P?edovky
Moderátoři:Moderátoři, GunShop.cz
Chysum, pôvodne som plánoval strelu .310" a flaster .010". Nakoniec som zohnal jedine strelu .312" a k tomu vystrihujem o niečo tenšie flastre z posteľnej plachty. Priemer flastrov 21mm. A myslím si, že táto kombinácia je asi lepšia, ako tá pôvodne plánovaná, aj keby bola asi ideálna strela .311", na ktorú v Ares Gun nikdy neviem natrafiť. Citeľne lepšie by sa to nabíjalo. Navážku ešte nemám doladenú, na to potrebujem kľud, pohodu a dobré počasie.
Re: Předovky
Ahoj.
Pistole Davy Crockett má stoupání 1:48 a dá se z ní střílet kuličkami .308, nebo .311. Jako flastr hustá "stanovka", mazání sádlo, nebo sádlo s lojem 1:1. Po zkouškách se ukázalo, že 0,7 gramu Vesuvitu bylo málo. Jako nejpřesnější byla dávka prachu těsně pod jeden gram, asi 0,95 gramu. Ale to nic neznamená, každá předovka střílí jinak. Záleží na čistotě kovu, hustotě látky a zrnitosti prachu, kvalitě nabíjení, kvalitě koulí atd.
Puška Davy Crockett má stoupání 1:55, třebaže na hlavni je něco jiného. Tedy je spíš na kouli, než na ogivál. Lze si to spočítat podle příslušných vzorců, ale je to tak. Ogivál se nestačil stabilizovat. Na druhou stranu to skýtá určité možnosti tolerancí v dávkách prachu, přidat krupici a zkoušet.
Co se týče toho zkoušení, co koule prostřelí, to myslím zkouší každý na začátku. Ale i to má své opodstatnění. Rychle přesvědčí každého začínajícího střelce z předovky, že nelze tyto zbraně podceňovat.
Začínajícím s ráží .32 doporučuji opatrnost při čistění hlavně - je potřeba volit raději menší kousek flanelu, jinak hrozí zaseknutí v oblasti dnového šroubu. Kuličky je dobré oválet. Na vrakovišti se mně podařilo sehnat veliké ložisko sestávajících se ze dvou polovin s žlábkem. Ložiskové koule jsem vyhodil a zůstaly dva kruhy. Mezi ně se vloží koule a vrchním kruhem se otáčí. Ploška po střihu téměř zmizí, vypadá to dobře a dá se to nabíjet jakkoliv.
Pistole Davy Crockett má stoupání 1:48 a dá se z ní střílet kuličkami .308, nebo .311. Jako flastr hustá "stanovka", mazání sádlo, nebo sádlo s lojem 1:1. Po zkouškách se ukázalo, že 0,7 gramu Vesuvitu bylo málo. Jako nejpřesnější byla dávka prachu těsně pod jeden gram, asi 0,95 gramu. Ale to nic neznamená, každá předovka střílí jinak. Záleží na čistotě kovu, hustotě látky a zrnitosti prachu, kvalitě nabíjení, kvalitě koulí atd.
Puška Davy Crockett má stoupání 1:55, třebaže na hlavni je něco jiného. Tedy je spíš na kouli, než na ogivál. Lze si to spočítat podle příslušných vzorců, ale je to tak. Ogivál se nestačil stabilizovat. Na druhou stranu to skýtá určité možnosti tolerancí v dávkách prachu, přidat krupici a zkoušet.
Co se týče toho zkoušení, co koule prostřelí, to myslím zkouší každý na začátku. Ale i to má své opodstatnění. Rychle přesvědčí každého začínajícího střelce z předovky, že nelze tyto zbraně podceňovat.
Začínajícím s ráží .32 doporučuji opatrnost při čistění hlavně - je potřeba volit raději menší kousek flanelu, jinak hrozí zaseknutí v oblasti dnového šroubu. Kuličky je dobré oválet. Na vrakovišti se mně podařilo sehnat veliké ložisko sestávajících se ze dvou polovin s žlábkem. Ložiskové koule jsem vyhodil a zůstaly dva kruhy. Mezi ně se vloží koule a vrchním kruhem se otáčí. Ploška po střihu téměř zmizí, vypadá to dobře a dá se to nabíjet jakkoliv.
Zdravím!! Mám z druhé ruky předovku Ardesa Deerhunter.45 a rád bych střílel sférické střely,z měkeho olova cal. tak 11,15-11,30mm.Chtěl bych tedy poradit optimální rozměry flastru a doporučit vhodnou odlévací kokilu na svérické kule, nejlepší by byl nějaký odkaz na přesný tip kleští..Zkrátka něco optimálního co máte vyzkoušeno.Sem totální zelenáč a z toho co jsem vše přečetl o předovkách mám akorát bolavou hlavu.
derhuntera laduju jako derringer a chodi slušně, s kuličkou a flastrem mi to někdy chodí a z toho vubec ne, mam za to že ten můj DH je nějak zmlsaný. Přitom žere co mu nemá chutnat
Na 22gr prachu 200gr ogival .44

Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Re: Předovky deerhunter
máš pravdu, než budu kupovat licí kleště asi bych měl ověřit co tomu chutná nejlépe, vím že jsi nekde psal že pokud chceš po DH přesnost a snadnou obsluhu použij střelu sférickou,z měkeho olova cal. 11,3 nabíjenou přes jemně maštěnou pevnou ucpávku.To je zajímavé, že se ti ani ty flastry neosvědčili, když pár lidí psalo, že s tím(flasrt-sférická) snad střílí i soutěže. 

