ANKETA- Nejpitom?j?? n?boj v?ech dob?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Najhoršie:
-určite nie 2,7 kolibri ( čo nie je považované za reálnu zbraň, ale skôr raritku)
-určite nie 6,35 ( 25 ACP ) - svokor ju používa na obranu aj na dostrel zvere
-určite nie 7,65Br, 9Br ,7,62 Tokarev, 7,65 Para, 9 Makarov lebo tieto náboje v dobe svojho vzniku určite mali opodstatnenie a aj v súčastnosti majú svoje výhody
Ale taká móda, aby každá zbrojovka mala svoj náboj, tak tu vznikajú koniny:
45GAP, 40SW,50AE,700NE, 357SIG, 480Ruger,500Mag,30-357TM
-45GAP ( to bolo revolučné skrátiť 45ACP, aby sa štandartizovala dĺžka šachty ?)
-40SW -načo keď 10AUTO je výkonnejšia (keď to vadí tak si urob slabšiu laboráciu)
-50AE,700NE (v nábojnici je 12mm plste ako výplň), 480Ruger, 445 Supermag,500Mag-súťaž o najsilnejšieho pe tých, čo majú vlastné gule malé.
-357Sig-ten výkon sa dá dosiahnuť aj s 38Super a dáš ich do zásobníku viac
-30-357TM dobrý pokus, ale nedotiahnutý
A na záver výherca: taká blbosť ako 5,7FN, ktorá už dobe vzniku bola zastaralá (prekonal ju 224 Boz a tiež nemenovaný český náboj zo zúženej 9 Luger nábojnice na 223 Rem.)
-určite nie 2,7 kolibri ( čo nie je považované za reálnu zbraň, ale skôr raritku)
-určite nie 6,35 ( 25 ACP ) - svokor ju používa na obranu aj na dostrel zvere
-určite nie 7,65Br, 9Br ,7,62 Tokarev, 7,65 Para, 9 Makarov lebo tieto náboje v dobe svojho vzniku určite mali opodstatnenie a aj v súčastnosti majú svoje výhody
Ale taká móda, aby každá zbrojovka mala svoj náboj, tak tu vznikajú koniny:
45GAP, 40SW,50AE,700NE, 357SIG, 480Ruger,500Mag,30-357TM
-45GAP ( to bolo revolučné skrátiť 45ACP, aby sa štandartizovala dĺžka šachty ?)
-40SW -načo keď 10AUTO je výkonnejšia (keď to vadí tak si urob slabšiu laboráciu)
-50AE,700NE (v nábojnici je 12mm plste ako výplň), 480Ruger, 445 Supermag,500Mag-súťaž o najsilnejšieho pe tých, čo majú vlastné gule malé.
-357Sig-ten výkon sa dá dosiahnuť aj s 38Super a dáš ich do zásobníku viac
-30-357TM dobrý pokus, ale nedotiahnutý
A na záver výherca: taká blbosť ako 5,7FN, ktorá už dobe vzniku bola zastaralá (prekonal ju 224 Boz a tiež nemenovaný český náboj zo zúženej 9 Luger nábojnice na 223 Rem.)
CF je magor
Na náboj 7,65 Browníng byly skoro všechny klasické vojenské a policejní zbraně mezi válkami - takový náboj může nejhorším nazvat jen někdo, kdo pistole vůbec nemá rád.
Já osobně jsem zastáncem názoru že 7,65 Br. je pro osobní obranu pro normálního člověka zcela dostačující. Zbraň sice běžně nenosím, ale když už k tomu dojde, pak v létě sahám po Berettě Tomcat Inox v ráži 7,65 Br. a v zimě po Taurusu 605 v ráži .357 Mag. ČZ 83 mi připadá pro denní nošení příliš velká, ale souhlasím s tím že se dá sehnat ze velice slušnou cenu a pokud někomu nevadí větší hmotnost a rozměry, pak je to dobrá volba. Z hlediska statistiky je 9 Br. zhruba stejně účinný jako 7,65 Br., ale je pravda že i na mě působí devítka přesvědčivěji. Když jsem vybíral malou obrannou zbraň tak jsem váhal mezi Tomcatem, Kevinem a P 32. (zkoušel jsem i P 11 a to byl opravdu děs) Nakonec jsem koupil Berettu, protože mě osobně vyhovovala nejvíc. Ve srovnání s Kevinem je výstřel mnohem příjemnější, ale to je spíše záležitostí zbraně než náboje, protože P 32 kopala stejně protivně jako Kevin. Na cenu jsem se příliš neohlížel, ale je jasné že pro mnoho lidí je cena značně nezanedbatelný faktor. ČZ 92 je kapitola sama pro sebe… Za tu cenu by měla být napůl ze zlata, ale není a kvalita zpracování také není zrovna na výši.
