TAU 300

Vše o vzduchovkách, plynovkách, aisoftu a popřípadě i paintballu.

Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz

Odpovědět
Warthog
Re: TAU 300

Příspěvek od Warthog » 15 čer 2012 12:18

Ta kostka na hlavni není velký problém v praxi (ani u CZ200*), ale konstrukční nedomyšlenost a snaha ušetřit z toho prostě koukají. Je nesmysl tvrdit, že to kvůli tomu střílí nějak výrazně hůř ale stejný nesmysl je tvrdit, že je to čisté a pěkné řešení. Podobné věci se samozřejmě najdou i na jiných zbraních. Třeba absence QF u LG-110 by se asi dala snést u 7,5J terčovnice, ale na modelech HP je to dle mého soudu neomluvitelné.
____
* Pokud vím, tak Zipep, který se také s CZ umisťuje hodně nahoře, tam kostku má normálně.

Laßt uns fest zusammenhalten - In der Eintracht liegt die Macht - Mit vereinter Kräfte Walten - Wird das Schwere leicht vollbracht
CzechJoker

Příspěvek od CzechJoker » 15 čer 2012 12:49

Nemám dost zkušeností, abych reagoval odborně. Proto budu více pocitový. TAU300 se mi moc líbí, a to z několika důvodů. Je to tuzemská zbraň a protože su z Brna, tak doslova. Jsem rád, když se doma něco povede a je o to zájem v zahraničí (což v tomto případě asi je). Líbí se mi celkový design a třeba kombinace modrá/černá je moc povedená.
Nedodělky na ní vnímám, ale současně se jedná o první pokus výrobce o podobnou zbraň a proto je toleruji více, než nedodělky u zavedených výrobců. Proto nechci být jednoznačně polarizovaný. Osobně by mi vadila na prvním místě absence QF a určitě bude dobré, pokud výrobce upraví pušku i pro nejrozšířenější tuzemské střelivo. Nevím, nakolik je kostka na montáž problém. Někdo tady píše, že to má pozitivní vliv, jiný to kritizuje. Mě tam nevadí, asi mám posunuté estetické vnímání, ale prostě se mi to i líbí. Asi by mi vadilo nabíjení, zejména prostor pro prst a způsob "nakulení" diabolky. Asi se na to dá zvyknout, ale zásobník by byl pohodlnější.
Výrobci držím palce a oceňuji jeho přístup k řešení problémů. V dnešní době to není až tak obvyklé, zvlášť může-li bez problémů s diverzifikací výroby exportovat na větší trhy. Věřím tomu, že se časem TAU300 rozšíří i k ostatním.
Nejsou žádné zoufalé situace, jsou jen zoufalí lidé.
newimperial

Příspěvek od newimperial » 15 čer 2012 13:22

...
Naposledy upravil(a) newimperial dne 02 črc 2012 21:25, celkem upraveno 2 x.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 15 čer 2012 14:04

To Warthog"

Souhlasím, tak už se dá diskutovat. :wink:

I když si myslím, že v případě MK-300 Sniper, šlo v prvopočátku jenom o požadovanou úpravu, dle požadavků odběratele.
Nedá se oddiskutovat, že původně vychází z modelové řady MK-300 Match a je upravena za použití co nejmenších nákladů, pro montáž puškohledu.
Celkem to i chápu.. 8)

Taky bych osobně na MK-300 Sniper uvítal několik úprav.

-Ouickfill
-Dlouhý úchyt (šína) pro montáž puškohledu (i když ta kostka funguje bez problémů)
-Aspoň jednoranný podavač, něco jako se dělá pro HW-100, nebo Rowan Engineerig pro AA-čka
-Upravená komora, aby vyhovovala i pro EXACTY.
A možná pár dalších drobností..
Pro někoho výše uvedené mohou být nedodělky, ale vše má svůj důvod, nehledě na snahu, toto v dalších sériích řešit.
A to je právě to, čeho si na TAU Brno, mimo jiného, cením... :)

Quickfill
Na prototypu byl, ale pak se nedělal, už nevím proč..
Opět se počítá s tím, že minimálně aspoň pro domácí odběratele, se začně vyrábět.

Jinak rešené uchycení puškohledu - odebrání "kostky".
O tom se tu už dost mluvilo a dotaz výrobce, jaká by ta "šína" měla být, jasně dokumentuje snahu, současné uchycení změnit.

