P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Jim
Re: Předovky

Příspěvek od Jim » 08 čer 2017 11:12

Jen pro zajímavost, co je to za zbraň, kde máš problémy se selhači?
Dotlačení kule na prach nemá na selhávání vliv. Pokud se ta závada objevuje od počátku vlastnictví zbraně, je něco špatně na cestě plamene zápalky do komory. Doporučuji tedy rozebrat-vyšroubovat piston, drum a vše zkontrolovat. Třeba je tam nějaký otřep ještě z výroby. Každopádně jen prošťouchávání pistonu nic nevyřeší. Ještě taková zkouška, když naliješ vodu do hlavně, stříká voda z pistonu?
Osobně z perkusky střílím minimálně 12 roků a selhač jsem zaznamenal pouze, když jsem zapomněl nasypat prach.
Jakékoliv dotloukání nabijákem na kuli ničemu neprospěje, jedině rozmlátíš předek střely.

Času dosti mám, trpělivost musím míti.
spitamen

Příspěvek od spitamen » 08 čer 2017 12:01

Jime..voda prudi otvorom pistonu neprerusovane,celym prietokom otvoru..
spitamen

Příspěvek od spitamen » 08 čer 2017 15:48

Tak som pre istotu odskrutkoval bocnu skrutku na drume,prestrcil medeny drôt a posvietil zvrchu do hlavne. Prechod je ok.este som zmeral dutinu v dnovej skrutke,ma 1.3cm.
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 08 čer 2017 16:35

V tom případě tvé problémy plynou ze způsobu nabíjení - kanálek pro zášleh je volný, piston volný, hlaveň volná. A když je od vrchu vidět zkušební drát strčený do drumu, nic nebrání plamínku zápalky iniciovat prachovou náplň. Nasypat prach, vložit střelu, lehce natlačit na prach, nebouchat. Musí to fungovat.
ropak

Příspěvek od ropak » 08 čer 2017 20:23

ze sve zkusenosti vim ze nektere zapalky mi nespolehlive fungovaly u dlouhe zbrane a u revolveru fungovaly splehlive jednalo se o zapalky SB cervene na dlouhou jsem musel pouzivat jiné ted uz si to nepamatuju myslim ze byly zelene
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 08 čer 2017 21:10

Spitamen psal, že každá zápalka "práskla". Přesto k výstřelu nedošlo. U křesadlovky je to jasné - plamínek zapálené dávky prachu na pánvičce nedosáhl k hlavní náloži prachu.
U perkusky připadá v úvahu otřep na dnovém šroubu, nevyfrézovaný přístup k prachu v kanálku, ucpaný kanálek spalinami z minulých střeleb, ucpaný piston špínou nebo něčím ze zápalky. Vynechal jsem něco? (Stalo se mně, že jsem z lakoty chtěl ušetřit a použil jsem dětskou kapsli. Úder kohout mně vysekl kolečko a ucpal piston, ale nebylo to vidět)
I sebevíc utlučený prach by měl chytnout. Brandejs píše, že prach se lisoval, ale nechal se v prostředku otvor pro vzduch. Rychlost hoření hoření lisovaného prachu je centimetr za sekundu, volně nasypaného prachu pak 1,5 metru. Výhoda lisovaného prachu spočívá podle autora ve větší hustotě a pravidelnějšího odhořívání. Rychlost hoření se regulovala různou zrnitostí prachu.
Osobně bych před střelbou zkontroloval a vyčistil celou trasu od zápalky po ústí hlavně, vytřel do sucha, práskl dvě zápalky a šel na to.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 08 čer 2017 21:15

Nebudu říkat co má SPITAMEN dělat, ale je to chyba při nabíjení. Jistě na to přijde sám. Jen podotýkám, že prach není voda :)
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
spitamen

Příspěvek od spitamen » 09 čer 2017 07:15

Tiez si myslím že to bude nabijanim.len som si doteraz myslel, že zlyhace su predovšetkým záležitosťou deficitu prachu,špatnej zápalky, alebo extrémnych podmienok ako su vami spomínané výrobné vady. Je jasné, že som v tomto greehornom,a mám málo odstrielane,strelnicu mám 30km od bydliska,nenaberiem tak rychlo skúsenosti ako napríklad s vrhanim noža, s ktorým možno trénovať skoro kdekoľvek a kedykoľvek. Ale hoci aj pomaly, len nech to nejako pôjde..
juraj197405

