Je to přesně jak píše Kodiak a Mot...testík jsem si děla pro své účely a zábavu, a zajímalo mě, zda tímto způsobem něco málo vyladim, když se o této možnosti různě polemizuje (...raději to prostřílim než prodrndám v hospodě). Testík byl dán na stránky z důvodu, že by ony výsledky
mohli někoho zajímat a zárověň ušetřit vystřílené náboje při úvaze jít touto cestou.
Pro upřesnění dané náboje byly všechny před ostrouháním zváženy a ty s nej. váhovýmy výkyvy vyřazen (bylo děláno pouze z důvodů dlouhých nočních večerů, jelikož jak ty nejlehčí tak nejtěžší stejně letí jednou dírou, když nevíme co je na nich těžší).
Dále byla hodinkama změřena oválnost a vytříděny ty nejhorší.
Samotné strouhání bylo prováděno na "soustruhu" kde byla přímo měřena hodinkama jak ovánlost tak délka.
Měření rychlosti jednotlivých ran u tohoto testování jsem neprováděl z důvodu , že samotný propad střely u těch nejpomalejších od nejrychlejších z krabičky je zanedbatelný (již zjíštěno z předchozího testování) oproti skutečným úletum které ovšem nejsou spojeny s měřitelnou rychlostí (naprosto přesně jak píše Rchlapek... Ulet totiz muze zpusobit mimo rychlosti strely samozrejme i spousta jinych pricin, ktere jsou v pripade streliva .22LR skoro nemeritelne - vaha strely, ovalita strely, homogenita olovene smesi (teziste) strely, mnozstvi zapalne smesi, prachova napln atd.. )
Jianak ale zajisté souhalsim s tím, že samotná průměrná rychlost dané série (nejlépe uvedena na na krabičce od výrobce..bohužel jen ELEY) je pomocník při výběru oné vhodné série pro danou zbraň.
Bohužel tako štěstí jako Grinch jsem měl na levné patrony puze před pár lety, když Lapua stáhla veškerou výrobu do Německa a začla vyrábět nové "krabičky" a velice mě chutnala jedna série Laupa Pistol king (i přes to že prům. rychlost je o dosti pomalejší než u X-act, CenterX a podobně). Od té doby z těch levnějších nic.
Od výrobce RWS zde třeba bohužel není dovážená druhá parona v žebříčku mezi R50(pěti hvězdičková) a Rifle match (tří hvěvzdičková) a to Special Match