Mal? odst?elova?ka

Fórum o zbraních a střelivu

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
mari
Re: Malá odstřelovačka

Příspěvek od mari » 13 led 2013 23:21

A co treba ta zminovana Anschutzka? Zvucne jmeno, nova zbran a pritom je tak na plechovky, kam by byla zarazena a proc?

Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 14 led 2013 10:18

Mari, nejsem takový „odborník“ jako ty, proto bych se rád zeptal, kam myslíš že Petra Březského posune použití balistické zbraně a dalších vymožeností, které jsi popsal, při testu střeliva pro jeho vlastní sportovní zbraň?
„Nejsem si úplně jistý“, ale rychlost střely a její rozptyl od ideálu u ráže .22LR těžko odladí (řekl bych, že vůbec ne a pokud se pletu, tak se rád nechám poučit) a to že jsou tam v celku slušné výchylky je všeobecně známá věc, takže hradla při testu budou působit hlavně jako stresor, se kterým nic neudělá. A co se týká laborování střeliva, doufám, že jsi to nemyslel k ráži .22LR, ale k rážím větším, což jako posun k něčemu lepšímu asi taky není zrovna Petrovým cílem vzhledem k disciplíně, které se věnuje?!
Po přečtení textu u toho "testu" jsem nabyl dojmu, že se jedná o zkoušku vyladění serie střeliva - perfektní serie, aby případně dala ještě lepší soustřel. Takovým laděním se zabývá spousta střelců benchrestu, ale i výrobců takových „udělátek“, kteří samozřejmě chtějí především prodávat. http://www.precisionrifleshooting.com/2 ... 81&ids=501. Výsledkem toho testu je vlastně i ukázání dalším střelcům, že tudy cesta vést nemusí. A to bych bral jako velké plus pro nás ostatní, ve smyslu toho, že pokud se touto cestou nevydáme, tak minimálně ušetříme peníze!
mari

Příspěvek od mari » 14 led 2013 10:39

Jako laborovani streliva proto aby clovek vedel cim strili jsem rozhodne nemyslel LR.
Je to presne jak jsi uvedl samozřejmě chtějí především prodávat,
Myslim ze to uz bylo zmineno, je to spis placebo, protoze je si clovek vedom ze s vnitrnim obsahem nic neudela, tak alespon okrouha kuli do pry zaruceneho tvaru.
Balisticka zbran je pro normalni test uz trochu prehnana, je to takovy druhy konec za ktery to vzit. Prvni je strilet jen tak, jako Petr.
Melo by ale smysl pouzit alespon tu stolici se zakluzem, preci jen clovek neni neomylny a klidne mu nejaka rana uletne. I kdyz je Petr vyborny strelec, tak myslim ze se za kazdou ranu nemuze na 100% zarucit.
Pouziti hradel u testu streliva je nezbytna nutnost. Ctyri rany das vyborne a pata kousek uletne. Pri pouziti hradel vis, zda byla rychlost abnormalni a mohla mit za nasledek zvetseni rozptylu. Pokud byla rychlost vporadku je chyba nekde jinde.
Testovat strelivo bez hradel je jak projizdet krizovatku se zavrenyma ocima.
RChlapek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RChlapek » 14 led 2013 11:18

To Mari:

ad Classic: Jde o kategorii pro "klasicke Ceske zbrane". Ruger 10/22 a Remington 597 dostali jakousi vyjimku, protoze ackoli nejsou "Ceske", tak zde zdomacneli a stali se "klasickymi". Pokud jde o Zbrojovku Holice - pokud jsou jejich produkty v podstate jen nejakym repasem zbrani ze zbrojovky Brno, tak neni co resit.

ad Petruv Test: Je to uz docela davno, ale sveho casu jsem zkousel sortovat .22LR naboje podle sirky okraje nabojnice (rimu) a hledat v tom nejakou vyhodu - a z te doby si pamatuji, jak mne sokovalo, ze rychlosti kvalitnich RWS R50 se na usti pohybovaly v rozmezi 8m/s, coz jsem pri zkusenostech s vetrovkou, kde rozdil 3m/s uz je pruser, povazoval za neuveritelne. Problem byl ale v tom, ze na terci se bezne vykyvy rychlosti v tomto rozmezi nijak nepodepisovaly. Ulet totiz muze zpusobit mimo rychlosti strely samozrejme i spousta jinych pricin, ktere jsou v pripade streliva .22LR skoro nemeritelne - vaha strely, ovalita strely, homogenita olovene smesi (teziste) strely, mnozstvi zapalne smesi, prachova napln atd..

