P?edovky

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
nikyita
Re: Předovky

Příspěvek od nikyita » 12 srp 2013 17:39

ahoj blecha.z
bol som včera-nedela na strelnici v TT,,, prišli dvaja páni z Pieštan strielali predovka Gibs a tá terčovnica čo má kladivko aj piston odspodu hlavne,,strielali velmi dobre,, tka som sa ich dotazoval ,,pozerali sme baterkou hlaven hovorili že je to vývrt 1:40, tiež sa zhodli v tom že strela dlhá 28mm ktoré su na fotke je vela a chelo by to len niečo 15-max do 20mm,,,, pán mi dal číslo dohodli sme sa že behnem do Pieštan aby tu strelu videl v realite,, potom uvidíme ,,odmerám presne aj ten vývrt,,, posmutnel som lebo strela dlhá iba do 15mm sa mi vidí hodne krátka,, povedal by som nejaká smiešna,, ale to je iba môj názor a ani som zatial strelu tej dlžky nenašiel,, aj ked Fandaks tu ponúka strelu od Lymana pozeral som to ale nejak som nenašiel rozmery,,a vidí sa mi dlhšia než 15mm,,,,DA
ahoj fandaks
meral som tie priemery na strelách ktoré som povytahoval z pušky žial moja elektronická šublera niekam zmizla a preto som to meral tou starou mechanickou a čísla môžu bit nepresné,, nie o vela ale nemusí to bit celkom presné dokedy nekúpim zase seriozný merák tak len toto
takže gula ca.375 je ošuchnutá tam kde ide v drážke,, to znamená že sa dotýka steny hlavne
cal.375-9,525mm podla prepočtovej kalkulačky
priemer gule po vybratí z pušky 9,56/7/mm,, lesklé plochy na strele/ neviem jak som mohol namerat viac než je kaliber strely,,ale nameral :D ,,napadlo ma premeral som strelu-9,68mm
priemer v poliach 9,20mm- cal 0.3622
strela z kokily priemer 9,32mm- cal 0,3669,,dlžka strely 28mm
mohol by som experimentálne odstránit z mojej strely špicu potom by bola dlžka 15-16mm v podstate od prvej mazacej drážky,,, asi to len pilkou odpílit a zabrúsit,,, to je niečo čo viem spravit a na skúšku môžem dajakých zo 5-6 ks vystrelit
strela by vyzerala potom ako tá od lymana ..dolu špička a začinala by vlastne tou prvou drážkou,,takže iba valcová čast,, to je riadne škaredá strela :D
teraz ked pozerám na strelu od lymana a nemám nejaké miery k nej ,,baj očko ked berem priemer cca 9,5mm,,, tak mi tá strela vychádza v dlžke tak,,cca 22-23mm,, takže zdá sa že síce má lepšie drážky ale tiež je dlhá??
Naposledy upravil(a) nikyita dne 12 srp 2013 18:00, celkem upraveno 1 x.

nič nové,, takmer všetko už stihol niekto povedať, alebo vynájsť predo mnou
duffioso

Příspěvek od duffioso » 12 srp 2013 17:54

Strela nema byt krasna,ale funkcni a presna..jen tak odriznout cast strely,nebude to prave orechove.Pri tehle razi se ti zda strela 15mm kratka?Co mame rikat my,co mame raze .45 nebo .50?
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
nikyita

Příspěvek od nikyita » 12 srp 2013 18:20

ahoj,duffioso
no ten pekný aerodynamický tvar asi bude fuč pri strele 15mm,, pravdepodobne môžem počítat iba zo strelou valcovitého tvaru,, čo už,,samozrejme sa mi viac páči pekný tiahlý tvar ale asi si ,,nepomôžem :D
jak som bol včera na strelnici,,čo som spomýnal strelcov z Pieštan tak mi ukazovali svoje strely cal.45,, tak to bolo jako moja strela na fotke,,dlžka cca 30-32 mm a teda cal.45... tak to bolo niečo,,velmi pekné strelivo,,,samozrejme asi mali aj vrtanie iné,,to ale neviem
,,, skrátenie pôvodnej 28mm dlhej strely nepovažujem za za východisko,, ale ked som to meral tak 15mm je tak 1 mm pred prvou mazacou drážkov,,vyrobil by som vlastne valcový tvar,, a len by som chcel vedet či po skrátení na 15 mm zo zachovaním mazacíh drážok bude strela aspon letiet rovno či sa nebude pretáčat,,, momentálne nemám niakú inú možnost zistit či tá puška dokáže valcové tvary strelit ako tak presne/ predpokladám upravit 5-6 ks streliva,,/
pôvodnú kokilu sám upravit neviem,,inú nemám a ani neviem akú objednat ,,, a nepocitovat potom zase nejaké sklamanie ked to nesplní moje očakávanie :oops:
duffioso

