Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
golfkiller
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od golfkiller » 21 kvě 2008 17:21

Sportovec jo je to gut ,akorát jsem se nic kloudného ze všech vašich příspěvků nedozvěděl :D

Na světě připadá jedna zbraň na každého dvanáctého člověka, otázkou je... Jak ozbrojit těch jedenáct ostatních?

[img]http://www.my-smileys.de/smileys3/axis-li-kill.gif[/img]
sportovec

Příspěvek od sportovec » 21 kvě 2008 17:23

Prijed se vyvrcholit do Hradce Bůh ví co bude v neděli :)
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 21 kvě 2008 17:43

Shiva píše:...jako kdyz reknes ze gro v boxu neni o vaze ale v necem jinem...
S timto prirovnanim nesouhlasim. Je to moc nadsazene .. vaha pusky v nasi soutezi nehraje zdaleka tak pozitivni roli, jako vaha pusky v BenchRestu - a nebo dokonce vaha zavodnika v boxu.

Prave proto, si u nasi souteze muzeme dovolit vahovy limit vypustit - tezka puska nikomu nejak vyrazne k vitezstvi nepomuze - a kdyz v nektere polozce ano, v jine bude zase na obtiz.. kdezto v BenchRestu toto omezeni plne chapu - tam urcite plati: vyssi vaha = vetsi stabilita pusky na stojanu a bagu = lepsi vysledek .. a v tom boxu je to jeste vice dulezite.

Pro pristi sezonu bychom mohli o tuhle zalezitost "strelbu po zatezi" vylepsit - jen at si kazdy zkusi behat se svou puskou.. ja jsem taky pro, uvidime co ostatni..
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 21 kvě 2008 17:57

Vahove omezeni zbrani neni jen v BR. ale to je celkem nepodstatne. Podstatne je, jak je zavod postaven. Vzdy jsem byl proti omezenim, protoze je to spatne. (osobne si myslim, ze pri staticke strelbe - je vetsi vyhoda tezka flinta nez fusekle s fazolemi pod pazbou).
rovnez je velice dulezite, jak jsou jednotlive polozky bodove ohodnoceny.
Pokud postavis zavod kde je jedna polozka vyhodna pro lehkou opakovacku a max. mozny pocet dosazenych bodu dela dejme tomu 20% z celkoveho mozneho bodoveho zisku a zbylych 80% bodu je mozno ziskat z polozek vyhodnych pro jednoranove tercove specilaly (vetsinou vazici vice jak sportovni viceranove opakovacky) tak je jasne jak to dopadne.
Pokud ze sesti polozek kde soucet dosazenych bodu je rekneme 100 (max bodovy zisk) a tri polozky budou postaveny tak ze budou zvyhodnovat viceranove opakoavcky (je jedno jak) ale musi znevyhodnovat tezke, velke jednoranove tercovnice a maximalni bodovy zisk tam bude 50bodu a zbytek (3 polozky) budou presne naopak, pak je to dost ferova soutez.
Good shooting
Nepište SZ, pište dotazy přímo na mail gunshop@sniper.cz
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 21 kvě 2008 18:24

Ano, tohoto jsem take zastancem..

Nase souteze maji 6 polozek - a jelikoz se pocita poradi dosazene v kazde z nich, tak maji vsechny stejnou vahu.

Soutez, ktera nas ceka tuto sobotu, bude vypadat takto:

1.) Rukojmi - Polozka je o presnosti a o schopnosti strilet "na jistotu" - zde ma tezka tercovnice mirnou vyhodu
2.) Obrazce - Tato polozka je pouze o presnosti a tedy take stavena tezkym tercovnicim na miru (osobne tuto polozku povazuji za naprosto nudnou a zbytecnou)
3.) Terče BR na Timer - Položka o schopnosti strelce se koncentrovat delsi dobu na svuj povel a cil a pod casovym tlakem strilet presne - zde je uplne fuk, jak je tezka puska nebo hlaven.
4.) Tácek - Položka je o postřehu, předvídavosti a schopnosti zasáhnout pohyblivý cíl a vypracovat ránu - opět nehraje váha zbraně žádnou roli
5.) Střelba po zátěži - Položka je o rychlosti střelby a schopnosti střelce střílet přesně po fyzické zátěži - zde je tezka tercovnice diky sve konstrukci velmi znevyhodnena proti lehcim opakovackam
6.) Kolecka - Rozhoduje schopnost strelce strilet pod psychickym tlakem a dobre odhadnout sve schopnosti - vaha zbrane opet nehraje temer zadnou roli