Chrony tedy pri testovani streliva dle meho nazoru poslouzi maximalne pro odhaleni tech nejvetsich zmetku mezi naboji, ktere ale v krabicce s TOP strelivem bezne nenajdes - a kdyby tam nejaky ten "padak" byl, tak to zkuseny strelec Pitrsova typu pozna uz podle zvuku :-)

Vyznam mereni rychlosti strely bych u raze .22LR takhle neprecenoval, ale rad se dozvim Tvoje poznatky - treba jsou od tech mych odlisne..
Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 14 led 2013 11:37

Takže se asi shodneme, že vlastně tvoje poznámky pro Petra nemají při testu střeliva valný význam :roll: . Je jasné, že velmi dobrý střelec, jakým Petr je, dovede ocenit kvalitu střeliva (serie) i podle "samotné střelby" a pokud udělá chybu třeba při spuštění, tak na základě svých zkušeností tuto chybu vidí a pokud ne, tak ta chyba byla tak malá, že jí nepostřehl.
Očekávám, že si budeme moc prohlédnou nějaký tvůj test střeliva, kde nám všem ukážeš jak se to má dělat, třeba s použitím té balistické zbraně, teda pokud jsi nás neoblažoval pouze teorií :( !

Ač to nemívám ve zvyku, tak s panem Chlapkem tentokrát souhlasím.
Naposledy upravil(a) Kodiak dne 14 led 2013 11:39, celkem upraveno 1 x.
mari

Příspěvek od mari » 14 led 2013 11:38

Rozdil rychlosti o 5 metru dela na 50 metru cca 3mm. To dela priblizny rozptyl streliva 12mm OPS. Kdyz ti ale nahodou rychlost uleti o 10m hned je rozptyl jinde. Takove ulety jsou u teto raze normalni. Jses bez chorn a nevis, zda ta rana co uletla na terci byla rychlosti, nebo tim ze jsi ji okrouhal strelu.Samozrejme to muze byt i jinym vlivem. Chronama, ale vyloucis alespon ten jeden.
Navic se najde v krabicce naboj s jinou OAL, ty ho okrouhas na uniformni delku, jako ostatni ale byl-li kratsi, tak mu odeberes mene materialu a je tezssi nez ostatni.
Naposledy upravil(a) mari dne 14 led 2013 11:48, celkem upraveno 1 x.
mari

Příspěvek od mari » 14 led 2013 11:47

Kodiaku, jak uz jsem zminil balisticka zbran je pro tento test uz trochu prehnana. Pokud chci mit ale objektivni test, chce to i svoje podminky.
Muj test raze 22LR neuvidis, nema to totiz cenu, nic s nim neudelas. :lol:
Vyberu proste tu nejlepsi serii, ktera lita dle predstav a musim se smirit s tim ze i u naboje za 7kc se stane ulet. Hold je to kamen urazu teto raze. To ale abych vzal nejlepsi serii a prznil ji orezavatkem s nejistym vysledkem ode me necekej. To abych zjistil, zda dosazeni vysledeku s pomoci orezavatka byla nahoda ci ne ty hradla proste chce.
Neumim si predstavit napr. prebijet kule, zmenit OAL a nepouzivat hradla. Potom se jen podivat na terc. Jaky by to melo smysl? Klidne mohl byt vykyv rychlosti naboje a ten soustrel zhorsil, nebo jsem zvolil pro moji komoru spatnou delku. A jak to ted zjistim,kdyz mam dve nezname?
Necham si od tebe poradit, zda se ze se vyznas.
Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 14 led 2013 12:03

Předpokládám, že se stále nacházíme v tématu Malá odstřelovačka a bavíme o ráži .22LR. Pokud chceš téma změnit, asi by to mělo být jinde. U větších ráží, kde s rychlostí můžeš něco dělat a to především tím, že si budeš sám laborovat, tam nerozporuju užití hradel, sám je na velkoráž používám! Ale tam kde to nejsi schopen ovlivnit, je zbytečné se tím zabývat.