Příspěvek od duffioso » 12 srp 2013 18:43

Mrkni na tohle http://www.titanreloading.com/molds/bul ... -38colt-np
Nebal bych se vyzkouset i pistolove kule a nizsi navazku prachu.
RZKP 54 .22 Flobert
Drulov 70 .22 Flobert
nikyita

Příspěvek od nikyita » 12 srp 2013 19:33

duffioso
pozeral som niektoré strely na tej stránke
-TL 358-158-2R...to vyzerá dobre ale neviem či nebudú plytké drážky na mazanie
-358-150-1R,, tak táto tiež ma zaujala,, pekná strela
-358-140-SWC,,, táto je tiež ok
,,,,,TL 358-140-WC,,, tak takto jejak aj z velkostou tých mazacích drážiek nejak by snád vyzerala moja strela po skrátení špičky,,
každopádne som v Topolčanoch ao fy,,Ares dostal bylíček striel do zbrane ,,nagant?,, skúšal som to strelit,, vobec som nevedel trafit terč,,jedna mazacia drážka ,,asi sa vo vzduchu kvoli malej dlžke strely pretočila a zmizla nevedno kam,,, ešte ich mám tak 25ks
,,neviem či horeuvedené strelivo by vyhovovalo ohladom kalibru zbrane,,,ak teda číslo 358,,je kaliber,,tak som vedla lebo kupovaná gulička cal.360 volne spadne do hlavne,, mám ich 50ks,,na strlbu flastrom,,,
,,, čo myslíš? aký je na to tvoj názor?
,,strela od lymana ktorú navrhuje fandaks tak tam zase mám obavy či by som ju vobec kvoli kalibru nabyl,,a nedeformoval ked guličky cal.375 idú natvrdo,,a tiež jak som odhadol tu strelu tak cca o 10mm prekročila doporučenú dlžku?,, aspon mne sa zdá kedže rozmery strely neviem,,len odhadom od priemeru,,odvodené
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 12 srp 2013 19:57

nikyita: Mám dojem, že střely na které ukazuje duffioso mají malý průměr...Uvádíš, že tvoje hlaveň je Lothar Walther se stoupáním 1:40", ale problém je v tom, že žádná hlaveň této firmy takové stoupání nemá...Mají jen stoupání 1:47; 1:28 a 1:20. Takže to stoupání už končně změř ať víme jak to je. Možná máš nějké stoupání dělané na přání, nevím.
Druhý problém je, že hlavně na černý prach firmy Walther nejsou jak píšeš .375 ale pouze .38 Takže co to vlastně máš??

Střela od Lymana má asi příliš velký průměr...

Uvidíme co změříš. Zatím kokilu nijak neupravuj abys ji moh třeba potom prodat nepoškozenou.
Život je příliš krátký na to, abychom ho sdíleli s nějakou ošklivou zbraní.
John Taffin
nikyita

Příspěvek od nikyita » 13 srp 2013 01:46

fandaks
zmeral som to ,, snažil som sa čo najpresnejšie,,izolačnou el páskov sa mi to zdalo nepresné- vždy ine číslo v cm,,, tak som použil pár tých dlhých striel takže vyšlo to dlžka-57-58cm na polovicu otáčky tyčky vyteráka,,, dalej to nešlo hlaven má nejakých 65 cm aj z dnovým šroubom
,,, priemer hlavne v poliach som nameral 9,20 až 9,21mm
,,, priemer v drážkach som nameral 9,56 až 9,57mm s tým že povrch gule bol ošuchnutý a lesklý jak sa trel o stenu hlavne
,,, tie revolverové strely čo som dostal v Arese jak som hore písal tak som pozrel ich katalog a tam som sa zmýlil,,nie su to nagant ale majú označenie RN-365 makarov,, sú to krátke strely z jednou drážkou a lietali velmi nepresne tak som ich strelil len zo 10 ks,, ledva som nimi trafil papier,,zrejme boli krátke male a minimum vodiacej plochy,,môj názor
dalšia vec,,, puška a hlaven,,, nemám smerodatné info ani o puške ,,na nete je strašne málo,,ibaže ju vyrábali ,,Richland usa v rokoch okolo 1984 v cal.50 na lov byzonov,,tolko z netu
,, o hlavni mam informácie od black powdera lebo od neho som zbran kupoval
,,, hlaven bola vymenená z tej cal.50 už ked pušku dostal,,,prečo výmena neviem ,,snád bola vystrielaná,,, že je to hlaven od Lothar walter mi povedal on,, dovtedy som netušil že niekto taký existuje a robý zbrane a ich časti,,s tým že tá hlaven je cennejšia ako celá puška takisto mi povedal že kaliber 375 a kde mám kupovat strely,,,Ares,, mal to aj odmerané v mm ale ten papier z jeho meraniami som niekde založil,,, pravdepodobne moja žena -upratala :D ,, vždy mi všetko prehádže
info o tom že hlaven ma drážky zo stúpanim 1:40 / prípadne snád aj hovoril 1:47 to už si za ten rok nepametám/ mám tiež od neho,, aj s tým že to bude strielat gule aj ogyvály ,,, sám som vtedy o stúpaní drážiek vedel iba to že,,sú a že ho majú kvôli rotácii a udržaniu stability strely
navážky prachu poradil,,doporučil on
dokonca mi dal 3ks ogyválov / vyrobil ich na sústruhu lebo kokila nebola/ z toho jeden mal tvar ako ten čo si poslal na stránke,,375-tapered ,,s tým že strela bola dlhá 32mm,,dve strely boli kráte 20mm,, valcového tvaru,,, tieto strely som zatial nevystrelil,,,niekam som ich založil,,snád ich najdem ešte dakedy,, strely som skusil dat do hlavne šli tam lahko,,lahšie ako tie moje z us kokily
to sú všetky informácie ktoré mám a teda im verím, nakolko verím že je na zbrane odborník a iný odborník sa nenašiel,,zatial,,čo by radil
nikyita