Zkracene vzato, u nas rohoduje:
1) taktika
2) presnost strelby
3) koncentrovanost strelce
4) postreh a predvidavost
5) presnost a rychlost strelby pod fyzickym tlakem
6) presnost strelby pod psychickym tlakem

A to nemluvime o soutezi polohove, ktere mame letos dve z celkovych sesti!

Osobne jsem se stavbou zavodu relativne spokojen a myslim si, ze JE TO FEROVA SOUTEZ. Je to asi maximum, ktere jsme schopni zatim udelat, i kdyz bych precijen chtel jeste vice priblizit zavod "odstrelovacce", aby bylo polozek vylozene nevhodnych pro tezkou pusku vice..

.. co nato ostatni strelci?
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 21 kvě 2008 18:54

Nemel jsem v umyslu aby to vyznelo ze soutez NENI FEROVA.
rovnez si nemyslim ze vase souteze jsou spatne. Osobne si myslim ze jsou (a taky jsem to nekolikrat napsal, ze pravidla s malymi upravami by se mely prijmout na souteze velkych odstrelovacek) asi nejlepsi co se poradaji.

Jen tvrzeni ze neco ma nebo nema vliv ci vyhodu je trochu zavadejici.

Vlastni charakter ci zpusob konstrukce a zpracovani zbrane je rozhodujicim faktorem pro presnost. Je rozdil v tercovnici a ve sportce. ve vsech smerech. Hlaven, zaver, zasobnik, udernik, spoust. to vse ovlivnuje presnost zbrane. Jestlize Suhlka je schopna s vybranou munici (a to vsichni mame) strilet soustrely opakovane pod 10mm, tohle zadna ne tercovnice (456 ci 452 apd zbrane) neni schopna. O tom neni treba diskutovat to je proste fakt. tudiz, strelba na cile jez jsou na hranici ci za hranici presnosti techto zbrani tyto zbrane automaticky znevyhodnuje. A znevyhodnuje tak strelce ktery nema zadny mariginal k chybe. Abychom to mohli lehceji porovnat, Suhlka je shopna (rekneme) trefovat 5mm zalepku kazdou ranou. zbrane opakovaci rekneme trefi 10mm zalepku.
strelec pod stresem ci v polozce reakce strilejici se suhlkou ma o 100% vetsi mariginal na chybu.
nemluve o tom ze nikdo z nas neni bezchybny a zvlaste ve stresu, ma strelec tendenci chybovat a to strzenim si rany. Tezka zbran lehka spoust tuto chybu hodne zmensuje.
takze shrnuto,
terce ktere jsou tak velike (male) ze jedna zbran je svou konstrukci a presnosti bezne zasahuje ma vyhodu VE VSECH disciplinach, mimo tech kde tyto funkce (prednosti) diky konstrukci jsou na obtiz (vaha, delka, jemna spoust a nemoznost mit zasobnik).
Kdyby to tak nebylo, tak by nikdo proste tezkyma neohrabanyma jednorankama nestrilel. vsichni bychom strileli semi auto Ruger. :-)
Good shooting
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 21 kvě 2008 19:28

Jo to je fakt .. jistou vyhodu ma tezka presna puska vzdy, kdyz bude treba zasahovat neco presne .. ale ja jsem ten prehled polozek psal proto, abych demonstroval, ze tato vyhoda v danych polozkach nerozhoduje - rozhoduje neco uplne jineho!

Krasne je to videt na prikladu toho tacku na niti - zalepku o prumeru 16mm je schopen zasahovat 10x z 10-ti pokusu strelec i s lehkou opakovackou, ale kdyz se to zacne hybat, rozhoduje postreh. Chyba v odhadu ma nesrovnatelne vetsi vliv na vysledek nez presnost strelby.

Nebo ten BR terc na Timer .. tezka tercovnice umi v klidu dat 5x 10b .. lehka ZKM 452 da prumerne 3x10 a 2x9 .. ale nepripraveny strelec na povel trefi klidne sestku! .. a o tom to je..

