P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
-
Nooo.. bola pehava..
a áno poznaaaam všetky výhody InLine pušiek. A tak som to aj bral. High-tech.. ale.. je to ešte black powder? Práve to že nie. A áno. Lorenska.. vraj rozhodla v porážke Rakúska. Ale história sa nevie zhodnúť v tom či to boli predovky ci ihlove zadovky.. Ale to je už OT.. mne ide o to že som mal niečo čo narušilo môj pohľad na čierny prach.. dostaňte má z toho..

-
Re: Předovky
Ahoj,
mám IN-LINE Ardesa Pursuit cal.50 a potřeboval bych si ujasnit pár okolností ohledně střel. Pročetl jsem toho dost, ale mám v tom snad větší zmatek než předtím. Hledám ideální rozměr střely pro svou Pursuitku. Co jsem tedy vyčetl... IN-LINE je tedy především pro saboty, ok dají se sehnat, ale brzdí to cenovky. V úvahu tedy padají střely typu R.E.A.L a Maxiball a já bych potřeboval zjistit ideální diametr střely abych si mohl podle toho koupit licí kleště.
Moje předovka má rozměr v polích 12,5mm a v drážkách 13mm . Cvičně jsem protáhl pár střel co mám k dispozici hlavní a výsledek je na přiloženém foto.
1.Hornady sabot, drážky se do plastu moc nezaryly, ale asi to je vlastnost toho plastu...? nabíjení hladce optimální...
2.Maxiball, drážky krásně zaryté, nabíjení težší, asi ze všech čtyřech střel, asi dáno tím širším spodkem...
3.Maxiball, drážky strhnuté, nabíjení velmi lehké...
4.Real, drážky hezky zařízlé, nabíjení vcelku hladké
Mám se držet jedné tří vyobrazených olověných střel, nebo sehnat střely s úplně jiným rozměrem? Popřípadě, můžete mě poradit diametr střely, který máte vyzkoušený Vy?
mám IN-LINE Ardesa Pursuit cal.50 a potřeboval bych si ujasnit pár okolností ohledně střel. Pročetl jsem toho dost, ale mám v tom snad větší zmatek než předtím. Hledám ideální rozměr střely pro svou Pursuitku. Co jsem tedy vyčetl... IN-LINE je tedy především pro saboty, ok dají se sehnat, ale brzdí to cenovky. V úvahu tedy padají střely typu R.E.A.L a Maxiball a já bych potřeboval zjistit ideální diametr střely abych si mohl podle toho koupit licí kleště.
Moje předovka má rozměr v polích 12,5mm a v drážkách 13mm . Cvičně jsem protáhl pár střel co mám k dispozici hlavní a výsledek je na přiloženém foto.
1.Hornady sabot, drážky se do plastu moc nezaryly, ale asi to je vlastnost toho plastu...? nabíjení hladce optimální...
2.Maxiball, drážky krásně zaryté, nabíjení težší, asi ze všech čtyřech střel, asi dáno tím širším spodkem...
Mám se držet jedné tří vyobrazených olověných střel, nebo sehnat střely s úplně jiným rozměrem? Popřípadě, můžete mě poradit diametr střely, který máte vyzkoušený Vy?
fany píše:Ahoj chlapy,v pátek jsem si objednal Ardesu Vortek magnum a potřeboval bych poradit.Chci si dávkovat prach do 2 ml.plastových uzaviratelných zkumavek.Musím to do nich sypat trychtýřkem a nebo mohu třeba přímo z mísy nabírat do zkumavky? Děkuji za radu.
Omlouvám se za hrubku

[quote="Transilvanian"][/quote]
Mam Vorteka. Kokilu mam minnie od Lee. Lezu mi z nej rozne rozmery, ale ked vylezie 0.502 in je to ideal drazky vyrazne, nabijanie pohodlne ani lahke ani tazke
Real mi pride sice fajn codo rozmeru, ale je kratky a aj ked je stupanie vyvrtu 1:28 cize dost rychle, mam hruby pocit ze taka kratka strela sa bude obracat. Intuitivne volim radsej dlhsiu a tazssiu strelu s navazkou okolo 3.6g a vyssie. Zatial som sice nevyskusal, ale myslim si ze pre inlinu by sedel nalepsie dlhy ogival typu VOLUNTEER s hlbsimi drazkami
fany - 2ml budu podla mna dost male, ale do terca na 50m bude navazka dostatocne silna. Zalezi aj na tom, aku tazku strelu pouzivas. Ja som kupil 10ml antistaticke a tie stacia pohodlne aj na tormentacnu navazku 120gr
A keby som do nich pouzil papierovu zatku, mozem na dno supnut strelu, zatku, prach a mam pripraveny akoze lovecky naboj na rychlejsie nabijanie 
Mam Vorteka. Kokilu mam minnie od Lee. Lezu mi z nej rozne rozmery, ale ked vylezie 0.502 in je to ideal drazky vyrazne, nabijanie pohodlne ani lahke ani tazke

