Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
rimfireBR
Kontaktovat uživatele:
Re: Malá odstřelovačka

Příspěvek od rimfireBR » 14 led 2013 14:39

Jak píše mot, už ma Petr sérii a zkouší vylepšit soustřel a přežít zimu ;) jinak je celkem fajn pokud teprve vybíráte sérii tak si všimnout, pokud najdete tu SVOU, jakých se dosahuje rychlostí příště to muže pomoci a nebo někdo jiný kdo vybere dříve a udá rychlosti a ma stejnou zbraň tak Vám to také pomůže. u nás protože vybíráme už z před vybraných to není zvykem, ale například v USofA si tak malorážkový benchresťáci pomáhají tím, že ke svým vetsinou ELEY Tenex uvedou šarži, rychlost, závěr a výrobce hlavně s délkou a stoupáním .....
Pokud tedy Petr zkoušel krouhat především pro vylepšení své nové série tak nemohl dopadnout jinak než dopadl :mrgreen:
rimfireBR

pitrs2

Příspěvek od pitrs2 » 14 led 2013 18:55

Je to přesně jak píše Kodiak a Mot...testík jsem si děla pro své účely a zábavu, a zajímalo mě, zda tímto způsobem něco málo vyladim, když se o této možnosti různě polemizuje (...raději to prostřílim než prodrndám v hospodě). Testík byl dán na stránky z důvodu, že by ony výsledky mohli někoho zajímat a zárověň ušetřit vystřílené náboje při úvaze jít touto cestou.
Pro upřesnění dané náboje byly všechny před ostrouháním zváženy a ty s nej. váhovýmy výkyvy vyřazen (bylo děláno pouze z důvodů dlouhých nočních večerů, jelikož jak ty nejlehčí tak nejtěžší stejně letí jednou dírou, když nevíme co je na nich těžší).
Dále byla hodinkama změřena oválnost a vytříděny ty nejhorší.
Samotné strouhání bylo prováděno na "soustruhu" kde byla přímo měřena hodinkama jak ovánlost tak délka.
Měření rychlosti jednotlivých ran u tohoto testování jsem neprováděl z důvodu , že samotný propad střely u těch nejpomalejších od nejrychlejších z krabičky je zanedbatelný (již zjíštěno z předchozího testování) oproti skutečným úletum které ovšem nejsou spojeny s měřitelnou rychlostí (naprosto přesně jak píše Rchlapek... Ulet totiz muze zpusobit mimo rychlosti strely samozrejme i spousta jinych pricin, ktere jsou v pripade streliva .22LR skoro nemeritelne - vaha strely, ovalita strely, homogenita olovene smesi (teziste) strely, mnozstvi zapalne smesi, prachova napln atd.. )
Jianak ale zajisté souhalsim s tím, že samotná průměrná rychlost dané série (nejlépe uvedena na na krabičce od výrobce..bohužel jen ELEY) je pomocník při výběru oné vhodné série pro danou zbraň.
Bohužel tako štěstí jako Grinch jsem měl na levné patrony puze před pár lety, když Lapua stáhla veškerou výrobu do Německa a začla vyrábět nové "krabičky" a velice mě chutnala jedna série Laupa Pistol king (i přes to že prům. rychlost je o dosti pomalejší než u X-act, CenterX a podobně). Od té doby z těch levnějších nic.
Od výrobce RWS zde třeba bohužel není dovážená druhá parona v žebříčku mezi R50(pěti hvězdičková) a Rifle match (tří hvěvzdičková) a to Special Match
:wink:
Naposledy upravil(a) pitrs2 dne 14 led 2013 19:37, celkem upraveno 1 x.
mari

Příspěvek od mari » 14 led 2013 19:16

Ulet totiz muze zpusobit mimo rychlosti strely samozrejme i spousta jinych pricin, ktere jsou v pripade streliva .22LR skoro nemeritelne - vaha strely, ovalita strely, homogenita olovene smesi (teziste) strely, mnozstvi zapalne smesi, prachova napln atd.. )

Mimo rychlosti strely, spousta jinych pricin - mnozstvi zapalne smesi, prachova napln - cekal jsem ze rychlost je zavisla na mnozstvi prachu a zapalkove smesi.

