bol som včera-nedela na strelnici v TT,,, prišli dvaja páni z Pieštan strielali predovka Gibs a tá terčovnica čo má kladivko aj piston odspodu hlavne,,strielali velmi dobre,, tka som sa ich dotazoval ,,pozerali sme baterkou hlaven hovorili že je to vývrt 1:40, tiež sa zhodli v tom že strela dlhá 28mm ktoré su na fotke je vela a chelo by to len niečo 15-max do 20mm,,,, pán mi dal číslo dohodli sme sa že behnem do Pieštan aby tu strelu videl v realite,, potom uvidíme ,,odmerám presne aj ten vývrt,,, posmutnel som lebo strela dlhá iba do 15mm sa mi vidí hodne krátka,, povedal by som nejaká smiešna,, ale to je iba môj názor a ani som zatial strelu tej dlžky nenašiel,, aj ked Fandaks tu ponúka strelu od Lymana pozeral som to ale nejak som nenašiel rozmery,,a vidí sa mi dlhšia než 15mm,,,,DA
ahoj fandaks
meral som tie priemery na strelách ktoré som povytahoval z pušky žial moja elektronická šublera niekam zmizla a preto som to meral tou starou mechanickou a čísla môžu bit nepresné,, nie o vela ale nemusí to bit celkom presné dokedy nekúpim zase seriozný merák tak len toto
takže gula ca.375 je ošuchnutá tam kde ide v drážke,, to znamená že sa dotýka steny hlavne
cal.375-9,525mm podla prepočtovej kalkulačky
priemer gule po vybratí z pušky 9,56/7/mm,, lesklé plochy na strele/ neviem jak som mohol namerat viac než je kaliber strely,,ale nameral

priemer v poliach 9,20mm- cal 0.3622
strela z kokily priemer 9,32mm- cal 0,3669,,dlžka strely 28mm
mohol by som experimentálne odstránit z mojej strely špicu potom by bola dlžka 15-16mm v podstate od prvej mazacej drážky,,, asi to len pilkou odpílit a zabrúsit,,, to je niečo čo viem spravit a na skúšku môžem dajakých zo 5-6 ks vystrelit
strela by vyzerala potom ako tá od lymana ..dolu špička a začinala by vlastne tou prvou drážkou,,takže iba valcová čast,, to je riadne škaredá strela

teraz ked pozerám na strelu od lymana a nemám nejaké miery k nej ,,baj očko ked berem priemer cca 9,5mm,,, tak mi tá strela vychádza v dlžke tak,,cca 22-23mm,, takže zdá sa že síce má lepšie drážky ale tiež je dlhá??