ANKETA- Nejpitom?j?? n?boj v?ech dob?
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Tenhle příspěvek nechápu.9x17 je 9mm Browning,9x18 je 9mm Makarov,9x19 je 9mm Para(Luger).Proč záměna,proč klení?
!!!
Jasně,9x18 se označuje náboj 9mm Police,ale chtěl jsem zdůraznit rozdíly v délce nábojnice.
Náboj 7,65 Luger je u nás vzácný a drahý, ale je pro terčovou střelbu vynikající. 9 mm Makarov bych také nezatracoval, jeho obliba je ve světě dosti vysoká. Potencionálně je přesnější než 9 Para. Nezaměňovat s 9 Police, mají, kromě jiného, naprosto odlišný průměr střely!!! A záměna nábojnic z Makarova za 9 Para nebo Browning? Kdo přebíjí, ví své.
Tahle anketa jasně dokazuje že neexistují pitomé náboje, ale pouze lidé… 6,35Br. je v současnosti sice na okraji zájmu, ale v 30. letech minulého století by to vypadalo trochu jinak… Dost pochybuji že by Antonín Stuchlý souhlasil s tvrzením že je to náboj na hovno, jak tvrdí většina zde přítomných. .22 Short, první náboj do revolveru který se nabíjel zezadu. Dnes pro většinu jen hračka pro děti. .700 Nitro Express, náboj který vznikl jen proto, že se firma Holland & Holland zavázala že další pušku v ráži .600 Nitro Express už nevyrobí je taky vlastně na nic, protože u nás se do ZOO chodit lovit nesmí. .50AE vznikl jen kvůli honbě za výkonem a jeho praktičnost je nulová…. Tak v tomhle duchu lze pokračovat ještě hodně dlouho, ale já bych si ani u jednoho z nich netvrdil že je to špatný náboj. Jsou to jen články širokého spektra nábojů a každý si může vybrat to co se mu líbí. Když se mi ale něco nelíbí, tak to ještě neznamená že je to špatné.
Snad nechceš naznačit, že 6,35 Br. k něčemu je? Jediné, kde by byl použitelný alespoň teoreticky, je sebeobrana, a i to je směšné (když bude mít útočník silný hubertus, tak ho musíš trefit do obličeje aby vůbec poznal, že je trefenej). U takových nábojů, jako je 7,65 Br. nebo .22 LR (i ten má výkon skoro dvojnásobný a navíc olověnou střelu) se o tom přinejmenším dá diskutovat, ovšem u 6,35... Jinak ale s Dědkem v zásadě souhlasím, každý náboj je na něco (i ten 6,35 by nebyl úplně nanic, třeba kdybych potřeboval jenom zastrašit hlasitou ránou nebo kdybych potřeboval SKUTEČNĚ MINIATURNÍ zbraň- ovšem musel bych mít jistotu, že se útočník lekne, a to je poněkud problémová strategie).
VÝSLEDEK ANKETY
Na základě výše probíhající diskuse vyhlašuji VÝSLEDEK ANKETY o nejpitomější náboj: nejpitomější náboj je ten, který do své zbraně nabije pitomec.
Stačí vám to, nebo se o tom potřebujete hádat?
Stačí vám to, nebo se o tom potřebujete hádat?