Alespon tu rychlost lze ale exaktne dokazat, pokud se tedy pouziji hradla.
Jako test pro sebe dobry, ale brat to jako bernou minci opravdu nejde. Nelze ani rict zda orezavatko pomuze ci zda dokonce skodi. Takove markantni rozdily na tom terci videt nejsou.
pitrs2

Příspěvek od pitrs2 » 14 led 2013 19:19

Dobře...tímto se velice omlouvám, že jsem nepoužil hradla
mari

Příspěvek od mari » 14 led 2013 19:34

Neni se proc omlouvat, je to jen skoda ze nebyly pouzity, kdyz uz jsi si s tim dal tolik prace. Daly by se tak alespon castecne vysvetlit pripadne ulety co jsou na tercich.
Meril jsi pred rezanim i celkovou delku?
pitrs2

Příspěvek od pitrs2 » 14 led 2013 19:42

Délka, oválnost,váha...vše měřeno před strouháním. Bohužel člověk nepozná co je delší či těžší.
Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 15 led 2013 07:19

U .22LR je zajímavé, že i když je v celku "značný" rozdíl mezi rychlostmi střel a to tu již bylo řečeno (sám jsem naměřil při zkouškách rozptyl rychlosti i 6m/s), tak stejně žádná z nich nenarušila obrazec soustřelu - děláno ze stolice v hale. Proto si troufnu tvrdit, že mít sebou na nastřelování hradla je sice dobrá věc, ale u malorážky si s tím člověk nic nedokáže, snad jen to, že zjistí rozdílnou rychlost! Předpokládám, že se bavíme o kvalitním střelivu!
A jak mi jednou říkal kamarád: "Nástřelky jsou ryze soukromá záležitost." A teď mi došlo proč. Petr si asi rozmyslí se příště pochlubit nástřelkama.
Po přečtení předchozích řádků, týkajících se téhle záležitosti, nabývám dojmu, že se už tady hádáme o tom, kdo má větší "mužo", přitom je zcela jasné vyústění tohoto problému - Komu se nelíbí za moje na mém, ten ať si udělá za svoje na svém!
RChlapek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RChlapek » 02 úno 2013 12:30

Jsou tu terminy zavodu pro letosni rocnik Ligy MaO!

Obrázek

1. ligovy zavod – Praha Magnum – 6.dubna
2. ligovy zavod – Hradec Kralove – 4.kvetna
3. ligovy zavod – Lysa n.L. – 8.cervna
4. ligovy zavod – Lysa n.L. – 22.cervna
5. ligovy zavod – Praha Chaloupky – 21.zari
6. ligovy zavod – Hradec Kralove – 12.rijna

Navic mame naplanovane i dva zavody treninkove - 23.brezna a potom o prazdninach 17.srpna, oba na Chaloupkach v Praze.

Jarni odstrelovacka bude takovy "otvirak" sezony, dva tydny pred prvnim ligovym zavodem. Doufam, ze se sejdeme v hojnem poctu, aby bylo mozne dokonale proverit pripravenost na sezonu.

V obou Chaloupeckych soutezich bude Losovatelnou polozkou "Bezici terc", aby byl co nejlepsi trenink do zavodu ligoveho.
RChlapek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RChlapek » 09 bře 2013 17:18

Na sobotu dne 23.března je připraven první závod letošní sezóny v disciplíně Malá Odstřelovačka. Jedná se o soutěž s názvem „Jarní odstřelovačka“, která se koná na střelnici klubu SSK V Chaloupkách Praha a tento závod není započítáván do seriálu „Liga v MaO“.

Přijďte si otestovat svou připravenost před ligovou sezónou a také novou losovatelnou položku s názvem „běžící terč“!

Propozice závodu včetně elektronické přihlášky najdete jako obvykle na stránkách http://www.ODSTRELOVACKA.cz!
Mara (Z.Groulík)

Příspěvek od Mara (Z.Groulík) » 21 bře 2013 20:05

Tak jsem se přihlásil na tu Vaši kontroverzní soutěž. Pročítal jsem pravidla i historii soutěže zde a zatím nechápu proč kat. UNL je hlavní kat. a Classic až jakousi podřadnou odnoží. Minulý rok obě kat. byly počtem lidí halb und halb cca a ted na startovce dokonce UNL v menším počtu. Zajímavé pojetí ale rád se na soutěži v sobotu dozvím, co mě uniká, přeci jenom jsem jenom začátečník, i když potenciální soutěžící pro tento rok celé ligy. Ale přeci, ještě ... koukám do výsledkovek z roku minulého i starších a někteří střelci kat. Classic se poměrně často umisťovali v předních liniích celkového hodnocení, tzn., že nechali za svými zády i střelce z UNL !!! Jak je to možné ? Proto i mimo jiné mě uniká kat. UNL presentovat jako, řekněme hlavní. V sobotu postřílíme a snad pochopím co zatím nechápu. Neberte to prosím jako kritiku, je to jenom soubor otázek.
Děkuji,
Marek
Opravdu dává jenom ten člověk, který dává ze svého.
Chalíl Džibrán
RChlapek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RChlapek » 29 bře 2013 11:30

