vse o malorazkach
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
počet drážek neovlivňuje vůbec nic. Je to asi podobny tvrzeni jako dřívě měli vietnamci heslo "čim víc proužků, tim víc adidas....". Drážkování slouží pouze k roztočení střely. Na to teoreticky stačí jedna drážka. Pak jde spíše o souměrnost drážek, přesnost vývrtu, sbíhavost drážek, a spoustu věcí uvnitř hlavně, která se blíží alchimii. Lilja hlavně co používám mají 4 drážky a tyto hlavně patří k nejpčesnějším na světě. Doufam že ten nazev napíšu dobře, Shilem hlavně maji taky 4 drážky a jsou v USA mezi BR střelci nejpoužívanější. Broughton má svoji výrobu založenou především na pětidrážkových hlavních, což může mít svůj specifický význam. A četl jsem i články o obdobně přesných hlavních na BR střelbu se dvěmi drážkami.
-
Re: vse o malorazkach
Vaskent: Ten nazov si nenapisal spravne
Spravne ma byt Shilen Barrels. Inac, vyrabaju aj 3 drazkove, tak isto aj Lilja. Shilen je super na kratsie vzdialenosti, na long range by som povedal, ze tam dominuje Krieger. Vyhoda v mensom pocte drazok spociva v tom, ze to menej deformuje povrch strely a tak si zachova lepsi balisticky koeficient, co ma vyznam hlavne pri long range.

jj, díky za odpověď, vrtalo mi to hlavou..
takže to co píše Cz v katalogu o těch 12 drážkách je v podstatě jen reklamní blábol..

Parabellum,pišeš že menej dražok menej deformuje strelu. Takže 12 mikrodražok ktore sa len jemne zaryvaju do strely,tuto strelu viac deformuju? Tak tu mi nejako zlyhava logika. Inač kedysy som mal maloražku,taku staru jednoranku hadam s 50tych rokov a ta mala tiež 4 dražky a nezvyčajny gulaty udernik,ale že by bola nejaka extra presna,to sa nedalo povedať.
-
Pri malorazke to nehra zrejme extra rolu. Pisal som o long range. Jemne, nejemne, podstatne je, ze je tam tych ryh viac. Ako vieme, tvar strely dost vyznamne vplyva na balisticke vlastnosti strely. Su to poznatky z benchrestu a tam sa riesia aj taketo zanedbatelne vplyvy na rozptyl. Nie je to z mojej logiky, ale som taky nazor cital.
Podla mňa tiež o nič podstatne nejde,len ma zaujalo to slovičko že: DEFORMUJE povrch strely. Ked som odmeral 12dražkovu hlaveň tak mala priemer diery 5,50 a priemer dražok bol 5,6 čiže rozdiel je 0,1mm to znamena že hlbka dražky je 0,05mm takže su to jednoznačne len jemne ryhy. Tiež som odmeral aj vyvrt klasickej cz452 pre porovnanie a ta mala dieru 5,46 a dražky mali priemer 5,56 takže zase je rozdiel jednej desatiny. Takže či je dražok 12,alebo 6, strela sa rovnako hlboko zarezava do dražok. Paradoxne sa v cz452 ktora ma len 6 dražok strela viac deformuje a dokonca je to krasne vidieť aj na vystrelenych strelach.Inač všetky hlavne ktore som mal a som meral tak boli volnejšie,či už belgicke,americke,nemecke,rakuske,jednoznačne cz452 bola najtesnejšia. Ono nie všetko čo je v knižkach napisane je aj v skutočnosti pravda.
i u malorážky to svoji roly hraje. A počet drážek ti rozhodně neudává přesnost hlavně. k přesnosti je zapotřebí tu hlaveň umět přesně vyrobit a pak to jsou detaily, kde se hledá co bude lepší, jestli 12, nebo 2 drážky a podobně. Mezi těmito rozdíly u kvalitních hlavní běžný střelec nepozná rozdíl....
Také se přikláním k názoru že počet nemá takový vliv. Důležité je stoupání a přesnost při výrobě. Stoupání jsou různá a je to díky různým střelám (délka/váha)
Nemá už někdo náhodou doma CZ 455 THUMBHOLE SST?
Docela by mě zajímala ta spoušt jestli je to laditelné aspon jak u CZ 453?
Docela by mě zajímala ta spoušt jestli je to laditelné aspon jak u CZ 453?
Neni zde nějaký majitel malorážky MC-12 co by dokázal poradit s nastavením spouště,případně pomohl nastavit? Jsem z jihu,občas jezdim na Borek. Bohužel sem nenašel nic v češtině jak by se to nechalo seštelovat. Napínáček spustí jenom když ho zmáčknu rychle,jinak jen klepne a nic. Dnes jsem ji pořídil a chtěl bych jí vyzkoušet,ale s tim spouštěním si nevím rady.
Pokud umíš rusky, něco bych měl, ale jak píšu, je to v azbuce.
Tak to bohužel neumím. Ruskej návod sem nějakej sehnal,ale je tam jen pár obrázků,ještě nekvalitních a azbuka není moje řeč. Já už jí ve škole neměl 

Gratuluji k pořízení MC-12!
Můžu Ti ofotit příslušnou pasáž z Jurjeva v češtině. Pošli mi svůj email.

Taky gratuluji ke koupi nového železa (a na MC-čku je toho železa spousta
).
Doporučuji Ti, až se začneš v tom vrtat, tak opatrně! Každé MC-čko, kterému se někdo neodborně vrtal ve spoušťáku, nakonec přestalo fungovat, taky jsem takové měl a na MČR mi začlo střílet samo při druhé položce a už s tím nešlo nic dělat, to zamrzí (v tom stavu jsem ho už koupil).
Ten spoušťák je v celku jednoduchý, vyndej železo z pažby a koukni, jak to chodí. Napínáček tam je k tomu, aby napnul "bicí kladívko" k záchytu u spouště. Po spuštění to "kladívko" uhodí do spony, která drží ořech, který nakonec spustí úderník. Možná bude problém jen u pérka na spoušti, které jí tlačí do polohy, ale to bych musel vidět.
Pokud Ti gwer pošle obrázek, tak to uvidíš.

Doporučuji Ti, až se začneš v tom vrtat, tak opatrně! Každé MC-čko, kterému se někdo neodborně vrtal ve spoušťáku, nakonec přestalo fungovat, taky jsem takové měl a na MČR mi začlo střílet samo při druhé položce a už s tím nešlo nic dělat, to zamrzí (v tom stavu jsem ho už koupil).
Ten spoušťák je v celku jednoduchý, vyndej železo z pažby a koukni, jak to chodí. Napínáček tam je k tomu, aby napnul "bicí kladívko" k záchytu u spouště. Po spuštění to "kladívko" uhodí do spony, která drží ořech, který nakonec spustí úderník. Možná bude problém jen u pérka na spoušti, které jí tlačí do polohy, ale to bych musel vidět.
Pokud Ti gwer pošle obrázek, tak to uvidíš.
Tak nakonec vyřešeno. Stačilo přitáhnout jeden šroubek a už to spouští. Teď to zbývá jenom vyzkoušet.