fany - 2ml budu podla mna dost male, ale do terca na 50m bude navazka dostatocne silna. Zalezi aj na tom, aku tazku strelu pouzivas. Ja som kupil 10ml antistaticke a tie stacia pohodlne aj na tormentacnu navazku 120gr

Na nabírání prachu bys měl mít nářadí z neželezných kovů, nejlépe z mědi. Já jsem si pomocí kleští, pilníku a kladívka zhotovil ze zbytků měděného plechu po klempířích dvě věci - trojúhelníkovou nádobku a primitivní lžíci. Nádobka je hodně protáhlá do špičky, aby se dala položit na digitální váhy, měděnou lžící naberu prach do nádobky. Jakmile váha sedí, vsypu prach do nábojky. Prach mám na listu papíru v podobě kupičky, nevyužitý prach se pak snadno vrátí do původní nádoby. Je potřeba dávat pozor, aby se prach nevysypal, protože se nesmí vysávat, ale jen zametat.
-
Transilvanian píše:Ahoj,
mám IN-LINE Ardesa Pursuit cal.50 a potřeboval bych si ujasnit pár okolností ohledně střel. Pročetl jsem toho dost, ale mám v tom snad větší zmatek než předtím. Hledám ideální rozměr střely pro svou Pursuitku. Co jsem tedy vyčetl... IN-LINE je tedy především pro saboty,....
Len sa spýtam.. skúšal si všetky tie strely v reále? Ako ti to lietalo? Je to o laboracii. IN-LINE sú viac menej pre Sabot strelu.. Čím si mazal Real strely?
Znipper-Dík za radu,mám to na 50m,jinak bych dával dvě zkumavky,co je cca 4g.Jen mne zajímalo,jestli mohu nabírat prach do zkumavek přímo třeba z misky.
blecha.zděkuju,s tím papírem je to dobrá rada,dám do misky papír,vysipu nějaký prach,naberu nádobkou a co zůstane přesipu zpět
do origo balení.

Střely REAL .50 střílené z pušky in-line a dávkou 4 gramy, můžou trefovat takto:
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
John Taffin
fany skumavky mozes plnit rovno z nadoby naberackou na prach vyrobenou s dost velkej nabojnice. Mam vyrobenu taku z cal. 45AUTO. Zarovnana ma 1.8g
Do dna som namiesto vyrazenej zapalky nacinoval mosadzny drat a pozohybal do akejsi rucky. Skumavky mam s plochym dnom, takze mi na vahe stoja, vazim rovno do nich ( funkcia tara na vahe).