Je lepší dávat pod Minnii plstenou zatku, nebo krupici?
Zacinam s BP a jsem za každou radu rád. Zatim jsem jen zkoušel prach, krupice, kolečko pevného papíru a střela. Láduji tím náboje do zadovky.
Přesnost jsem ještě nezkoušel, zatím jen pár ran na funkčnost.
Zacinam s BP a jsem za každou radu rád. Zatim jsem jen zkoušel prach, krupice, kolečko pevného papíru a střela. Láduji tím náboje do zadovky.
Přesnost jsem ještě nezkoušel, zatím jen pár ran na funkčnost.
Paradox je že ta střela nemá v DH vůbec chodit, ale je mala tak se kupodivu stabilizuje. Jinak by opravdu mnělo DH nejlépe chodit se sférickou přes flastr, jen v tom nesmíš dělat chaos jako já, pokaždé experiment s něčím novým. Ale díky tomu poslednímu s ogiválem, sice zatím nemám laboraci co jde jednou dírou, ale na rychlopalbu do kovu má přesnost slušnou a výkon více než dostatečný. Přehodil sem na pušce hledí, mám ho stavitelné tak to pude ještě lépe (doufám).
Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.
Pod minii nepatří nic, jenomže už v době vzniku se řešilo roztažení, aby nevypadla z laufu a aby těsnila při výstřelu, takže se tam dávali dřevěné nebo kovové vložka, co dno minie roztáhli při dorazu na prach.
Ke krupici, sice to hodně lidem funguje a asi i dobře, ovšem já osobně nechci do hlavně nic, co se při výstřelu chová jako smirek, ale to je můj pocit, takže vždy hledám jiné řešení.
Ke krupici, sice to hodně lidem funguje a asi i dobře, ovšem já osobně nechci do hlavně nic, co se při výstřelu chová jako smirek, ale to je můj pocit, takže vždy hledám jiné řešení.
Jde mi o to ze Minnii nabijim do normalnich mosaznych naboju, ketre jsou konstruovane na 4,4 g prachu, kdyz zvolim slabsi laboraci, tak by v nabojnici vzniklo mnoho volneho prostoru.
Jedna se o naboj 14mm M67. Tato strela neni nejvhodnejsi,ale jinou jsem zatim na zkousky nesehnal. Zkousim ktera bude nejlepe chodit a pote se az rozhodnu pro kokilu.
Jedna se o naboj 14mm M67. Tato strela neni nejvhodnejsi,ale jinou jsem zatim na zkousky nesehnal. Zkousim ktera bude nejlepe chodit a pote se az rozhodnu pro kokilu.
minie pro funkci potřebuje olovo jak máso a tlak Jinak nešlape.
Lukáš: Když si občas hraju s deerhunterem, vystačím si se sférickou střelou 0.445, dvojkokila Lee. Odlévám to v elektrické peci, teplotu ti nepovím, na stupnici termostatu mám vryp od klíče
Flastry hadrové, co dům dá, mazadlo slátanina loje, sádla, vosku, rostlinného oleje, motorového oleje - míchá kolega, každopádně se na 50 m ve stoje udržím v černém na pistoláku. Kamarád zvyklý na lehké zbraně to občas utrhne do osmičky. Zbraň v této kombinaci bez potíží nastřílí 70 ran na jeden zátah a stále jde nabíjení hladce, S.

jo to jde, jenže na 50m v šerném je to stale průměr, když se daří de to jestě lépe, no a to je to co chci. On ten dh je malinko vrtošivý, štuc od P.Kuny cal .54 prostě chodil 

to Shindel: díky za tip a radu, ogiváli mně ani nějak neberou, alespoň zatím ne, je pravda, že bych si chtěl zastřílet i na na větší vzdálenosti(do 100m) a nevidím problém proč by to deerhunter s koulema nezvládl.Odlévat zkusím hned z jara přímo na ohništi na zahradě.
Měl by jsi odkaz kde koupit tu Lee dvojkokilu na ty svérické střely?
Měl by jsi odkaz kde koupit tu Lee dvojkokilu na ty svérické střely?
Jak jsem psal, kamarád si tam s deerem občas dá osmu, jinak střílí lepší. Ta moje jistota černýho je pro mě dobrá, moje malorážka má přes 7 kg, když to srovnám s deerem, není divu že mi to trochu plave...
Co se týče kleští, vybíral jsem u prodejce, půjčil mi katalog a nechal mě hodinku se v tom rochnit, ale bral jsem kleště pro několik zbraní (různé ráže).
Co se týče kleští, vybíral jsem u prodejce, půjčil mi katalog a nechal mě hodinku se v tom rochnit, ale bral jsem kleště pro několik zbraní (různé ráže).
DH jako karabina by mohl něco trfit na 100m normálně, to bych strach nemněl.