6,35 Br. Vznikl v roce 1906 a jeho otcem je člověk který toho za svůj život dokázal v oboru zbraní a střeliva opravdu hodně. Mimo jiné je i autorem náboje .45ACP, který uznává každý moula. Myslíš že to byl úlet? Ne, on jen potřeboval náboj pro opravdu malou zbraň a tak ho prostě vytvořil. Věděl toho o zbraních a terminální balistice asi víc než ty nebo já. Začátkem minulého století to byl mezi lidmi nejrozšířenější sebeobranný náboj. Martin Lecián s ním dokázal zavraždit několik lidí a rozhodně je před tím nesvlékal. Standardní náboj v této ráži se zastaví v tvrdém dřevě až po šesti centimetrech, takže bych zrovna nestál o to aby mě s ním někdo střílel i přes hodně silný kabát. Popravdě, já bych se taky na tuhle ráži nespoléhal, jen mě štvou jedinci co si koupí „zvonka f devítce nebo líp v pětašťouře“ a myslí si že jsou mistři světa. 6,35 Br. má svoje místo v historii a vzniklo pro něj plno zajímavých zbraní. V dnešní době sice už neodpovídá představě o ideální obranné ráži, ale to že je tady už 100 let a stále ho vyrábějí všichni přední výrobci o něčem svědčí.CF píše:Snad nechceš naznačit, že 6,35 Br. k něčemu je? Jediné, kde by byl použitelný alespoň teoreticky, je sebeobrana, a i to je směšné (když bude mít útočník silný hubertus, tak ho musíš trefit do obličeje aby vůbec poznal, že je trefenej). U takových nábojů, jako je 7,65 Br. nebo .22 LR (i ten má výkon skoro dvojnásobný a navíc olověnou střelu) se o tom přinejmenším dá diskutovat, ovšem u 6,35... Jinak ale s Dědkem v zásadě souhlasím, každý náboj je na něco (i ten 6,35 by nebyl úplně nanic, třeba kdybych potřeboval jenom zastrašit hlasitou ránou nebo kdybych potřeboval SKUTEČNĚ MINIATURNÍ zbraň- ovšem musel bych mít jistotu, že se útočník lekne, a to je poněkud problémová strategie).
Všichni přední výrobci ho vyrábějí, prortože na něj stále existuje dost zbraní (jen těch DUOvek jsou tisíce), a pro slečnu do kabelky to možná nemusí být úplně marné (už jen pro psychologický efekt), jenomže dneska už někteří výrobci komorují zbraně velikosti Walthera PPK na náboje 9 mm Parabellum, takže 6,35 Br. má mírně řečeno vážnou konkurenci. Já nezpochybňuju invenci Johna M. Browninga, na to jsem skutečně trochu malý pán, jenomže správně říkáš, že ten náboj zkonstruoval skoro před sto lety, a od té doby se poněkud změnily poměry. Nezapírám, že o těch vraždách, co spáchal M. Lecián, nevím ani to, že se staly (ale vím, že ráží 6,35 Br. zastřelili např. Aloise Rašína), nicméně tím se dostáváme k tomu, co už tu bylo propráno mnohokrát: že totiž kupříkladu já bych vzhledem ke svým znalostem anatomie dokázal zabít člověka i flusbrokem. Jenomže by muselo jít o chladnokrevnou vraždu a ne o sebeobrannou situaci. Napiš nějaké detaily o těch vraždách, možná pak změním názor. To s těmi šesti centimetry si netroufám vyvracet, nicméně se mi to nezdá (ovšem dostat to mezi žebra byť i z DUOvky bych taky nechtěl).