Zaoblený prostor (okoli a základna,) pro vkládání diabolky.
Původní prostor byl v přední a zadní části hranatý.
Spodní část (základna) se zasouvacím trnem byla od krajů ke středu ve tvaru V, (pod úhlem 30-40° - už si nepamatuji), aby se do kanálku diabolka skutálela.
Požadavek zákazníka byl, pohodlné vkládání dvema prsty se shora. (vychází to z modelu MATCH)
Proto to zaoblení do obráceného "V" a náběhy v předu a vzadu.
Ale u dalších sérií - nové typové řady, se už počítá opět s pravými úhly, aby šel vložit zásobník - podavač.

Upravená komora.
O tom už tady bylo řečeno dost, včetně řešení a nemá cenu k tomu ještě něco dodávat.

Na závěr už pravdu nevím, co bych k tomu mohl ještě říci.
Snad jenom to, že uvedené úpravy, přinejmenším některé z nich, se samozřejmě (zákonitě), musí promítnout do ceny výsledného produktu.
Otázkou zůstává, jak moc.. :roll:
Léčíme nákazu - "Pěkně KULKOU po KULCE".....
http://vscharlie.rajce.idnes.cz/
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 15 čer 2012 16:44

Jo, konečně to začíná být konstruktivní diskuze.
Za sebe to vidím takhle:
1. Upravit hlaveň aby umožňovala střelbu Exactama i jinýma FT diabolkama. A přes to nejede vlak, bez toho bych si to nekoupil.
2. Přidat jednoduchý 8mm quickfill jaký má Edgun nebo HW100. To zvedne uživatelský komfort o level výše.

Pak jsou další věci, co patří spíš do kategorie Nice to have.
3. Pažba je v krku dost tlustá, chtělo by to upravit tvar, ale to je jenom můj pocit.
4. Je tam málo místa pro nabíjení, chtělo by to upravit, aby se trn posouval po delší dráze dál od hlavně, což si myslím by nemusel být velký problém.
5. Prodloužit tělo aby optiku neslo jenom to tělo a ne hlaveň, ale to by asi bylo dost složité a drahé.
6. Natahovací páka je velice malá, je to jenom taková tenká tyčinka a špatně se chytá, chtělo by to na konci ji přihnout, aby trochu odstávala jako třeba u HW100 nebo na ni něco nasadit jako má FX nebo Steyr aby se dala líp chytnout.
7. Dále by to chtělo něco udělat s tím kompenzátorem, neříkám, že nebude funkční, ale je obrovský a vypadá to dost blbě, hodí se spíš do nějakého akčního filmu pro airsofťáky. :D Dal bych tam něco normálního jako má Ev2 nebo Steyr.
8. Ale zdaleka nejlepší by to bylo prodávat bez kompenzátoru se závitem 1/2 UNF, každý ví proč.
9. Spoušť mi nepřipadala nějak extra libová, ale nebyla špatná, tak na úrovni CZ200, což je docela dobré. Možná to bylo nastavením, na to jsem nešahal.
10. Dále by to měli prodávat bez dvojnožky a tu odečíst z ceny nebo za její cenu provést výše uvedené úpravy. Dvojnožku kterou nelze sklopit do přepravní polohy považuji za špatný vtip.

Takže stačí pár nevelkých úprav a bude z toho české Evo za dvoutřetinovou cenu.
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
newimperial

Příspěvek od newimperial » 15 čer 2012 16:59

...
Naposledy upravil(a) newimperial dne 02 črc 2012 21:25, celkem upraveno 1 x.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 15 čer 2012 18:10

Pokusím se na některé body aspoň částečně odpovědět.. :roll:

Ad-1
Podle toho co mi bylo řečeno, zatím je zásoba hlavní s danou komůrkou (řekl mi kolik, ale už si to nepamatuji).
Pak se pravděpodoně začnou dělat nové série (zásoby), asi už s jinou komůrkou, výstružníky na to ostatně mají hotové.
Jinak by mi asi neudělali tu úpravu, kterou na požádání, samozřejmě v omezeném množství, dělají.

Ad-2 Quickfill - o tom jsem se již zmiňoval, mě by se tam taky líbil. :wink:
Ztím asi budeme muset zapojt josefa1000..