Jsem rad, ze se Ti nase soutez libi .. a bylo by fajn, kdyby si ji nekdy prisel zkusit ..
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 21 kvě 2008 20:13

Kdyz to vemem do dusledku, tak ten samy strelec, bude strilet s presnejsi puskou vzdy lepsi vysledky nez s puskou mene presnou. Na tom se shodnem.
Jak jsem jiz napsal, presnejsi puska dava strelci bezesporu vetsi benevolenci udelat chybu a stale bodovat. (zalezi na pomeru velikosti terce a presnosti zbrane).
Klasicky priklad je policejni odstrelovac s puskou ktera strili 1 MOA. Nebude strilet na ca 3 cm velky cil na vzdalenost 100m (1 MOA) Ale zkrati vzdalenost na 50m aby strilel s dost velkym mariginalem na chybu. 3cm na 50m jsou 2 MOA. Prostor na chybu se mu zvetsi. Kdyz bude mit flintu co mu strili 1/3 MOA, tak to bouchne s jistotou na 100m. Ale kdyz bude moci, tak si doleze na tech 50m take. a streli to s prstem v nose.
A to plati i u soutezi.
Jenom polozka ve ktere vyhody tercovnic zacnou byt nevyhody, a nevyhody opakovacich zacnou byt vyhody, jsou bodove srovnatelne.

Jak jsem jiz napsal, na to abych sel strilet nejakou soutez, kterou v podstate vubec nestrilim (nemluve o casove tisni) se mi opravdu nechce.
Je to naprosto rozdilny zpusob strelby nez BR22 a trening by mi stal spoustu casu. Na kazdem nasem zavode kde fouka trochu vitr, se ukazuje jak je dulezite umet vitr cist. Ani trening ani zavod v MaO mi nic neda. Kdyz nemam o weekendu zavod, tak mam sluzbu v praci. trenovat jezdim ve vsedni den, na strelnici je klid. :-)
Good shooting
predator

Příspěvek od predator » 21 kvě 2008 20:15

Já teda nevím, Sidewindere, ale tu střelbu po zátěži tam snad neběháte s kvérem v ruce, nebo jo?

Jinak to cos napsal, v jakejch disciplínách je výhodnější střílet s těžkou terčovnicí, si myslím, neuraž se, že je to nesmysl. Všechny položky jsou HLAVNĚ o přesnosti, a jak je známo, těžká hlaveň = přesnější. Prostě ten samej člověk to zákonitě musí s těžkým kvérem nastřílet líp, než s lehkým. Proč byste to teda stříleli s těžkejma terčovejma puškama, když přitom v polovině disciplín podle tebe je výhodnější použít lehčí zbraň?
Samozřejmě, největší vliv na výsledek má střelec, ale já tvrdím, že s těžkou hlavní má podstatně vyšší šanci na úspěch. :roll:

PS: MO jsem nikdy závodně nestřílel, takže výše napsané jsou moje úvahy, a netvrdím že správné.
"Dokud žiju, ani jedna fašistická kurva přes nás neprojde."
V.I.Čujkov
sportovec

Příspěvek od sportovec » 21 kvě 2008 20:24

Teoreticky máš vše zmakle teď už zbývá jen se prakticky zúčastnit a přestat se vymlouvat na čas náboje atd. Takový H.F. to je borec v tom pravém slova smyslu.
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 21 kvě 2008 20:31

No prave ze jsem teoretik, tak po mne preci nemuzes chtit prakticke veci.
Good shooting
Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honza » 21 kvě 2008 20:32

Hm, tak to jsem zvědavej....když to tak čtu....od minula jsem ani netrénoval,ani nevyčistil lauf....nemám woodoo...má to cenu?
Sidewinder
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sidewinder » 21 kvě 2008 20:42

To Predator: Pletes se.. samozrejme ze stejny strelec s lepsi a horsi puskou nastrili lip a hur .. to je jasne .. ale tady nejde o porovnavani zbrani, ale o porovnavani strelcu!

A ja jsem chtel vysvetlit, ze vlastnosti strelce ve vetsine nasich polozek ovlivni vysledek nesrovnatelne vice nez vlastnosti jeho pusky!