Jsou v Praze či okolí nějaké slušné BP střelnice?Případně parťák na občasnou střelbu?
Otázka je, jestli jsi měřil dobře.K těm střelám na přiložené fotce: MB, č. 2 který má spodní průměr větší jak horní je k ničemu. Možná jsi dobře neměřil, ten druhý č. 3 je pro ráži 50 asi správný, pro tvoji možná trochu malý. Zkoušel jsi ho střílet? Přikládám obrázek, co mám ve svém archívu, ale pro tebe nevhodný, je moc velký.Ale je vidět odstupňování průměrů střely. Střely Real a Maxiball mají spodní průměr vždy menší, jak horní, v podstatě jsou jejich těsnící prstence odstupňovány. Je to především kvůli jednoduššímu nabíjení. Při výstřelu se střela ještě trochu komprimuje do drážek a tak zatěsní. Otázka je, jakých výsledků dosahuješ s MB č. 3. Snaž se k nim najít navážku a pokud budeš spokojený, tak nic nemusíš řešit. Pokud ne, tak bys musel sehnat kokilu přiměřeně větší. Podotýkám, že nevlastním tento typ pušky ani nepoužívám tuto ráži. Ale střely MB ráže 45 a 54 jsem hojně používal. Real v ráži 45 též.Transilvanian píše:Ahoj,
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
-
juraj197405:
Ahoj,doposud jsem střílel jen saboty a s těmi nemám problém, občas jde nějaká mimo, ale to je rukama než sabotem
Ctěl bych přejít na levnější střely, proto hledám správný diametr než koupím kleště.
Jim:
Ahoj, dole je fotka, ještě jsem to přeměřoval, sekl jsem se o 0,02 mm. Zkoušel jsem měřit i pět zbylých co jsem od tohoto typu střel dostal a někde i lehce přes 12,9mm povětšinou ale ten samý rozměr co je na fotce níže. Ten začátek nabíjení je s nimi těžký, právě asi kvůli tomu většímu spodku, jak ale zajedou kousek níž, je to už ok. To olovo mě připadá ze zbylých dvou střel snad nejměkčí.
Jak jsem psal výše, doposud jsem jel jen saboty, ale docela se to prodražuje, tak proto to pátrání po olovu... u té MB č.3 je nabíjení velmi, ale velmi lehké, to už ten sabot jde do hlavně hůře a když jsem ji zasouval do hlavně nabijákem a to něžně a pomalu, stejně se v drážkách "utrhla".
Na střelnici ale olova vyzkoušená nemám. Zatím mě z toho teoreticky tedy vychází diametr mezi 0.509 a 0.512. Průměr v drážkách je 13mm, což je 0.512 ne? Teď je otázkou, zda to takto natěsno být může, či nikoliv... myslím si, že se jen zhorší nabíjení, nic jiného by to dělat nemělo?
PS: MB č.2 je "domácí" tvorba, MB č.3 "tovární" a Real č.4 je taktéž tovární
Ahoj,doposud jsem střílel jen saboty a s těmi nemám problém, občas jde nějaká mimo, ale to je rukama než sabotem

Jim:
Ahoj, dole je fotka, ještě jsem to přeměřoval, sekl jsem se o 0,02 mm. Zkoušel jsem měřit i pět zbylých co jsem od tohoto typu střel dostal a někde i lehce přes 12,9mm povětšinou ale ten samý rozměr co je na fotce níže. Ten začátek nabíjení je s nimi těžký, právě asi kvůli tomu většímu spodku, jak ale zajedou kousek níž, je to už ok. To olovo mě připadá ze zbylých dvou střel snad nejměkčí.
Jak jsem psal výše, doposud jsem jel jen saboty, ale docela se to prodražuje, tak proto to pátrání po olovu... u té MB č.3 je nabíjení velmi, ale velmi lehké, to už ten sabot jde do hlavně hůře a když jsem ji zasouval do hlavně nabijákem a to něžně a pomalu, stejně se v drážkách "utrhla".
Na střelnici ale olova vyzkoušená nemám. Zatím mě z toho teoreticky tedy vychází diametr mezi 0.509 a 0.512. Průměr v drážkách je 13mm, což je 0.512 ne? Teď je otázkou, zda to takto natěsno být může, či nikoliv... myslím si, že se jen zhorší nabíjení, nic jiného by to dělat nemělo?
PS: MB č.2 je "domácí" tvorba, MB č.3 "tovární" a Real č.4 je taktéž tovární
Jim má pravdu, ta střela musí plynule nabíhat do vývrtu. Na obrázku v příloze je maxiball ve zkušebním nasunutí do hlavně a po výstřelu. Je krásně vidět, jak se celý zadek střely nacpe dopředu a ucpe vývrt. Je to dobrá střela, ale spotřeba olova je vyšší. (ani mazivo se nestačilo spotřebovat)
-
Ahoj,
já to vím, a je to logické, už kůli nabíjení, ale u toho mého MB č.3 se při zasunutí do hlavně stěží otřela první drážka, natož ta druhá a třetí, myslím si, že rozměry té trojky jsou málo. U té tvé jsou první dvě drážky střely zařízlé, po výstřelu i ta třetí, to je samozřejmě ok.
já to vím, a je to logické, už kůli nabíjení, ale u toho mého MB č.3 se při zasunutí do hlavně stěží otřela první drážka, natož ta druhá a třetí, myslím si, že rozměry té trojky jsou málo. U té tvé jsou první dvě drážky střely zařízlé, po výstřelu i ta třetí, to je samozřejmě ok.