Body 3,5,7 a 9 zatím vynechám..
Něco je věc názoru, něco osobního vkusu, nebo zvyku.
A tam co člověk, to jiný názor.
I když jak jsem se už zmiňoval, s pažbou jakou má třeba Daystate Mk4 ST, bych tom snad odpustil i absenci hlavně... :lol:
Ad-4 Ano to je trochu problém a pozornost by si jistě zasloužil.
Těžko ríci, jestli by aspoň pro začátek nešlo prodloužit chod zasouvacího trnu.
To záleží na vnitřním uspořádání mechanizmu.
Možná by stačilo jenom předělat ten trn (posunout jeho vnitřní zarážky, které napínají bicí mechanizmus, nevím.
Ale MOC se mu líbil nápad na podavač, který by tento "problém", řešil.
Bohužel při současném tvaru prostoru a stěn okolo trnu, to je téměř neřešitelné - musí se změnit okolí.
Nebo tam udělat nabíjecí kotouček, něco jako toto, viz. - http://rowanengineering.com/products1.htm
a fixací kotouče v tom horním závěsu řešit trochu jinak.
Dokonce mám nápad jak, ale vysvětlit by to bylo těžké, i když to není složité.. :(

Body 6 a 10

To si nechám na později, už tak je ten přispěvek zase strašně dlouhý..
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 15 čer 2012 20:42

Ten podavač - zásobník, by mohl být řešen třeba takto.. :roll:
Držák zásobníku-2.jpg
Držák zásobníku-2.jpg (8.68KiB)Zobrazeno 963 x
1-Pověsil bych to za vršek.
2-Jak to tělelso bubínku zajistit proti otáčení a aby při tom byla vymezena poloha, je vidět na obrázku.
3-Jenom bych to asi otočil obráceně - držákem na šínu dozadu, tam se stejně nic jiného nechytá.
Držák zásobníku-3.jpg
Držák zásobníku-3.jpg (7.27KiB)Zobrazeno 1424 x
Asi nějak přibližně takto..
5-Pro pevněší aretaci, by se třeba dal náběh zasouvání (na té horní ploše) mírně sešikmit a na čep. co to drží, dát O kroužek.
Ostatní by mohlo v principu zůstat jako má Rowan....

Možná by to tak i fungovalo.... :lol:
Je to jen jedna možnost - nápad.
Kubajzz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kubajzz » 15 čer 2012 20:47

No já ten stávající způsob nabíjení nepovažuji za chybu.
Určitě je to lepší než nějaký podavač.

Když už by se s tím něco dělalo, tak ať to radši udělají tak, aby tam šly použít zásobníky z AA nebo FX a mají to bez starostí... :wink:
http://www.fieldtarget.cz/ - Vše o zbraních, střelbě, srazech a HFT závodech.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 15 čer 2012 20:50

To by vyžadovalo komletně přepracovat celé tělo...
Což by bylo dost nákladné.. :roll:
Pak ať to raději zůstane tak, jak to je..
newimperial

Příspěvek od newimperial » 15 čer 2012 21:34

...
Naposledy upravil(a) newimperial dne 02 črc 2012 21:25, celkem upraveno 1 x.
Zipep

Příspěvek od Zipep » 15 čer 2012 21:51

viz. výše : Ano tu kostku na hlavni u CZ200 mám, ale přes skoro celé tělo, mezeru a tu kostku vede zvyšovací lišta 11mm/weaver, která to celé drží pohromadě a pak to drží i další "přidané součásti" zvyšující pevnost,
takže to asi není nejvhodnější příklad, že kostka je dobrá, prostě je to hodně upravené od původního stavu :lol: .
Můj názor na úpravy:
1. rozhodně upravit pro střelbu exactem
2. quickfill ideálně jako HW100 nebo jako dělá josef1000 (kompatibilita s velkou částí plnících trnů)
3. nabíjení ?? je to přesná jednoranka, zásobník je tak trochu "něco" navíc, to už by asi byla jiná puška,
osobně jsem zvyklý na malý prostor nabíjení, ale větší by byl lepší, to zkosení a naklonění rovin se mě naopak celkem líbí
4. delší lišta pro montáž optiky (15 centimetrů by asi stačilo), pro mě weaver :wink:
5. natahovací páka je dost "skromná" (výrobce promine, to bych si případně upravil sám :mrgreen: )
6. závit 1/2UNF by byl veliká výhoda (alespoň jako varianta)
7. dvojnožka/stojánek je asi fakt zbytečná, kdo chce nožky má harisky nebo versa
Závěrem, mě se ta větrovka líbí a líbí se mi i přístup výrobce, docela o ní "výhledově" uvažuju.
piku