Příspěvek od juraj197405 » 09 čer 2017 08:13

Ja sa nechcem nejak starať do rád čo tu dávajú naozaj kompetentní pani majstri ale napadlo ma niečo. Viem že sa to stalo len párkrát ale osobne by som skúsil jeden pokus. Prach a.. upchavka. Čo ja viem aj keby len hajzlak či korkova či iná upchavka priamo na prach bez gule... Aj vtedy by boli zlyhavky?
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 09 čer 2017 11:25

Juraj - to jsem chtěl též doporučit, ale pak jsem si to rozmyslel a odložil to na jindy. Já jsem to ve svých začátcích taky udělal, abych si vyzkoušel, jak bude pistole Pioneer Ardessa reagovat. Vysekl jsem kolečko z plsti, napustil je mazáním, nasypal prach, zasunul kolečko, nasadil sirku a bim. Kolečko plsti prásklo do zdi překvapivou silou, odrazilo se a naštěstí zmizelo kdesi v prostoru.
Plst, jinak měkká, napuštěná včelím voskem a lojem ztuhne na kost. Nikomu nedoporučuju tohle zkoušet jen tak.
juraj197405

Příspěvek od juraj197405 » 09 čer 2017 11:39

Mňa to napadlo len v tej súvislosti aby sa preveril kanalik na zápal prachu od zápalky. Ja keď som nemohol vydržať a bol silno nedočkavy a nevedel som čo zo sebou tak som pri každej mojej novej zbraní nasypal prach urval trochu hajzlaku a... Buum.. hneď som mal dušičku na mieste.. :D a mal som ako istotu že kanalik je ok tak aj dôvod na rozobratie a čistenie (pomaznanie sa..) zbrane.. :wink:
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 09 čer 2017 11:50

Jo, jo, to znám, taky mě to popadne a aspoň rozebrat a vyčistit. A očichat tu směs kovu, mazadla, dřeva i plsti.
juraj197405

Příspěvek od juraj197405 » 09 čer 2017 12:03

No čo dodať.. každý máme nejakú tú úchylku.. a ja sa za tú moju nehanbím.. 8)
Robert69

Příspěvek od Robert69 » 09 čer 2017 12:41

No já se musím přiznat že když mam novou flintu tak mi to taky nedá napřed ji rozeberu, promažu a pak šup do sklepa a zkušební výstřel bez kule jenom z hajlákem. :oops:
Žádné zbraně nevlastním akorát šavli po dědovi.
Jim

Příspěvek od Jim » 09 čer 2017 12:44

Já tady vidím ještě jednu možnost. Měl jsem podobný problém se selhači na perkusní Sharpsce. Tam je ale cesta k prachu trochu krkolomná, ale závada byla následující. Po jejím odstranění fungovalo vše perfektně. Takže, zkontroluj hloubku otvoru na piston, vyšroubuj ho a změř hloubku až na dno a pak porovnej s hloubkou osy kanálku v drumu. Já měl otvor dost hluboký, hodně pod osu průšlehového kanálku. Plamen se prakticky rozbíjí o dno otvoru a ochladí a nakonec přece jen dojde do hlavně. Pokusil jsem se to na náčrtku(nekritizovat) zobrazit. Červeně vyznačen je škodlivý prostor, který tam nemá co dělat. Pokud to máš takto, tak vyrob nový drum, který bude mít cestu plamene co nejkratší a bez škodlivých prostorů. Taky šroub v drumu by měl dosahovat na hranu kanálku.
Já to řešil tak, že jsem prodloužil škodlivý prostor, nařízl do něj stejný závit jak má piston, zašrouboval do něj nerezovýho červíka a zubařskýma frézam upravil tak, aby plamen měl co nejkratší cestu. Byla to sice piplačka, ale sharpska nemá drum a piston je v bloku závěru.Oprava byla tak úspěšná, že jsem si vyrobil piston na čtyřky zápalky, které jsou levnější, míň výkonnější a od tý doby nebyl ani jediný selhač.
Přílohy
DSCN1219.JPG
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
Odpovědět