To mara: Kategorie UNL je trochu zavadejici pojem a proto jsme od nej upustili. Presneji jde o "celkove hodnoceni zavodu", neboli "celkove poradi" - a zde soutezi logicky uplne vsichni zucastneni a vyhrava ten, kdo nastrili ze vsech nejlepe. Prijd si zastrilet na prvni ligovy zavod a tam se muzeme o veci vice pobavit..
RChlapek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RChlapek » 29 bře 2013 11:30

Zima nám stále nekončí, nicméně seriál závodů „Liga v malé odstřelovačce“ právě začíná!
První ligový závod je připraven na sobotu 6.dubna a koná se na střelnici SSK Magnum Praha.

Propozice závodu včetně online-přihlašovacího formuláře najdete jako vždy na stránkách http://www.ODSTRELOVACKA.cz.

Prosím zašlete svou přihlášku s dostatečným předstihem.

Přeji krásné velikonoční svátky..
Mara (Z.Groulík)

Příspěvek od Mara (Z.Groulík) » 29 bře 2013 14:42

Děkuji za vysvětlení, ale když obě katogerie soutěže, vlastně zároven soutěží v jedné kat. a třeba ZKM 456 s dalšími omezeními plynoucích z cat. Classic porazí ix terčovek bez tech. omezení, tak to si musí ti z UNL nebo jak je to nyní přejmenováno připadat podivně a ne každý soutěžák je soudný. Např. teď jsem koukal na výsledky nedávného pražského závodu a v celkovém pořadí byla první terčovnice Anschutz a o pár desetin bodu byla druhá legendární ZKM 456. Kdo vlastně vyhrál ? ptám-li se filosoficky. Ono to dělá to dojem, že první celkově byl za střelce Pašava a za zbran Chlapek.
Pokusím se dorazit, at mě to celé vysvětlíte naživo.
Díky,
Marek
Chalíl Džibrán
mot

Příspěvek od mot » 29 bře 2013 17:51

Vidím,že v tom máš pěknej hokej. :) Odpovědi na všechny tvoje otázky týkající se MaO se dozvíš na příštím závodě v Praze .
Zatím jen v krátkosti k těm kategoriím:
V závodě všichni střelci soutěží o co nejlepší celkové umístění. Protože ale bylo organizátorům jasné,že zbraně ZKM a CZ obecně, nedosahují přesnosti jednoranových terčovnic,rozhodli se po každém závodě vyhlásit ještě jaksi navíc, pořadí střelců ,střílejících těmito zbraněmi. Z motivačního důvodu. (Prostě aby nechodili do závodu už dopředu otrávení,že stejně nebudou na bedně). A aby toto dostalo nějakou formu tak se vytvořila podkategorie Classic,kde se vyhlašují první tři střelci a dostávají také medaile a ceny ( i když menší než za celkové pořadí).
A to,že střelec s kat. Classic byl na bedně v celkovém pořadí ,se samozřejmě může stát ale stalo se to za ty roky co se MaO takto střílí 3x. Z toho jednou na tréninkovém závodě.
A jak střelci s Ančama berou,že je přestřílel Classic se 456kou? Jdou za tím Classicem a uznale ho poplácají po rameni a pogratulují.
Doufám,že jsem to vysvětlil sice v krátkosti ale dost srozumitelně a že je ti aspoň tohle už jasné.
Mara (Z.Groulík)

Příspěvek od Mara (Z.Groulík) » 29 bře 2013 18:31

Hokej .. asi ano, máš jistě pravdu. Ovšem když se podívám na výsledky Jarolíma, Hevery, Graulíka a některých dalších, zjevně se nejedná o náhody, to je zcela evidentní. Mně to přijde tak, a to s přihlédnutím k obdivu ke komukoli co něco pro někoho pořádá nevýdělěčně, tzn., jenom pro "sebe", že kat. Classic je postavená motivačně pro celkové pořadí a kat. UNL ? demotivačně pro celkové pořadí. Ve výsledkových tabulkách je to celé dění Classic vs. UNL zjevně zdokumentované. Anebo i opakovaná prohra s lepším střelcem s horším vybavením může motivovat, tak jest je-li shůry dáno a věřím, že Vy jako dlouholetí pořadatelé MaO toto moto minimálně sdílíte.
S úctou,
Marek
Chalíl Džibrán
Odpovědět