidla, skóruješ, vše je super a velké díky za to, ale prapůvod je jinde, takže mě výrazy jako přenesení soutěže atd..docela zvedli ze židle. Myslím si, že soutěž je koncipovaná tak, aby byla co nejvíce otevřená a to jsme od začátku chtěli...vzpomeňme akce Hajna atd..čili alespoň za mne...každý učastník se může vyjádřit a pokud bude mít jeho připomínka smysl a soutěž obohatí, není problém to snad na příště zakomponovat. Po každém závodě s Robertem řešíme co by se dalo zlepšit, co nového a co naopak stálo za prd...takže alespoň já to beru jako neustálý vývoj. Hodně mě třeba inspirují ty odkazy co posíláte..určitě je to k zamyšlení a budeme to řešit v Praze při ukončení ligy.

Tak doufám, že jsem nikoho nenas....
:D
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 25 čer 2008 10:15

Tak panove hlavne se uklidnete a pojdte diskutovat o tom, co nam prinese zisk a posune soutez nahoru.

Hadky ohledne nejakeho "vlastnictvi" souteze jsou o nicem, je uplne fuk, kdo prvni rekl "udelame vlastni soutez" .. nebo kdo vymyslel pravidla, terce atd .. dulezite je, ze jsme vymysleli soutez, ktera mela proverit schopnosti strelce v situacich simulujicich praci odstrelovace - proto se soutez nazyva Mala odstrelovacka. Je sice jasne, ze to nikdy nejde provest dokonale, ale v ramci moznosti se nam to myslim dari skvele.

Ohledne pravidel - toto diskuzni forum ma byt zdrojem napadu a inspirace, ale rozhodne necekejte, ze zde probehne nejake hlasovani o tom, co a jak pro pristi sezonu nastavit. Rozhodovat budou nazory lidi, kteri soutez drzi a pracuji pro ni - kteri ji organizuji .. a to je hlavne Harp a ja - a pak Honza za Hradecke a Zdenek (sportovec) za Prazske souteze. Doplneni: Sice jsem je puvodne nezminil, ale jako organizatory, kterym rozhodne patri dik a nerad bych, aby to vyznelo, jako ze jsem na ne zapomel, beru Irmu a Tazlarovi! Nikdo nema zadne pravo veta a tedy nejake reci o kategorickem odmitani cehokoli nejsou na miste! Nacerpame zde doufam inspiraci a pote se normalne domluvime - jako jiz mnohokrat .. zadny problem nebude.

Jen pro shrnuti - k orientaci souteze:
- je jasne, ze kazdy musi mit vybaveni odpovidajici pravidlum, tot jedine omezeni
- nelze ocekavat, ze bude soutez postavena tak, ze se bude dat vyhrat s "loveckou flobertkou" - to samozrejme NE
- zadne deleni souteze na kategorie nebude, to je v danych podminkach nesmysl
- zavadeni strelby na nezname vzdalenosti, ruzne vzdalenosti nebo na bezici terce je v tuto chvili technicky a organizacne neproveditelne .. takze bohuzel jej nelze ocekavat

Ohledne poloh:
..muj nazor je takovy, ze strelba z vysoke polohy patri k odstrelovacskym dovednostem, jejichz testovani by bylo dobre zaradit do souteze. Jelikoz ale v realne situaci sniper vzdy, kdyz musi pouzit vysokou polohu (treba ve vysoke trave), provede ji co nejvice stabilni - neni prilis vhodne strilet napriklad ze stoje bez jakekoli opory, jelikoz takova poloha je rize sportovni a nikoli odstrelovacska. Jiste se shodneme na tom, ze kdokoli z nas, kdyby muset vest palbu na protejsi kopec z vysoke travy, nasel by si nejaky strom, o ktery by mohl ruku s pazbou oprit. Stejkne tak bych koncipoval nasi polohu vstoje - proste strelci dat na stanoviste tyc s podstavcem, jakou je vybavena temer kazda strelnice (pro drzeni pozorovaciho dalekohledu) a delej co umis. V podobnem duchu bych resil i polohu vklece/sede, je to jen o domluve a moznostech.

Pojdme diskutovat ..
Naposledy upravil(a) Sidewinder dne 25 čer 2008 12:51, celkem upraveno 1 x.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 25 čer 2008 10:47

Honzo, máš vzkaz v SZ...

Swdr.: O.K. konečně rozumý slovo. V případě použití "pomůcek" to ale bude znamenat zmenšení terčů, protože jestliže si pušku k tý štangli přikurtuju řemenem, dostávám polohu stabilitou se nepříliš lišící od střelby vleže. To je všechno předmětem jednání.

Přátelé, nabádám nás všechny k tomu, abychom si po sobě příspěvek skutečně raději 2x přečetli, než ho odešleme, jestli vyjadřuje skutečně to, co jsme chtěli sdělit a jestli i zvolený projev vyjadřuje tón, kterým jsme to chtěli sdělit. Psaný text je na tohle sviňa a špatně zvolený sloh dokáže vyvolat nepochopení a tudíž značně neočekávanou reakci, což se zde pravděpodobně několikrát stalo.
sportovec

Příspěvek od sportovec » 25 čer 2008 10:53

Po přečtení Harpova příspěvku mě tak nějak divně pichlo u srdce a měl jsem chuť se na soutěž vykašlat. No jsem sportovec tak jsem to rozběhal. Vzhledem k tomu že naše soutěž má u pí. Sulcove správce střelnice vysokou podporu tak možná dokážu nemožné a mohli bychom střílet na různé vzdálenosti :)
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 25 čer 2008 10:56

SPRAVNE! Hadky o kravinach jsou k nicemu .. chce to konstruktivni diskuzi ..

A v te bych pokracoval .. ohledne poloh:
5 ran na klasicky malorazkovy terc ISSF ze stoje, opora - mozno se nejak chytit za zminenou tyc s podstavcem, nikoli vsak se k ni nejak privazovat :lol: .. a pak 5ran na ten stejny terc z polohy v klece/sede - opet s moznosti nejak prirozene vyuzit zminenou tyc - oprit se o ni ramenem, rukou, puskou .. jak kdo uzna za vhodne.

To vse v casovem limitu treba 10minut, aby se predeslo nejake neprirozene dlouhe priprave na strelbu - svazovani se remenem, privazovani se k tomu klacku atd..

Tato polozka by pak mohla byt pravidelnou plozkou v KAZDE soutezi, protoze dle meho krasne simuluje potrebu odstrelovace strilet z improvizovane vyssi polohy, nez je poloha v leze..

Co?
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 25 čer 2008 11:06

Sorry, nemám čas reagovat, musím pracovat...
Odpovědět