Příspěvek od nikyita » 13 srp 2013 02:20

poprosil by som vás keby sa našiel niekto kto by mi povedal aké má vlastne hlaven na tej mojej Wessonke stúpanie vývrtu ,lebo to tu neviem nejako nájst,, čital som to tu pred časom ale už neviem kde to hladat,,,, dakujem
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 13 srp 2013 10:06

Nazdar chlapče. Neuraž se, ale jsem z Tvých příspěvků trochu "divoký". Bylo by vhodné, aby sis přečetl něco z literatury o předovkách. Každá součást předovky je na samostatnou kapitolu a vše souvisí se vším.
Například stoupání drážek. Není jedno, jestli máš stoupání 1:20, nebo 1:70. Samozřejmě můžeš nabít do tvého stoupání 1:40 dlouhou střelu, ale jak ti poletí. Asi jako kdybys hodil banánem, střela nemá rotaci a tím přesnost. A souvisí s tím i další věci, jako navážka prachu apod, to nemá smysl rozebírat.
Vezmi si nabiják, nebo nějakou tyčku o průměru asi 8 mm. Na spodní konec namotej leukoplast, izolačku, papír tak, aby to šlo zasunout do hlavně s mírným odporem. Zasuň to na začátek, udělej si značku. Zasouvej do hlavně, tyčka se bude otáčet kolem osy. Sleduj značku, jakmile se otočí kolem dokola, udělej další značku. Vytáhni tyčku a změř vzdálenost mezi značkami. Tu pak vyděl 2,54 a získáš poměr stoupání Tvé hlavně. Nemusí to udělat kolečko kolem dokola, stačí čtvrt kruhu a pak to vynásobíš čtyřmi. Jestli je vzdálenost mezi značkami 101 cm, tak skutečně máš stoupání 1:40.
Jakmile získáš stoupání, dál si pak vybereš střelu.
Jim

Příspěvek od Jim » 13 srp 2013 10:52

Ale Zdeňku, vždyť on píše, že na délku 58 cm laufu se mu vytěrák otočil cca na půl otáčky, tedy že jedna otáčka je na 116 cm, když to podělí 2,54, tak vyjde stoupání cca 1:45. Pakliže je to fakt LW, tak je to nejspíš 1:47 jak píše Fanda. Při tomto způsobu měření může dojít klidně k chybě, takže naměřená hodnota může být opravdu 1:47. Nakonec je jedno, jestli je to 1:45, nebo 1:47. Ale z této naměřené hodnoty se dá vycházet, bez ohledu na to, od koho ta hlaveň je.
Času dosti mám, trpělivost musím míti.
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 13 srp 2013 11:10

No jo, omlouvám se. Já jsem se v tom textu úplně ztratil. Ale i tak by střela měla být maximálně těch 14 mm.
Doporučil bych originál střelu pro Long Colt v dané ráži. Mám s ní již zkušenost z ráže .45, kde létala fakt moc pěkně.
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 13 srp 2013 12:24

nikyita: Tak já udělám závěr a tím skončím. Naše omyly vznikly z toho, že tvoje hlaveň má z hlediska předovek ráži(nebo kalibr) .36 (9,2mm) a z hlediska běžných kulovnic má ráži .375 (9,525mm).