Příspěvek od piku » 15 čer 2012 22:36

Já bych chtěl,aby v pažbě byl zásobník na PIKADOR :D
:?: :?: :?: :roll: :roll: :roll:
177
22
25
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 16 čer 2012 00:34

A já chci v pažbě sluneční hodiny s kukačkou ! :lol:
Ale vážně..

Když to shrnu, tak se shodneme na následujícím..

1. To co by chtěl na 100% každý:
-Quckfill na 100% !! (nejlépe s osmičkou pinem, jako má HW)
-Úprava náb. komůrky i pro EXACTY, jak mám nyní já.
-Lištu na puškohled cca 15-18cm, Weaver se sklonem 20-30 MOA k ústí. Já jsem spíše pro 15 MOA
Rozdíl 26cm na 30 m, se mi zdá moc...
(není to sice bezpomínečně nutné, ale bude to tak lepší)

2. Ostatní není až tak nutné, dá se řešit i jinak.
- Natahovací páka - její tvar a velikost jsou tak dělané schválně.
Ono se s ní totiž má manipulovat jinak, než třeba s pákou HW. A to tahem prstu do strany, přes zasouvací trn.
Asi jako když protahujete prst přes snímač otisků prstů, co mají některé notebooky.
Trn je proto schválně udělaný z nerezu, aby nedocházelo k jeho poškození.
Když to zkusíte, tak to tak velice pěkně jde - je to jenom věc zvyku.
- Třeba závit 1/1 UNF x20 - dá se řešit násuvným nástavcem.
(Dělat závit na hotovou, čokovanou hlaveň, je poměrně nevhodné. Dochází k pěchování, či jiným změnám materiálu, které ovlivňují kvalitu drážkováni. Jak dalece, to nemohu posoudit, jen předávám, co mi bylo řečeno.)
- Mě osobně se ty nožičky líbí. Dají se zkrátit (já je zkrátil o 8cm a je to ťi-ťop), podle chuti majitele - proto jsou delší, aby si to každý upravil podle sebe.
Tady jsou už zkrácené - http://vscharlie.rajce.idnes.cz/TAU_MK_ ... CN1528.jpg
Dají se rozrbírat, a spodní "hlavice" jsou šroubovací pro přesné ustavení roviny.
Pak jsou taky velmi stabilní.
Pro střelbu v sedě ze stolku, to fakt nemá chybu ... :wink:
Ale to je jenom můj názor..
Naposledy upravil(a) VSCharlie dne 18 čer 2012 21:12, celkem upraveno 1 x.
VSCharlie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od VSCharlie » 16 čer 2012 16:00

Dnes jsem poprvé nastřeloval po úpravě náb. komůrky.
Musím říci, že se výsledky nástřelů s EXACTY podstatně zlepšily. :wink:
Co jsem neskazil já, šlo tam, kam mělo.
A že jsem toho skazil dost.
(při střelbě mám v zádech velké okno, ktré se mi odráží v optice)

Můj nejlepší výsledek - 30m s JSB EXACT 4,52 - 5 ran v každém terči, viz. - http://vscharlie.rajce.idnes.cz/TAU_MK_ ... _-_30m.jpg
Střílel jsem bez kompenzátoru, místo něj jsem měl nasazený "moderátor" od Aeronu.
Na té fotce to nevypadá na 5 ran, tak na 3, ale je jich tam opravdu 5, kdyby jsem to nestřílel já, tak neuvěřím !!
V levém terči je můj průměrný současný soustřel, v pravém zatím nejlepší.
Párkrát jsem dal 3 rány doslova jednou dírou, ale pak jsem to při další strhl.
Puška opravdu přesahuje moje možnosti, co by střelce - musím víc trénovat.
Teď ještě ten Quickfill a jsem naprosto spokojený. :) 8)
Odpovědět