va?e sb?rky n?boju
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Teda, teď jsi mě dostal. Ten prostřední mám doma a nevěděl jsem co to je a snad mám i brokový papírový v této ráži.
Re: vaše sbírky náboju
Jenom dvě poznámky. Vůbec to nemusí být tahle ráže, vyrábělo se jich tímhle způsobem víc (360, 450 a pod). Přesným měřením se lze dobrat správné ráže. No a ohledně broků v takovém náboji mám značné pochybnosti. Byly to náboje pro lov těžší zvěře a tam jaksi broky nepomáhají. Netvrdím, že je to nemožné, ale nikdy jsem o tom neslyšel. Jediný náboj vyrobený podle patentu Boxer s brokovou náplní o kterém vím je 476 indický policejní. Pošli přes SZ foto a rozměry naměřené "šuplérou" pokusím se náboj určit.
Obvykle to nedělám, ale tenhle náboj těžko s něčím zaměnit. Takže bez dalších údajů otázka, co je to?
attachment=0]Krkr.jpg[/attachment
attachment=0]Krkr.jpg[/attachment
Rvložnou hlaveň Martini-Henrye: vaše sbírky náboju
Vzdáleně připomíná vložnou hlaveň pušky Martini-Henry, a to Morris Short. Při bližším pohledu vidím, že se jedná o náboj úplně jiný. S pozdravem nábojům zdar.
Kdo náboj nepozná, ten si ho nezaslouží!
No to teda připomíná opravdu vzdáleně. Tak malá nápověda, ráže 8mm.
bibros: nemá to něco společnýho s koňma? někde už sem ho (na fotce) viděl...
Viděls koně nebo ten náboj?
Ale máš pravdu, je to náboj na odstřel raněných koní dánského jezdectva.

bibros:
by mně zajímalo, proč vyvíjeli speciální náboj na odstřel raněných koní (a do čeho to ládovali?), když měli dostatek jiných běžně dostupných ráží, který udělají stejnou službu 

Žádnýho Dána, kterýho bych se moh zeptat jsem v životě nepotkal a sběratelé nábojů krčí rameny. Jediná pravděpodobná teorie je, že dánští husaři (dragouni, huláni.....) měli jenom šavle a veliteli eskadrony (nebo někomu) přidělili nějakou jednorannou pistoli za tímhle účelem
Ale vyvíjet zvlášť kvůli tomu zbraň a náboj mi přijde poněkud na hlavu.

Tak jsem to pohledal a našel. Klasické rozměry puškový náboj Carcano 6.5 mm , pro pořádek střela 6.7 x 27 mm, náboj celkový 75 mm, dnové značení jestli jsem řádně přečetl : SMI 930 , střela má ze 3/4 zelené označení výraznou barvou, nejedná se v žádném případě o nějakou patinu nebo oxidaci, hrot střely opatřen dutinkou, dno střely celistvé, zaškrcení střely zjevně viditelné.
Nikdy jsem tento typ neviděl, snad to někdo pozná.
Nikdy jsem tento typ neviděl, snad to někdo pozná.
"redukované střelivo" - lehká střela 7g (i když celková délka náboje zůstává stejná), střela jen zčásti olověná (zkus rozříznout), slabá prachová náplň, pro výcvik střelby na malých střelnicích
rok výroby 1930
rok výroby 1930
Tohle by mělo vědět víc lidí, žádná záhada. Vlevo je 7,62 Nagant a vpravo je ???
Tipuju že je to předchůdce toho náboje vlevo. Náboj pro belgický revolver 8x41R Pieper, kolem roku 1890.
OK je to tak jak jsem předpokládal, žádná záhada.
Vrátíme se k puškovým, 3 kousky v ráži 8,15. tedy zleva 8,15x40 R, 8,15x46 R Frohn, 8,15x52 R Frohn dlouhý. Všechny tři jsou z doby, kdy ještě nikdo z nás nebyl na světě.