Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
mot
Re: Malá odstřelovačka

Příspěvek od mot » 28 zář 2013 18:27

Řekl jsi to naprosto přesně. "Diskutabilní". Původní záměr,pro který byla kategorie Cassic zřízena ,vůbec nesplnila . Proto jsme se rozhodli vrátit soutěž k původnímu pojetí. Samozřejmě až od roku 2014.

mari

Příspěvek od mari » 28 zář 2013 22:53

Hlavne aby to nebyl jen dalsi krok z blata do louze.
mot

Příspěvek od mot » 29 zář 2013 08:47

Jakej "další"? O žádným takovým kroku nevím. Jediný,včem jsme udělali chybu ,byl právě ten Klasik. Ale ani to bych nenazval chybou. Jen se vyvinul jiným směrem,než bylo zamýšleno.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 29 zář 2013 11:37

Když jsem vám to před lety říkal, že to je cesta do řiti, byl jsem uštěkán. Teď nevím, jestli mám být rád, že mi čas dal za pravdu. Nezmanená to ale, že byste tu ktg. měli rušit. Svůj názor jsem nezměnil - stále tvrdím, že v ktg. Classic by neměl být omezen typ zbraně, ale její parametry, tzn. odpor spouště min, 0,5 kg, hmotnost do 5,5 kg vč. optiky, zákaz vodováhy, pevná pažba (tzn. bez stavitelných prvků), systém v továrním provedení bez úprav vedoucích ke zvýhodnění systému, případně stanovit max.přiblížení optiky a zákaz dvojnožky. Pak je totiž skoro jedno, střílíš-li 456 nebo Anschütz (nehledě k tomu že "terčovnice" se do limitu nevejdou váhově). Rovněž tvrdím, že trefit dnes již ultimativní terče na 50 m je často dílem štěstí, jelikož velikost zásahové plochy je někdy již pod limitem možnosti náboje. Je třeba preferovat položky, kde větší mírou rozhoduje střelec a ne zbraň. Velmi přínosnou položkou byl např. "les" (podobně na tom byli třeba "smajlíci". Přínosem by mohly být terče na různých distancích (15, 25, 30, 50, 70, případně 100m). Kdo to někdy zkusil, ví, že to není jednoduché. Proti tomu stojí argument, že na některých střelnicích nelze střílet na jinou vzdálenost, než 50 m. Je tedy třeba vybrat "ty správné" střelnice, je jich docela dost, jen asi ne s takovým luxusem, na který si již "malí odstřelovači" zvykli. Ale ostatně je vaše věc, jak tuhle disciplínu dál rozvinete. Berte to jen jako názor. Já už střílím něco jiného.
Možná by bylo zajímavé vrátit se k diskuzi někde od str.197 (tehdy jsem byl ještě dost měkkej k váhovému limitu, dnes bych přitvrdil). V diskuzi v žádném případě nehodlám pokračovat, ale připomenout si některé skutečnosti a průběh vývoje kategorie by třeba pro někoho mohlo být poučné.
mot

Příspěvek od mot » 29 zář 2013 20:05

Znám Tě,tak si myslím že přímo radost asi ne. I když ono to tak černobílé taky nebylo.
Nevím,jestli má cenu zase znovu vysvětlovat,proč byl Classic zaveden ale tak snad jen v krátkosti.Ani ne tak kvůli Tobě ale těm,co to ještě pořád nevědí.
Myšlenka byla umožnit střelcům,kteří třeba našli někde po dědovi nějakou 452 s optikou 4x něco nebo prostě vlastní nějakou ZKM aby si přišli zkusit střílení podle MaO. A tím samozřejmě rozšířit naše řady .Na to ale samozřejmě není nutné zakládat samostatnou kategorii. Jenže takovýto střelec přijde jednou a téměř jistě skončí poslední. Tak to zkusí ještě jednou a zjistí,že na bedně nikdy nebude. V obrovské většině to dopadne tak,že už nepřijde. (koho by taky bavilo vědomí,že se na bednu skoro jistě nedostane).
PROTO byla zavedena tato katg. aby tito střelci mohli být také oceněni. Aby dostali diplom za to.že mezi střelci s těmito flintami byli třeba 1. ,ač celkově např. 15.
Byla pro ně nastavena určitá omezení jako např.váhový limit ,max. zvětšení. Jenže nikdo nepočítal s tím,že někteří jedinci začnou bastlit do těchto flint celé spouštáky z terčovnic ,odlehčovat úderníky ,upravovat hlavně a tím ze 456 udělat naprosto jinou zbraň. To všechno ale udělali v souladu s pravidly protože s tímto nikdo nepočítal a v pravidlech to nebylo ustanoveno. V ten moment ale celá tahle kategorie ztratila smysl. Ono by se to sice dalo dodatečně v pravidlech upravit ale jak by se to kontrolovalo? Před závodem mu rozebrat spoušťák? Nebo závěr?
Naopak to začalo přinášet problémy . Klasici začali chtít větší zvětšení ,stejné ryté medaile a ceny jako za celkové pořadí . Naopak jiní zase třeba poukazovali na to,že např. 4. v celkovém pořadí nedostane nic a 1. v CLA medaili , diplom a ještě cenu,přestože skončil např. na 15. místě celkově.
Ono je ale teď už skoro jedno,jak si kdo představoval tuto kategorii ale jisté je že moc lidí do MaO nepřivedla ale vím,že minimálně dva střelci , v podstatě kvůli ní, odešli.
Nakonec jsme vzali do úvahy všechna pro i proti a po dlouhé diskuzi jsme se rozhodli Classica zrušit a vrátit se ke staré a osvědčené variantě jedna soutěž , jedno pořadí. Ať si každý střílí v podstatě čím chce a je jenom na něm jestli se bude snažit postupovat výš nebo mu bude stačit se jenom účastnit.
Jinak Tvůj návrh na to aby se střílelo na různé vzdálenosti je dorý. Už se o tom mluvilo dávno,jenže to umřelo na tom,že ne na všech střelnicích je to možné. Střelba na kratší vzdálenost v konečném důsledku moc obtížnosti nepřináší. Na zhruba 20 a 50 metrů se míří stejně a ta vzdálenost mezi ,tam největší odchylka může být max. 1,5 cm ale dost dobrý nápad je naopak prodloužení vzdálenosti. Určitě to budeme zvažovat. Ale upřímně řečeno,moc takových střelnic v rozumném okolí trasy Praha a HK moc není. Resp. jsou ale buď vojenské nebo policejní. Ale pravda , nějaká je.

Taky moc nesouhlasím s tím,že hlavní je střelec a potom flinta. Myslím si že ideální stav je když jsou oba stoprocentní.

To jsem se rozkecal. Ale jednak jsem chtěl snad opravdu naposled vysvětlit aspoň v hrubých rysech stav kolem Classica a jednak jsi jediný kdo tady něco kritizuje ale zároveň navrhuje řešení. To se mi líbí. Tady je totiž tolik lidí co kritizují ale když se zeptáš : "a jak bys to teda řešil", tak neví nebo navrhují nesmysly a jen zbytečně prudí.
harpplayer
Odborník na zbraně

Příspěvek od harpplayer » 29 zář 2013 20:49

I´m sorry, ale nemáš pravdu. Nejdřív si to vyzkoušej. Do střelby na 15 - 30 m se ti kromě balistické křivky velmi významně promítá rozdíl výšky záměrné a výstřelné, což rovněž velmi významně ovlivní záměrný bod. Běž si někdy vyzkoušet mizivky a přijdeš na to hrozně rychle. Ale znovu podotýkám, že je vaše věc, co si s tou disciplínou uděláte. Jen bych byl rád, aby věci byly alespoň po technické stránce správně chápány.
Adrian
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adrian » 29 zář 2013 20:55

Chlapi, dakujem Vam.
Toto su pre mna cenne informacie. U nas zakladame sutaz Mala odstrelovacka a zvazovali sme taktiez kategoriu pre pre pusky ZKM starsieho roku vyroby, alebo s puskohladmi nizsich zvacseni. Teraz vidim, ze to nemusi byt ta spravna cesta.
Anschutz 64 MPR + "BIG Nikko" 10-50x60 + BKL + Harris 1A2
w w w . s p o r t o v a s t r e l b a . s k
www.ssk-gemerskapoloma.sk
mari

Příspěvek od mari » 29 zář 2013 20:56

Harp to napsal spravne.ultimativni velikost tercu,kdy muze byt zasah i nahodou.nato opravdu 452 se 4* zvetsenim nestaci.podle mao pravidel si zastrili,ale nic netrefi :) strilel jsi nekdy z toho,vis co to je 4* zvetseni?zkus si dat rukojmi,jestli by te to s tim bavilo.soutez je v prve rade o zbrani,pote az o strelci ( opet Harp vystihl )proto se zacali ladit sestky,aby ty chudery v teto soutezi neco trefili.doladili se k dokonalosti a nyni porazi i lepsi zbrane (ne strelce) a i to muze byt trnem v oku,hlavne ty dva salamky ...navrhu na zmeny bylo hromadu ze vsech smeru.bohuzel nevyslyseny.vsechny urcite nebyly dobre,ale snaha byla.zejmena i od lidi co to uz vzdali a dali se jinym smerem.zkus si popovidat s dubem :) uz vidim jak se bude prodluzovat strelba nad 50m,kdyz nyni je z ruznych duvodu problem i s kratkou strelnici. Soutez to rozhodne chce priblizit lidem,meli by v ni v prve rade promlouvat zkusenosti a um strelce,ne kvalita zbrane a streliva hodna olympiady.potom tam prijdou i ti majitele starych sestek,kterych je mezi strelci mnohem vice,nez tercovych specialu a ukazou schopnosti svoje.vylazeni alespon me sestky bylo z donuceni,jelikoz nerad koncim na chvostu startovky.ale v zakladu jak je se s ni tato soutez neda strilet ,pro me s uspokojivymi vysledky.
PEPAN