Urcite to pochopis na prikladu polozky "Smiles". Smajlika o prumeru 3cm trefi fakt kazdy, a je uplne fuk, jestli strili jeho puska s presnosti 0,5MOA nebo 1,5MOA .. ale ona ta polozka neni jen o tom ho trefit, ale take o tom najit toho spravneho! .. a kdyz v tom vyberu udela strelec chybu, muze mit pusku jakou chce a stejne mu to nepomuze!

Na zasazeni zalepky o prumeru 16mm staci puska, ktera umi strilet s presnosti 27mm (coz je temer 2MOA) - a tohle ma dnes na nasi soutezi opravdu kazdy .. ale odmacknout to presne ve chvili, kdy je tacek na niti se zalepkou natocen ke strelci a zrovna se nehoupe, to je ten kumst .. a jestli se to povede nebo nepovede dobre odhadnout a spustit, zalezi tak z 95% na strelci a z 5% na spousti.. Presnejsi puska bude vyhodou jen v tom pripade, ze to clovek odmackne sice blbe, ale jen o ten kousek, o kolik ta puska umi strilet lip nez souperova .. a to je v tomto pripade ZANEDBATELNY rozdil - protoze chyba v odhadu znamena posun zasahu mimo cil v radu centimetru - ale lepsi presnost pusky posouva zasah bliz terci jen o milimetry..

No nic .. vsechno je to teorie a zde asi opravdu plati, ze je lepsi si to sam vyzkouset, nez o tom precist tisic slov ..

A jen pro uplnost .. tercove tezke pusky ma u nas vetsina strelcu prave proto, ze chteji i ony milimetry ve svuj prospech - protoze dnes je uroven tak vysoka, ze obcas i tento milimetr muze rozhodnout a tak se kazdy snazi v ramci pravidel minimalizovat nedostatky ve vybaveni a ziskavat tak tyto vyhody pro sebe - i kdyz jsou mizive! Strelci to vicemene delaji kvuli psychice ..
spider74

lauf

Příspěvek od spider74 » 21 kvě 2008 20:56

from Honza : to děláš dobře......vyčisti si lauf před závodem a trefíš kulové :roll:
NEVER RUN AWAY FROM SNIPER, YOU WILL ONLY DIE TIRED
Shiva
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Shiva » 21 kvě 2008 21:08

Sidewinder píše: ale tady nejde o porovnavani zbrani, ale o porovnavani strelcu!
v tom pripade by museli vsichni strelci strilet stejnou zbrani.

Sidewinder píše: ale ona ta polozka neni jen o tom ho trefit, ale take o tom najit toho spravneho! .. a kdyz v tom vyberu udela strelec chybu, muze mit pusku jakou chce a stejne mu to nepomuze!
No tak tohle sem snad nepatri ne?
To je chyba uplne z jineho soudku. Asi tak jako si zatocit korekci na druhou stranu.
Sidewinder píše: No nic .. vsechno je to teorie a zde asi opravdu plati, ze je lepsi si to sam vyzkouset, nez o tom precist tisic slov ..
to je sice pravda, ale pokud vim, ze 4 ze 6 polozek jsou terce na hranici moznosti me zbrane, tak mi unika smysl souteze.
Sidewinder píše: A jen pro uplnost .. tercove tezke pusky ma u ns vetsina strelcu prave proto, ze chteji i ony milimetry ve svuj prospech - protoze dnes je uroven tak vysoka, ze obcas i tento milimetr muze rozhodnout a tak se kazdy snazi v ramci pravidel minimalizovat nedostatky ve vybaveni a ziskavat tak tyto vyhody pro sebe - i kdyz jsou mizive! - treba jen pro dobry pocit - lepsi psychiku.
Ano, s tim se da jen a jen souhlasit.
ale jak jsem rekl na zacatku, uz to prestava mit co spolecneho s odstrelovackou.
S odstrelovackou to nema nikdy nic spolecneho pokud se na prvnich mistech umistuji jednoranove tercovnice, ktere se pouzivaji na BR strelbu.
Tim samozrejme nechci snizovat strelecke umeni strelcu. To v zadnem pripade.
Good shooting
Odpovědět