Jestli chceš střílet ogiválem, musíš najít střelu která bude mít průměr STEJNÝ jako je průměr v polích. Maximálně větší o jednu desetinu milimetru ale pak musíš střelu protáhnout kalibrem aby měla takový průměr jako jsi naměřil v polích. (když napíšeš že chceš kokilu .375 tak výrobce kokily tě poslechne a střela bude mít příliš velký průměr). Nelam si s tím hlavu, u předovek to tak prostě je.

Klidně dál střílej kuličky, jde ti to s nimi dobře.
John Taffin
nikyita

Příspěvek od nikyita » 13 srp 2013 12:37

ahoj Jim
,, dakujem ,,ten prepočet som nemohol včera nájst,, inak prvé meranie z izolačkou na konci tyčky mi vyšlo až 62 cm na pol otáčky,, ale tú značku jak hovoríš,,nemusí to presné meral som to neskoro v noci a viackrát ,,stále nejaký centák to bolo inak,,naozaj sa skôr priklánam k tým 1:47 ,, nakoniec som izolačku vymenil ze dlhé strely,,a dal som ich postupne do hlavne 4ks než som sa odvážil napísat sem nejaké čísla,, takže ešte raz ti dakujem
ahoj blecha.z
skusím pozret tie strely colt,, mam s tým vlastne len jeden problém,,neviem či nájdem niečo v raži366 alebo 368,, pokial by bol priemer strely vetší tak neviem z istotou či by som ju vedel bezpečne dostat na pušný prach,,lebo gula cal.375 tam ide dost na tvrdo a podla informácii ktoré mi dal Fifo by mala strela typu ogivál prípadne taký druh strely ist vraj do hlavne pomerne lahko,,, každopádne idem hladat to strelivo ktoré si spomenu,,,,, zatial ti dakujem
ahoj fandaks,,
spomýnam si že Fifo hovoril niečo o kalibry zbrane 36,,, každopádne navrhol strielat guličky cal.375
,,, povedal že guličky cal.36 z flastrom,,, aj tie som kúpil ,,gula volne spadne do hlavne a vypadne pokial tam nieje flaster,,,, hovoril aj o tom že ogyvál by mal mat taký priemer ako je priemer v poliach ,,teda 9,2mm preto som objednal u amíka najprv kokylu cal.368,, ale jak som nad tým uvažoval tak sa mi zdalo že strela bude velká na priemer,,tak som zmenil objednávku na cal.366
aj tak ide strela iba silným zatlačením palca,,,nemusí byt na to štartér,,stačí silnejšie palcom,,,
dokonca jak nad tým premýšlam asi by bola najlepšia v cal.364,, vtedy by to malo ist volne do hlavne
,, samozrejme strielam guličky kedže nič iné nemá,,, ale aj tak premýšlam o nejakej strele,,aj ked teda bude iba tých 14-15 mm,,, nejak sa neviem uspokojit s týmto stavom
,,, ideálne riešeni by bolo keby mi niekto vedel nakreslit strelu akú potrebujem,,lebo sám to asi neviem poriešit,,, nemyslel som nejaký technický výkres,,až tak nie,,skvor nákres s ktorého by američan vedel tú kokilu vyrobit,,lebo písal že ked si pošlem rozmery,,tak vyrobý to čo bude nakreslené bez tažkostí,,, amozrejme ešte je tu jedna možnost,,,,dalšia puška :D ,,, ale už mám flobertku,, inlajnku evolution,,, a wessonku,, tak si musím dat chvilenku pauzu aby to moja žena mohla strávit,,, inak som premýšlal tryon cal.45,,,, alebo nejakú pennsilvaniu cal 45,, niečo čo má dlhú hlaven
,, ale to zatial musím nechat plavat,,,
Fandaks
Odborník na zbraně

Příspěvek od Fandaks » 13 srp 2013 13:26

Možná by bylo jedno řešení, Maxi-Ball v ráži .36 Ale bohužel neznám přesné rozměry.To bys muse vypátrat sám.

http://www.ebay.com/itm/Thompson-Calibe ... _772wt_904

Nebo hotové maxibaly:

http://www.trackofthewolf.com/list/Item.aspx/129/1

Jo, tak velký průměr u špičky má průměr .375

http://wtsshops.com/Reloading/36CALMAXI.html
John Taffin
blecha.z

Příspěvek od blecha.z » 13 srp 2013 19:49

http://www.accuratemolds.com/catalog.php
Máš tady i rozměry.
Zkus se podívat do katalogu, jestli tam nenajdeš maxiball v Tvé ráži. Nebo, pokud máš možnost, nech si udělat kokilu. Nemohu si pomoct, ale mně ta střela naprosto vyhovuje. Po odlití ji kalibruji na rozměr hlavně v drážkách. Snadno se nabíjí. První a druhý prstenec ji navede a třetí těsní. Po výstřelu se oba zadní prstence natlačí do drážky a celek je pak těsný.
Odpovědět