-
Určitě máš pravdu v tom že se dnes dá koupit opravdu malá zbraň která střílí výkonným střelivem, ale už jsi z toho střílel? Já ano a nebylo to nic příjemného. Než se člověk vzpamatuje, tak majitel hračky ráže 6,35 Br. vystřílí plný zásobník… Obecně se má za to, že 6,35 Br. je o málo účinnější jež .22 LR - http://strelnice-zlin.hyperlink.cz/zaji ... /index.htm Není to žádná sláva, ale pořád je čtvrtinová naděje že ti v nouzi bude stačit jedna rána. Těm 6 cm věř, nikdy bych nenapsal nic co jsem si nevyzkoušel. Lecián byl vojenský zběh. (z vojny odsloužil pár měsíců, takže to nebyl cvičený zabiják) Střílel vždy když byl přistižen při krádeži a to naprosto chaoticky a nemířeně. Mnohokrát nebyl svůj cíl vůbec schopen zasáhnout. Pokud se ovšem náhodou trefil, jeho obětem nepřipadala ráže 6,35 Br. zase tak slabá a pár jich to nepřežilo, ostatní vážně zranil. Například strážmistra Antonína Stuchlého trefil do prsou a ten byl namístě mrtev. Kulka prošla skrz žebro a zasáhla plíci a srdce. Při pitvě se zjistilo že stačilo málo a střela prošla skrz… Nepředpokládám že bys chtěl vědět víc, ale pokud ano, tak si přečti knihu - Martine, rosteš pro šibenici! od Jiřího Kelenbergera. Každý může mít svůj názor, ale 6,35 Br. si opravdu nezaslouží být označován jako nejhorší náboj všech dob.CF píše:Všichni přední výrobci ho vyrábějí, prortože na něj stále existuje dost zbraní (jen těch DUOvek jsou tisíce), a pro slečnu do kabelky to možná nemusí být úplně marné (už jen pro psychologický efekt), jenomže dneska už někteří výrobci komorují zbraně velikosti Walthera PPK na náboje 9 mm Parabellum, takže 6,35 Br. má mírně řečeno vážnou konkurenci. Já nezpochybňuju invenci Johna M. Browninga, na to jsem skutečně trochu malý pán, jenomže správně říkáš, že ten náboj zkonstruoval skoro před sto lety, a od té doby se poněkud změnily poměry. Nezapírám, že o těch vraždách, co spáchal M. Lecián, nevím ani to, že se staly (ale vím, že ráží 6,35 Br. zastřelili např. Aloise Rašína), nicméně tím se dostáváme k tomu, co už tu bylo propráno mnohokrát: že totiž kupříkladu já bych vzhledem ke svým znalostem anatomie dokázal zabít člověka i flusbrokem. Jenomže by muselo jít o chladnokrevnou vraždu a ne o sebeobrannou situaci. Napiš nějaké detaily o těch vraždách, možná pak změním názor. To s těmi šesti centimetry si netroufám vyvracet, nicméně se mi to nezdá (ovšem dostat to mezi žebra byť i z DUOvky bych taky nechtěl).
Konečně někdo, kdo se nehádá jak debil a svoje tvrzení podloží argumentem. Přiznávám, žes mě docela přesvědčil. Taky se musím přiznat, že z žádné malé lehlké pistolky v ráži dejme tomu 9 Para jsem nikdy nestřílel (a věřím, že to zvlášť příjemné nebude),já jsem totiž na větší železa s pořádnou hlavní, kterými se dá nejen bránit, ale taky trefit do terče (Walther P38, CZ 85) a i tam je zpětný ráz a zdvih poměrně velký. Tak bychom možná mohli uvažovat dál- co takhle 7,65 Br.? Jak už tu někdo napsal, zbraň pro něj je prakticky stejně velká jako pro 9 Br. nebo 9 Mak., které se pro sebeobranu hodí určitě víc. Pravda je, že je zase výrazně levnější (jak patrona, tak zbraň), umožňuje zvýšit nábojovou kapacitu a má příjemnější zpětný ráz (i když je trochu ostřejší než 9 Br., alespoň mně se to tak zdá). Ve srovnání třeba s 9 Para nebo s jakýmkoli "pořádným" nábojem má tu výhodu, že mu stačí dynamický závěr. No ale to už porovnávám hrušky a banány
, takže diskutujme dál (ale s argumenty, a ne s něčím jiným, jak je tu zvykem).

-
Ceny 7,65Br,a 9Br,jsou prakticky stejné,rozdíly v ceně zbraní jsou zhruba 1-3tis kč.Asi nejdostupnější je Cz 83,která se nechá v komisi pořídit od 3500,-výše.Pochopitelně že P-32,je mnohem dražší a i Kevin mi připadá drahý až moc,ale nové provedení Cz 92(6,35) v lehkém rámu za 7 tis.to je darda,to je pak lepší ta P-32,nebo Kevin.Zase Cz 45 koupíš za 2 tis.a je mnohem lepší než to DUO.