Trošku ještě tápu ve tvém výrazu "KULE" - myslíš tím střely a ne své rodinné stříbro? :(
mari

Příspěvek od mari » 14 led 2013 12:11

Myslim tim jako kulove naboje.
Nemuzes s tim nic udelat, presne tak. Ale kdyz chces vypozorovat zda ten ulet byl zpusoben uz z vyroby nebo az tvou upravou, tak bez hradel nejsi schopen to objektivne posoudit, zvlast kdyz se do toho zahrne jeste faktro samotneho strelce.
Mas klobouk s X kulickama, otocis se a nekdo ti mozna jednu vzal, mozna jednu pridal kolik tam mas kulicek? :?:
X kulicek - nepouziti hradel
jednu vzal, jednu pridal - pomohlo orezavatko, nebo ne :?:
kolik mas kulicek? - vysledny soustrel
Snaze uz to pro tebe vysvetlit neumim.
Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 14 led 2013 12:35

Nechci se Tě nijak dotknout, ale možná, že jsi to stou jednoduchostí trochu přehnal . Nemusíš pro mne zjednodušovat, já moc dobře vím o čem mluvíš! Malorážku střílím a velkoráž taky i s tím, že si sám laboruji pro velkoráž střelivo, proto jsem se tě snažil v celku jemným způsobem nasměrovat k tomu, že to co nám tady píšeš se pro .22LR nehodí!!!
A pokud si seženeš serii střeliva, které Ti bude dávat stabilně 11-12 mm soustřel (myslim tím vnější opsanou kružnici), tak máš špičkové střelivo, které má málokdy k dispozici naše repre v ISSF.

Výsledkem testu jsem již popsal výše a Petr o nich psal i ve svém testu, stačí si to znovu přečíst.
Naposledy upravil(a) Kodiak dne 14 led 2013 12:42, celkem upraveno 1 x.
mari

Příspěvek od mari » 14 led 2013 12:41

Tak se muzem klidne shodnout ze test pro Petra stacil, ale mira objektivity pro aplikovani i na jine pripady je miziva.
Jestli jsem te zjednodusenim dotkl, tak to nebylo mistne.
Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 14 led 2013 12:51

Naopak, pro mne třeba test, který Petr udělal byl přínosný a protože vím, jak ho dělal, za jakým účelem a vidím výsledky. A co je z toho na první pohled patrné je to, že Petr má skvělou serii R50, kterou mu závidím :lol: !
Grinch
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grinch » 14 led 2013 13:25

Ja tak nejak uznavam oba nazory.

Chapu Mariho nazor na potrebnost hradel ale take chapu smer, ktery zastava Kodiak i Robert.

Proste proc neukazat moznost "vylepseni" munice. vsem to pomuze a myslim, ze Petr umi vyhodnotit svoje vysledky.

co naopak povazuji za tragicke je ona "presnost" munice za skoro 6,-. Omlouvam se, ale moje Center X sveho casu za 3,10,- chodi stabilne do 12mm. nejlepsi soustrel jsem mel 8mm a stabilne dosahuji do tech 12mm (to kdyz jeste neco uleti). a to s patronou skoro za polovinu.

tim chci rici, ze cesta muze vest i jinou cestou, nez cestou drahe munice. az paradoxne muze platit, ze co je drahe neni zakonite dobre.

bohuzel kazdy rok jsme nuceni se podrobovat tim martyriem vybirani munice a chapu, ze se někomu nepodari najit to prave, aby s tim jeho zbran dosahovala maxima vysledku.

Jen to chce byt objektivni a brat hlediska podobnych testu z pohledu daneho strelce a jeho potreb.

Martin
Kurzy GTac.cz - Dynamic Precision Rifle - http://www.GTac.cz
Kodiak

Příspěvek od Kodiak » 14 led 2013 13:48

Každý z nás si za dobu, kterou se střelbě věnujeme, ujasnil, které střelivo nám vyhovuje a to jak dosahovanými výsledky, tak i projevem při výstřelu (někdo má rád mezinárodní rychlík třeba R100 a druhý lokálku třeba Centr X) a to platí nejen o nás samotných, ale především to platí o flintách, které dají znát co jim chutná. Jsem rád, že jsi kápnul na takové Centr X, já u nich štěstí neměl ani u jedné serie. :(
Při tom, co za snahu Petr vyvíjí při hledání střeliva, bych si netroufl říct, že on nezkoušel i něco jiného. Jako vše je to jen o čase, penězích a dostupném střelivu na trhu. Protože ani ty nejdražší patrony nejsou zárukou dobrých výsledků.
mot

Příspěvek od mot » 14 led 2013 14:11

No a právě proto naprosto chápu Petrovu zkoušku. Soustřel mu dělá 12 mm tak si řekl,že ho zkusí nějak ještě zmenšit. Zkusil ořezávátko,soustřel se zvětšil,tak šel od toho. Jednoduchý jako facka.
Sice může přemýšlet o tom,jestli se soustřel zvětšil z důvodu změny těžiště střely (pro Mariho kule :D )nebo nějakého jiného ale je mu to celkem na nic,protože s tím stejně nic neudělá. Pro mně je ten jeho minitest naprosto dostačující.
Naposledy upravil(a) mot dne 14 led 2013 14:50, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět