To ti věřím, že jsi se nesetkal..
Tak tedy druhá část..
Ono totiž ostatní výrobci, lidově a hrubě řečeno, toto u svých hlavní, takříkajíc flákají, nebo záměrně opomíjejí.
Jednoduše zatlačí diabolku až do drážek a neřeší jak moc hluboko.
Toto řešení ssebou přináší poměrně dost problémů, jako jsou:
- jak moc a jakým způsobem zasouvací trn takto deformuje sukénku
- deformace otěr vodících částí diabolky při násilném zasunutí do drážek přes strmý přechodový kužel
- následnou těsnost vodících částí
- optimální požadavky na průbehy tlaků u dna střely při výstřelu (vnitrobalistické dějej)
- průběh počátečního zrychlení střely při výstřelu
- rázové vlny mezi dnem diabolky a vzduchovým ventilem.
A je toho ještě více..
Ale podle mě, to dokáže ocenit jenom člověk znalý celé problematiky konsrukce hlavňových zbraní a takových je zde počertu málo...
Vše výše uvedené, negativně ovlivňují přesnost, konzistenci, spotřebu vzduchu.
Jak dalece nemíním diskutovat, ostatně to ani nevím. Důlěžité je, že praktické zkoušky toto potvrzují.
Matematické výpočty nábojové komory a všeho ostatního okolo, mě straší ze spaní ještě dnes..
A u PCP se k tomu přidává ještě proudění vzduchu za ventilem a další problémy.
V tomto případě jako "odborník" oceňuji, že se tímto zabývá a řeší.
Dobré je, že na výše uvedené bylo u TAU Brno konstruktérem pamatováno.
A proto dosahují jejich hlavně takové přesnosti a nízké spotřeby vzduchu - až 500 výstřelů a konzistence (vše při 12J a daném plnícím tlaku a obsahu katruše, to vše bez elektroniky)..
Ta konzistence by se údajně při použití těch 8 druhů střeliva, pohybovat maximálně kolem 1,5m/s.
To, že se konkrétně EXACTY odlišují od jiných diabolek (a to i jiných diabolek firmy JSB), jsem se už zmiňoval.
Že tato komůka vznikala v době, když EXACT-Y ještě nebyly na trhu, o tom jsem se myslím už taky zmínil.
Ostatně výrobce má nadělanou zásobu hlavní s touto komůrkou a až ji spotřebuje a změní se požadavky hlavního trhu, tak bude dělat komůrky upravené, jako dělá na požádání teď.
Výstružníky na to má hotové..
Podle mě je tento postup docela pochopitelný, přece z důvodu odběru 12ks pušek za rok, nevyhodí celou hotovou sérii hlavní.
Zejména, když pro ni má nasmlouvaného majoritního odběratele.
To by takto prodělal kalhoty.
Konec druhého dílu - Uffff
P.S: To "Kubajzz"
Hlavně to chce klid..
Myslím, že jsem nezmiňoval čím se letos, nebo kdykoliv jindy střílelo MS ve FT, či HFT..
Říkal jsem co požadoval majoritní odběratel, pro jaké střelivo a co je na krabičce daného střeliva napsáno.
cituji - "Na jejich obalu je jasně vidět, na co jsou určeny a
údajně se tam taky pro danou střelbu nejvíce používají.."
Asi jsem měl spíše napsat používaly - moje chyba !
Tato disciplíny jdou jaksi mimo mě ..