Re: CF je magor
Víš co? Jako bych nic neřekl. Klidně mi tady nadávej do magorů jak chceš, ale je to přesně to, co jsem nechtěl. Myslím, že jsem veškterá svoje tvzení formuloval velmi diskrétně, tak bys mě mohl následovat. Jinak objektivně uznávám, že 7,65 Br. zřejmě není nejhorší patrona všech dob, a taky jsem to nikdy netvrdil jednoznačně, takže se můžeš uklidnit.Anonymous píše:Na náboj 7,65 Browníng byly skoro všechny klasické vojenské a policejní zbraně mezi válkami - takový náboj může nejhorším nazvat jen někdo, kdo pistole vůbec nemá rád.
Nenadávám
Jen jsem vyjádřil názor a podložil jsem ho + jsem klidnej. Tímhle podsouváním ničeho nedosáhneš.
Ten 40SW jako nejdementnější náboj není špatný tip, divím se, že se ještě neozval nějaký IPSCař, protože kromě potřeby zbrojovek prodat nové drahé zbraně nemá 40SW žádné opodstatnění. Problém policistů s prostřelením cíle rozhodně lépe řeší EFMJ v 9Para, než nutnost nákupu nových zbraní a munice.
Ten 40SW jako nejdementnější náboj není špatný tip, divím se, že se ještě neozval nějaký IPSCař, protože kromě potřeby zbrojovek prodat nové drahé zbraně nemá 40SW žádné opodstatnění. Problém policistů s prostřelením cíle rozhodně lépe řeší EFMJ v 9Para, než nutnost nákupu nových zbraní a munice.
Historie 40 S&W
Pokud vím, tak 40 S&W vzniknul proto, že FBI chtěla zavést pistole v ráži 10 mm Auto, ale zpětný ráz se jim zdál příliš velký. Tak vyvinuli slabší laboraci nazvanou 10 mm Light, která vyhovovala. Jenže následovala logická úvaha - proč používat tak dlouhou nábojnici, když její prostor stejně nevyužiju? Nábojnice 10 mm Auto je navíc 25 mm dlouhá a to už může střelcům s malou rukou působit problémy. Takže se mi vznik 40 S&W jeví jako logický krok.
Re: Historie 40 S&W
Máš naprostou pravdu, skutečně je to trochu zjednodušená historie vzniku náboje .40 S&W. Tenhle náboj se vyrábí od roku 1989, ale nedokázal splnit to co od něj jeho tvůrci očekávali, totiž to, že postupně vytlačí Luger a ACP. To ovšem nemění nic na faktu že v USA je to opravdu populární náboj který postupem času skoro zlikvidoval 10mm Auto a stačila mu na to pověstná „neviditelná ruka trhu“. U nás se zatím příliš nerozšířil a na Slovensku údajně není moc velký zájem o jiné ráže než 9mm Luger, takže v tomhle ohledu tam má .40 S&W ještě o něco těžší život. Jeho nominace na nejpitomější náboj všech dob mě docela překvapila. Co bude dál? Věřím že někdo navrhne i 7,62x39 nebo 9mm Luger…Randy píše:Pokud vím, tak 40 S&W vzniknul proto, že FBI chtěla zavést pistole v ráži 10 mm Auto, ale zpětný ráz se jim zdál příliš velký. Tak vyvinuli slabší laboraci nazvanou 10 mm Light, která vyhovovala. Jenže následovala logická úvaha - proč používat tak dlouhou nábojnici, když její prostor stejně nevyužiju? Nábojnice 10 mm Auto je navíc 25 mm dlouhá a to už může střelcům s malou rukou působit problémy. Takže se mi vznik 40 S&W jeví jako logický krok.

Proč
No hezky jste to popsali, chlapi, a právě ve světle toho "chtěli silnější náboj, tak ho vyrobili, pak zeslabili, pak zkrátili, to vše za slabých 10 let" - není to důkaz toho, jaký zbytečný šmejd to je?
Že to prosadila zbrojovkářská lobby, bych jako argument nebral.
Kromě policajtů a sportovních střelců je ten náboj pořád totálně okrajová záležitost, v poměru k vyrobeným a vystřeleným počtům kusů 9 Luger (a ne za celou jeho historii, ale za rok) na tom 40SW musí být asi tak, jako ten 2,7 Kolibri
Že to prosadila zbrojovkářská lobby, bych jako argument nebral.
Kromě policajtů a sportovních střelců je ten náboj pořád totálně okrajová záležitost, v poměru k vyrobeným a vystřeleným počtům kusů 9 Luger (a ne za celou jeho historii, ale za rok) na tom 40SW musí být asi tak, jako ten 2,7 Kolibri

Možná, že tomu .40 S&W teď zase vy trochu křivdíte. Řekněme, že jeho výhody oproti 9 para nebo 10 mm Auto pro sebeobranu a služební použití jsou alespoň teoretické. Nicméně by mě zajímalo, proč se používá pro IPSC, když jenom snižuje nábojovou kapacitu, dává větší zpětný ráz a je dražší (oproti 9 para).
Střelci IPSC jsou divní
Kupují stroje, které vůbec nevypadají jako pistole.
Jaké jsou výhody 40SW, by vám musel napsat jeden z nich.
Kromě snahy machrovat a porazit konkurenta, který zůstane u 9 Luger (změnou bodování, viz níže), v tom nic jiného nevidím. Ne každý chce pořád měnit pistole a ráže, ovšem když se do pravidel zavede, že je na závod potřeba ráže 40Sw a vyšší, popř. se stanoví hodnocení divizí tak, že za stejný zásah ráží 9 Luger máte méně bodů než při střelbě ráží 40SW, tak je "výhoda" ráže 40SW jasná - prsty lobby sahají až sem - reálný důvod není žádný, není problém vyrobit stejně slabý náboj 40SW jako 9 Luger. Proto se začal měřit "faktor", tj. součin rychlosti a hmotnosti střely, jenže střelci zas objevili, že i do 9 Luger se dá nacpat takový prach, aby se dosáhlo vyššího než hraničního faktoru. Proto teď některé soutěže přímo předepisují ráži nejméně 40 SW a pak máte možnost tam buď přestat jezdit, nebo změnit náboj a zbraň. Proto ta rozšířenost 40 Sw mezi střelci IPSC.
Jaké jsou výhody 40SW, by vám musel napsat jeden z nich.
Kromě snahy machrovat a porazit konkurenta, který zůstane u 9 Luger (změnou bodování, viz níže), v tom nic jiného nevidím. Ne každý chce pořád měnit pistole a ráže, ovšem když se do pravidel zavede, že je na závod potřeba ráže 40Sw a vyšší, popř. se stanoví hodnocení divizí tak, že za stejný zásah ráží 9 Luger máte méně bodů než při střelbě ráží 40SW, tak je "výhoda" ráže 40SW jasná - prsty lobby sahají až sem - reálný důvod není žádný, není problém vyrobit stejně slabý náboj 40SW jako 9 Luger. Proto se začal měřit "faktor", tj. součin rychlosti a hmotnosti střely, jenže střelci zas objevili, že i do 9 Luger se dá nacpat takový prach, aby se dosáhlo vyššího než hraničního faktoru. Proto teď některé soutěže přímo předepisují ráži nejméně 40 SW a pak máte možnost tam buď přestat jezdit, nebo změnit náboj a zbraň. Proto ta rozšířenost 40 Sw mezi střelci IPSC.
Zdá se mi, že ve svém svatém rozhořčení vylíváte dítě i s vaničkou. Jednak proto, že ten náboj je opravdu dobrý a v zemi, kde se zbraně nosí podstatně u nás - v USA - se tento náboj docela hodně prosadil (jeho cena už se pohybuje těsně nad cenou 9mm Luger a prodané množství je také někde blízko k Lugru) a také proto, že je opravdu pro obranný střet asi vhodnější. Obviňujete lobby výrobců zbraní, ale z mého pohledu je to pro výrobce zbraní spíš komplikace. Dovedete si představit překonstruovávat a dolaďovat vše na novou ráži?
Pokud vím, tak to je služební ráže FBI, INS, FEMA a dalších agentur a jelikož při jejím vývoji aktivně spolupracovali balistici z FBI, tak bych je nepodezdříval, že by chtěli nějakou lobby podporovat.
Pokud vím, tak to je služební ráže FBI, INS, FEMA a dalších agentur a jelikož při jejím vývoji aktivně spolupracovali balistici z FBI, tak bych je nepodezdříval, že by chtěli nějakou lobby podporovat.
Fyzikální zákony jsou právě ty jediné, které platí pro všechny. Dokonce i pro politiky a boháče. - Neznámý Génius
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
K vítězství zla stačí, když dobří lidé budou sedět se založenýma rukama - Edmund Burke
Nooo, tím bych si nebyl tak jist, dneska už je totiž lobby úplně ve všem, olympijským sportem počínaje a nukleárním zbrojením ani zdaleka nekonče. (podívej se na to, jak nám vládnou naši milovaní zvolení: to je celé jedna velká lobby, i když my jsme atypický případ: jsme totiž jediná země, kde platí rovnice lobby=úplatky).
[quote="MESSER"]Najhoršie:
quote]
Můj táta byl v šedesátých letech minulého století okresní zbrojíř při sekretariátu strany a dostal se i k takovýmto raritkám. Kolibri 2,3 mm dostal od nějaký rusandy ve státních službách.Mám jí ve své sbírce s legendou,že se odpalovala z naušnice a součástí projektilu je kyanidová kapsle. Je-li to pravda nebo ne je mi víceméně fuk.Rozhodně se jí nebudu snažit ukousnout.
quote]
Můj táta byl v šedesátých letech minulého století okresní zbrojíř při sekretariátu strany a dostal se i k takovýmto raritkám. Kolibri 2,3 mm dostal od nějaký rusandy ve státních službách.Mám jí ve své sbírce s legendou,že se odpalovala z naušnice a součástí projektilu je kyanidová kapsle. Je-li to pravda nebo ne je mi víceméně fuk.Rozhodně se jí nebudu snažit ukousnout.