Příspěvek od PEPAN » 29 zář 2013 21:06

teda mě do toho nic neni, ani o tom nevim mnoho, ale naměl by zasáhnout pořadatel? pokud v clasiku řádí dravci, mají se naházet do unlimited, jednoduchý. Chci říct nač pravidla když je furt někdo obchází, pořadatel má mít poslední slovo, a je i na něm komu dá cenu..
Nejde!Prostě NNe
mari

Příspěvek od mari » 29 zář 2013 21:24

pepane,kdo by nato potom jezdil.kdyby vse ridil despoticky,z bozi vule kral.to by byly pravidla kazdy den,podle toho jak se komu hodi.pravidla musi byt,ale jasna a srozumitelna. S klasikem je amen,ted by to chtelo jinou notu.minulost stranou.radeji bych videl nejakou budouci vizi.ale obavam se,ze tu nevidi ani vestkyne Jolanda :)
RChlapek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RChlapek » 29 zář 2013 21:33

To Pepan: Tak jednoduche to neni - pravidla jsou to jedine, co poradatel ma. Kdyz je nekdo neporusi, tak ho nemuzes nikam hazet, nebo mu nedat cenu, kterou si vystrilel.. :-)

To Harp: Mot to s tou strelbou na blizko napsal zcela presne. Na cca 20m a na 50m je nula (zamerna protina vystrelnou). Nejvetsi odchylka od zamerne je hned na usti, tu nepocitam a potom na cca 35m, kde to bude cca 1,5cm. Vyska montazi, pokud je "bezna", to zmeni jen o milimetry.

To Mari: Sam jsi dukazem, ze MaO neni zdaleka jen o kvalitach zbrane. Jinak by mne zajimalo, jaky opravdu dobry navrh na zmenu padnul a nebyl vyslysen? Bud prosim konkretni..
mot

Příspěvek od mot » 29 zář 2013 21:41

Mari-
Mně by to samozřejmě nebavilo a proto jsem tuhle ktg. nikdy nestřílel. Tady máš ale krásnou ukázku toho , jak je to pořád dokola. Jediný způsob jak tyhle neustálé dohady ukončit je ukončit i tuhle kategorii. Možná se budeš divit ale já jsem se zasazoval o to, Classica zachovat ale teď ,když to vidím,jsem rád,že se to ukončení odhlasovalo.
Taky si můžes odpustit ty kecy o králi který mění každý den pravidla. Žádná pravidla se nemění. Pokud někdy,tak to zase bylo jenom kvůli tomu Classicu. Ano,byl tady pokus udělat kategorii pro "horší" flinty. Pokus se nezdařil,jede se dál po staru. To je celé.
PEPAN

Příspěvek od PEPAN » 29 zář 2013 21:53

jde o to že by měla být možnost spadnout pod unlimited s jakoukoli puškou, kdo se tam prostřílí toho už to nepustí. Jen neomezovat tuningy to by byla škoda :D
Nejde!Prostě NNe
mari

Příspěvek od mari » 29 zář 2013 22:02

o tom zvetseni 4*?hned paty prispevek shora,psany tebou o te 452 po dedovi.
Navrhy byly,zejmena na zrychleni,vic dovednostnich polozek,...ale to se potom spatne vyuziva vyhod tercovnic. A lidi si je uz preci poridili!Soutez je postavena na zbrane,stejne jako BR,na lidi uz jen okrajove.myslim,ze se to potvrdi i v dalsi sezone,kdy prijdu s novym specialem a vysledky budou ihned lepsi nez doposud,kdy jsem byl limitovan pravidli.do ted jsem se unl. Pro jeho nudnost branil a radeji si zavod okorenil brnenskym zelezem.ted uz me nic jineho nezbyva.
mari

Příspěvek od mari » 29 zář 2013 22:05

o tom krali a pravidlech,to byla reakce na pepana.nic proti vedeni mao.
Napred docist,potom psat :)
Odpovědět