P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Re: Předovky
Je třeba hledat originály nenapadené silnými kutilem se šmirglem... jedou se podívat třeba do Heeresmuzea do Vídně (a nebo si koupěj Gabriela), tam maj sbirku skutečných originálů ne pseudsrágor dle představ x generací špatnejch puškařů vydávající se za restaurátory
Dřevěnej olej (tungovej) se na bukový pažby používal už za rakouska, pak přešli na lněný. Proč nevím. Ale co se mi dostaly do ruky starý pažby ošetřovaný tungovým olejem, tak se jim do hloubky ca 0,1 mm sypal povrch úplně na prášek. Jestli je to olejem, nebo mořidlem na bázi sazí nevím, každopádně 150 nebo 200 let na výzkum bohužel nemám
Já používám kombinaci fermež (80 let stará), nebo lněný olej a šelak, mořidla žádná. Povrch umím lesklý, matný jak je libo. Když se to člověk naučí, tak obnova šelakového povrchu je velice rychlá.

http://www.kk8lir.com
Pořádná bouchačka je z oceli, dřeva a maximálně trocha mosazi.
fermež neber má anorganické přísady a to dělá křehnutí a vydrolování, sice to trvá ale výsledek se dostaví. Stejné to je když někdo valí konkor i na pažbu, tam je to znát trochu rychleji. Na organický matroš jen organický olej, lněný olej je bez přísad 

Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Tahle stará fermež je bez přísad, je to jen převařenej lněnej olej. Teď se to prodává jako fermež malířská 
Kdysi se dal sehnat i lněný lodní lak, coz byl krásně hustej hodně vyvařenej lněnej olej bez přísad. Bohužel se asi 50 let už nedělá. Místo toho máme moderní syntetiku naprd.

Kdysi se dal sehnat i lněný lodní lak, coz byl krásně hustej hodně vyvařenej lněnej olej bez přísad. Bohužel se asi 50 let už nedělá. Místo toho máme moderní syntetiku naprd.
- fr.sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
Aha, tak to je možný... No s tím Tungovým olejem, on přirozeně obsahuje víc pevnejch částic, než lněnej olej, takže dřevo víc zpevní. Přecházení na lněnej olej bylo předpokládám kvůli dostupnosti a ceně. Přece jenom lněnej olej se pak běžně dělal v Evropě všude, kdežto tungovej olej se musel dovážet z Číny. S mořením ano, solidní dříví samozřejmě mořit netřeba, ale ty levnější bukový, dubový, jsou bez namoření moc "vyblitý". Bohužel kvalitní a krásný přířezy sice sehnatelný jsou, ale většinou stojí víc, než ta puška.
Šelak sice umím [a mám] taky, ale na pažbu ho nechci. Na můj vkus je dost neodolnej- hlavně pot mu moc dobře nedělá, a mě se dost potí ruce. Na jiný věci do interiéru je krásnej, ale taky dá hodně práce, aby krásnej byl.
Šelak sice umím [a mám] taky, ale na pažbu ho nechci. Na můj vkus je dost neodolnej- hlavně pot mu moc dobře nedělá, a mě se dost potí ruce. Na jiný věci do interiéru je krásnej, ale taky dá hodně práce, aby krásnej byl.
Naposledy upravil(a) fr.sagitarius dne 03 srp 2013 21:36, celkem upraveno 1 x.
Rozdíl mezi klukem a chlapem je jen v ceně hraček:
AirmaksArms Katran L-HP .22,
KralArms Puncher Breaker .22,
Hatsan Factor Sniper .22
Hatsan Factor Sniper .22
před mořením pemzuj, jednak se to vyhladí ale hlavně vyplní a nádherně to pak s mořidlem vykreslí i ty nejjemnější léta.
A nebo používej tmavé šelaky
Dub bych nemořil to umí být krásný dříví, umí krásně stárnout a navíc vydrží všechno. Já tedy nepenzuju, používám 800 papír pod lněným olejem. K vojenským zbraním povrch lesk jako blesk totiž moc nesedí
Jinak matnej šelak na pažbě mám hotovej za hodinu (při obnově). Pokud se to dělá poprvé, musí se pažba připravit lněným olejem a pak šelekovat tak asi na třikrát, než to vypadá k světu. Vždycky to nechám tak tejden odpočinout, než se k tomu zas dostanu. Používám to i na zbraně, co tahám na akce KVH (zima déšť vedro pot) a žádné opotřebená tomto nepozoruju. Jen se to nesmí polejt kořalkou 

Naposledy upravil(a) kentan dne 03 srp 2013 21:45, celkem upraveno 1 x.
- fr.sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
Hmm, to jsem ještě nezkoušel, ale na nějakou lepší flintu to zkusím. Člověk má zkusit všechno 
to Kentan:
Naprostej souhlas. Taky nemám rád na pažbě lesk, a taky leštím šmirglem pod olejem poslední vrstvy. Ty vybroušený mikropiliny to vyplní taky.
Ano, dub umí bejt krásný dříví, ale výrobci pažeb těch levnějších flint si asi ty krásnější kousky nechávají na ty dražší...

to Kentan:
Naprostej souhlas. Taky nemám rád na pažbě lesk, a taky leštím šmirglem pod olejem poslední vrstvy. Ty vybroušený mikropiliny to vyplní taky.
Ano, dub umí bejt krásný dříví, ale výrobci pažeb těch levnějších flint si asi ty krásnější kousky nechávají na ty dražší...
Naposledy upravil(a) fr.sagitarius dne 03 srp 2013 21:46, celkem upraveno 1 x.
Hatsan Factor Sniper .22
Hatsan Factor Sniper .22
ta pemza to vyplní začneš hrubší a pak dáš jemnější, no a po namoření pod lněným olejem finiš 1200 smirek, pak francouzká politura 

Nejsou jen vojenské zbraně, opravit se musí vše co kdo přinese a zaplatí 

- fr.sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
Koukej, kdybych měl flinty za 30.000, tak jo, ale mám těch koníčků trošku víc, takže nemám tak drahý zbraně, aby mělo smysl se s tím takm párat.
Hatsan Factor Sniper .22
Hatsan Factor Sniper .22
To není o párání, prostě se musí trénovat a zlepšovat. Každá další výzva je zlepšením.
- fr.sagitarius
- Kontaktovat uživatele:
Ale jo, ale já mám těch výzev už víc než dost. To víš, elektronika, radiotechnika, focení, předovky... Už musím i ty výzvy třídit, abych mi zbylo aspoň na chleba 

Hatsan Factor Sniper .22
Hatsan Factor Sniper .22
to fr.sagitarius : dík za link, prečítané jedným vrzom a konečne perfektná orientácia ohľadne vývrtu zbraní !
to martin1976 :
to martin1976 :
- Přílohy
-
- predovkyv.pdf
- (105.8KiB)Staženo 325 x
Kdo má podomácku dělané odlívací kleště nebo kokilu s přibastlenýma kombinačkama apod.? Potřeboval bych pár foto pro inspiraci. Je zvláštní, že jsem přečet snad 90% všeho o předovkách na ČSR netu, ale něco podobnýho jsem ještě nezahlíd.