va?e sb?rky n?boju
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Mrkněmež tentokrát na zajímavější náboje ráže 6,5mm. Zleva by to byly: Arisaka m.30, Daudeteau č. 12, 6,5 Krag-Jorgensen a 6,5x58 Portugalský Mauser.
Re: vaše sbírky náboju
No a co třeba pro změnu náboje v ráži 6,5mm? Tentokrát ale moderní výkonné lovecké náboje. Ten vlevo 6,5x64 je dílem Rakušana Keplingera další dva jsou německé 6,5x65 a 6,5x68. Všechny tři ráže se vyrábějí i v okrajové verzi pro zbraně s lůžkovým závěrem. V závislosti na laboraci se úsťová rychlost pohybuje mezi 900-1000 m/sec.
No vypadá to, že nikdo nic. Tak sem vložím fotku menší části sbírky brokových nábojů. Je to nepochybně největší sbírka v republice a jedna z největších v Evropě. Na fotce jsou jenom náboje firmy S&B, větší část sbírky se nevešla do záběru. Sbírka není moje, jenom doufám, že někoho neodradím.
Tak to je mazec 

Tam vzadu v té vitrině asi budou extra kousky. Škoda, že má ten obrázek tak malé rozlišení
Kdo náboj nepozná, ten si ho nezaslouží!
bibros: pan J.A. ? Nic lepšího v našich zeměpisných šířkách opravdu neexistuje. Slintám 

JirkaS áno toť jest jeho. Faga ta vitrina vzadu jsou náboje vyráběné firmou S&B ještě v Praze. Až se tam zase dostanu nafotím nějaký detail.
Tentokrát jsem nafotil pár méně obvyklých pistolových nábojů s lahvičkovou nábojnicí. Nejde o žádné rarity, ale málo rozšířené náboje. Č. 1 a 3 střílí prakticky jen ing. Picek, č. 2 se už nevyrábí.
1) 5,6 Picra
2) 22 Rem. Jet
3) 22 Picra
4) 221 Rem
1) 5,6 Picra
2) 22 Rem. Jet
3) 22 Picra
4) 221 Rem
Taky pistolové náboje, ale mimo posledního všechny vznikly před 1. svět. válkou.
1) 5mm Clement
2) 6,5mm Bergmann m. 96
3) 6,8mm Schulhof
4) 7mm Charola y Anitua
5) 7mm Nambu
1) 5mm Clement
2) 6,5mm Bergmann m. 96
3) 6,8mm Schulhof
4) 7mm Charola y Anitua
5) 7mm Nambu
-
dostalo se mne do sparu nekolik techto naboju 9luger.vite o nich nekdo neco?nedari se mne nic vygoglit....
Hirtenberger patronen, Rakousko, střela s řízenou deformací, víc by někdo mohl vědět na stránkách http://naboje.org/
-
-
dekuju za radu.kdyz na tu rozvinutou strelu koukam,tak z ni nemuzu sundat oci.to musi byt delnik neskutecnej.
Tak jsem si pánové udělal radost a z burzy jsem si přivezl pár nóbl kousků. Vlevo je RU lovecký náboj 10,75 x 57, uprostřed je 11,4 Brazilský Comblain a vpravo je 577 Snider brokový.
Dostaly se mi do ruky náboje, u kterých si nejsem přesně jistý, co jsou zač...
Nejdříve jsem si myslel, že jsou 8x56 Mannlicher - Schönauer, ale díky charakteristické zakulacené špičce střely u M&S jsem to zase vyloučil...
Poto mě napadlo, že by to mohla být válečná 8x57 IS. Měření: délka nábojnice 56,5mm, délka náboje: 80,2mm, průměr střely cca 8,2mm.
Značky na dně nábojnice: P154 - Plote armaturen und Maschinenfabrik AG, Werk Grüneberg
40 - ?????
S* - ????
6 - ????
povch části střely zdá se být poteflonovaný a střela je magnetická, nábojnice je mosazná.
Tušíte někdo, k čemu konkrétně tyto náboje byly určeny, popřípadě jestli mají nějakou sběratelskou hodnotu?
Dále mám ty samé, ale střelu mají zdá se poniklovanou a podle značek by měly pocházet z československa.